Αναβάθμιση Rotel RC-1090

Στο σπίτι του Τζιμίσκουλα που το ψηφιακό του είναι χιλιοπροσεγμενο,οι διαφορές ήταν στις λεπτομέρειες (για τα αυτιά μου) .
Και φυσικά το αναλογικό του ,μίλια μακρυά τιμολογιακα.
Αυτό το ψηφιακό που αναφέρεις είναι πολύ καλό, και το έχω πει..
Άλλη σύγκριση αυτή που αναφέρεις τώρα, Ο Μιχάλης δεν έχει μόνο καλό ψηφιακό, έχει ωραίο ενισχυτή, σωστά καλώδια και διάφορα άλλα, δεν συγκρίνεται το setup του με την κουβέντα που γίνεται..

Τελευταία νέα...

Μετά από πολύωρη ακρόαση σήμερα με το παραπάνω πικάπ, το phono του Rotel (αν και αξιοπρεπές σε γενικές γραμμές) ΔΕΝ θα έπρεπε να υπάρχει σε μηχάνημα τέτοιας κατηγορίας.

Αυτός που θα το αγόραζε (σε οποιαδήποτε εποχή) θα αγόραζε και ένα phono της προκοπής από την στιγμή που θα είχε ένα πικάπ αξιώσεων.. αυτός που δεν θα ήθελε (ή δεν θα μπορούσε) να έχει ένα πικάπ αξιώσεων αλλά θα βολευόταν με κάτι μέτριο, δεν θα αγόραζε αυτόν τον προενισχυτή αλλά έναν πολύ φτηνότερο ολοκληρωμένο.

Και εκεί ναι, να μπει αυτό το βασικό/entry level phono

Για κάποιον που δεν ασχολείται με πικάπ, ούτε λόγος... τσάμπα τα φραγκοδίφραγκα του επιπλέον κόστους.

Ο Rotel με το δικό του phono παρέα με αυτό το πικάπ (που όπως έγραψα πριν είναι πικαπάρα), χάνει από το eversolo καθαρά !

Για την ιστορία και μόνο , τα 3 εξωτερικά phono που ακούσαμε σήμερα ρίχνουν ξύλο στην κυριολεξία στο ever , έφτασα στο σημείο να βάλω δίσκο παραγωγής Akarma ( !! ) ενώ στο Qobuz το ίδιο άλμπουμ ήταν HiRes ( !! ) και πάλι το ξύλο πήγε σύννεφο !

To τι έγινε όταν βγήκε η Shure και την θέση της πήρε η AudioTechnica OC9XSL, δεν λέγεται.......
Tο κύκλωμα RIAA του Rotel είναι τυπικής υλοποίησης και όχι κάτι ιδιαίτερo.
Χρησιμοποιεί στην είσοδο ένα διαφορικό ενισχυτή με τρανζίστορ και ακολουθεί ένα τελεστικός με FET (TL 071).
Το κέρδος εφαρμόζεται με μεταβολή στην ανάδραση και όχι με διαφορετικό κύκλωμα μεταξύ MM και MC.
Το υπόλοιπο κύκλωμα της ισοστάθμισης RIAA, υλοποιείται γύρω από την ανάδραση ενός NE5534.

Στο σπίτι του Τζιμίσκουλα που το ψηφιακό του είναι χιλιοπροσεγμενο,οι διαφορές ήταν στις λεπτομέρειες (για τα αυτιά μου) .
Και φυσικά το αναλογικό του ,μίλια μακρυά τιμολογιακα.
Το ψηφιακό του είναι χιλιοπροσεγμένο αλλά η κεφαλή του πικάπ του είναι σε βαθιά γεράματα.

Όταν θα εκταμιεύσει 1000-1500€ (σημερινές τιμές) για κάτι ανάλογο της Benz , έλα να μου πεις...

Αν πάει σε zyx με το στέλεχος και την ακίδα που έχει η Benz του , έλα να μου πεις ξανά... αλλά ξέρω.. πόσο κάνει η ανάλογη zyx....

Οταν τερματίσει το ψηφιακό μου.
Να τελειώσουν quietum, voivode/aether, να μου πέσει το joker (που δεν παίζω, οπότε θα πρέπει κυριολεκτικά να μου πέσει στο κεφάλι) και βλέπουμε.

Τι να σου πω ρε φίλε.?
Ότι όταν το ποσόν του αναλογικού ανέβει και άλλο ,οι διαφορές θα μεγαλώσουν?
Αναμενόμενο...

