Αυτοκινητιστικά νέα

Σκέφτηκα λίγο μήπως ήταν καιρός να δοκιμάσω SUV (το X3 έβγαινε πάνω-κάτω στα ίδια), αλλά δεν, μου φαινόταν γιγάντιο (χωρίς να είναι στην πραγματικότητα, η εντύπωση όμως που δίνει όπως το κοιτάς). Ίσως κάποτε αν αποκτήσω κάνα κουτσούβελο, ως τότε πως να αντισταθείς σε τέτοιες καθαρές γραμμές. Το μόνο κακό των sedan είναι ο περιορισμός ύψους στο πορτμπαγκάζ, αλλά εντάξει, δεν είναι ότι μετακομίζω κάθε μέρα.
Όταν έχεις να εξυπηρετήσεις πολύ κόσμο αυτός είναι πολύ βασικός περιορισμός. Είναι απίστευτο τι μπορείς να μεταφέρεις σε πορτ παγκάζ μικρού SUV σε σχέση με πορτ παγκάζ (αρκετά) μεγαλύτερης χωρητικότητας (κατά VDA τουλάχιστον) sedan.

• Like
Reactions: Maestro
Για να καταλάβετε, όταν έφτασα εκεί χθες και ψάχνονταν να δούνε τι θα κάνουμε (αφού το καινούριο δεν είχε καν φτάσει ακόμα και πάλι ήθελα να φύγω), μου δώσαν και οδήγησα ένα άλλο που είχε επιπλέον M-package και κόστιζε 3Κ παραπάνω, και αν τσακωνόμουν λίγο παίζει να έτρωγαν τα μισά και πλέον. Αλλά, αφενός πολύ άγριο facelift και πολύ μαυρίλα (τουλάχιστον θα ταίριαζαν οι μαύρες ζάντες), αφετέρου δε μου άρεσε τόσο στο δρόμο, πραγματικά οι σκληρές αναρτήσεις είναι μόνο για τους γαμάτους δρόμους στις Άλπεις, στο Midwest με τα μπαλώματα παντού είναι κουραστικές. Και το δικό μου συγκριτικά πετάει χαμηλά, βουτυράτα… 🥰 Χώρια το ότι ως σπορ-oriented έκδοση ερχόταν με summer tires και θα έπρεπε να έχω άλλο σετ να αλλάζω. All seasons FTW.

... να προσθέσω σχετικά με το παραπάνω, όταν πήρα την ασφαλιστική μου για να περάσω το νέο αμάξι, εκτός από τα γνωστά (μάρκα, μοντέλο, χρονιά, VIN), μου έκανε την εξής μία (και μοναδική) ερώτηση: "Does it have the M-package"? Οπότε, το NO μάλλον μου γλίτωσε κάτι ψιλά κι από κει, μάλλον είναι ερώτηση παγίδα για στυλ οδήγησης. :ROFLMAO:

Last edited:
Η ασφάλεια πόσο πάει ; Μικτή; ( comprehensive) Αν ναι, με τι ποσό απαλλαγή;
Νομίζω έξω οι ασφάλειες είναι ακριβές.
Παίζει ρόλο ακόμα και σε τι περιοχή μένεις (άλλη τιμή αν μένεις εξαρχεια και άλλη Κηφισιά).

Όταν έχεις να εξυπηρετήσεις πολύ κόσμο αυτός είναι πολύ βασικός περιορισμός. Είναι απίστευτο τι μπορείς να μεταφέρεις σε πορτ παγκάζ μικρού SUV σε σχέση με πορτ παγκάζ (αρκετά) μεγαλύτερης χωρητικότητας (κατά VDA τουλάχιστον) sedan.
Καλά σχετικό είναι αυτό, αν σου έδειχνα τι έβαζα μέσα στο πορτ παγκάζ στο 308SW δεν υπήρχε περίπτωση να βάλεις τόσα μέσα ας είχες και μεγάλο SUV...αν έχεις πολύ κόσμο και πολλά πράγματα να μεταφέρεις συχνά, σίγουρα δεν πας σε SUV άλλα σε SW....όσα Suv έχω δει σχεδόν κανένα δεν έχει καλό πορτ παγκαζ, μόνο στα τεράστια κάτι γίνεται....φυσικά ο κάθε ένας μας έχει και άλλα κριτήρια.

