Αγορά ενισχυτή+ ηχεία δαπέδου

• Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Σας προσκαλούμε να γιορτάσουμε μαζί τα 20α γενέθλια του AVclub.

Το Σάββατο 10 Οκτωβρίου, από τις 18:00 θα πραγματοποιήσουμε το πάρτι των γενεθλίων του φόρουμ μας στο Peñarrubia Lounge.

Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας δούμε από κοντά.

Αν γίνει κάτι κακό στην συσκευή και περάσει η τάση του δικτύου στο σασί, αυτό να είναι άμεσα γειωμένο στο δίκτυο και να ρίξει την ασφάλεια στον πίνακα πριν προλάβουν να πάθουν ζημιά οι υπόλοιπες συσκευές που "δίνουν" γείωση από το - των rca τους.

Για μένα είναι απαράδεκτο σήμερα συσκευή να μην έχει 3πολικό iec.

Από όσο ξέρω η συσκευές που έχουν διπολικό καλώδιο είναι φτιαγμένες για να μην έχουν τέτοια προβλήματα. Και επειδή η κατασκευαστές γνωρίζουνε ότι και άλλες συσκευές συνδεδεμένες με αυτές μπορεί να είναι γεωμένες τις φτιάχνουμε αυτό τον τρόπο για να μην δημιουργήσουν ground loop.

Αυτά ξέρω γω τα οποία μπορεί να είναι λάθος βέβαια γιατί ούτε ηλεκτρολόγος είμαι ούτε ηλεκτρονικός

Γι΄αυτό άφησα το κενό στην έξτρα κατασκευή της βάσης στο Α6.. για να υπάρχει εύκολη πρόσβαση για τον ssd.

Αυτό αν καταρρεύσει το σύμπαν δηλαδή... :LOL:

Το "ρίσκο" δεν είναι να καταρρεύσει το σύμπαν, αν συμβεί αυτό θα έχουμε όντως πολύ μεγαλύτερα προβλήματα.

Το ρίσκο είναι να έρθει κάποια στιγμή που να μην μπορούμε να πληρώνουμε τις πλατφόρμες.

/ΟΤ βέβαια όλα αυτά.. συνεχίζουμε αλλού αν θέλετε.. υπάρχουν σχετικά νήματα..

• Like
Reactions: vlad66
Δοκιμή : Phono Stage: Pro-Ject Phono Box MM vs Yamaha A-S701 (Test track: Madonna - "Frozen"

Καταρχήν ο θόρυβος με το πικάπ συνδεμένο στο phono του Yamaha, με τέρμα ένταση και ανοιχτό το πικάπ χωρίς αναπαραγωγή έπεσε στα μισά (δεν εξαλείφθηκε τελείως). Στην ώρα 12 δλδ στη μισή διαδρομή του ενισχυτή ήταν αντιληπτός μόνο σε κοντινή επαφή αυτιού με το ηχείο.
Πέραν απο διαφορά στην ένταση, δεν αντιλήφθηκα καμία διαφορά σε ποιότητα, ανάλυση κτλ στα δύο phono stages. Η αρχική μου εντύπωση εξάλλου είχε να κάνει καθαρά με την ένταση, αν και για να είμαι 100% σίγουρος θα έπρεπε κάποιος να με υποβάλει σε τυφλή δοκιμή .
Άρα το πρόβλημα πιθανόν είναι από το φθηνό καλώδιο RCA.
Μέχρι να το αναβαθμίσω με έναν πραγματικά καλό προ ενισχυτή θα το δουλέψω έτσι, λιγότερα καλώδια και ένα RCA λιγότερο αργότερα για αγορά.

Μήπως καλύτερα αναβάθμιση κεφαλής?
Ή microline ή shibata βελόνα αν μπαίνει.
Δεν ξέρω, βελόνα ή προ ενισχυτής; Λογικά βελόνα γιατί όσο να ναι έχουν ημερομηνία λήξης

Να καταλάβω γιατί δεν τα ξέρω καλά. Η γείωση στο σασί είναι για να γειωθεί το πικάπ σωστά? Μετά από εκεί "φεύγει" μέσω RCA. Η επιπλέον γείωση που κατά τα άλλα η Yamaha δεν έχει προβλέψει σε τι θα εξυπηρετήσει?
To ground ειναι η ηλεκτρολογικη γειωση και δεν εχει σχεση με το μειον του σηματος.
Υπαρχουν πολλοι τροποι να γειωσεις η οχι και να μην εχεις ακουστο προβλημα.
Σε περιπτωση που συνδεονται πολλες συσκευες μπορει να σχηματιζονται βρογχοι γειωσης
και να δημιουργειται ακουστος βομβος.
Αλλα ακομα και αν δεν ακους θορυβο τα σασι οντας αγειωτα μπορει να συγκεντρωνουν παρασιτικα ρευματα.
Καλο ειναι, αλλα οχι και απαραιτητο, ολα τα σημεια ηλεκτρολογικης γειωσης να καταληγουν στο ιδιο σημειο
με την απλουστερη διαδρομη (γειωση αστερα) για πιο καθαρο ηχητικο αποτελεσμα.
Αυτα λυνονται μονο σε πρακτικη βαση.

