Αναβάθμιση Rotel RC-1090

ναι δεν λεω
και 2 και τρια χέρια.
Αλλά έπεσε και δράπανο....
Και ;;;
Σουρφασέρ και χρώμα έριξα και στις τρύπες..

Αν εννοείς τι προφυλάξεις έπαιρνα όταν δούλευα, όχι κάτι το ιδιαίτερο..

Πλύσιμο τα χέρια συχνά πυκνά και τα γρέζια μαζί με τα άλλα μέταλλα που βγάζει ο τόρνος δίπλα στο δράπανο σε μια σακούλα..
Κάποια στιγμή όταν γεμίσει θα την χαρίσω σε ένα μηχανουργείο να την κάνει ότι θέλει για σκραπ..

Ξέρεις τι μου κάνει εντύπωση ;;;

Το μαγαζί που αγοράζω τα μολύβια το έχει πατέρας και γιος.. ο πατέρας πρέπει να είναι καμιά 80αριά ετών και μέρα νύχτα είναι εκεί και πίνει καφέ..

Ο γιος 50+ , από μικρός στο μαγαζί..

Οι κυριότεροι πελάτες τους είναι οι ψαράδες για τους οποίους φτιάχνουν τα βαρίδια για τις πετονιές κλπ...

Έχουν ένα μικρό χυτήριο και λιώνουν μόλυβδο κάθε λίγο και λιγάκι..

Γάντια δεν τους έχω δει να φοράνε ποτέ...

Τρώνε σε μια αυτοσχέδια πρέσα το κολατσιό τους , στην ίδια πρέσα που μου έκανε "αλφαδιά" το μεγάλο κομμάτι το οποίο έκανε waves και σε κάποια τμήματα ακουμπούσε τις κολλήσεις από τα εξαρτήματα της πλακέτας..

Πως διάολο δεν έχουν πάθει τίποτα τόσα χρόνια μες τα μολύβια ;;;;

Και ίχνος καράφλας κανείς τους !!

Ο "μικρός" μάλιστα έχει και χαίτη και μόλις πάρει το χάρτινο χρήμα στα χέρια του το περνάει από το κούτελο μέχρι το τέρμα της μαλλούρας για να γίνουν πολλά (τα λεφτά) σαν τα μαλλιά του... !!

Βγάλε άκρη........

Και ;;;
Σουρφασέρ και χρώμα έριξα και στις τρύπες..

Αν εννοείς τι προφυλάξεις έπαιρνα όταν δούλευα, όχι κάτι το ιδιαίτερο..

Πλύσιμο τα χέρια συχνά πυκνά και τα γρέζια μαζί με τα άλλα μέταλλα που βγάζει ο τόρνος δίπλα στο δράπανο σε μια σακούλα..
Κάποια στιγμή όταν γεμίσει θα την χαρίσω σε ένα μηχανουργείο να την κάνει ότι θέλει για σκραπ..

Ξέρεις τι μου κάνει εντύπωση ;;;

Το μαγαζί που αγοράζω τα μολύβια το έχει πατέρας και γιος.. ο πατέρας πρέπει να είναι καμιά 80αριά ετών και μέρα νύχτα είναι εκεί και πίνει καφέ..

Ο γιος 50+ , από μικρός στο μαγαζί..

Οι κυριότεροι πελάτες τους είναι οι ψαράδες για τους οποίους φτιάχνουν τα βαρίδια για τις πετονιές κλπ...

Έχουν ένα μικρό χυτήριο και λιώνουν μόλυβδο κάθε λίγο και λιγάκι..

Γάντια δεν τους έχω δει να φοράνε ποτέ...

Τρώνε σε μια αυτοσχέδια πρέσα το κολατσιό τους , στην ίδια πρέσα που μου έκανε "αλφαδιά" το μεγάλο κομμάτι το οποίο έκανε waves και σε κάποια τμήματα ακουμπούσε τις κολλήσεις από τα εξαρτήματα της πλακέτας..

Πως διάολο δεν έχουν πάθει τίποτα τόσα χρόνια μες τα μολύβια ;;;;

Και ίχνος καράφλας κανείς τους !!

