Στις συγκεκριμένες χώρες, Ελλάδα δεν έχω εικόνα.Τα προβλήματα σχετικά με το δίκτυο που αναφέρεις αφορούν τις χώρες στις οποίες ταξίδεψες ή την Ελλάδα;
με ολο τον σεβασμο, αλλα ειχες ξανα ασχοληθει με το "σπορ" ή πρωτη φορα οδηγουσες (και κυριως, φορτιζες) ηλεκτρικο; Δεν ξερω που ακριβως κινηθηκες, αλλα γενικα η βορεια ευρωπη εχει αρκετα πυκνο δικτυο. Πιθανοτατα θα πετυχεις αυξημενη κινηση αν κινηθεις σε περιοδο διακοπων. Τα πολλαπλα δικτυα ειναι οντως προβλημα, αλλα απο οτι γνωριζω, με φορτιστες tesla (οπου ειναι ανοιχτοι για "τριτα" οχηματα) και ionity, συνηως καθαριζεις. Απο εκει και περα υπαρχει δυνατοτητα roaming.Στις συγκεκριμένες χώρες, Ελλάδα δεν έχω εικόνα.
Υπάρχουν σημεία με πολλές επιλογές, αλλά και σημεία που αν φτάσεις με χαμηλή μπαταρία, κόλλησες.
Φόρτιση σε ξενοδοχείο προϋποθέτει να υπάρχει επιλογή - λίγα έχουν - και να μη σου βγάλει θέμα. Σε ξενοδοχείο που το προσέφερε σαν παροχή, είχε 2 φορτιστές, έναν για tesla και έναν για όλα τα άλλα και το volkswagen δεν φόρτιζε σε κανένα από τους δύο.
Ο,τι προγραμματισμό και να κάνεις, όταν έχεις μεγαλη διαδρομή (με 2+ στασεις) είναι πιθανό να στραβώσει κάτι. Γενικά είναι μια επιπλέον έγνοια που δε θέλεις να έχεις.
Τα δύσκολα θα φανούν σε περιόδους και ώρες αιχμής. Εδώ φτάσαμε σε σταθμό με 8 ταχυφορτιστες βραδινή ώρα Σαββατοκύριακο και Νοέμβριο και ήταν σχεδόν γεμάτος, μέχρι να φύγουμε περίμεναν κιόλας.
Δε το καταλαβαίνει, το μήνυμα είναι παραπλανητικό, στην ουσία ελέγχει αν ξεκούμπωσες το καλώδιο. Αν το ξεκουμπώσεις και παραμείνεις εκεί δε μπορεί να ελέγξει κάτι - όπως δε μπορεί να ελέγξει κάποιον που απλώς πάρκαρε εκεί.Και πως καταλαβαίνει το σύστημα αν εσύ θα μεταφέρεις ή όχι το όχημα για να μην πιάνει θέση;
Στον νέο κοκ από ότι θυμάμαι, υπάρχει πρόβλεψη. Σε θέσεις φόρτισης στο κέντρο της Αθήνας, έχουν καλέσει δημοτική αστυνομία και έχουν πέσει κλήσεις.Είχα πάει ΙΚΕΑ αεροδρόμιο το προηγούμενο σκ, το parking γεμάτο, εγώ με οριακά κμ στην μπαταρία για να γυρίσω σπίτι, λέω ας φορτίσω. Πρώτη φορά έπεφτα σε φορτιστή Blink, άντε το γνωστό 5λεπτο μέχρι να φτιάξεις λογαριασμό, να περάσεις κάρτα κλπ κλπ Επίσης δεν είχαν QR οι φορτιστές και έπρεπε να περάσω χειροκίνητα το serial number του φορτιστή.
Όσο ήμουν στο ΙΚΕΑ φόρτιζε. Όταν βγήκα, κόβω τη φόρτιση να βγάλω το καλώδιο και μου έρχεται μήνυμα ότι επειδή οι συγκεκριμένες θέσεις είναι σε χώρο με μεγάλη κίνηση θα χρεωθώ τέλος παρκαρίσματος αν δεν μεταφέρω σύντομα το όχημά μου.
Πρώτη φορά το είδα από εφαρμογή για αυτό, προς τη σωστή κατεύθυνση για να μην ξεχνάς το αυτοκίνητο στο φορτιστή.
Από την άλλη σκεφτόμουν ότι όποιος κάφρος ήθελε, απλά πάρκαρε χωρίς να μπορεί να του κάνει κανείς τίποτα, γιατί δεν υπάρχει τίποτα στο νομικό πλαίσιο /ΚΟΚ για κατάλληψη θέσης φόρτισης, ενώ κάποιος που απλά καθυστέρησε μερικά λεπτά θα είχε και "πρόστιμο".