Υ.Γ. Και ένα Renault Symbioz που είχα για λίγες μέρες (που είναι πιο μεγάλο από το Captur) είχε αστείο πορτ παγκαζ με το ζόρι μια μεγάλη βαλίτσα 23-25 κιλά έβαζες και τέλος.

Y.Γ. Για μένα σχεδόν οτιδήποτε είναι κάτω από 600 λίτρα (χωρίς να σύρω καθίσματα, να αναδιπλώσω κλπ.) , το θεωρώ μικρό σε πορτ παγκάζ...βέβαια όπως είπα ο κάθε ένας μας έχει άλλα στάνταρντς

Y.Γ. Η σειρά 3 της Bmw έχει γύρω στα 480-500 λίτρα πορτπαγκαζ, ανεξάρτητα από το άνοιγμα και την ευκολία, για μένα είναι μικρό και σαν χωρητικότητα και δεν κάνει για οικογένεια με 2 παιδιά, ειδικά αν ταξιδεύεις πολύ και μεταφέρεις και πολλά πράγματα.....θα πέσει πολύ στριμωξίδι.

Σύμφωνοι αλλά εγώ μίλαγα για SUV vs sedan, εσύ λες για station... Άλλη κατηγορία αυτή. Απλά σε πολύ κόσμο δεν αρέσει οπότε δεν το έβαλα στο παιχνίδι. Πάντως σε SUV με ονομαστική χωρητικότητα 360 lt έχω χωρέσει πολύ περισσότερα από πορτ παγκάζ sedan 460 λίτρων. Θα μου πεις ναι, το SUV όμως σου λέει χωρητικότητα ως το ύψος της εταζέρας, οπότε βγάζοντάς τη αυτόματα μεγαλώνει κι ο χώρος. Το οποίο είναι σωστό, αλλά λόγω σχήματος ορισμένα πράγματα δεν μπορείς να τα μεταφέρεις σε sedan ό,τι χώρο και να έχεις. Εκεί είναι το μεγάλο πλεονέκτημα του να μπορείς να βγάλεις την εταζέρα.

Καλά σχετικό είναι αυτό, αν σου έδειχνα τι έβαζα μέσα στο πορτ παγκάζ στο 308SW δεν υπήρχε περίπτωση να βάλεις τόσα μέσα ας είχες και μεγάλο SUV...αν έχεις πολύ κόσμο και πολλά πράγματα να μεταφέρεις συχνά, σίγουρα δεν πας σε SUV άλλα σε SW....όσα Suv έχω δει σχεδόν κανένα δεν έχει καλό πορτ παγκαζ, μόνο στα τεράστια κάτι γίνεται....φυσικά ο κάθε ένας μας έχει και άλλα κριτήρια.

Υ.Γ. Και ένα Renault Symbioz που είχα για λίγες μέρες (που είναι πιο μεγάλο από το Captur) είχε αστείο πορτ παγκαζ με το ζόρι μια μεγάλη βαλίτσα 23-25 κιλά έβαζες και τέλος.

Y.Γ. Για μένα σχεδόν οτιδήποτε είναι κάτω από 600 λίτρα (χωρίς να σύρω καθίσματα, να αναδιπλώσω κλπ.) , το θεωρώ μικρό σε πορτ παγκάζ...βέβαια όπως είπα ο κάθε ένας μας έχει άλλα στάνταρντς

Y.Γ. Η σειρά 3 της Bmw έχει γύρω στα 480-500 λίτρα πορτπαγκαζ, ανεξάρτητα από το άνοιγμα και την ευκολία, για μένα είναι μικρό και σαν χωρητικότητα και δεν κάνει για οικογένεια με 2 παιδιά, ειδικά αν ταξιδεύεις πολύ και μεταφέρεις και πολλά πράγματα.....θα πέσει πολύ στριμωξίδι.
Εδώ στα μέρη μας πάντως δεν εχουμε την νοοτροπία των SW όπως το εξωτερικό. Τα λεμε νεκροφόρες και γενικά δε τα λες και και ομορφα οχήματα (υποκειμενικο αυτο), σιγουρα ειναι πρακτικά για πολλους λόγους. Τα SUV πάντως μεσαια/μεγάλα υπερκαλυπτουν την ανάγκη xtra χώρου πχ το Y με (συνολικά) σχεδόν 1000L (όρθια πίσω καθίσματα) και 2500L ρηχτά είναι hell of a cargo loader.

