- 20 September 2011
- 753
Δες εδώ: http://www.vinylengine.com/cartridge_resonance_evaluator.php
βάλε την μάζα της Rega 11,5
Η Denon μετράει το dynamic compliance και το δίνει στα 5 x 10-6 cm/Dyne στα 100Hz ενώ η πραγματική της τιμή στα 10Hz είναι περίπου 11 x 10-6 cm/Dyne
Δεδομένου του πίνακα και της τιμής 11 υπέρ αρκούν τα 3 γραμμάρια συν τις βίδες να είσαι μέσα στην πράσινη περιοχή στα 10 Hz περίπου.
Οπότε προσωπικά θεωρώ ένα βαρίδι στα 3γρ και τις βίδες αρκετές τελικά.
Αν πας βάρος παραπάνω δεν έχεις πρόβλημα αλλά μπορεί το αντίβαρο (όπως πολύ σωστά υποπτεύθηκες) να μην κάνει για να σου δώσει τα 2,5γρ βάρους ανάγνωσης που χρειάζεσαι.
Όντως πολύ σωστά το πολύ χαμηλό compliance που δίνει είναι για τα 100hz. Από τα λίγα που είδα δεν υπάρχει ακριβής τύπος για μετατροπή στα 10hz αλλά λένε ότι είναι περίπου στα 11. Πάντως και τη ''χειρότερη περίπτωση να πάρουμε ότι είναι 9 στα 10hz, με βάση τον τύπο για την ιδιοσυχνότητα:
rf = 159 / sqrt [(eff. mass + cart weight + fastener weight) * (compliance)]
Χωρίς να υπολογίσουμε fastener weight με compliance 9 μαζί με το βαρίδι των 3gr βγαίνει περίπου στα 11hz η ιδιοσυχνότητα.
Οπότε όντως δύσκολα να χρειαστεί κάτι παραπάνω! Απλά αν πάρει κάποιος ως δεδομένο το 5 compiance και δεν το μετατρέψει θέλει πολύ βάρος.
--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---
Η αλήθεια είναι ότι εκεί με το βάρος ανάγνωσης το έχασα λίγο αλλά θα το ψάξω.
Πάντως επειδή είμαι άσχετος στη ρύθμιση του πικαπ και δε θέλω να βάλω χέρι πάνω, αν μπορείτε να μου υποδείξετε κάποιον τεχνικό εμπιστοσύνης ώστε να μου το ρυθμίσει (ή ακόμα καλύτερα αν ευκαιρήσετε εσείς) θα ήταν ιδεατό.
Απ'ότι καταλαβαίνω η κεφαλή θέλει λίγη προσοχή στη ρύθμιση με βαρίδια κλπ, και δεν έχω ούτε προτράκτορες ούτε ζυγαριές, σίγουρα θα απευθυνθώ σε κάποιον έμπειρο για την τοποθέτηση. Για να μην πάω στην τύχη σε κάποιο hi fi shop οποιαδήποτε υπόδειξη για βοήθεια ευπρόσδεκτη.