Ο "μικρός" μάλιστα έχει και χαίτη και μόλις πάρει το χάρτινο χρήμα στα χέρια του το περνάει από το κούτελο μέχρι το τέρμα της μαλλούρας για να γίνουν πολλά (τα λεφτά) σαν τα μαλλιά του... !!

Βγάλε άκρη........
Δεν έχει σημασία, είναι σαν τους αιωνόβιους καπνιστές - υπάρχουν και τέτοιοι.

Δεν έχει σημασία, είναι σαν τους αιωνόβιους καπνιστές - υπάρχουν και τέτοιοι.
Εννοείται ότι καπνίζουν και μου κάνουν τράκα στα Marlboro :LOL:

Δεν τον έχω ρωτήσει περί καταγωγής αλλά πιθανόν να είναι Πόντιοι σαν και μένα..
(Το "Πολιτίδης" ποντιακό μου φαίνεται...)

Θα μου πεις, που κολλάει αυτό ;;;

Έχεις ιδέα από ποντιακή φυλή ;;;;

Ο μόλυβδος είναι επικίνδυνος σε μορφή ατμών (π.χ παλιά στα καύσιμα - βενζίνη),
καπνού (κυρίως κατά την χύτευση ή καύση) και σκόνης (από τριβή, σε διάλυμα ή μεταφορά).
Ο χυτευμένος μόλυβδος δεν δημιουργεί πρόβλημα.
Ακόμα και η περιστασιακή επαφή δεν προκαλεί αξιόλογη ή μετρήσιμη πρόσληψη από το δέρμα.
Ένα απλό πλύσιμο αρκεί (να φύγει και η μαυρίλα).
Φυσικά όπου η επαφή με το υλικό είναι συχνή συνιστώνται γάντια, αλλά η οδοί πρόσληψης παραμένουν το αναπνευστικό και το πεπτικό και όχι το ακέραιο δέρμα.
Οι φίλοι ….Πολιτίδηδες καλό θα είναι να παίρνουν προφυλάξεις κατά την χύτευση και την όποια επεξεργασία δημιουργεί σκόνη
(χρήση μάσκας, ανθεκτικά γάντια, όχι φαγητό ποτό κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας).
Η κατάσταση της υγείας τους αποδεικνύει πως τηρούν τουλάχιστον τα ελάχιστα.

• Like
Reactions: vlad66
Η τελευταία δουλειά τελείωσε..

Έφυγε αυτό :

IMG_20260414_231643.jpg

Και μπήκε αυτό :

IMG_20260415_002121.jpg

Με την προέκταση της γείωσης να "κουμπώνει" στην πιο κοντινή βίδα του Μ/Σ

IMG_20260415_002153.jpg

Φυσικά έγινε έλεγχος αν υπάρχει συνοχή με όλες τις μεταλλικές επιφάνειες του ενισχυτή, όπως έγινε και έλεγχος της ορθής φάσης πριν την αλλαγή του iec.

Σωστός ο τεχνικός του εργοστασίου, είχε τηρήσει άψογα το πρωτόκολλο.

Στο καπάκι ίσως το παράκανα με το StP πάνω στον ενθουσιασμό μου τις προάλλες που το έβαλα ..

IMG_20260415_002333.jpg

Κανονικά θέλει δοκιμές από μικρή προς μεγαλύτερη ποσότητα..
Τώρα που το StP είναι κολλημένο με θερμοπίστολο, καλά κρασιά... άντε να αφαιρεθεί.. ότι μπήκε δύσκολα ξαναβγαίνει...
Πάντως σε αίσθηση όταν το χτυπάς με τα δάκτυλα νομίζεις ότι είναι παχύ αλουμίνιο και όχι λεπτή λαμαρίνα.

Το μηχάνημα έφτασε τα 14,9kg ενώ ο αρχικός υπολογισμός μου ήταν στα 13,5.

IMG_20260415_003921.jpg

Βέβαια δεν είχα σκοπό να χρησιμοποιήσω (και) τα πόδια του εργοστασίου (+660gr) συν το βαρύ StP που ήρθε δώρο...