• Like
Reactions: FSword
Εδώ στα μέρη μας πάντως δεν εχουμε την νοοτροπία των SW όπως το εξωτερικό. Τα λεμε νεκροφόρες και γενικά δε τα λες και και ομορφα οχήματα (υποκειμενικο αυτο), σιγουρα ειναι πρακτικά για πολλους λόγους. Τα SUV πάντως μεσαια/μεγάλα υπερκαλυπτουν την ανάγκη xtra χώρου πχ το Y με (συνολικά) σχεδόν 1000L (όρθια πίσω καθίσματα) και 2500L ρηχτά είναι hell of a cargo loader.
Κοίτα και εγώ το Υ έχω και είναι βασικός λόγος που το πήρα το μεγάλο πορτπαγκάζ που έχει...σχεδόν όσα άλλα SUV είδα (και είδα πολλά) όταν έψανχα για αμάξι ήταν αστεία (για μένα) το πορτ παγκάζ τους. Πάντως ισχύει, στο εξωτερικό βλέπεις πολλά SW ειδικά από οικογένειες...εμείς εδώ απλά βάζουμε μπαγκαζιέρες πάνω, σπάνια βλέπεις SW έξω που ειλικρινά επειδή έχω εμπειρία δεν συγκρίνεται ένα SW με τίποτα εκει έξω όσον αφορά τους χώρους για οικογένεια...αν το μάθεις δύσκολα πας σε άλλο αμάξι.

Υ.Γ. Τα Sedan είναι τα αγαπημένα μου αμάξια και τα θεωρώ τα πιο όμορφα, άλλα λόγω του πορτπαγκαζ τους και εγώ τα απορρίπτω πλέον...για οικογένεια με 2 και πάνω παιδιά δεν βολευουν.

Σύμφωνοι αλλά εγώ μίλαγα για SUV vs sedan, εσύ λες για station... Άλλη κατηγορία αυτή. Απλά σε πολύ κόσμο δεν αρέσει οπότε δεν το έβαλα στο παιχνίδι. Πάντως σε SUV με ονομαστική χωρητικότητα 360 lt έχω χωρέσει πολύ περισσότερα από πορτ παγκάζ sedan 460 λίτρων. Θα μου πεις ναι, το SUV όμως σου λέει χωρητικότητα ως το ύψος της εταζέρας, οπότε βγάζοντάς τη αυτόματα μεγαλώνει κι ο χώρος. Το οποίο είναι σωστό, αλλά λόγω σχήματος ορισμένα πράγματα δεν μπορείς να τα μεταφέρεις σε sedan ό,τι χώρο και να έχεις. Εκεί είναι το μεγάλο πλεονέκτημα του να μπορείς να βγάλεις την εταζέρα.
Ναι για τα Sedan συμφωνώ..να σου πω μόνο ότι σε SW έχω βάλει μέσα σε πορτπαγκαζ 2 μεγάλες βαλίτσες των 23-25 κιλών η κάθε μια και ταυτόχρονα 2 ποδήλατα των παιδιων όταν ήταν μικρά 5-6 χρονών, συν 4 back pack και 1-2 τσάντες ακόμα...και όλα αυτά χωρίς να ξεπεράσω το υψος της εταζιέρας και με πλήρη ορατότητα από το πίσω τζάμι....δεν υπάρχει περίπτωση σχεδόν σε κανένα SUV οποιοδήποτε κόστους να βάλεις όλα αυτά μέσα.

Αμάξι πάντα 5θυρο. Για την μεγαλύτερη είσοδο στο πορτμπαγκάζ και την ευκολία της αφαίρεσης της εταζιερας.

Υπάρχουν και αυτοκίνητα πασπαρτού όπως το skoda superb που είναι 4/5θυρο με το πάτημα ενός κουμπιου ...

Στο Αμέρικα αν έχεις άτομα στην οικογένεια και θέλεις χώρους, παίρνεις minivan και τέλος. Θυσιάζεις βέβαια οτιδήποτε έχει να κάνει με δυναμική συμπεριφορά του οχήματος, αλλά έχεις λύσει το θέμα των χώρων.

