Αναζήτηση οικονομικού πικαπ για αναβίωση παλιάς συλλογής δίσκων

Δες εδώ: http://www.vinylengine.com/cartridge_resonance_evaluator.php

βάλε την μάζα της Rega 11,5

Η Denon μετράει το dynamic compliance και το δίνει στα 5 x 10-6 cm/Dyne στα 100Hz ενώ η πραγματική της τιμή στα 10Hz είναι περίπου 11 x 10-6 cm/Dyne

Δεδομένου του πίνακα και της τιμής 11 υπέρ αρκούν τα 3 γραμμάρια συν τις βίδες να είσαι μέσα στην πράσινη περιοχή στα 10 Hz περίπου.

Οπότε προσωπικά θεωρώ ένα βαρίδι στα 3γρ και τις βίδες αρκετές τελικά.

Αν πας βάρος παραπάνω δεν έχεις πρόβλημα αλλά μπορεί το αντίβαρο (όπως πολύ σωστά υποπτεύθηκες) να μην κάνει για να σου δώσει τα 2,5γρ βάρους ανάγνωσης που χρειάζεσαι.

Όντως πολύ σωστά το πολύ χαμηλό compliance που δίνει είναι για τα 100hz. Από τα λίγα που είδα δεν υπάρχει ακριβής τύπος για μετατροπή στα 10hz αλλά λένε ότι είναι περίπου στα 11. Πάντως και τη ''χειρότερη περίπτωση να πάρουμε ότι είναι 9 στα 10hz, με βάση τον τύπο για την ιδιοσυχνότητα:

rf = 159 / sqrt [(eff. mass + cart weight + fastener weight) * (compliance)]

Χωρίς να υπολογίσουμε fastener weight με compliance 9 μαζί με το βαρίδι των 3gr βγαίνει περίπου στα 11hz η ιδιοσυχνότητα.

Οπότε όντως δύσκολα να χρειαστεί κάτι παραπάνω! Απλά αν πάρει κάποιος ως δεδομένο το 5 compiance και δεν το μετατρέψει θέλει πολύ βάρος.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Η αλήθεια είναι ότι εκεί με το βάρος ανάγνωσης το έχασα λίγο αλλά θα το ψάξω.

Πάντως επειδή είμαι άσχετος στη ρύθμιση του πικαπ και δε θέλω να βάλω χέρι πάνω, αν μπορείτε να μου υποδείξετε κάποιον τεχνικό εμπιστοσύνης ώστε να μου το ρυθμίσει (ή ακόμα καλύτερα αν ευκαιρήσετε εσείς) θα ήταν ιδεατό.

Απ'ότι καταλαβαίνω η κεφαλή θέλει λίγη προσοχή στη ρύθμιση με βαρίδια κλπ, και δεν έχω ούτε προτράκτορες ούτε ζυγαριές, σίγουρα θα απευθυνθώ σε κάποιον έμπειρο για την τοποθέτηση. Για να μην πάω στην τύχη σε κάποιο hi fi shop οποιαδήποτε υπόδειξη για βοήθεια ευπρόσδεκτη.

Την γνωμη μου για τον συγκεκριμένο συνδυασμό κεφαλης-βραχιονα την έγραψα πιο πάνω (ειναι λαθος.) Δεν θα αντιληφθείς το "λαθος" γιατι δεν εχεις μετρο σύγκρισης οπως και πολλοι που γράφουν ελαφρά την καρδία στα φόρουμ ανα τον κόσμο. Θα παιζει και πιθανολογώ οτι θα σου αρεσει κιολας αλλα δεν θα εχεις εικονα του τι μπορει να κανει ιδανικά στημένη.

Η κεφαλη αυτη αγαπαει να βλέπει μεγάλη αδρανειακη μαζα. Οταν εκανα τις δοκιμες μου θυμάμαι ποσο βελτιώνονταν ο ηχος με καθε headshell που άλλαζα στον μεγαλο μου βραχιονα. Τώρα εχω ενα των 14γρ και παροτι δεν την πολυχρησιμοποιω, την βρισκω παντα ευχάριστη και μουσική.

