3D Printers

Ειχε προβλημα το μοτερακι που προωθει το νημα μεσα στο 3D pen που ειχα καμποσα χρονια, οποτε αγορασα καινουριο με 7 ευρω απο το Τεμου.

mqNFs5Th.jpg

Το στυλο αυτο ειναι συμπληρωματικο σε καθε 3D printer, ειτε για να γεμιζει κενα ειτε για συγκολληση, ειτε για διαμορφωση καθως το λιωμενο PLA γινεται ενα σωμα με την 3d εκτυπωση.

Τα παλια στυλο δουλευαν με ανταπτορακι 12v ενω τα καινουρια δουλευουν με κοινο καλωδιο 5v usb σε usb type C. Δεν συμπεριλαμβανεται φορτιστης, μονο το καλωδιο.
Eιχα μια μικρη αμφιβολια για το εαν θα μπορει να λιωσει το νημα, αλλα με εναν φορτιστη USB των 2Α δουλεψε μια χαρα.

Υπαρχει και στο Skroutz στις ιδιες χαμηλες τιμες, απλα υπαρχει η επιβαρυνση των μεταφορικων, εαν δεν συμπληρωθει το οριο των 15 (για boxnow) η των 25 ευρω.

Μεγειές! Μια και το πιάσαμε, έψαξα λίγο το θέμα φινίρισμα και διάβασα λοτι ο κατάλληλος διαλύτης/καθαριστικό που εξομαλύνει την επιφάνεια του PLA, είναι η "Βουτανόνη" ή Methyl Ethyl Ketone (MEK) (CAS:78-93-3). Οι μόνοι προμηθευτές που ανακάλυψα είναι Κινέζοι, αλλά μου απάντησαν ότι πουλάνε μόνο σε... βαρέλια! :cry::ROFLMAO:

Έχετε κάποια άλλη πρόταση/λύση για το φινίρισμα? Υπόψη ότι αν μιλήσουμε για βαφή θα πρέπει να είναι ανθεκτική σε φθορά από πιάσιμο καθημερινής χρήσης.

• Like
Reactions: Χιωτης
Μεγειές! Μια και το πιάσαμε, έψαξα λίγο το θέμα φινίρισμα και διάβασα λοτι ο κατάλληλος διαλύτης/καθαριστικό που εξομαλύνει την επιφάνεια του PLA, είναι η "Βουτανόνη" ή Methyl Ethyl Ketone (MEK) (CAS:78-93-3). Οι μόνοι προμηθευτές που ανακάλυψα είναι Κινέζοι, αλλά μου απάντησαν ότι πουλάνε μόνο σε... βαρέλια! :cry::ROFLMAO:

Έχετε κάποια άλλη πρόταση/λύση για το φινίρισμα? Υπόψη ότι αν μιλήσουμε για βαφή θα πρέπει να είναι ανθεκτική σε φθορά από πιάσιμο καθημερινής χρήσης.
Αυτό? https://www.andreou.gr/dialytika-katharistika/mek-1-lt-08kg-mekk-01000

• Like
Reactions: cacau

Ευχαριστω Δημητρη!

Eιναι αληθεια οτι το ασταρι στις εκτυπωσεις PLA καθιστα την βαφη σαφως πιο ανθεκτικη στην φθορα και στο ξεφλουδισμα.

Οταν χρειαζεται, χρησιμοποιω ενα ασταρι σε σπρευ για πλαστικα της Minoς που το βρισκω πολυ καλο για 3D prints, οποτε δεν το ψαχνω αλλο.
Εαν το περασεις δυο χερια, μπορει να βελτιωσει/γεμισει τυχουσες μικροατελειες της εκτυπωσης. Ισως χρειαστει και γυαλοχαρταρισμα 180/220 grit πριν το ασταρι.

Xημικο διαλυτη για το PLA, oπως το ασετον για το ABS, δεν εχω υποψη. Για διακοσμητικες φιγουρες/εκτυπωσεις, ειτε για ελαφρα χρηση, δεν χρειαζεται ασταρι.

