3D Printers

@teodor_ch ο Α1 αν και μικρός, είναι θηριάκι!

Για μέσα στο αυτοκίνητο δεν ξέρω αν θα έκανα κάτι με PETG. Πιάνει ακραίες θερμοκρασίες το καλοκαίρι. Μπορείς να το δοκιμάσεις βέβαια, δεν χάνεις και πολλά.
Για αφύγρανση έχω το Space Pi dual της creality και μετά zip-lock σακούλες που ρουφάω και τον αέρα με τρομπίτσα. Και τα 4 που είναι στο AMS είναι με desiccant που έχω βάλει σε θηκούλες που εκτύπωσα.

Οι άσπρες γραμμές λογικά είναι τα seams/ραφή. Το σημείο που ξεκινάει να βάζει υλικό σε κάθε νέο layer. Αν πας στο preview και βάλεις το slicing result στο line type, θα το δεις κάτω κάτω. Αν το ξετικάρεις και δεν εμφανίζεται, είναι αυτό.
Για αυτό σκέφτομαι το PETG-CF που η bambu λέει ότι αντέχει 74 βαθμούς αντί για 69 το απλό.
Ποιό υλικό προτείνεις?
Κατα προτίμηση σχετικά εύκολο γιατί τώρα ξεκινάω :)

Θα χρειαστεί να το αγοράσω οπότε προτιμώ να κάνω λιγότερα πειράματα.
Και με το CF προτείνει να αγοράσω και hardened steel nozzle αντί για το απλό που έχει απο το εργοστάσιο.

Οι άσπρες γραμμές όντως είναι τα seams!

Για αυτό σκέφτομαι το PETG-CF που η bambu λέει ότι αντέχει 74 βαθμούς αντί για 69 το απλό.
Ποιό υλικό προτείνεις?
Κατα προτίμηση σχετικά εύκολο γιατί τώρα ξεκινάω :)

Θα χρειαστεί να το αγοράσω οπότε προτιμώ να κάνω λιγότερα πειράματα.
Και με το CF προτείνει να αγοράσω και hardened steel nozzle αντί για το απλό που έχει απο το εργοστάσιο.

Οι άσπρες γραμμές όντως είναι τα seams!
Δεν έχει σημασια να σου προτείνει άλλο υλικό. Αγόρασες έναν ανοικτό εκτυπωτή. Το πιο ανθεκτικό που μπορεις να εκτυπώσεις ειναι petg . Οποιοδήποτε άλλο δεν προτείνεται ( abs , Asa κλπ) . Αυτά θέλουν θάλαμο.
Δεν ξέρω καν αν η bambu σε αφήνει να ανεβάσεις θερμοκρασία Bed πάνω από 100 που θέλουν μερικά υλικά.

Last edited:
Κύριοι, με βάλατε σε πειρασμό και αμάρτησα κι εγώ...... :eek: P1P..... -bye-

Μιχάλη να κανονίσουμε κάνα σεμινάριο...... 🙄

• Love
Reactions: Χιωτης
Δεν έχει σημασια να σου προτείνει άλλο υλικό. Αγόρασες έναν ανοικτό εκτυπωτή. Το πιο ανθεκτικό που μπορεις να εκτυπώσεις ειναι petg . Οποιοδήποτε άλλο δεν προτείνεται ( abs , Asa κλπ) . Αυτά θέλουν θάλαμο.
Δεν ξέρω καν αν η bambu σε αφήνει να ανεβάσεις θερμοκρασία Bed πάνω από 100 που θέλουν μερικά υλικά.

Για το ABS η bambu δίνει 90-100 βαθμούς στο bed.
Για τη σταθερή θερμοκρασία μπορεί αργότερα να κάνω δοκιμές.
Έχω βάλει τον εκτυπωτή κάτω απο σκάλα σε 1 τετραγωνικό μέτρο και 1μ ύψος και θα μπορούσα να κλείσω τον χώρο όπως και να ανεβάσω τη θερμοκρασία του.
Αλλά αρχικά θέλω να αποφύγω τα τοξικά υλικά.

Η ερώτηση παραμένει. Έχει κάνει κάποιος κάτι αντίστοιχο? Τί υλικό χρησιμοποίησε και τί αποτέλεσμα είχε?

1752143156833.png

Για το ABS η bambu δίνει 90-100 βαθμούς στο bed.
Για τη σταθερή θερμοκρασία μπορεί αργότερα να κάνω δοκιμές.
Έχω βάλει τον εκτυπωτή κάτω απο σκάλα σε 1 τετραγωνικό μέτρο και 1μ ύψος και θα μπορούσα να κλείσω τον χώρο όπως και να ανεβάσω τη θερμοκρασία του.
Αλλά αρχικά θέλω να αποφύγω τα τοξικά υλικά.