Το μηχάνημα είναι πολύ επιβλητικό, το 2ο μεγαλύτερο σε μέγεθος μετά τον τελικό με τα 19,5 κιλά του

IMG_20260415_005151.jpg

Εύκολα το μπερδεύει κάποιος με αρκετά μεγάλο ολοκληρωμένο ενισχυτή

IMG_20260415_005207.jpg

Το βρίσκω πανέμορφο

IMG_20260415_005232.jpg

Ακόμα και στο λυκόφως η παρουσία του σου τραβάει το βλέμμα...

IMG_20260415_005405.jpg

Η οθόνη του σβήνει με επιλογή όπως στο Α6 δίπλα του και αυτό κάνω..

Τι κάνει σαν ηχητική απόδοση ;;;

Στέλνει για τσάι τον audiolab μου παρά τις επιτυχημένες επεμβάσεις μου.. τόσο απλά...

Έχει μείνει ένα τμήμα στον audiolab που δεν έχω πειράξει και πιθανόν να ανέβει κι άλλο η απόδοση του όταν το κάνω..

Αλλά πολύ αμφιβάλλω αν θα πλησιάσει ακόμα και τότε τον Rotel..

Έτσι όπως έχουν τα πράγματα τώρα, δεν είναι υπερβολή να σας πω ότι ο Rotel παίζει καλύτερα με τα ηχεία σκεπασμένα από ότι ο audiolab με τα ηχεία ξεσκέπαστα!

Να γελάς και να κλαις ένα πράγμα....

Το μεγάλο μειονέκτημα του Rotel η ύπαρξη του phono.. διάβασα στο manual ότι είναι ένα phono που κυκλοφορούσε και σαν αυτόνομη συσκευή εκείνη την εποχή, το οποίο έχω ακούσει σε φίλο 2-3 φορές..

Παντελώς αδιάφορο σαν απόδοση, όταν του χάλασε -για κάποιο λόγο σταμάτησε να λειτουργεί- , μου το έφερε και του είπα "πάρτο από δω.."

Του έδωσα το tonar μου και όταν το άκουσε πηδούσε από την χαρά του.. !!

Δεν πρόκειται να ασχοληθώ με αυτό το κομμάτι του ενισχυτή...

Ένα 2ο μειονέκτημα το τεράστιο τηλεκοντρόλ του..
Τι σκέφτονταν εκεί στην Rotel ;;;
Χειρίζεται ένα σωρό συσκευές, αλλά για να αλλάξεις πηγή πρέπει να ανοίξεις το συρόμενο καπάκι του όπου εκεί μέσα χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί την μάνα...

Θα μου πει ο mdvq -ρε είναι μαθητευόμενο, βάλε ότι έχεις από remote πάνω του...

-ναι καλά, με αυτό το πλευρό να κοιμάσαι....

Από εντυπωσιασμό πάντως άλλο τίποτα..

Πατάς κουμπί στο πλάι και ανάβει για να βγάλεις τα στραβά σου την νύχτα...

Βασικά ανάβει ότι κουμπί και να αγγίξεις:

IMG_20260415_015638.jpg

Άμα νευριάσεις με κάποιον και του το εκτοξεύσεις στο κεφάλι τον έστειλες αδιάβαστο....

Ένα πράγμα που ακόμα δεν ξέρω και πρέπει να μάθω είναι αν μετατρέπει σε xlr σήμα από τα rca του.

Αν δεν γίνεται αυτό, δηλαδή το σήμα των rca να οδηγηθεί στην xlr έξοδο, θα είναι τραγικό και μεγάλο φάουλ.

Γιατί με καίει τόσο ;;
Διότι τα phono μου στις rca του θα συνδεθούν.. το eversolo όμως με την xlr του και ο τελικός με την δική του θα μπορούσαν να κάνουν μια "καθαρόαιμη" xlr αλυσίδα πιθανόν ακόμα καλύτερης ποιότητας από την αντίστοιχη με rca..

