8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Γιατι με καποιον ασυλληπτο τροπο ....... γλιτωσαμε οι υπολοιποι απο τα πειραματακια σας
Στο πανεπιστήμιο έφαγα μερικές χιλιάδες βολτ από στατική γεννήτρια όταν έπαθε διάτρηση το διηλεκτρικό που κράταγα με το χέρι ανάμεσα στους πόλους ενός τεράστιου πυκνωτή αέρος. Η καρδιά μου έχασε 2-3 χτύπους, πραγματικά!

Τελικά αποφάσισα να γίνω θεωρητικός. Ήταν ασφαλέστερο.

• Wow
Reactions: SR-71
Λοιπον, υπαρχουν καμμενα τυπακια σαν και μενα 🤪 ........... τελικα !
Αντρωπο .......... εκατσε και εγραψε generic VESA driver για Windows 3.1 ....... μετα απο 30 χρονια. 😳
Δεν ειμαι μονος στον κοσμο.😄 Βεβαια .......... δεν βρισκεται καπου κοντα ο φιλτατος ομοιοπαθης !
Θα τον ειχα ταραξει στις ερωτησεις. Οπως και να χει, εγραψε driver ..... για σχεδον ολες τις καρτες
πoυ κυκλοφορουσαν τοτε (και πολυ πολυ μετα). Λες και ...... υπαρχουν ολες αυτες οι καρτες σημερα. 😝
Lost cause but ... my kind of man ! 😌 Το σαγηνευτικο ειναι οτι εγραψε εναν SVGA driver που προβαλει
απο 640x480x16 ............. μεχρι 1920x1080x32 !!!!!!!!!!!! Σε native Win 3.11 περιβαλλον. Πανω σε DOS 6.22.
Δοθεισας (βεβαια) της δυνατοτητας της καρτας να υπoστηριξει τετοιες αναλυσεις. Oι περισσοτερες τοτε
ΔΕΝ μπορουσαν. Μονο κατι S3 968 και Matrox Μillennium εδιναν 32bit color και ΟΧΙ σε τεραστιες αναλυσεις
(αφου δεν υπηρχε 1920x1080 το 1993) παρα μονο 1280x1024. O τυπος τεσταρε τον κωδικα σε .......

............. AMD Radeon RX 5500 XT !!!!!!!!!!!!!! 😲😲😲🥴😵😵‍💫

VBESVGA.CLP.rec0.png

Το λεπτο σημειο ειναι οτι ο driver ............... τρεχει σε ΚΑΘΕ καρτα. Την εποχη εκεινη αν ηθελες driver
ΜΟΝΟ απο την εταιρεια της καρτας γραφικων. ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ (τελος, κλεισαμε).
Oριστε το λινκ > https://github.com/PluMGMK/vbesvga.drv?tab=readme-ov-file

Last edited:
Αλλος απο κει ............. (να τυριλαθουμε αποψε !)
Ξαναγραψε BIOS για ΙΒΜ PC/XT compatibles ....... να υποστηριζει ........ UMBs. 😲
Καταρχην, ο 8088/8086 δεν μπορουσε να κανει virtualization (οπως ο 386, και μετα).
Κατα δευτερον, δεν ξερω ποιες μητρικες XT ειχαν τα επιπλεον ..... 192Kb DIPs πανω τους.
Αν εξαιρεσουμε τα 32Kb του system BIOS, αλλα 32Kb της καρτας γραφικων και τα 128 Kb για text mode
κανεις δεν χρησιμοποιουσε εκεινες τις περιοχες. Πρωτον διοτι κοστιζαν αρκετα (τοτε) τα DIPs των 64Kb,
δευτερον επειδη κανεις δεν εψαχνε για εξτρα μνημη εκει πανω και τριτον γιατι oποιαδηποτε BIOS απο
αλλες expansion cards, ετρωγε ΑΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΑ μνημη απο κει μεσα. Xωρις να ρωτησει η ψαξει !

