Βγαίνει Σπύρο. Διότι εκτός από τη διαμάχη για το κάπνισμα, φαίνεται ότι ως ελληνική κοινωνία δεν έχουμε την ίδια άποψη για την ατομική και κοινωνική συμπεριφορά. Εδώ και 2 ημέρες προσπαθούμε βήμα βήμα να δούμε το πώς θα προσεγγίσουμε ο ένας τον άλλο με τις λιγότερες παραχωρήσεις.
Και θυμάμαι κάθε φορά που πήγαμε κάπου για καφέ με ρώτησες «σε ενοχλεί;» ή «πάμε εκεί που δεν έχει καπνό». Άρα σέβεσαι τον διπλανό σου. Το ίδιο σέβομαι κι εγώ την ανάγκη σου για να κάνεις 1-3 τσιγάρα και γι αυτό πάμε μαζί (και με όποιον άλλο). Το ίδιο συμβαίνει και με άλλα μέλη του φόρουμ όταν βρισκόμαστε και με συναδέλφους.
Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο, κι όχι μόνο στο θέμα του τσιγάρου.
Οι περιπτώσεις που ανέφερα (της δεύτερης κόρης μου, στην προηγούμενη εργασία μου από την οποία παραιτήθηκα διότι είχαμε άρνηση σεβασμού του μη καπνίζειν σε όλους τους χώρους, στα εστιατόρια στο Cosmos, σήμερα στην τράπεζα δίπλα στο σπίτι μου, όπου ένας 55άρης όταν ζήτησα να μην καπνίζει στην ουρά διότι απαγορεύεται με έφτυσε στα πέτα του σακακιού 2 φορές κι όλας «για να μάθεις κωλόπαιδο») δεν είναι αποτέλεσμα της εξάρτησης για καπνό συνέχεια, αλλά έλλειψης αγωγής των διπλανών μας.
Και οι ίδιοι άνθρωποι θα συμπεριφερθούν το ίδιο και στο μπαρ και στο δρόμο και στην εφορία και παντού. Περί αυτού πρόκειται…..