με ολο τον σεβασμο, αλλα ειχες ξανα ασχοληθει με το "σπορ" ή πρωτη φορα οδηγουσες (και κυριως, φορτιζες) ηλεκτρικο; Δεν ξερω που ακριβως κινηθηκες, αλλα γενικα η βορεια ευρωπη εχει αρκετα πυκνο δικτυο. Πιθανοτατα θα πετυχεις αυξημενη κινηση αν κινηθεις σε περιοδο διακοπων. Τα πολλαπλα δικτυα ειναι οντως προβλημα, αλλα απο οτι γνωριζω, με φορτιστες tesla (οπου ειναι ανοιχτοι για "τριτα" οχηματα) και ionity, συνηως καθαριζεις. Απο εκει και περα υπαρχει δυνατοτητα roaming.
Επισης, αναφερεις "είχε 2 φορτιστές, έναν για tesla και έναν για όλα τα άλλα και το volkswagen δεν φόρτιζε σε κανένα από τους δύο." Να μην φορτιζες το vw στον τεσλα, το καταλαβαινω, αν ο συγκεκριμενος supercharger δεν ηταν ανοιχτος προς μη-τεσλα οχηματα. Να μην φορτιζε το vw στον αλλο ομως, αυτο πραγματικα δεν υπαρχει. Μιλαμε για dc φορτιστες σωστα; Διοτι ακομα και αν ηταν ac, παλι δεν στεκει αυτο.
Με σεβασμο παλι, αλλα καταθετω μια πραγματικοτητα. Δεν εχεις ξανακανει ταξιδι πανω απο 400χλμ, το οποιο μαλλον σημαινει οτι δεν εχεις φορτισει ποτε σε φορτιστη που δεν βρισκεται στο σπιτι σου (ή σε καποιον οικειο χωρο, οπως πχ εξοχικο, εργασια κτλπ);Αγαπητέ φίλε το θέμα που έθιξα είναι πόσο εύκολο να κάνεις ενα μακρινό ταξίδι με ηλεκτρικό αυτοκίνητο το φθινόπωρο του 2025 σε μέρος που έχει μια από τις καλύτερες υποδομές στον κόσμο.
Η δική μου γνώμη λοιπόν, ως κάτοχος ηλεκτρικού με 8κ χιλιόμετρα από την αρχή του χρόνου και χωρίς να έχω ξανακάνει ταξίδι πάνω από 400 χλμ, είναι πως δεν είναι εύκολο, για αρκετούς λόγους.
Αυτή ήθελα να καταθέσω στο φόρουμ και ο καθένας θα την κρίνει.
Προφανώς δεν είμαι ειδικός και κάποιος που το έχει κάνει μερικές φορές ξέρει καλύτερα και θεωρητικά θα το κάνει και ευκολότερα, αλλά το 90 κατι % των οδηγών δεν είναι σε αυτό το επίπεδο.
Στο ξενοδοχειο μου είπαν οτι τους έχει ξανασυμβεί επανειλημμένως αλλά δεν υπάρχει κάτι που μπορούν να κάνουν - το απέδωσαν σε κάποια ασυμβατότητα. Ο φορτιστής εκεί δεν ήταν dc (ταχυφορτιστής). Ίσως είχε θέμα και δεν ήθελαν να μου το πουν, διότι το διαφήμιζαν σαν μια δωρεάν παροχή.
Το ερώτημα παραμένει - πόσοι από τους χιλιάδες φορτιστές που υπάρχουν είναι εκτός λειτουργίας για τον Χ, Ψ λόγο; Τι γίνεται όταν μια εφαρμογή σε πάει εκεί και συνειδητοποιείς ότι δε θα φορτίσεις;
Σε κάθε περίπτωση θα μου επιτρέψεις να πω ότι το σχόλιο σου "αυτό πραγματικά δεν υπάρχει" είναι άστοχο διότι μιλάμε για κάτι που συνέβει σε εμένα προσωπικά, μεταφέρω προσωπική εμπειρία - δεν το άκουσα από κάπου και το αναμεταδίδω.
