Αγορά ηχοσυστήματος

• Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Σας προσκαλούμε να γιορτάσουμε μαζί τα 20α γενέθλια του AVclub.

Το Σάββατο 10 Οκτωβρίου, από τις 18:00 θα πραγματοποιήσουμε το πάρτι των γενεθλίων του φόρουμ μας στο Peñarrubia Lounge.

Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας δούμε από κοντά.

Ναι οπως ηδη ανεφερα απο την αρχη. "(ανηχοικα και χωρις την πισω ακτινοβολια) τα οποια στην πραξη ξεπερνιωνται μονο με καταλληλο tunning και φυσικα με το αναμενομενο room gain."

Τότε αυτό που παρέθεσες είναι άχρηστη πληροφορία.

Δεν χρειαζεται να υποθεσεις τιποτα. υπαρχουν μετρησεις και τις παρεθεσα.
Μην πιστευεις οτι γραφει ο κατασκευαστης αν δεν εχεις διαβασει και τα ψιλα γραμματα.

Οπότε προτείνεις να μην λαμβάνω υπ' όψιν μου τις προδιαγραφές που δημοσιεύει η Wharfedale και να βασιστώ σε μετρήσεις που έχουν γίνει από κάποιο εξωτερικό εργαστήριο.

1) Τότε αυτό που παρέθεσες είναι άχρηστη πληροφορία.

2) Οπότε προτείνεις να μην λαμβάνω υπ' όψιν μου τις προδιαγραφές που δημοσιεύει η Wharfedale και να βασιστώ σε μετρήσεις που έχουν γίνει από κάποιο εξωτερικό εργαστήριο.
1) Αχρηστη πληροφορια μονο αν δεν ξερεις πως να την αξιολογησεις.
2) Ναι. Το βρισκεις παραξενο? Ξερεις τι ειναι το Klippel, τι κανει και τι ακριβεια εχει? Η wharfedale με τι εχει κανει τις μετρησεις? Λεει καπου?

@Spiros Z Το πρόβλημα μου με τα super linton είναι ότι ειναι πολύ μεγάλα για το σαλόνι έτσι οπως είναι τώρα. Γέρνω λίγο προς την πρόταση του @Pleo. silver 100 8g χρειάζονται βάση πάνω στο έπιπλο?

Ας πούμε ότι ο ακροατής όταν κάθεται τα αυτιά του είναι στους 90 πόντους από το έδαφος. Βέβαια σε καναπέ μπορεί να κάθεται πιο ξαπλωτός και πάει λέγοντας.

Μάλλον απίθανο να χρειαστεί να βάλεις κάποια επιπλέον μικρή ίσα-ίσα να τα σηκώσει βάση.

Αλλά γιατί αγχώνεσαι; Λες να μην μπορέσεις να βρεις κατόπιν αν χρειαστείς; (που δεν πρόκειται να χρειαστείς).

@Spiros Z Το πρόβλημα μου με τα super linton είναι ότι ειναι πολύ μεγάλα για το σαλόνι έτσι οπως είναι τώρα. Γέρνω λίγο προς την πρόταση του @Pleo. silver 100 8g χρειάζονται βάση πάνω στο έπιπλο?
Τα συγκεκριμενα δεν τα γνωριζω και δεν εχω αποψη. Δεν εχω βρει και μετρησεις καπου, μονο reviews με λογια στα οποια σπανια δινω βαση και μονο αν γνωριζω πολυ καλα τον reviewer και εχω εμπειρια και ιδια αποψη για αλλα ηχεια που εχει δοκιμασει.
Σαν κατασκευη τα ηχεια της Monitor Audio ειναι συνηθως υψηλου επιπεδου για την κατηγορια τιμης που κινουνται και σαν προδιαγραφες τα συγκεκριμενα φαινονται αψογα.
Μου αρεσει που ειναι τριδρομα και πιστευω οτι ακομα και αν δεν εχουν την ιδανικη αποκριση στα χαμηλα, θα ειναι αρκετα ευκολο να κανεις διορθωσεις αν το συστημα σου θα διεθετει καποιο DSP η εστω ενα παραμετρικο EQ.
O Pleo λεει οτι τα εχει ακουσει κιολας οποτε κατι ξερει παραπανω. Απλα για εμενα ειναι ενα ερωτηματικο με περγαμηνες.
Και ειναι και ομορφα.