• Like
Reactions: cacau and nikfor
Υπάρχει κάποια πρόταση για "καλό" 3D pen, σε φυσιολογική τιμή;
Πολύ πρόσφατα αγοράστηκε αυτό και κράτησε 2 ημέρες
Στην συνέχεια αγοράστηκε αυτό και μετά από 5 ημέρες εγκατέλειψε τα εγκόσμια.
Η χρήση γίνεται αποκλειστικά από το παιδί, αλλά δεν νομίζω ότι κάνει κάτι λάθος, εκτός και αν έχουν συγκεκριμένο χρόνο συνεχούς χρήσης. Είδα στο Skroutz αυτά που έβαλε ο Μιχάλης @Χιωτης, αλλά μου φαίνονται ίδια με του TEMU, ακόμα και τα πιο ακριβά.

Ολα τα ιδια ειναι...

Πρεπει να το βαζεις σε ανταπτορα στην πριζα και οχι σε USB θυρα καποιου λαπτοπ/powerbank. Xρειαζεται αμπερ για να δουλεψει σωστα.

Απο κει και περα η πιο συνηθισμενη βλαβη ειναι οτι κολλαει το νημα. Επισης καιγεται και το τσιπικο μοτερακι στην πολυωρη χρηση (πανω απο μιση ωρα πχ.)

Δες ενα βιντεακι μηπως και..
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Like
Reactions: newbie
Ολα τα ιδια ειναι...

Πρεπει να το βαζεις σε ανταπτορα στην πριζα και οχι σε USB θυρα καποιου λαπτοπ/powerbank. Xρειαζεται αμπερ για να δουλεψει σωστα.

Απο κει και περα η πιο συνηθισμενη βλαβη ειναι οτι κολλαει το νημα. Επισης καιγεται και το τσιπικο μοτερακι στην πολυωρη χρηση (πανω απο μιση ωρα πχ.)

Δες ενα βιντεακι μηπως και..
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Στις βλάβες έπεσες μέσα. Στο τελευταίο κάηκε και η αντίσταση θέρμανσης. Με 3Α δούλευε.
Οπότε Μιχάλη, μάλλον πρέπει να πάμε σε εκτυπωτή.

Σκεφτεσαι καποιον εκτυπωτη?
Εαν μου χαλασει ενας απο τους δυο μικρους που εχω εδω και χρονια, αποφασισα ποιον νεο εκτυπωτη θα αγορασω! Tον μικρο Bambu Lab A1 mini, τον μονοχρωμο, οχι τον Combo.

Ειναι ενα γκατζετακι με καταπληκτικη ποιοτητα εκτυπωσης, αυτοματο calibration, χαμηλο θορυβο, με ελαχιστη συναρμολογηση, δικο του software, πολλα καλουδια και πολυ καλη τιμη για αυτα που δινει.
Δυστυχως πωλειται μονο απο την ιδια την εταιρεια οποτε δυσκολα θα βρει καποιος εκπτωτικο κουπονι. 207 ευρω + 20 μεταφορικα για Ελλαδα.

Αν τον βρω μεχρι 200, τον αγορασα χτες..

• Like
Reactions: newbie
Το pen με τον εκτυπωτή δεν έχουν καμία σχέση. Και δεν θα έπρεπε καν να σκέφτεται κάποιος να τυπώνει με ένα pen τον €10. Είναι μόνο για μικρό διορθώσεις στις εκτυπώσεις του 3D printer και τίποτα παραπάνω. Και για τον συγκεκριμένο σκοπό, σκέφτομαι και εγώ σοβαρά να πάρω ένα. Απλά δεν έχω το ταλέντο να ζωγραφίζω, πόσο μάλλον με λιωμένο πλαστικό, και δεν έχω ιδέα εάν θα μπορέσω να κάνω κάτι.

Σκεφτεσαι καποιον εκτυπωτη?
Εαν μου χαλασει ενας απο τους δυο μικρους που εχω εδω και χρονια, αποφασισα ποιον νεο εκτυπωτη θα αγορασω! Tον μικρο Bambu Lab A1 mini, τον μονοχρωμο, οχι τον Combo.

Ειναι ενα γκατζετακι με καταπληκτικη ποιοτητα εκτυπωσης, αυτοματο calibration, χαμηλο θορυβο, με ελαχιστη συναρμολογηση, δικο του software, πολλα καλουδια και πολυ καλη τιμη για αυτα που δινει.
Δυστυχως πωλειται μονο απο την ιδια την εταιρεια οποτε δυσκολα θα βρει καποιος εκπτωτικο κουπονι. 207 ευρω + 20 μεταφορικα για Ελλαδα.