Η ερώτηση παραμένει. Έχει κάνει κάποιος κάτι αντίστοιχο? Τί υλικό χρησιμοποίησε και τί αποτέλεσμα είχε?

View attachment 255131

Ναι αλλά η bambu δεν προτείνει abs για τον εκτυπωτή σου ..οπότε...

Η προτεινόμενη θερμοκρασία για ABS είναι οι 110. Πιο κάτω θέλει κολλα.

Ότι δοκιμές και να κάνεις μπορώ να σου από τώρα τι προβλήματα θα έχεις επειδή έχεις ανοικτό εκτυπωτή...

Και αν τον κλείσεις απλα θα σκοτώνεις σιγά σιγά τα ηλεκτρονικά του .θέλεις κλειστό κουτί με ελεγχόμενη θερμοκρασία.

Eχω χρησιμοποιησει PLA, PTEG και ΤPU filaments και αυτο που εχω παρατηρησει ειναι οτι το PLA ειναι μακραν το ευκολοτερο υλικο για εκτυπωσεις.
Ποτε δεν βουλωσε τον εκτυπωτη, συγχωρει πολυ περισσοτερο ακαταλληλες ρυθμισεις και η ποιοτητα των εκτυπωσεων ειναι πιο ομαλη/καλυτερη.
Eπισης μου φαινεται πιο ανθεκτικο στις συνθηκες αποθηκευσης/υγρασιας. Χρόνια τωρα απλα σκεπαζω τους εκτυπωτες με ενα υφασμα στο (ημιυπογειο) εργαστηριο και δεν ειχα θεμα.

Το PTEG και το TPU, εκτος και αν κανεις ακριβεις/σωστες ρυθμισεις, αφηνουν ινες/stringing κατα την εκτυπωση. Επισης δεν βαφονται (ακρυλικη μπογια) οσο ευκολα βαφεται το PLA.

Αυτα εχω παρατηρησει οσα χρονια εκτυπωνω με 3D printers, οποτε για μενα το PLA/PLA+ ειναι κορυφη και απροβληματιστο, ας ειναι λιγοτερο ανθεκτικο απο το PTEG.
Οι μαρκες PLA που εχω χρησιμοποιησει δεν ειναι πολλες αλλα φροντιζα παντα να εχουν καλες κριτικες (eSUN, GΕΕTECH, CCTREE).

Tέλος, επιτηδες δεν πηρα το PLA της BambuLab (αν και θα το δοκιμασω σε καποια φαση, ιδιως το PLA matte) γιατι ηθελα να δω αν οι εκτυπωσεις μπορουν να γινουν σωστα και με τις δικες μου επιλογες νηματος, που δεν μου εχουν δημιουργησει ποτε προβλημα με τους αλλους εκτυπωτες. Μεχρι στιγμης ολα πανε μια χαρα.

• Like
Reactions: teodor_ch
Καλοδούλευτος!
Γιατί P1P και όχι P1S ή Α1?
Ευχαριστώ!

Εις αναμονή παραλαβής, για να κάνουμε δοκιμές!

Αναφορικά με το ερώτημα... Είμαι της άποψης όταν αγοράζουμε κάτι, να παίρνουμε το πιο μεγάλο που μπορούμε (ή δεν μπορούμε!!).... (αξίωμα σχετικά με τους τόρνους, για παράδειγμα), ώστε να είναι το δυνατόν future proof. Ετσι προσπέρασα Το Α1.

Το έγχρωμο, δεν με ενδιαφέρει στην παρούσα φασηι, μπαίνει όμως και πρόσθετο νομίζω μετά. Χωρια που ανεβαίνει ακόμα λίγο το κόστος (με ταχυδρομικα και ΦΠΑ Ελλάδας, παει σύνολο κοντά 445 ευρα το p1p).

Ναι αλλά η bambu δεν προτείνει abs για τον εκτυπωτή σου ..οπότε...

Η προτεινόμενη θερμοκρασία για ABS είναι οι 110. Πιο κάτω θέλει κολλα.

Ότι δοκιμές και να κάνεις μπορώ να σου από τώρα τι προβλήματα θα έχεις επειδή έχεις ανοικτό εκτυπωτή...