Υπόψιν, δεν ειναι το ίδιο η μαζα ενός βραχίονα να μαζεύεται ολη στην άκρη με βίδες και βαριδακια ή να ειναι τοποθετημένη βαση σχεδίου κατα μήκος κτλ.

Την δικια μου την ρυθμίζω στα 2.5γρ VTF και σε 155-185 Οhm loading με περίπου 60db gain.

Thanks!! Αρα θα κινηθω στο βαριδι των 3gr + τις μπρουντζινες βιδες για μια ιδιοσυχνοτητα της ταξης των 11hz.
Στο ρ3-24 θα ημουν υπερ του βαριδιου των 7.8γρ για συχνοτητα συντονισμου κατω των 10Hz παρα ανω των 10.Θα δεις οτι με το rega ειναι "καλυτερα"

103 ειναι στα 9cu/10Hz

Την έχεις μετρήσει εσύ Πάνω με δίσκο συχνοτήτων ή υπάρχει πηγή σχετικά με την τιμή αυτή?

Την γνωμη μου για τον συγκεκριμένο συνδυασμό κεφαλης-βραχιονα την έγραψα πιο πάνω (ειναι λαθος.) Δεν θα αντιληφθείς το "λαθος" γιατι δεν εχεις μετρο σύγκρισης οπως και πολλοι που γράφουν ελαφρά την καρδία στα φόρουμ ανα τον κόσμο. Θα παιζει και πιθανολογώ οτι θα σου αρεσει κιολας αλλα δεν θα εχεις εικονα του τι μπορει να κανει ιδανικά στημένη.

Η κεφαλη αυτη αγαπαει να βλέπει μεγάλη αδρανειακη μαζα. Οταν εκανα τις δοκιμες μου θυμάμαι ποσο βελτιώνονταν ο ηχος με καθε headshell που άλλαζα στον μεγαλο μου βραχιονα. Τώρα εχω ενα των 14γρ και παροτι δεν την πολυχρησιμοποιω, την βρισκω παντα ευχάριστη και μουσική.

Υπόψιν, δεν ειναι το ίδιο η μαζα ενός βραχίονα να μαζεύεται ολη στην άκρη με βίδες και βαριδακια ή να ειναι τοποθετημένη βαση σχεδίου κατα μήκος κτλ.

Την δικια μου την ρυθμίζω στα 2.5γρ VTF και σε 155-185 Οhm loading με περίπου 60db gain.

Πάνο, όπως έχουμε πει πολλές φορές χόμπι είναι και ο καθένας λέει ή/και του αρέσει να κάνει διάφορα.

Οι πληροφορίες σχετικά με την χρήση της κεφαλής αυτής επάνω στην οικογένεια Rega, προέρχεται από έγκυρα φόρα (και έναν κατασκευαστή) και άτομα στα φόρα αυτά που παρακολουθώ χρόνια, αλλά και από απλή λογική η οποία βασίζεται επάνω σε μηχανολογικές βάσεις.

Ένα απλό παράδειγμα θα έλεγα σαν απάντηση στην δική σου τοποθέτηση περί αδρανειακής μάζας, είναι ότι η αδράνεια αυξάνεται εάν η μάζα βρίσκεται στο άκρο του βραχίονα παρά αν είναι κατανεμημένη καθόλου το μήκος του. Και επιβεβαιώνεται από τα λεγόμενα σου ότι όσο άλλαζες haedshels με βαρύτερα τόση βελτίωση είχες, η οποία είναι και αυτή σχετική.

Αυτό φυσικά είναι μία μόνο παράμετρος στο σωστό ματσάρισμα μια κεφαλής με έναν βραχίονα, και εγώ προσωπικά γνωρίζω και σέβομαι τις απόψεις σου, και έχεις και δίκιο, αλλά το λάθος και το σωστό είναι σχετικό.