Θα κανω την ασφαλη υποθεση οτι εκει που γραφεις 43db εννοεις 43Ηz και θα σε ενημερωσω οτι τα περισσοτερα μεγαφωνα 8 ιντσων δεν πλησιαζουν ουτε καν κοντα στο reference level στα 43Hz.
Μια μικρη ερευνα με τα δεδομενα που προσφερει απλοχερα το loudspeakerdatabase θα σου αποκαλυψει τα ορια των μεγαφωνων (ανηχοικα και χωρις την πισω ακτινοβολια) τα οποια στην πραξη ξεπερνιωνται μονο με καταλληλο tunning και φυσικα με το αναμενομενο room gain.View attachment 277958
Ενδεικτικα επισης η αποκριση του Super linton στην οποια στα 43Hz ειναι ηδη στα -5db με το ηχειο να φτανει τα 102db οριακα στις μετρησεις (πολυ καλυτερα απο τα περισσοτερα της κατηγοριας του) με επιπλεον compression κατω απο τα 40Hz και κατω συμφωνα με το διαγραμμα συμπιεσης πραγμα που σημαινει ακομα λιγοτερη ενταση στις χαμηλες συχνοτητες.

Τελος, τα προβληματα του χωρου στις χαμηλες συχνοτητες αντιμετωπιζονται αποτελεσματικα με την χρηση πολλαπλων subwoofer η με τη χρηση πανακριβων ενεργων μπασοπαγιδων. Σε αντιθετη περιπτωση απλα επιστρατευεις το DSP αν ειναι διαθεσιμο. Δεν ακυρωνεις ολο το φασμα των χαμηλων επειδη εχεις στασιμα στα 43Hz

Διαβάζω από το site που παρέθεσες ως αξιόπιστη πηγή πληροφοριών σε σχέση με του κατασκευαστή:

"All data collected using Klippel’s Near-Field Scanner. The Near-Field-Scanner 3D (NFS) offers a fully automated acoustic measurement of direct sound radiated from the source under test."

Αναφέρει δηλαδή ότι είναι near field, άρα χωρίς τα bass reflex μόνο τα μεγάφωνα. Και πάνω από το γράφημα λέει: "Estimated in room response" = Εκτιμόμενη απόκριση στον χώρο = άρα δεν έχει μετρήσει την απόκριση στον χώρο, απλά εκτίμησε ότι θα είναι αυτή που λέει

Αυτά και καλό ΣΚ

1790362967728.png

Και εδώ είναι μια δική μου μέτρηση που έκανα χθες, στον δικό μου χώρο, χωρίς DSP, όπως τον περιέγραψα με ηχεία που ο κατασκευαστής δίνει -3db στα 47Hz. Η συγκεκριμένη μέτρηση έχει ref level 82,5db. Κοιτα που βρίσκονται τα 43Hz. Η μπλε γραμμή είναι η Harman Curve

View attachment 277967

Και εδώ είναι μια δική μου μέτρηση που έκανα χθες, στον δικό μου χώρο, χωρίς DSP, όπως τον περιέγραψα με ηχεία που ο κατασκευαστής δίνει -3db στα 47Hz. Η συγκεκριμένη μέτρηση έχει ref level 82,5db. Κοιτα που βρίσκονται τα 43Hz. Η μπλε γραμμή είναι η Harman Curve
Spectrogram;

Το κλιπελ μετράει και το ηχείο με την καμπίνα του.
Βασικα το σπινοραμα ενός ηχειου έτσι βγαίνει.
Η μέτρηση αυτή δεν μπορεί παρά να είναι nearfield, για να δούμε τι κάνει το ηχείο. Κατόπιν γίνεται αναγωγή στο in room response.

Ο Erin από το Erin's audio corner αυτό κάνει. Δεν μετράει τα μεγάφωνα μόνο, αλλά παίρνει το ηχείο όπως είναι με την καμπίνα του, με τα μικρόφωνα να σκαναρουν από εμπρός μέχρι πίσω από πάνω έως κάτω και από δεξιά ως αριστερά.
Και τον εξοπλισμό αυτόν τον έχουν κι άλλοι. Εννοείται ότι τον έχουν και κατασκευαστές. Και αν δεν τον έχουν, στέλνουν σε άλλους κατασκευαστές που έχουν να πάρουν τη μέτρηση αυτή.
Τον karl Heinz fink τον ξέρετε; Το iag group ( που είναι μέρος του η wharfedale μια και τη συζητατε) αλλά και άλλοι κατασκευαστές, πολλά μοντέλα τους σε αυτόν τα έχουν στείλει για να τα μετρήσει και να πάρει το αποτέλεσμα.

Και όχι μόνο αυτή τη μέτρηση. Οι κατασκευαστές παίρνουν και άλλες μετρήσεις, όπως η επιτάχυνση της καμπίνας, πως συμπεριφέρεται η δομή της στα κύματα του αέρα εσωτερικά και τους συντονισμούς.

• Like
Reactions: Spiros Z
Εννοώ να ανεβάσεις, αν θέλεις το spectrogram του χώρου.

Α οκ, άστο δεν πειράζει, είναι ψιλο-άσχετο με το θέμα. Αν τύχει σε κάποιο θέμα να ανεβάσουμε όλοι, πολύ ευχαρίστως και να τα συζητήσουμε κι όλας.

• Like
Reactions: Sonorus