Αν τον βρω μεχρι 200, τον αγορασα χτες..

Βασικά δεν σκεφτόμουν για εκτυπωτή, αλλά βλέπω ότι το παιδί το έχει πάρει ζεστά το θέμα. Δεν θέλω να δώσω από την αρχή τόσα χρήματα, αλλά δεν έχω ιδέα τι μπορώ να πάρω με 50-70€.

• Like
Reactions: Χιωτης
Για το υγρο γυαλι UV (αυτο που στεγνωνει με UV ακτινες) εχουμε πει οτι χρειαζεται φακος υπερυθρων που εκπεμπει στο φασμα των 365nm και οχι στα 390nm.

Εδω ειναι ενα μικρο φακουδακι απο την Alonefire το οποιο ειναι ιδανικο για μικρες ποσοτητες ρητινης, ιδιως οταν η UV ρητινη χρησιμοποιειται σαν κολλα.
w2p2r6dh.jpg

Λειτουργει με μια μπαταρια ΑΑ και εχει ισχυ 3w.
NVHn4jGh.jpg

Eχει μονο μια σκαλα και το κουμπι on/off βρισκεται στο πισω μερος.
6t1QtCFh.jpg

Η συγκεκριμενη μαρκα ειναι η καλυτερη και πιο αξιοπιστη για φακουδακια UV. Για τα αλλα ειδη φακων που βγαζει δεν εχω αποψη.
Εδω ειναι με ενα αλλο κινεζικο φακουδακι UV το οποιο ειναι θεωρητικα ιδιας ισχυος, αλλα δεν αποδιδει ουτε καν τα μισα απο οτι αποδιδει το Alonefire.
rAew7Wah.jpg

Το έβλεπα το θέμα αλλά δεν έμπαινα μέσα τόσο καιρό!

Απο παλιά ήθελα να πάρω έναν 3d εκτυπωτή αλλά δεν υπήρχε η πραγματική ανάγκη (αν χρειαζόμουν κάτι θα πλήρωνα να μου το τυπώσουν πράγμα που δεν έγινε ποτέ!).

Τα παιδιά στο μάθημα της ρομποτικής έχουν έρθει σε επαφή και μου ζήτησαν να πάρουμε έναν. Έχουν μπεί σε διαδικασία να μαζέψουν χρήματα και στα γρήγορα είδαν τον creality ender3 v2 se που είναι στα <€200.

Στο ζουμί...αφού θέλω και εγώ έναν γιατί έχω 1-2 πράγματα απο καιρό που σκεφτόμουν να τυπώσω ψάχνω στα μαξ €400 μία αξιόπιστη λύση. Δε με ενδιαφέρει το 1ο σετάρισμα. Αρκεί μετά πριν απο κάθε εκτύπωση να μήν χρειάζεται να χάνω τον χρόνο μου σε σεταρίσματα.
Θέλω να σχεδιάζω και να τυπώνω και το αποτέλεσμα να είναι αξιόπιστο. Γενικά να μήν βγάζει προβλήματα και να μήν αποφασίσω σε 1 χρόνο (αν ασχολούμαστε) να τον αλλάξω (εκτός αν θέλουμε μεγαλύτερο ή να παίρνει περισσότερα χρώματα κλπ).

πχ. είδα τον Bambu lab a1 (όχι τον mini γιατί με περιορίζει το μέγεθος)
και τον Creality K1

Είμαι τελείως άσχετος και τώρα ξεκινάω το διάβασμα.

Πριν απο καποιους μηνες και μετα απο αρκετο διαβασμα/ψαξιμο, πηρα την αποφαση οτι ο επομενος 3D printer θα ειναι ο Bambu Lab A1 mini.
O λογος για τον mini (18χ18εκ.) ειναι οτι δεν θυμαμαι ποτε να εχει χρειαστει να τυπωσω κατι μεγαλυτερο απο 15χ15 (μεγεθος του εκτυπωτη που εχω χρονια).

Θυμαμαι ομως οτι μια φιλη απο Θεσσαλονικη περυσι, μου ζητησε να τυπωσω κατι για εναν διαγωνισμο Ρομποτικης που συμμετειχε ο γιος της στην Αθηνα και ΔΕΝ μπορεσα καθως το εξαρτημα ειχε διαστασεις κοντα στα 20εκ.