Από τις προτεινόμενες κεφαλές και στα λεφτά αυτά η Denon θα παίξει πολύ καλά, τι σημασία έχει αν ο φίλος μας δεν θα πάρει το 100% της απόδοσης της Denon, και πάρει το 95%?

Προσωπικά δεν θα τολμούσα να πάρω τον φίλο μας στο λαιμό μου, αφού πιστεύω ότι αυτό το σύστημα θα λειτουργήσει άψογα όπως ακριβώς τον έχω συμβουλέψει.

Και στο κάτω κάτω δική του ήταν η απόφαση να πάει στην Denon δεν το έβαλα με το ζόρι, και αυτό σου το λέω σαν απάντηση στο "ελαφρά την καρδιά".

Πάντως την δική μου Denon 103r θα την δοκιμάσω επάνω στον RB900 σίγουρα όταν παραλάβω και εγώ αφού δεν αντιστάθηκα στην προσφορά 2juki.

Την έχεις μετρήσει εσύ Πάνω με δίσκο συχνοτήτων ή υπάρχει πηγή σχετικά με την τιμή αυτή?

...

Ένα απλό παράδειγμα θα έλεγα σαν απάντηση στην δική σου τοποθέτηση περί αδρανειακής μάζας, είναι ότι η αδράνεια αυξάνεται εάν η μάζα βρίσκεται στο άκρο του βραχίονα παρά αν είναι κατανεμημένη καθόλου το μήκος του. Και επιβεβαιώνεται από τα λεγόμενα σου ότι όσο άλλαζες haedshels με βαρύτερα τόση βελτίωση είχες, η οποία είναι και αυτή σχετική.

Δεν αναφερομουν σε εσενα Χρηστο, αλλα σε ενα γενικοτερο φενομενο του διαδυκτιου. Πολλοί εχουν ακούσει 1 μοναδικο συνδυασμό και τον προτείνουν, ανεπιφύλακτα κιόλας. Την 103R την εχω δοκιμάσει σε μια σειρα βραχιόνων και οσο πιο βαρύς τοσο καλύτερα.

Ναι, εχω και 2 δισκους μετρήσεων για να βλεπω πως πανε οι υπολογισμοί στο χαρτι.

Η περίπτωση μου δεν ειναι το ιδιο με τον Ρεγγα. Ο "μεγαλος" βραχίονας μου που γνωρίζεις ειναι μεγαλύτερου του τυπικου μηκους/βαρους και εχει σχεδιαστεί να αλλάζει διαφορετικού βαρους headshell απο τον κατασκευαστη του.

Εχω τοποθετηθεί και στο παρελθόν, δεν διαλέγουμε κεφαλη βαση τιμης-ευκαιριας-τι διαβασαμε/ακουσαμε σε ενα σπιτι-μαγαζι αλλα βαση βραχιονα που εχουμε. Η κεφαλη και ο βραχίονας λειτουργούν σαν σύστημα και το μαγείρεμα (με βαριδια, βιδες κτλ) δεν επιφέρει το ιδιο αποτέλεσμα με ενα εξ αρχης σωστά μελετημένο συνδυασμό.

Αυτο δεν σημαίνει οτι δεν θα βγάζει ηχο ή οτι δεν ειναι ικανοποιητικός. Ιδανικός ομως δεν θα ειναι.

Έχεις δίκιο σε όλα όσα λες, και το σύστημα σου το έχω ακούσει και ξέρω πολύ καλά τις προσπάθειες σου (και την επιτυχία των προσπαθειών), αλλά και πάλι λέω ότι αυτά όλα δεν είναι Ευαγγέλια να τα τηρούμε κατά γράμμα.

Ο φίλος θα μείνει ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα.

Τώρα για την Denon είμαστε σίγουροι για το 9cu/10Hz?

8.75 λενε οι σημειώσεις μου, κανένας δίσκος δεν εχει τετοια ακρίβεια, 9 το στρογγυλεύω. Θα τα ξαναμετραγα αλλα τα παρόντα σετ απ δεν το επιτρέπουν για τεχνικούς λόγους.