Για πάμε τώρα να δούμε πόσο κάνει το ψηφιακό του.
Άστο καλύτερα!

Δεν θέλω να μπούμε στην ατέρμονη συζήτηση αναλογικό Vs ψηφιακό.
Ο καθένας έχει κάνει τις επιλογές του.
Απλά θεωρώ ότι δεν έχουν κανένα νόημα οποιεσδήποτε συγκρίσεις, όταν υπάρχει χαώδης διάφορα τιμής.

Last edited:
Τι να σου πω ρε φίλε.
Ότι όταν το ποσόν του αναλογικού ανέβει και άλλο ,οι διαφορές θα μεγαλώσουν.
Αναμενόμενο...

Για πάμε τώρα να δούμε πόσο κάνει το ψηφιακό του.
Άστο καλύτερα!

Δεν θέλω να μπούμε στην ατέρμονη συζήτηση αναλογικό Vs ψηφιακό.
Ο καθένας έχει κάνει τις επιλογές του.
Απλά θεωρώ ότι δεν έχουν κανένα νόημα οποιεσδήποτε συγκρίσεις, όταν υπάρχει χαώδης διάφορα τιμής.
Και σαν μέσο αναπαραγωγής (ψηφιακό vs αναλογικό) δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ τους..
Παίζουν εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους αυτά τα μέσα..
Ενα ψηφιακό πρέπει να είναι πάρα πολύ καλό (και ακριβό) για να πιάσει ένα πικάπ χαμηλότερου κόστους..

Το θέμα δεν είναι μόνο το κόστος, απλά έχουν εντελώς διαφορετικό ήχο αυτοί οι δύο κόσμοι, δεν συγκρίνονται..

3) ............ το nvo ειναι πολύ πολύ καλο αλλα νιώθει την ανάσα πλέον του dino πολυ κοντά.
Εγω , για ευνοητους λογους θα σταθω για λιγο εδω.
Ρυθμισατε το load για την ΑΤ συμφωνα με τις αναγκες της ?
Χρειαζεται μινιμουμ 120 Ω και ανω (εως και 240 Ω ισως και πιο πανω αν στην πραξη χρειαστει) . Ποσο ειχατε στη δοκιμη ?
Κριμα να υπαρχει η δυνατοτητα και να μην αξιοποιειται.

Last edited:
Χρειαζεται μινιμουμ 120 Ω και ανω (εως και 240 Ω ισως και πιο πανω αν στην πραξη χρειαστει) . Ποσο ειχατε στη δοκιμη ?
Δυστυχώς όχι δεν ηταν εφικτό εκείνη τη στιγμή αλλα ακόμη και έτσι το nvo ειναι υπεράνω κριτικής.

Οταν λεω ότι ένιωθε την ανάσα του dino (του οποίου την τροφοδοσία ο Βλαδίμηρος την έχει απογειώσει όχι απλα βελτιώσει) ήθελα να τονίσω το ποσό καλά παίζει αυτό, όχι ότι πιάνει το nvo προς θεού.

Δυστυχώς τα συγκριτικά με τα πικάπ δεν ειναι και τα πιο εύκολα λόγω της δυσκολίας μεταφοράς, στησίματος κλπ, αλλα θα ειναι μια καλή ευκαιρία να τελειώσει και τα δικά του πρότζεκτ αναβάθμισης της αναλογικής πηγής του (mk2 και thorens) , οποτε και όταν με το καλο τελειώσει ο ίδιος θα τον μπριζωσω να το κάνουμε άλλη μια σωστά.

Τωρα για το αναλογικό - ψηφιακό δεν εχει νόημα να αναφερθώ, καλο ειναι να τα έχει κάποιος και τα 2. Σε τι βαθμό θα επενδύσει σε αυτα ειναι θέμα πρωτίστως οικονομικό, χωροταξικό κλπ.

Για εμένα ξαναλέω η ευκολία πρόσβασης σε άπειρο υλικό, η δημιουργία Playlist για χαλί ή κριτική ακρόαση κλπ, το ψηφιακό ειναι μονόδρομος. Μου τα προσφέρει όλα αυτα συν την ευκολία να μάθω νέους καλλιτέχνες και να εντρυφήσω σε νέα ήδη μουσικής και άλμπουμ που ούτε φανταζόμουν ότι υπήρχαν.