Last edited:
Δεν ξέρω, βελόνα ή προ ενισχυτής; Λογικά βελόνα γιατί όσο να ναι έχουν ημερομηνία λήξης
Η υπάρχουσα βελόνα έχει διάρκεια ζωής 400 ώρες.
Αν χρειαστεί αλλαγή,η ML είναι μονόδρομος ηχητικά και είναι και "κορακοζωητη".

• Like
Reactions: panzer_dagon
Πάνω κάτω εως 1000 ώρες παιξίματος ζει μια βελονα.

Last edited:
  • Like
Reactions: panzer_dagon
To ground ειναι η ηλεκτρολογικη γειωση και δεν εχει σχεση με το μειον του σηματος.
Υπαρχουν πολλοι τροποι να γειωσεις η οχι και να μην εχεις ακουστο προβλημα.
Σε περιπτωση που συνδεονται πολλες συσκευες μπορει να σχηματιζονται βρογχοι γειωσης
και να δημιουργειται ακουστος βομβος.
Αλλα ακομα και αν δεν ακους θορυβο τα σασι οντας αγειωτα μπορει να συγκεντρωνουν παρασιτικα ρευματα.
Καλο ειναι, αλλα οχι και απαραιτητο, ολα τα σημεια ηλεκτρολογικης γειωσης να καταληγουν στο ιδιο σημειο
με την απλουστερη διαδρομη (γειωση αστερα) για πιο καθαρο ηχητικο αποτελεσμα.

Άλλο ρώτησα εγώ όμως. Γνωρίζω πολύ καλά τι είναι το ground κ ολα αυτά που εξηγείς.

Ας κάνουμε μια σούμα λοιπόν.
Προτείνετε κάποιοι (δεν θα γυρίσω πίσω να τους αναφερω έναν έναν), σε έναν άνθρωπο που αγόρασε έναν ενισχυτή Yamaha που πλήρη τις προδιαγραφές ασφαλείας της Ευρώπης κ όχι μόνο,, όχι κανέναν Ινδικό, ούτε Αφρικανικό, έναν Yamaha αγορασε, να πιάσει κ να βάλει επιπλέον γείωση.

Αυτά από μένα και ότι νομίζετε.

• Like
Reactions: bujinkan
Από όσο ξέρω η συσκευές που έχουν διπολικό καλώδιο είναι φτιαγμένες για να μην έχουν τέτοια προβλήματα. Και επειδή η κατασκευαστές γνωρίζουνε ότι και άλλες συσκευές συνδεδεμένες με αυτές μπορεί να είναι γεωμένες τις φτιάχνουμε αυτό τον τρόπο για να μην δημιουργήσουν ground loop.

Αυτά ξέρω γω τα οποία μπορεί να είναι λάθος βέβαια γιατί ούτε ηλεκτρολόγος είμαι ούτε ηλεκτρονικός

Το μυαλό μου πάει στην οικονομία κλίμακας και όχι στην πιθανότητα του ground loop

Αν γίνει κάποιο κακό στην περίπτωση συσκευής με 2πολικό, ο ρελές θα πέσει από την μεγάλη αύξηση των Αμπέρ μέσω της επιστροφής (ουδέτερος)
Καλά κρασιά δηλαδή.. τα λίγα mS ή μS θα κάνουν την διαφορά μέχρι ο ρελές να "πάρει" περισσότερα Αμπέρ από όσα αντέχει.
Δεν θέλω καν να σκεφτώ την περίπτωση που κάποιος άλλαξε ρελέ σε μεγαλύτερα Αμπέρ επειδή του έπεφτε όταν άναβε το A/C ή έβαζε την ηλεκτρική σκούπα ή ότι άλλο...

Ναι , έχει ασφάλεια και η συσκευή.. βασίσου σε αυτή αν το κακό γίνει μετά από αυτή..

Ground loop δεν είδα ποτέ ούτε με το Technics μου που το σασί με τα ηλεκτρονικά και το πλατώ γειώνονται απευθείας στο δίκτυο (με 3πολικό καλώδιο φυσικά), ενώ ο βραχίονας είναι απομονωμένος από την υπόλοιπη συσκευή και γειώνεται όπου βολεύει... σε κάποιο phono , σε κάποιον προενισχυτή ...