• Like
Reactions: teodor_ch
Τελικές τιμές με μεταφορικά

Bambu Lab A1 €328
Bambu Lab A1 mini €227
Bambu Lab P1P €500
Το έβλεπα το θέμα αλλά δεν έμπαινα μέσα τόσο καιρό!

Απο παλιά ήθελα να πάρω έναν 3d εκτυπωτή αλλά δεν υπήρχε η πραγματική ανάγκη (αν χρειαζόμουν κάτι θα πλήρωνα να μου το τυπώσουν πράγμα που δεν έγινε ποτέ!).

Τα παιδιά στο μάθημα της ρομποτικής έχουν έρθει σε επαφή και μου ζήτησαν να πάρουμε έναν. Έχουν μπεί σε διαδικασία να μαζέψουν χρήματα και στα γρήγορα είδαν τον creality ender3 v2 se που είναι στα <€200.

Στο ζουμί...αφού θέλω και εγώ έναν γιατί έχω 1-2 πράγματα απο καιρό που σκεφτόμουν να τυπώσω ψάχνω στα μαξ €400 μία αξιόπιστη λύση. Δε με ενδιαφέρει το 1ο σετάρισμα. Αρκεί μετά πριν απο κάθε εκτύπωση να μήν χρειάζεται να χάνω τον χρόνο μου σε σεταρίσματα.
Θέλω να σχεδιάζω και να τυπώνω και το αποτέλεσμα να είναι αξιόπιστο. Γενικά να μήν βγάζει προβλήματα και να μήν αποφασίσω σε 1 χρόνο (αν ασχολούμαστε) να τον αλλάξω (εκτός αν θέλουμε μεγαλύτερο ή να παίρνει περισσότερα χρώματα κλπ).

πχ. είδα τον Bambu lab a1 (όχι τον mini γιατί με περιορίζει το μέγεθος)
και τον Creality K1

Είμαι τελείως άσχετος και τώρα ξεκινάω το διάβασμα.
Αφου εισαι στα 400 max εγω θα πηγαινα με τον A1.
Την τιμη που αναφερεις στα 328 (μαζι με τα μεταφορικα) που τν βρηκες? Στο επισημο site της Bambu ξεκιναει στα €339 και στα €499 με το AMS (χωρις τα μεταφορικα).

• Like
Reactions: teodor_ch
Οι τιμές που έβαλα είναι απο το επίσημο σιτε με μία εγγραφή που μου πέταξε να κάνω και δίνει κουπόνι -€50.

Το AMS το σκέφτομαι για αργότερα. Θα μου αυξήσει την κατανάλωση και αφού στην αρχή θα κάνουμε και πολλά λάθη λέω να παίξουμε μονόχρωμα.

Οι ερωτήσεις που έχω μαζέψει
1) Να μείνω στην Bambu ή να προτιμήσω άλλη εταιρία?
2) Α1 vs P1P δηλαδή +€172 τί παραπάνω θα μου δώσουν? Η ταχύτητα δεν με ενδιαφέρει. Δεν τον θέλω για επαγγελματική χρήση.

Έχω την εντύπωση πως αν το πάρεις αργότερα θα σου κοστίσει περισσότερο απ' ότι τώρα σε πακέτο.
Η αύξηση της κατανάλωσης ελέγχεται, εξαρτάται το πως αλλάζουν τα χρώματα (οριζόντια ή κάθετα)
και μπορεί να είναι από πραγματικά ασήμαντη έως κάπως υπολογίσιμη, αλλά ποτέ σε βαθμό κακουργήματος!
Έχεις όμως πολλά πλεονεκτήματα. Ακόμα και για μονόχρωμες εκτυπώσεις βοηθάει το να έχεις 4 (ή 5) spool ετοιμοπόλεμα, και αν χρησιμοποιείς μάρκες που υπάρχουν στο software (και με την τεχνολογία rfid) δεν ψάχνεις για ρυθμίσεις κάθε φορά.

Ο P1 θα σου δώσει κυρίως τη δυνατότητα για περισσότερα υλικά π.χ. ABS, PC, PET, λόγω κλειστής σχεδίασης (αν τον κλείσεις).
Είναι και γρηγορότερος αλλά δεν πιστεύω να σε προβληματίσει η ταχύτητα στον Α1.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα, κατα τη γνώμη μου, των Bambu είναι το software και σε 2ο βαθμό όλοι οι αυτοματισμοί και η ευκολία.