Τα πικάπ θα μείνουν εντελώς απέξω;;

Θα πρέπει να ξεσυνδέω και να συνδέω συνέχεια καλώδια ;;;

Το μηχάνημα είναι πολύ επιβλητικό, το 2ο μεγαλύτερο σε μέγεθος μετά τον τελικό με τα 19,5 κιλά του

View attachment 270025

Εύκολα το μπερδεύει κάποιος με αρκετά μεγάλο ολοκληρωμένο ενισχυτή

View attachment 270026

Το βρίσκω πανέμορφο

View attachment 270027

Ακόμα και στο λυκόφως η παρουσία του σου τραβάει το βλέμμα...

View attachment 270028

Η οθόνη του σβήνει με επιλογή όπως στο Α6 δίπλα του και αυτό κάνω..

Τι κάνει σαν ηχητική απόδοση ;;;

Στέλνει για τσάι τον audiolab μου παρά τις επιτυχημένες επεμβάσεις μου.. τόσο απλά...

Έχει μείνει ένα τμήμα στον audiolab που δεν έχω πειράξει και πιθανόν να ανέβει κι άλλο η απόδοση του όταν το κάνω..

Αλλά πολύ αμφιβάλλω αν θα πλησιάσει ακόμα και τότε τον Rotel..

Έτσι όπως έχουν τα πράγματα τώρα, δεν είναι υπερβολή να σας πω ότι ο Rotel παίζει καλύτερα με τα ηχεία σκεπασμένα από ότι ο audiolab με τα ηχεία ξεσκέπαστα!

Να γελάς και να κλαις ένα πράγμα....

Το μεγάλο μειονέκτημα του Rotel η ύπαρξη του phono.. διάβασα στο manual ότι είναι ένα phono που κυκλοφορούσε και σαν αυτόνομη συσκευή εκείνη την εποχή, το οποίο έχω ακούσει σε φίλο 2-3 φορές..

Παντελώς αδιάφορο σαν απόδοση, όταν του χάλασε -για κάποιο λόγο σταμάτησε να λειτουργεί- , μου το έφερε και του είπα "πάρτο από δω.."

Του έδωσα το tonar μου και όταν το άκουσε πηδούσε από την χαρά του.. !!

Δεν πρόκειται να ασχοληθώ με αυτό το κομμάτι του ενισχυτή...

Ένα 2ο μειονέκτημα το τεράστιο τηλεκοντρόλ του..
Τι σκέφτονταν εκεί στην Rotel ;;;
Χειρίζεται ένα σωρό συσκευές, αλλά για να αλλάξεις πηγή πρέπει να ανοίξεις το συρόμενο καπάκι του όπου εκεί μέσα χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί την μάνα...

Θα μου πει ο mdvq -ρε είναι μαθητευόμενο, βάλε ότι έχεις από remote πάνω του...

-ναι καλά, με αυτό το πλευρό να κοιμάσαι....

Από εντυπωσιασμό πάντως άλλο τίποτα..

Πατάς κουμπί στο πλάι και ανάβει για να βγάλεις τα στραβά σου την νύχτα...

Βασικά ανάβει ότι κουμπί και να αγγίξεις:

View attachment 270029

Άμα νευριάσεις με κάποιον και του το εκτοξεύσεις στο κεφάλι τον έστειλες αδιάβαστο....

Ένα πράγμα που ακόμα δεν ξέρω και πρέπει να μάθω είναι αν μετατρέπει σε xlr σήμα από τα rca του.

Αν δεν γίνεται αυτό, δηλαδή το σήμα των rca να οδηγηθεί στην xlr έξοδο, θα είναι τραγικό και μεγάλο φάουλ.

Γιατί με καίει τόσο ;;
Διότι τα phono μου στις rca του θα συνδεθούν.. το eversolo όμως με την xlr του και ο τελικός με την δική του θα μπορούσαν να κάνουν μια "καθαρόαιμη" xlr αλυσίδα πιθανόν ακόμα καλύτερης ποιότητας από την αντίστοιχη με rca..