Και ναι, το πολύπριζό μου είναι με γείωση αστέρα όπως και η φάση με τον ουδέτερο (αυτό πληροφοριακά για τον Th.ARvan που πολύ σωστά το ανέφερε)

Last edited:
Προτείνετε κάποιοι (δεν θα γυρίσω πίσω να τους αναφερω έναν έναν), σε έναν άνθρωπο που αγόρασε έναν ενισχυτή Yamaha που πλήρη τις προδιαγραφές ασφαλείας της Ευρώπης κ όχι μόνο,, όχι κανέναν Ινδικό, ούτε Αφρικανικό, έναν Yamaha αγορασε, να πιάσει κ να βάλει επιπλέον γείωση.

Αυτο που προτεινω σε οποιον ξερει τι κανει, δεν ειναι ασχετος δηλαδη, ειναι να βελτιστοποιησει τις γειωσεις του
ανεξαρτητα απο το τι εχει κανει ενας κατασκευαστης που απευθυνεται στο πλατυ κοινο.

Αυτο που προτεινω σε οποιον ξερει τι κανει, δεν ειναι ασχετος δηλαδη, ειναι να βελτιστοποιησει τις γειωσεις του
ανεξαρτητα απο το τι εχει κανει ενας κατασκευαστης που απευθυνεται στο πλατυ κοινο.
Σε αυτο συμφωνουμε ολοι , αλλα να γινει με ασφαλη τροπο , ο οποιος μπορει να διαφερει απο συσκευη σε συσκευη ή συστημα σε συστημα.
Και σιγουρα οπως λες , κυριως να ξερει αυτος που θα το κανει και τι κανει και γιατι το κανει.

Αν εννοεις το class II , δεν κανεις λαθος. Ετσι λειτουργει.

Εννοώ τα πάντα. Ειμαι πολύ αρνητικός στο να πειράζει κάποιος την ηλεκτρική συνδεσμολογία που έχει σχεδιάσει ένας κατασκευαστής σαν την Yamaha.

Αν ένα σύστημα έχει θόρυβο συνολικά, δεν πιστεύω ότι το πρόβλημα είναι η ηλεκτρική σχεδίαση της Yamaha ούτε ότι θα αλλάξει κάτι αν προσθέσει κάποιος γείωση όταν ο κατασκευαστής δεν έχει προβλέψει.

Να μην βάλω μέσα τις πιθανότητες να γίνει ζημιά από λάθος χειρισμό

Αλλά ότι θέλει ο καθ ένας.

Δοκιμή : Phono Stage: Pro-Ject Phono Box MM vs Yamaha A-S701 (Test track: Madonna - "Frozen"

Καταρχήν ο θόρυβος με το πικάπ συνδεμένο στο phono του Yamaha, με τέρμα ένταση και ανοιχτό το πικάπ χωρίς αναπαραγωγή έπεσε στα μισά (δεν εξαλείφθηκε τελείως). Στην ώρα 12 δλδ στη μισή διαδρομή του ενισχυτή ήταν αντιληπτός μόνο σε κοντινή επαφή αυτιού με το ηχείο.
Πέραν απο διαφορά στην ένταση, δεν αντιλήφθηκα καμία διαφορά σε ποιότητα, ανάλυση κτλ στα δύο phono stages. Η αρχική μου εντύπωση εξάλλου είχε να κάνει καθαρά με την ένταση, αν και για να είμαι 100% σίγουρος θα έπρεπε κάποιος να με υποβάλει σε τυφλή δοκιμή .
Άρα το πρόβλημα πιθανόν είναι από το φθηνό καλώδιο RCA.
Μέχρι να το αναβαθμίσω με έναν πραγματικά καλό προ ενισχυτή θα το δουλέψω έτσι, λιγότερα καλώδια και ένα RCA λιγότερο αργότερα για αγορά.
Αφου ο θορυβος αφορα μονο το πικαπ, καλο ειναι να τσεκαρεις τη διαδρομη του πικαπ μεχρι τον ενισχυτη...
Σιγουρεψου οτι το λεπτο καλωδιο του βραχιονα ειναι σφικτα βιδωμενο στο phono ground του ενισχυτη.
Αν το πικαπ ειναι κοντα στον ενισχυτη ή αλλη συσκευη, απομακρυνε το προσωρινα να δεις αν βελτιωνεται το προβλημα.
Αν το καλωδιο του βραχιονα ειναι με rca και στα δυο ακρα, δοκιμασε κατι γνωστα καλυτερο , κατα προτιμηση (για τη δοκιμη) ομοαξωνικο με καλη θωρακιση.
Δες τα πιο πανω και αναλογα αν θελεις το ψαχνουμε περισσοτερο.