Με σεβασμο παλι, αλλα καταθετω μια πραγματικοτητα. Δεν εχεις ξανακανει ταξιδι πανω απο 400χλμ, το οποιο μαλλον σημαινει οτι δεν εχεις φορτισει ποτε σε φορτιστη που δεν βρισκεται στο σπιτι σου (ή σε καποιον οικειο χωρο, οπως πχ εξοχικο, εργασια κτλπ);
Μου ετυχε και εμενα σε ξενοδοχειο να μην λειτουργει ο ac φορτιστης τους, του εκαναν μια επανεκκινηση και δουλεψε. Απο εκει και περα, συγνωμη, αλλα αυτο που λεει ο τασος ειναι μια πραγματικοτητα. Δεν ειχες κανει καμμια προετοιμασια, εστω να κανεις λογαριασμο σε ionity ή καποια αλλη μεγαλη εταιρεια φορτιστων.
Το ποσοστο των οδηγων που δεν ειναι ετοιμοι/ικανοι να κανουν τετοια πραγματα (που δεν ειναι τοσο τραγικα δυσκολα οσο τα παρουσιαζετε), απλα δεν αγοραζουν ηλεκτρικο και ολα καλα!
Στον tesla φορτιστη στο ξενοδοχειο δοκιμασες; AC ηταν απο οτι ανεφερες, οποτε παλι δεν τιθεται θεμα ασυμβατοτητας. Απλα τα tesla wallboxes μπορεις απο τα settings τους να τα κλειδωσεις ωστε να φορτιζουν μονο tesla οχηματα. Αν το ειχε κανει το ξενοδοχειο αυτο, χαζομαρα του.
Ο μόνος τρόπος είναι μέσω της κάμερας του Parking συνολικά που ήταν από πάνω, αλλά προφανώς δεν πιστεύω ότι υπάρχει σύνδεση.Και πως καταλαβαίνει το σύστημα αν εσύ θα μεταφέρεις ή όχι το όχημα για να μην πιάνει θέση;
Αυτό ισχύει μόνο για θέσεις φόρτισης σε δημόσιο χώρο που πρακτικά έχεις παρκάρει στο δρόμο και ο φορτιστής είναι στο πεζοδρόμιο. Σε Parking ιδιωτικά κλπ δεν μπορεί να γίνει τίποτα.Στον νέο κοκ από ότι θυμάμαι, υπάρχει πρόβλεψη. Σε θέσεις φόρτισης στο κέντρο της Αθήνας, έχουν καλέσει δημοτική αστυνομία και έχουν πέσει κλήσεις.
Τάκη είμαι σίγουρος ότι στο 90% των διαδρομών δεν υπάρχει κανένα ζήτημα και σήμερα. Από την άλλη πραγματικά πόσοι είχατε καθίσει για καφέ / φαγητό και πόσο συχνά σε ΣΕΑ. Θυμάμαι τα τελευταία 5 χρόνια μόλις 2 στάσεις που περιλάμβαναν και -ελαφρύ- φαγητό. Οι στάσεις μου σε ΣΕΑ είναι πάντα 5 λεπτά και κάτω εκτός αν έχει τρελή ουρά να πάρω ένα καφέ και να πάω γρήγορα τουαλέτα. Θεωρώ το τοπίο δίπλα στην εθνική με το θόρυβο απλά όχι ωραίο. Χίλες φορές να σταματήσω για καφέ μόλις βγω από την εθνική σε κάποιο χωριό.Παιδιά ηρεμία. Αλήθειες γράφονται ένθεν και ένθεν. Ναι, για μεγάλα ταξίδια τα συμβατικά είναι πολύ πιο πρακτικά (ακόμα) αλλά και με ηλεκτρικά κάνεις τη δουλειά σου με λίγο προγραμματισμό.
Ένα παράδειγμα: Το ΣΚ πήγα με το ηλεκτρικό στα Τρίκαλα Κορινθίας και από εκεί στη Λίμνη Δόξα. Είχα τσεκάρει ότι ο ξενώνας είχε φορτιστή (δεν χρειάστηκε) και ότι στον δρόμο προς τα Τρίκαλα υπήρχε ταχυφορτιστης στο Κιατο.
Ξεκίνησα γεμάτος από το σπίτι, έκανα μια μισάωρη στάση για καφέ στο Κιατο όσο έκανα top up από το 67 στο 100% και μετά δεν ξαναφορτισα. Έκανα σύνολο 395 χιλιόμετρα σε εθνική και χωριά και επέστρεψα με 31% μπαταρία έχοντας πληρώσει 15 ευρώ στον φορτιστή. Επίσης οδηγούσα όπως οδηγώ πάντα, απλά στην Εθνική έβαλα το auto pilot στα 130km/h ώστε να κάνει μόνο του ανάδραση. Η οδηγική εμπειρία ήταν απολαυστική και δεν αγχώθηκα ποτέ μήπως μείνω από μπαταρία.

We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.