Που λέτε, το Α3 μου κλείνει 8ετία, και από τη μέρα που τελείωσε η εγγύηση στα 4 χρόνια, όλο με έτρωγε μέσα μου ότι αν κάτι πάει στραβά με αμερικάνικες τιμές τη βάψαμε. Το κακόμοιρο δεν έκανε κιχ για άλλα 4 χρόνια από τότε, αλλά στην 8ετία, με τους χειμώνες των -25 βαθμών και τα αλάτια στους δρόμους, είναι θέμα χρόνου. Αυτά τα 4 χρόνια λοιπόν χαλαρά έψαχνα για διάδοχο, αλλά ό,τι κι αν δοκίμασα με χάλαγε. Νορμάλ αμάξια "σκυλιά" (τα εισαγωγικά γιατί τελικά αυτά πλέον δεν ισχύουν για τα γιαπωνέζικα που φτιάχνονται στο... midwest) μου φαίνονταν ξεκάθαρη υποβάθμιση σε σχέση με αυτό που οδηγούσα, ψόφια, κακή ποιότητα, κλπ κλπ κλπ. Ενώ τα ομόσταβλα Audi, όπως έχω γράψει εδώ μέσα, ενώ δεν έπαψαν ποτέ να είναι καλά αυτοκίνητα, με χαλάνε γιατί (στα μάτια μου) έπαψαν να θυμίζουν αυτό που αγαπούσα στα Audi. Δοκίμασα Α5, Q5, ωραία είναι, αλλά δεν ξέρω, κάτι με κράταγε πίσω. Τέσλα δεν θέλω για ιδεολογικούς λόγους (σόρρυ, είναι πολιτικό το θέμα!), και τα άλλα ηλεκτρικά ακόμα δε μου γεμίζουν το μάτι, ενώ και στη χώρα που ζω δεν έχουν νόημα ακόμα.
Χθες λοιπόν είπα να τη δω εναλλακτικά και να κάνω μια βόλτα από την BMW, που ουδέποτε με είχε απασχολήσει στο παρελθόν, αφού πάντα αγαπούσα την Audi περισσότερο από όλες τις άλλες γερμανικές. Οδήγησα το 330i Xdrive, το οποίο με ενθουσίασε. Εκτός του ότι είναι οριακά πιο σβέλτο από το A3 μου (χοντρικά 20 άλογα διαφορά, που μεταφράζονται σε χοντρικά μισό δευτρόλεπτο λιγότερο στο 0-100 - υποτίθεται 5.4s), είναι σαφώς πιο αθόρυβο στο δρόμο, έχει πολύ καλύτερη ποιότητα κύλισης (χλιδή, πραγματικά), και τελικά άνεση στο ταξίδι. Το εσωτερικό, ενώ δυστυχώς δεν ξεφεύγει από την οθονομανία της εποχής μας, τουλάχιστον συνεχίζει να έχει το jog dial (χωρίς το οποίο δεν την παλεύω με τίποτα), και είναι αρκετά εργονομικό, μέσα σε λίγα λεπτά συνηθίζεις τα πάντα χωρίς να αποσπάται η προσοχή σου. Τελικά, λίγο η καλή προσφορά που μου έκαναν για το Α3 που ήταν στα όρια του τι θα έπαιρνα πουλώντας το ο ίδιος, λίγο κάτι παζάρια εδώ κι εκεί, έφυγα με το πρώτο μου BMW. Επειδή δε στο Αμέρικα δεν παραγγέλνεις σύνθεση αλλά διαλέγεις από το στοκ που έχουν, έτυχε να έχει και αρκετά καλούδια, μεταξύ των οποίων και το Harman Kadron σύστημα, που ενώ περίμενα πως θα'ναι gimmick, είναι σαφώς καλύτερο από τα στάνταρ που έχω συνηθίσει σε αμάξι (άρα δε χρειάζεται καν να ασχοληθεί κανείς με αλλαγές), συν φυσικά τα διάφορα στάνταρ πλέον στην εποχή μας μπλιμπλίκια όπως 360 AR parking assist, σένσορες παντού, HUD, Carplay στη κεντρική κονσόλα (και στο HUD εντολές), Apple Key, κλπ. Κερασάκι που στην Ελλάδα θα με άφηνε αδιάφορο αλλά εδώ είναι γαμάτο, έχει remote start από το κινητό σου, το οποίο δοκίμασα ήδη χθες. Ήμασταν σε συναυλία, το αμάξι κάνα 10λεπτο μακριά περπάτημα, και έξω -20 βαθμοί. Ε, στο χειροκρότημα, πατάω το κουμπάκι, και όταν φτάσαμε στο αμάξι αργότερα, ήταν ετοιμοπόλεμο, καμπίνα και κινητήρας ζεστά, αντίστοιχα και το τιμόνι και το ζεστοκώλι, τζάμι!

Επίσης, συνειδητά δεν πήρα το M-package (εννοώ το add-on, όχι την M3 -λολ-) αφού εκτός του ότι δε μου άρεσε εμφανισιακά (με κάτι μαύρα χρώματα στις ζάντες και αγριάδες εδώ κι εκεί), δεν ήθελα και τη σπορ ανάρτηση αφού τελικά προτιμώ την ποιότητα κύλισης/άνεση από το cornering (που δε θα κάνω ποτέ). Kαι πραγματικά έχει διαφορά από το προηγούμενο μου που είχε sport suspension, είναι πολύ πιο άνετο σε λακούβες κλπ το καινούριο.
Το άλλο τυχερό της υπόθεσης είναι ότι είχε ακριβώς το ίδιο χρώμα με το απερχόμενο, άρα δεν καρφώνομαι σε γείτονες και συναδέλφους ότι άλλαξα αμάξι, incognito τελείως η φάση.
Μόνη παραφωνία, που δεν ξέρω πως θα εξελιχθεί (έχω ραντεβού αύριο πάλι εκεί να τσακωθώ), ότι στο configuration που μου παρουσίσαν ότι παίρνω υπήρχε active blind spot monitor, ενώ τελικά στο αμάξι αυτό μυστηριωδώς λείπει (ενώ υπάρχουν όλα τα υπόλοιπα του premium πακέτου που υποτίθεται συμπεριλαμβάνει και αυτό). Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι το αμάξι έχει υπέροχη ορατότητα πολύ καλύτερη από το προηγούμενό μου, οπότε ίσως να μην είναι και τραγική έλλειψη, με μικρή κίνηση του κεφαλιου βλέπεις όσα δε βλέπει ο καθρέφτης. Παραμένει όμως κάτι που λίγο μου το χάλασε μόλις το συνειδητοποίησα, και γι'αυτό θα δω τι μπορεί να γίνει (ίσως να πάρω κάποιο από τα άλλα στοκ, ή κάποιο refund, θα δούμε).