Και αν τον κλείσεις απλα θα σκοτώνεις σιγά σιγά τα ηλεκτρονικά του .θέλεις κλειστό κουτί με ελεγχόμενη θερμοκρασία.

Δεν επιμένω γιατί δεν το έχω δοκιμάσει. Υπάρχουν βιντεάκια που τυπώνουν abs χωρίς μετατροπές.
Αν τον κλείσω απλά θα ανέβαζα τη θερμοκρασία στους ~40 του χώρου που είναι ο εκτυπωτής και θα έκοβα τα ρεύματα αέρα για να μήν κρυώνει το filament γρήγορα. Οπότε θα έπαιρνα καλύτερο αποτέλεσμα απο αυτά που βλέπω απο δοκιμές άλλων και ο εκτυπωτής θα ήταν εντός specs όσον αφορά τις θερμοκρασίες.

Όπως και να έχει δεν θέλω να τυπώσω abs λόγο χημικών και αν χρειαστώ έχω μαγαζί που τυπώνει μαζικά κοντά μου.

Θα δοκιμάσω την τύχη μου με το petg-cf των 74 βαθμών.
Δε νομίζω το αμάξι να πιάνει περισσότερους βαθμούς. Δεν θα μπορούσαμε να το αγγίξουμε!

Ευχαριστώ!

Εις αναμονή παραλαβής, για να κάνουμε δοκιμές!

Αναφορικά με το ερώτημα... Είμαι της άποψης όταν αγοράζουμε κάτι, να παίρνουμε το πιο μεγάλο που μπορούμε (ή δεν μπορούμε!!).... (αξίωμα σχετικά με τους τόρνους, για παράδειγμα), ώστε να είναι το δυνατόν future proof. Ετσι προσπέρασα Το Α1.

Το έγχρωμο, δεν με ενδιαφέρει στην παρούσα φασηι, μπαίνει όμως και πρόσθετο νομίζω μετά. Χωρια που ανεβαίνει ακόμα λίγο το κόστος (με ταχυδρομικα και ΦΠΑ Ελλάδας, παει σύνολο κοντά 445 ευρα το p1p).
Μήπως μπερδεύτηκες.
Ο p1p με τον p1s έχουν 50€ διαφορά.
Το AMS είναι τελείως διαφορετικό μηχάνημα το οποίο μπορείς να τα προσθέσεις και στους δύο εκτυπωτές.
Για εμένα εάν μπορείς να ακυρώσεις την παραγγελία και πάρε τον p1s.
Εσύ μάλλον είδες τον p1s combo ο οποίος βγαίνει στα 650€ αλλά στην ουσία είναι δύο μηχανήματα μαζί , ο p1s και το AMS

• Like
Reactions: Ali Malik
Δεν επιμένω γιατί δεν το έχω δοκιμάσει. Υπάρχουν βιντεάκια που τυπώνουν abs χωρίς μετατροπές.
Αν τον κλείσω απλά θα ανέβαζα τη θερμοκρασία στους ~40 του χώρου που είναι ο εκτυπωτής και θα έκοβα τα ρεύματα αέρα για να μήν κρυώνει το filament γρήγορα. Οπότε θα έπαιρνα καλύτερο αποτέλεσμα απο αυτά που βλέπω απο δοκιμές άλλων και ο εκτυπωτής θα ήταν εντός specs όσον αφορά τις θερμοκρασίες.

Όπως και να έχει δεν θέλω να τυπώσω abs λόγο χημικών και αν χρειαστώ έχω μαγαζί που τυπώνει μαζικά κοντά μου.

Θα δοκιμάσω την τύχη μου με το petg-cf των 74 βαθμών.
Δε νομίζω το αμάξι να πιάνει περισσότερους βαθμούς. Δεν θα μπορούσαμε να το αγγίξουμε!
Μα ακόμη και στην εικόνα που ανεβασες η bambu λέει ότι θέλει κολλα και θάλαμο το ABS.

Δεν κάνει για τον εκτυπωτή σου. Όσες έχω δει εκτυπώσεις ειναι απαράδεκτες με τον Α1 . Αν ήθελες τέτοια υλικά θα έπρεπε να πας σε P1S ή σε άλλη εταιρεία.

Στο διπλανό νήμα με τα αυτοκίνητα έχουν μετρησει θερμοκρασίες 78 βαθμούς..