Αλλά εχω πιάσει τον εαυτό μου, πολλές φορές όταν παίζω απο ψηφιακη πηγή το skip και next track να ειναι πιο συχνό, ενώ με το δίσκο, (έχοντας ωριμάσει πλέον ηλικιακά και ακουστικά) να κατεβάζω ρυθμούς και να μπαίνω ασυνείδητα πιο βαθιά σε mood ακρόασης. Πλέον κυνηγάω δίσκους που ακούγονται μονορούφι και όχι απαραίτητα για το ενα track ως επιτυχία και αυτό έχει τη γοητεία του.

Ωστόσο, ο Βλαδίμηρος ειναι και αυτος έμπειρος ακροατής, έχει σύστημα αξιώσεων και οφειλή να κάνει 2 πράγματα στον εαυτό του.
1) να κάνει ενα pause απο όλους εμάς που τον πρήζουμε χαχα και να τελειώσει τα δικά του πρότζεκτ
2) να ακούσει ενα dac αξιώσεων στο δικό του χώρο, στο σύστημα του για να βγάλει ενα ορθότερη συμπέρασμα για τα ψηφιακά (όταν το κάνει θα ήθελα να ειμαι παρών σε μια γωνία δίπλα σε έναν απο τους γάτους του χαχα)

Αυτά απο εμένα και δεν ήθελα να αποτελέσει η χαρα της ακρόασης έπειτα απο καιρό και η εκπλήρωση ενός απωθημένου (thorens με sme) αφορμή για κόντρα αναλογικά vs ψηφιακά.

Οπότε εδώ ταιριάζει αυτό πιστεύω

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Δυστυχώς όχι δεν ηταν εφικτό εκείνη τη στιγμή αλλα ακόμη και έτσι το nvo ειναι υπεράνω κριτικής.
Κατανοητο και δεκτον.
Οταν λεω ότι ένιωθε την ανάσα του dino (του οποίου την τροφοδοσία ο Βλαδίμηρος την έχει απογειώσει όχι απλα βελτιώσει) ήθελα να τονίσω το ποσό καλά παίζει αυτό, όχι ότι πιάνει το nvo προς θεού.
Και αυτο κατανοητο και δεκτον

Το σχολιο μου εγινε κυριως , για να γινουν οι διευκρινισεις που εκανες πιο πανω (και ευχαριστω γι αυτο), ωστε να ειναι κατανοητο σε ολους τους αναγνωστες , πως εγιναν οι ακροασεις, και οχι " προς αμυνα ή συμπαρασταση " προς το nvo. Εξάλλου , με ξερετε ποσο ψηριζω μεχρι εξαντλησεως τα θεματα αυτα :p
Δυστυχώς τα συγκριτικά με τα πικάπ δεν ειναι και τα πιο εύκολα λόγω της δυσκολίας μεταφοράς, στησίματος κλπ, αλλα θα ειναι μια καλή ευκαιρία να τελειώσει και τα δικά του πρότζεκτ αναβάθμισης της αναλογικής πηγής του (mk2 και thorens) , οποτε και όταν με το καλο τελειώσει ο ίδιος θα τον μπριζωσω να το κάνουμε άλλη μια σωστά.
Να τον μπριζωσεις , διοτι ειναι ξεροκεφαλος :ROFLMAO::ROFLMAO: ....... σου το λεω διοτι το γνωριζω απο πρωτο χερι .

Έχεις απόλυτο δίκιο και είναι έτσι όπως τα έγραψε ο Δημήτρης πιο πάνω.

Το dino έπαιξε την oc9 πολύ καλύτερα στα 100Ω και όταν πήγα να βρω τα rca με τις αντιστάσεις των 100Ω για να μπουν στο load του spa, πήρα ένα @......

Ίσως τις έδωσα κάποια στιγμή στον Διονύση;; @mparaxir ;;;
Δικές του ήταν από το δικό του spa..

2ο δυστυχώς, έχω αγοράσει rca και έχω ολόκληρες σειρές με αντιστάσεις metal film , αλλά δεν με παίρνει κανείς τηλέφωνο να μου το θυμίσει να τις φτιάξω...

• Like
Reactions: AUDIOLYTIC
2ο δυστυχώς, έχω αγοράσει rca και έχω ολόκληρες σειρές με αντιστάσεις metal film , αλλά δεν με παίρνει κανείς τηλέφωνο να μου το θυμίσει να τις φτιάξω...
Πολυ σημαντικη η ποιοτητα των αντιστασεων, εστω κι αν ειναι metal film , ακομα και των rca.
Ορεξη να'χεις να πειραματιστεις.