Πήρα για test drive το Deepal s07 με σκοπό να κάνω την κλασική διαδρομή μου για το εξοχικό μου στο Πήλιο για καλή μου τύχη με ανοιχτές εθνικές το ΣΚ 16-17 Ιανουαρίου , διαδρομή που με το range extender Opel Ampera μου ήταν παιχνίδι. Λοιπόν με το EV δεν είναι το ίδιο. Ξεκίνησα από το σπίτι μου με 97% (465 χιλιόμετρα)και πήγα με cruise control ως την Αταλάντη που έγινε η πρώτη φόρτιση. Ακολούθως οδήγησε ο γιος μου που δεν χρησιμοποίησε cruise control. Ετσι στον Βόλο έπρεπε να φορτίσουμε και επιλέξαμε το λιμάνι που είναι κοντά σε μαγαζιά του κέντρου για να κάνουμε ένα φαγητό. Ο φορτιστής της ΔΕΗ blue είναι 150KW, αλλά με δύο θέσεις, μετάφραση : δεν ξεπέρασε ποτέ τα 70 Kw.
Η εξυπηρέτηση πελατών δεν παραδέχθηκε πως φταίει ο φορτιστής αλλά το όχημα…
Πηγα λοιπόν γεμάτος ως τον Λαύκο στο Νότιο Πήλιο που ο δήμος όταν τους είχα προτείνει να κάνω δωρεά έναν AC 22 KW με τον τρόπο τους τον αρνήθηκαν… και έτσι όλο το Νότιο Πήλιο δεν έχει έναν φορτιστή!
Επιστροφή την Κυριακή το απόγευμα , στάση στον Βόλο για γέμισμα στον ίδιο φορτιστή, και ακολούθως με αυτόνομη διατήρηση λωρίδας και 130 ως την Αταλάντη, εκεί φόρτιση στον 360αρι με 95KW, (τόσα υποστηρίζει το όχημα μόνο δυστυχώς) κα επιστροφή στην Αθήνα με 6% και 20 χλμ αυτονομία.
Η θερμοκρασία του ταξιδιού ήταν 6-9 βαθμοί και το κλίμα δούλευε σταθερά στους 22,5.

Το αυτοκίνητο Deepal S07 εξαιρετικό, νομίζω μπορεί να αντικαταστήσει το ampera μου επάξια…

Δεν ξέρω αν είναι έτσι τα πράγματα αλλά φοβήθηκα και μόνο που το διάβασα…

Δεν είναι όλα τα ηλεκτρικά της περιοπής.
Υπάρχουν στην αγορά εξαιρετικά ηλεκτρικά, με πολύ ωραία charging curves, 250-300+KW φόρτιση κλπ
Με 95KW peak φόρτιση, είναι βραδυποριακός.

Ναι οι χρόνοι φόρτισης είναι πολύ σημαντικοί στα ταξίδια. Βέβαια μιλάμε για πολύ κρύο καιρό. Στο δικό μου με 20 βαθμούς και πάνω βγάζει πάνω από 2.5φορές περισσότερη αυτονομία από ότι στους 5 βαθμούς.
Επίσης οκ, δεν έχει φορτιστή στο Πήλιο. Γιατί να μην το αφήσεις όλο το βράδυ σε μια σούκο με 16Α φορτιστή;

Δεδεμένου της συχνότητας των ταξιδιών κατα μέσον όρο αλλα και του συνολικου ώφελους ενος EV στην καθημερινότητα, καθιστά οποιαδήποτε καθυστέρηση στα ταξίδια αμηλητέο tradeback, που στην ουσία θα κανει και το ταξιδι πιο ξεκούραστο γιατι προτιμω 2 σίγουρες 20λεπτες στάσεις Αθηνα - Θεσσαλονικη που έτσι κι αλλιως θα έκανα για καφε, ξεμουδιασμα, wc, με ησυχία κύλισης σε όλη την διαδρομή παρα μιση ωρα νωρίτερα και βουητό στα αυτιά για 5ώρες.