Οποτε ................. για ποιον ειναι αυτο το κοσμημα ? (ρητορικη ερωτηση ..... τον αγαπω ετσι κι αλλιως 🥰)

xtbios_cga.png

xtbios_mda.png

xtbios_vga.png

Aντιλαμβανεστε οτι .............. δεν υπαρχει μητρικη PC/XT που να λειτουργει σημερα !!!!!!!!!
Οποτε ποιος να τεσταρει τι ? Εγω που την εχω κρατησει ........ ειναι dead meat ! TOTALLY.
Ακομα και να χει επιζησει καποια υπεραιωνοβια μητρικη ..... δεν υπαρχει τροφοδοτικο !
Παρολα αυτα, παραδιδω το λινκ > http://www.phatcode.net/downloads.php?id=101

Last edited:
Υπάρχει πλέον μεγάλη κοινότητα retro computing που έχει αναβιώσει πάρα πολύ αρχαίο hardware. Δεν πρέπει να είναι δύσκολο να βρεις XT motherboard σε καλή κατάσταση, αλλά δεν θα είναι φτηνό.

Άλλωστε τα εξαρτήματα που είχαν πάνω τους ήταν σχεδόν όλα off-the-shelf, οπότε είναι σχετικά εύκολο να επισκευαστούν.

Υπάρχει πλέον μεγάλη κοινότητα retro computing που έχει αναβιώσει πάρα πολύ αρχαίο hardware. Δεν πρέπει να είναι δύσκολο να βρεις XT motherboard σε καλή κατάσταση, αλλά δεν θα είναι φτηνό.

Άλλωστε τα εξαρτήματα που είχαν πάνω τους ήταν σχεδόν όλα off-the-shelf, οπότε είναι σχετικά εύκολο να επισκευαστούν.
Δεν γνωριζω !

Συ ειπας ..........😌

Yποψιν, οτι στην δικια μου μητρικη χυθηκαν τα υγρα απ'την μπαταρια (VARTA "βαρελακι").
Kαι εγινε πολυ νωρις (ενω ηταν προστατευμενη-συσκευασμενη), δεν μπορουσε να αποφευχθει.
Δεν ηξερα οτι αυτα τα βαρελακια, μολις ανεβει η θερμοκρασια στους 35 C ..... λιωνουν.
Μακαρι να βρισκοταν καποιος γνωστης το 1995 να μου ψιθυρισει δυο λογακια. 😞
(το AVclub, το 1995, δεν ηταν ουτε καν ιδεα 😙 ....... εικαζω 😚)

Last edited:
Ισως και να ειναι ! 😌

Καποιος να μου εξηγησει τι ακριβως εξυπηρετουν τοσα πολλα jumper settings ? 😒
Tα μονα που χρειαστηκαμε ποτε ηταν : 1) Master, 2) Slave, και 3) Cable select ! ...........

Too many jumper settings.jpg

Last edited:
Ισως και να ειναι ! 😌

Καποιος να μου εξηγησει τι ακριβως εξυπηρετουν τοσα πολλα jumper settings ? 😒
Tα μονα που χρειαστηκαμε ποτε ηταν : 1) Master, 2) Slave, και 3) Cable select ! ...........

View attachment 248382

Χωρίς να θυμάμαι λεπτομέρειες κάποια φορά με από 2 σκληρούς σε 2 IDE καλώδια δεν δούλευε και έπρεπει να μπει κάτι άλλο στα jumpers πέρα του master / slave / cable select. Μιλάμε για ~25 χρόνια πίσω...