Υπάρχει και το θεμα του βαρους του βραχίονα για τον υπολογισμό, πρεπει να ειναι γνωστός απο τον κατασκευαστή (κατι που δεν συμβαινει με αρκετούς δυστυχώς).

Ειχα αρκετα χρονια 103 στον πιο αμαζο βραχιονα του πλανήτη τον sme iii. Με το εξτρα πλακετακι μαζας ειχα αξιοπρεπεστατο ματσαρισμα και ηχο

Η "κόλλα" είναι για να κόψει το ringing σε περίπτωση συντονισμού σε κάποια ίδιοσυχνότητα

Αν μπαίνει ανάμεσα στο κελυφος θα σου άλλαξε το vta
Ελπίζω. .. να μην παει εδω το ανεπιφύλακτα που πεταχτηκε πιο πάνω.
Ενα συνδυασμο ακουσα και το αναφέρω ξεκάθαρα με ΑΛΛΟΝ βραχίονα ελαφρύ.
Ειπα: αξιοπρεπεστατο.
Και μετρημένο με δυο δισκους τεστ.
Και επαναλαμβάνω οπως επανέλαβε ο Χρήστος ο άνθρωπος μόνος του αποφάσισε για 103 και μάλιστα το δικό μου σχολιο ηρθε μετα την αποφαση του.
Το οτι καποιος μπορεί να ακουσε κατα τα λεγόμενα του 200 συνδυασμούς δεν ακυρώνει τα σχόλια αυτων που άκουσαν εναν.

Χωρίς τη βοήθειά σας πάντως δε θα είχα μπει καν στη διαδικασία να μάθω τι ρόλο παίζει η ιδιοσυχνότητα σε ένα πικαπ.
Οπότε ευχαριστώ για άλλη μία φορά για όλα!!

Αν δεν ήταν αυτή η προσφορά για τη denon και η τιμή της ήταν στα 330+ Ευρώ σίγουρα δε θα είχα αποφασίσει τόσο γρήγορα για την αγορά.
Επίσης είμαι και λίγο παρορμητικός στις αγορές μου στο hifi και ευτυχώς μέχρι τώρα έχω μείνει ευχαριστημένος.
Να είναι καλά δηλαδή τα έμπειρα μέλη του forum που τόσο καιρό μου δίνουν σωστές κατευθύνσεις και από εκεί και πέρα κάνω την τελική επιλογή.
Γιατί αν δεν είχα ιδέα και πήγαινα με βάση τα marketing των εταιρειών ή μόνο τον ειδικό τύπο, είναι σίγουρο ότι το budget συστηματάκι μου δε θα μου έδινε την ευχαρίστηση που μου δίνει σήμερα.

Η περίπτωση μου δεν ειναι το ιδιο με τον Ρεγγα. Ο "μεγαλος" βραχίονας μου που γνωρίζεις ειναι μεγαλύτερου του τυπικου μηκους/βαρους και εχει σχεδιαστεί να αλλάζει διαφορετικού βαρους headshell απο τον κατασκευαστη του.

Εχω τοποθετηθεί και στο παρελθόν, δεν διαλέγουμε κεφαλη βαση τιμης-ευκαιριας-τι διαβασαμε/ακουσαμε σε ενα σπιτι-μαγαζι αλλα βαση βραχιονα που εχουμε. Η κεφαλη και ο βραχίονας λειτουργούν σαν σύστημα και το μαγείρεμα (με βαριδια, βιδες κτλ) δεν επιφέρει το ιδιο αποτέλεσμα με ενα εξ αρχης σωστά μελετημένο συνδυασμό.

Αυτο δεν σημαίνει οτι δεν θα βγάζει ηχο ή οτι δεν ειναι ικανοποιητικός. Ιδανικός ομως δεν θα ειναι.