Τα πικάπ θα μείνουν εντελώς απέξω;;

Θα πρέπει να ξεσυνδέω και να συνδέω συνέχεια καλώδια ;;;
Τέλειος είσαι, άψογη δουλειά..
Όσο για τα XLR αν δεν είναι πραγματικό Balanced και όχι ψευδοbalanced δεν έχει κανένα νόημα να ασχοληθείς, μιλάω και για τις δύο συσκευές που αναφέρεις..

• Like
Reactions: petronik
Τέλειος είσαι, άψογη δουλειά..
Όσο για τα XLR αν δεν είναι πραγματικό Balanced και όχι ψευδοbalanced δεν έχει κανένα νόημα να ασχοληθείς, μιλάω και για τις δύο συσκευές που αναφέρεις..

Προ και τελικός είναι πραγματικό balanced , για το Α6 δεν βάζω το χέρι μου στην φωτιά.. εσύ πρέπει να ξέρεις καλύτερα.. είναι ;;

Ο Rotel είναι θαυμάσιο μηχανάκι αλλά δεν είναι πραγματικά balanced.

Μετατροπές κάνει στο σήμα, και στην είσοδο και στην έξοδο.

Υποψιάζομαι ότι το ίδιο ισχύει και για τον τελικό σου. Ελάχιστοι είναι πραγματικά balanced.

Το Α6 από την άλλη πιθανότατα παίζει καλύτερα από την balanced έξοδό του.

Οπότε θέλει δοκιμές για να καταλήξεις ποια συνδεσμολογία είναι καλύτερη, στην περίπτωσή σου.

Θα δοκίμασα single ended σύνδεση Rotel με τελικό και balanced Α6 με Rotel. Και βλέπουμε.

Ο Rotel είναι θαυμάσιο μηχανάκι αλλά δεν είναι πραγματικά balanced.

Μετατροπές κάνει στο σήμα, και στην είσοδο και στην έξοδο.

Υποψιάζομαι ότι το ίδιο ισχύει και για τον τελικό σου. Ελάχιστοι είναι πραγματικά balanced.

Το Α6 από την άλλη πιθανότατα παίζει καλύτερα από την balanced έξοδό του.

Οπότε θέλει δοκιμές για να καταλήξεις ποια συνδεσμολογία είναι καλύτερη, στην περίπτωσή σου.

Θα δοκίμασα single ended σύνδεση Rotel με τελικό και balanced Α6 με Rotel. Και βλέπουμε.

Με μπέρδεψες..

Μιλάμε για τις XLR τους ή για την τοπολογία των κυκλωμάτων στα κανάλια τους ;;;

Και εννοείται ότι επωφελείται από την πλήρως συμμετρική σχεδίαση και η unbalanced σύνδεση, αφού μέχρι να φτάσει εκεί το σήμα και να μετατραπεί είναι balanced.
2,6 V από την unbalanced, 5,2 V από την Balanced δίνει το Α6.
Θεωρώ ότι θα το χρησιμοποιήσεις ως πηγή, δηλαδή με fixed output στον Rotel επάνω.

Με μπέρδεψες..

Μιλάμε για τις XLR τους ή για την τοπολογία των κυκλωμάτων στα κανάλια τους ;;;

Ποια η διαφορά; Τι να την κάνεις την XLR αν δεν έχει από πίσω το κατάλληλο κύκλωμα;

Ο Rotel είναι εσωτερικά single ended. Για να αποκτήσει balanced εισόδους και εξόδους χρησιμοποιεί τελεστικούς που μετατρέπουν το σήμα.

Οπότε στην XLR είσοδο έχεις XLR -> τελεστικός -> single ended κύκλωμα προενίσχυσης και volume control με διακριτά εξαρτήματα -> πάλι τελεστικός -> XLR

Στις single ended εισόδους και εξόδους έχεις:

RCA -> single ended κύκλωμα προενίσχυσης και volume control με διακριτά εξαρτήματα -> RCA

Φαντάζεσαι ποιο θα παίζει καλύτερα..

Το Α6 από την άλλη, ως DAC, είναι από τη φύση του balanced, και μετά μετατρέπει την balanced σε single ended για να βγάλει έξοδο RCA.