Δηλαδή το Deepal 07 στο οποίο αναφέρεται δεν είναι από τα «καλά» σε αυτά;
Είχα την εντύπωση ότι είναι συγκριτικά πολύ καλό

Στο Αμέρικα αν έχεις άτομα στην οικογένεια και θέλεις χώρους, παίρνεις minivan και τέλος. Θυσιάζεις βέβαια οτιδήποτε έχει να κάνει με δυναμική συμπεριφορά του οχήματος, αλλά έχεις λύσει το θέμα των χώρων.
Ισχύει, απλά τα minivan στους Ελληνικούς δρόμους είναι αστα να πάνε, άντε να περάσεις από στενά κλπ..ενώ ένα SW και χώρους έχεις και δεν είναι και τόσο τεράστιο...Αμερική και εγώ αν ήμουν κανένα mini Van θα κοίταζα....μην σου πω ότι γλυκοκοίταζα το VW Buzz και ήμουν κοντά να το πάρω όταν είχα πάρει το Model Y.

Δεδεμένου της συχνότητας των ταξιδιών κατα μέσον όρο αλλα και του συνολικου ώφελους ενος EV στην καθημερινότητα, καθιστά οποιαδήποτε καθυστέρηση στα ταξίδια αμηλητέο tradeback, που στην ουσία θα κανει και το ταξιδι πιο ξεκούραστο γιατι προτιμω 2 σίγουρες 20λεπτες στάσεις Αθηνα - Θεσσαλονικη που έτσι κι αλλιως θα έκανα για καφε, ξεμουδιασμα, wc, με ησυχία κύλισης σε όλη την διαδρομή παρα μιση ωρα νωρίτερα και βουητό στα αυτιά για 5ώρες.

Στα 130-140χλμ/ώρα ακούς μόνο αεροδυναμικούς θορύβους (το βουητό) έτσι και αλλιώς. Είτε σε καλό ηλεκτρικό είσαι είτε σε ένα Α4, η ακουστική στάθμη δεν είναι τραγικά διαφορετική στον αυτοκινητόδρομο.

Με 95KW peak είναι στη κατηγορία πολύ κακό. Τα εξαιρετικά σήμερα είναι η πλατφόρμα (PPE) των A6/Q6/Macan, το νέο iX3 και η νέα ηλεκτρική GLC. Με αυτά έχεις χρόνο ταξιδιού παρόμοιο με ενός θερμικού αυτοκινήτου.

Last edited:
  • Like
Reactions: Aggelos M.
Κοίτα τα ηλεκτρικά σε ταξίδια θέλουν πολύ καλό προγραμματισμό, αν πας έτσι απλά χήμα θα έχεις θέμα. Για αυτό και εγώ σε ταξίδια πήγαινα με το δεύτερο αμάξι μας με πετρέλαιο και άφηνα το ηλεκτρικό σπίτι...αν το μάθεις όμως κάπως θα την βρεις την άκρη σιγά σιγά...στην αρχή ίσως σου φανεί βουνό το ταξίδι με ηλεκτρικό.

Κοίτα τα ηλεκτρικά σε ταξίδια θέλουν πολύ καλό προγραμματισμό, αν πας έτσι απλά χήμα θα έχεις θέμα. Για αυτό και εγώ σε ταξίδια πήγαινα με το δεύτερο αμάξι μας με πετρέλαιο και άφηνα το ηλεκτρικό σπίτι...αν το μάθεις όμως κάπως θα την βρεις την άκρη σιγά σιγά...στην αρχή ίσως σου φανεί βουνό το ταξίδι με ηλεκτρικό.
Μου αρέσουν τα βουνά αλλά όχι τέτοια! 😂😂
Άστο λοιπόν γι αργότερα
Να έφτανα σπίτι με 6% και αυτονομία 20 χιλιόμετρα… Μπρρρρρ 😱

Νομιζω οτι υπερβαλλουμε λιγο, τα περισσοττερα ΣΕΑ εχουν φορτιστές πλέον και οι αυτονομίες των EV ειναι ικανοποιητικές, για 1-2 ταξιδια το χρόνο (πανω απο 350km) δεν ειναι λογος ανησυχίας αυτος μπροστα σε 3000€ οικονομια σε καυσιμα το έτος +service, τέλη. Κανένα βουνό δεν υπάρχει... δεν ειμαστε στο 2020.
Φυσικά δεν ειναι τέλεια, δεν υποννοώ κάτι τέτοιο, απλα δεν υπάρχει λόγος για range anxiety.

Attachments

• Στιγμιότυπο οθόνης 2026-01-21 133757.png
    Στιγμιότυπο οθόνης 2026-01-21 133757.png
    1.6 MB · Views: 18