Θα ελεγα Παναγιωτη οτι το βαρος του headshell ειναι μονον ενα απο τα αρκετα σημεια που ενα κελυφος "πρεπει" να εχει ωστε να θεωρειται "ιδανικο".Επισης θα ελεγα οτι δεν γνωριζω αν υπαρχει καθ'ολα τελειος βραχιωνας πλην του βαρους headshell/κεφαλης οπου ελευθερα επιλεγουμε συνδιασμους.
Οταν η συνταγη ενεργου μαζας/ενδοτικοτητας ειναι καλη τα περισσοτερα ανηκουν πλεον στο θεμα γουστο διοτι ομοιες συνταγες συχνα δεν ακουγονται ομοιες.
Θα συμφωνησω με το μηκος του βραχιωνα οτι για τους γνωστους λογους ειναι καλυτερα τουλαχιστον "στο χαρτι".

Μιας και η denon κατεφτασε σημερα και εντος των ημερων θα ερθουν βιδες/βαριδι,
εχετε να μου προτεινετε καποιον εμπιστο τεχνικο/καταστημα hi-fi για να μου τα σεταρει σωστα πανω στο Rega?
Να μπορει να κανει καποια μετρηση/ζυγιση να δουμε που παταμε.
Ειτε στο νημα ειτε με pm.
Ευχαριστω.

Δεν είναι κάτι δύσκολο,αν πιάνουν λίγο τα χέρια σου,θα τα καταφέρεις.
Ποια περιοχή είσαι;Αν είσαι Αθήνα,βρίσκομαι εδώ για λίγες μέρες,μπορώ να σε βοηθήσω

Re: Απάντηση: Αναζήτηση οικονομικού πικαπ για αναβίωση παλιάς συλλογής δίσκων

Δεν είναι κάτι δύσκολο,αν πιάνουν λίγο τα χέρια σου,θα τα καταφέρεις.
Ποια περιοχή είσαι;Αν είσαι Αθήνα,βρίσκομαι εδώ για λίγες μέρες,μπορώ να σε βοηθήσω
Το θεμα ειναι οτι δεν εχω τιποτα απο εξοπλισμο ρυθμισεων πικαπ ουτε ζυγαρια για τι βιδες να βαλω πανω.
Γλυφαδα ειμαι αλλα ειμαι σε φαση μετακομισης τωρα οποτε δεν μπορω να κανω δοκιμες πανω στο συστημα.
Γιαυτο καποιο hi fi καταστημα θα ηταν καλο για τη ρυθμιση και την επι τοπου δοκιμη.
Ευχαριστω πολυ παντως για τη βοηθεια η προθεση και μονο μετραει!

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους για την πολύτιμη βοήθειά σας.
Η denon έφτασε, μπήκε στο πικαπ και γράφει τις πρώτες ώρες της.
Αν και όπως πολύ σωστά μου επεσήμαναν έμπειρα μέλη με τον RB 301 δεν παίρνω τα μέγιστα της κεφαλής, είμαι πολύ ευχαριστημένος από τα πρώτα σημάδια απόδοσής της.
Βέβαια είναι στις πρώτες ώρες ακόμα οπότε όταν σπάσει το φράγμα των 50 ωρών θα αρχίσω να βγάζω τελικά συμπεράσματα.
Από τις πρώιμες εντυπώσεις πάντως πολύ θετική εντύπωση μου κάνει η μουσικότητα, τα σώματα και ο involving χαρακτήρας της σε blues/rock ακούσματα.
Το μόνο πρόβλημα τώρα είναι ότι το dac μου (Teac UD-H01) μου ακούγεται κατώτερο σε σχέση με το πικαπ. Με βάση πάντα τα γούστα μου όχι από τεχνική προσέγγιση ούτε σε θέματα ακρίβεια/ανάλυσης.
Οπότε με βλέπω να ανοίγω κάποιο νέο νήμα όπου θα ζητήσω εκ νέου τα φώτα σας για μία μεσοπρόθεσμη αναζήτηση ενός πιο ''turntable sound'' dac (γελοίος όρος αλλά δεν είμαι πολύ καλός στις τεχνικές περιγραφές) από αυτό που έχω σε ανώτερη κατηγορία τιμής.