Μήπως μπερδεύτηκες.
Το AMS είναι τελείως διαφορετικό μηχάνημα το οποίο μπορείς να τα προσθέσεις και στους δύο εκτυπωτές.
Εσύ μάλλον είδες τον p1s combo ο οποίος βγαίνει στα 650€ αλλά στην ουσία είναι δύο μηχανήματα μαζί , ο p1s και το AMS

Αυτό σκεφτόμουν και εγώ αλλά λέω κάτι μπορεί να χάνω.

• Haha
Μήπως μπερδεύτηκες.

Για το 50αρικο ελεγα κι εγω (..........) 🫣

Πήγα στο support chat, Εχει γινει dispatched, και δεν μπορούν να το γυρίσουν πίσω τώρα.

Αν αρνηθώ την παραλαβη, χρεώνομαι τα ταχυδρομικά επιστροφής (λογικό). Δηλ το refund θα είναι περίπου -60 ευρώ (ταχυδρομικα μπρος - πισω, για τους άλλους δουλεύουμε!).

Mια χαρα βρε ειναι ο p1p! O p1s ειναι ενας κλειστος p1p.

Θες για καποιο ειδικο λογο να τυπωνεις ABS που ειναι δυσκολοτερο υλικο για εκτυπωση και εκλυει μυρωδια και αερια που πρεπει να διοχετευτουν εξω?
Το PETG ειναι εξ'ισου σκληρο υλικο.

Προσωπικα μου αρεσουν οι ανοιχτοι εκτυπωτες γιατι χαιρεσαι την διαδιακασια και εχεις προσβαση. Ο κλειστος ειναι αχαρος, εκτος αν το ABS ειναι αναγκη.

• Like
Μιχάλη δεν έχω κάνει ακύρωση, είναι απλά μια σκέψη, ακριβώς για τους λόγους που αναφέρεις.
Βασικά pla νομίζω χρειάζομαι κατά βαση, με έμφαση να γίνει μετά casting (δηλ να ρίξω μέταλλο σε γύψο κτλ)....αντι για wax δηλ

+. Κάποιες κατασκευές που μου αρέσουν, και το pla φαίνεται μια χαρά. Δεν το έχω ψάξει περαιτέρω με υλικά κτλ.

• Like
Reactions: Χιωτης
Εγώ κολλάω στο ότι ο Α1 με τον P1P δεν έχουν καμιά μεγάλη διαφορά ειδικά για τη διαφορά τιμής τους.
Αφού φτάνεις στα χρήματα του P1P δίνεις κάτι παραπάνω για τον P1S.
Εγώ δεν ήθελα να έχω τη δυνατότητα για υλικά με τοξικά αέρια για αυτό πήγα στον Α1 combo.

Τον P1P τον προσπέρασα!

Αλλά εφόσον ξεκίνησε μικρό το κακό.
Απο την εμπειρία μου με τον A1 είναι άριστα μηχανήματα.

Core XY vs bed slinger

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Δεν έγραψα αυτό που έκανες quote :p

Οι διαφορές δεν είναι ανάλογες της διαφοράς τιμής κατά τη γνώμη μου. Ειδικά όταν ο p1s κοστίζει ελάχιστα παραπάνω.

Δεν έγραψα αυτό που έκανες quote

Οι διαφορές δεν είναι ανάλογες της διαφοράς τιμής κατά τη γνώμη μου. Ειδικά όταν ο p1s κοστίζει ελάχιστα παραπάνω.

Τα εξηγεί όλα στο video . Και τον λόγο που οι core xy είναι ακριβότεροι.
Πολυπλοκοτερα συστήματα κίνησης, συνήθως με proprietary υλικά, ακριβότερη συναρμολογηση καθώς είναι 100% έτοιμοι από το εργοστάσιο , ενισχυμένα frame και αυτό το πληρώνεις. Οι διαφορές στην ποιότητα εκτύπωσης για μια απλή χρήση δεν είναι εμφανείς. Για αυτο για καθημερινες μικρες εκτυπώσεις χωρις απαιτησεις δεν υπαρχει λογος να πληρωσεις 30% παραπανω στην τιμη . Αλλά ένας bed slinger ποτέ δεν θα έχει την ίδια ποιότητα και ταχύτητα με έναν core xy ειδικά σε μεγάλες επιφάνειες και μεγάλες εκτυπώσεις. Θα το καταλάβεις όταν κάνεις μια βαριά εκτύπωση που το τραπέζι θα αρχίσει να δείχνει "κουραση". Και φυσικα οι core xy κλείνουν ευκολα για να δημιουργησεις θαλαμο για εξωτικά υλικά.
Γενικά οι bed slinger είναι η χαμηλής κατηγορίας εκτυπωτές και οι core xy οι top .