• Like
Reactions: SR-71
Το 32GB clip είναι για δίσκους μεγαλύτερους των 32GB που θες να τους συνδέσεις σε παλιά BIOS που έβλεπαν ως 32GB
To auto spin disable είναι προφανές - ξεκινά on boot ο δίσκος σε standby και σπινάρει μόνο στο πρώτο read request. Ήταν χρήσιμο σε μηχανήματα με πολλούς δίσκους για να μην έχεις μεγάλη κατανάλωση στο startup.
Μετά είχες master-single/slave/cable select και master με force slave present. Το τελευταίο χρειαζόταν γιατί στη θέση master κάποιοι συνδυασμοί δεν έβλεπαν το 2ο δίσκο.
Εγώ θυμάμαι κι άλλους συνδυασμούς, ρύθμιση 15/16 heads, ρύθμιση για χαμηλότερο θόρυβο σε κάποιους IBM και άλλα

Κολλημα ................ μερος 2ον ! 🥳

Καποιος πηρε ενα αρχαιο ΙΒΜ 5170 κουτι, ξηλωσε τα παντα (εκτος απ΄τα floppies)
και κοτσαρε μητρικη pentium 166 μεσα. Και μια 16bit VGA. Και εναν σκληρο δισκο IDE.
Φυσικα το τροφοδοτικο δεν μπορουσε να μεινει το μανισιο (που εδινε μονο -+5V και -+12V).
Tο μεγαλο μυστηριο ειναι το πληκτρολογιο που ΕΙΝΑΙ μανισιο. To αρχικο βυσμα ηταν 5pin DIN.
Ομως κυκλοφορησαν κατοπινες μητρικες με 6pin DIN socket. H μητρικουλα ....... ποιο εχει ? 😙

Frankenstein.png

Χωρεσε και CD drive ο αθεοφοβος (.............) Αλλα κοιταξτε πως στερεωσε τον σκληρο δισκο ..... ! 😝

Ιεροσυλία αυτό που έκανε ο παραπάνω, και εντελώς άκυρο..

Χάλασε το original υπερκλασικό μηχάνημα για να του βάλει μέσα επίσης αρχαίο (αλλά αδιάφορο) hardware.

Κανένα νόημα απολύτως.

Asking about the network.jpg

Θελω να πιστευω οτι το Novell Νetware 4 που δουλεψα σε μια εταιρεια ψυκτικων μηχανηματων
το 1994 .................. εχει αποσυρθει ! Γιατι αλλιως ......................... ισχυει ΑΚΡΙΒΩΣ το παραπανω !
Δεν το εγκατεστησα εγω 🤢 ........................

Ε καλά, να ήταν μόνο αυτό. Το τι υπάρχει και λειτουργεί ειδικά σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις παγκόσμια δεν μπορείς να το φανταστείς.
Εδώ η ομάδα της Williams στην F1 είχε σύστημα διαχείρισης σε...excel μέχρι πέρισυ.

Να πω και τα δικά μου χάλια, έχω ένα πρόγραμμα προσομοίωσης / βελτιστοποίησης τεχνικό που το τρέχω ακόμη σε ένα virtual machine με windows XP...Περιττό να πω ότι δεν το έχω αναβαθμίσει για 2 βασικούς λόγους:
- Όλα τρέχουν απίστευτα γρήγορα μιας και το Overhead του συστήματος είναι ελάχιστο. Επίσης το πρόγραμμα δεν απαιτεί ram αλλά πολλούς επεξεργαστές και μέσω VMWare άνετα το τρέχω σε 16πύρηνο μηχάνημα.
- Δεν είχα ποτέ αρκετό χρόνο για να πω ότι θα φάω 2-3 εργατοημέρες απλά για να το ξαναστήσω από την αρχή σε νεότερο λειτουργικό. Μέχρι πριν 2-3 χρόνια σκεπτόμουν για Windows 7, αλλά πια δεν έχει κανέναν νόημα η όποια αναβάθμιση πέρα των windows 11. Ο χρόνος έχει να κάνει ότι πρέπει να εγκαταστήσεις και άλλα προγράμματα και μετά να στήσεις τις διασυνδέσεις (πχ Matlab, EES, Visual Fortran κλπ).

• Like
Reactions: gkas1973