Αυτοκινητιστικά νέα

Δεν θα είναι όλα έτσι άλλα θα έχεις επιλογή και σιγά σιγά με τα χρόνια όλα από τα πιο φτηνά θα ανεβάζουν σιγά σιγά την αυτονομία και την ταχύτητα φόρτισης...καλύτερες μπαταρίες, καλύτερα κυκλώματα, καλύτερη διαχείριση και ανάκτηση ενέργειας, πιο αποδοτικοί ηλεκτροκινητήρες κλπ. εξέλιξη λέγεται αυτό...κάποτε έπαιρνες π.χ. Clio γυμνό και σήμερα παίρνεις Clio με πράγματα πάνω που θα τα ζήλευε και Mercedes S Class 20 ετών.

Με την ίδια λογική και ένα απλό σύγχρονο Yaris επαρκεί για το 90%+ του κόσμου εκεί έξω, άλλα έλα που δίνουμε πολύ παραπάνω χρήματα για να πάρουμε πιο ακριβά αμάξια.

Υ.Γ. Τώρα αν θεωρείς εσύ ότι θα πέσουν οι τιμές στα αμάξια στο μέλλον τι να πω....μόνο προς τα πάνω θα πάνε, όπως όλα τα πράγματα πλέον.

Το ότι θα πάνε προς τα πάνω είναι σίγουρο, αλλά αν φτάσουν να έχουν μπαταρίες 100KWh αντί για 80KWh σίγουρα αυτή τη διαφορά θα την πληρώνεις χωρίς να την χρειάζεσαι.

Είναι σημαντικό να υπάρχουν και αξιοπρεπή αυτοκίνητα που δεν ζυγίζουν 2 τόνους και έχουν τεράστιες και αχρείαστες στο 95% του χρόνου μπαταρίες.

Είναι φαύλος κύκλος η αυτονομία.

Για να την αυξήσεις, μεγαλώνεις την μπαταρία, οπότε αυξάνεις το βάρος με αποτέλεσμα να μειώσεις ξανά την αυτονομία.

Πάντα υπάρχει ένα sweet spot μεγέθους μπαταρίας / αυτονομίας.

Γιατι να δωσω 80000€ για ενα premium EV 3t με 100kWh μπαταρία οταν θα κανω πάλι ιδιες στάσεις με ενα T 75kwh με τα μισά χρήματα και τις υπολοιπες 350μερες να κινουμαι σε αστικό κυκλο και φορτιση σπιτι μου?

Επειδή κρίνουν -και ορθά, οι εταιρίες που παράγουν ακριβά αυτοκίνητα πως οι πελάτες τους θέλουν και μεγάλη αυτονομία. Γιατί δεν υπάρχει τίποτα λιγότερο "premium" από το να κάτσεις μισή ώρα σε έναν 50-60άρη φορτιστή στη μέση του πουθενά επειδή δεν είχε 100χλμ ακόμη αυτονομία το αυτοκίνητο για να φορτίσει σε γρήγορο DC. Εκτός και εάν κανείς πιστεύει πως στην επόμενη δεκαετία θα βρεί στη Μακρακώμη 8x360άρηδες φορτιστές.

Τα 80k για premium όχημα γενικά τα πληρώνει κάποιος κυρίως για το όχημα αυτό καθαυτό και δευτερευόντως για τη μπαταρία. Ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης, πάρα πολύς κόσμος κρίνει πως δεν του προσφέρει κάτι επιθυμητό το όχημα των 80k έναντι εκείνων στα 40k και επιλέγουν τα δεύτερα.

Το ότι θα πάνε προς τα πάνω είναι σίγουρο, αλλά αν φτάσουν να έχουν μπαταρίες 100KWh αντί για 80KWh σίγουρα αυτή τη διαφορά θα την πληρώνεις χωρίς να την χρειάζεσαι.

Είναι σημαντικό να υπάρχουν και αξιοπρεπή αυτοκίνητα που δεν ζυγίζουν 2 τόνους και έχουν τεράστιες και αχρείαστες στο 95% του χρόνου μπαταρίες.

Είναι φαύλος κύκλος η αυτονομία.

Για να την αυξήσεις, μεγαλώνεις την μπαταρία, οπότε αυξάνεις το βάρος με αποτέλεσμα να μειώσεις ξανά την αυτονομία.

Πάντα υπάρχει ένα sweet spot μεγέθους μπαταρίας / αυτονομίας.
Θα βελτιωθούν όμως όπως είπα η απόδοση, η κατανάλωση ρεύματος κλπ...δεν είναι αναγκαστικό σε βάθος χρόνου να έχεις μεγαλύτερη μπαταρία για καλύτερη αυτονομία....στο κάτω κάτω πρέπει κάτι να βελτιώσουν στο μέλλον για να σου ξαναπουλήσουν ηλεκτρικό, δεν θέλουν οι εταιρίες να κάτσεις με αυτό που έχεις για πολλά χρόνια.

Στην τελική ανεξάρτητα τι λέμε εμείς θα δεις ότι όποιον ρωτήσεις που δεν έχει ηλεκτρικό αμάξι όλοι λένε για την αυτονομία, ενώ και σε έρευνα σκοράρει πολύ ψηλά...το βλέπουν αυτό οι εταιρίες, δεν είναι τυχαίο ότι στα φυλλάδια, sites κλπ. το πρώτο που λένε είναι η αυτονομία....αυτό θέλει και ζητάει ο κόσμος άσχετο αν δεν το χρειάζεται στην πράξη. Με την ίδια λογική ο κόσμος πάει και δίνει 1.000-1.300 ευρώ για να πάρει Iphone κάθε χρόνο ενώ άνετα μπορεί να κάνει την δουλειά του στο 100% και με ένα κινητό των 500 ευρώ.

Όσο αφορά την απόδοση, με δεδομένο ότι οι ηλεκτροκινητήρες είναι ήδη στο πάνω από 90%, δεν γίνεται να γίνει κάποιο θαύμα στο μέλλον.

Το ίδιο και με την αεροδυναμική των αυτοκινήτων.

Εκεί που έχουμε μέλλον είναι στο energy density των μπαταριών. Αλλά η πρόοδος είναι αργή και (στην αρχή τουλάχιστον) ακριβή.

Το ότι ο κόσμος θέλει αυτονομία ισχύει επειδή το δίκτυο είναι υπανάπτυκτο αυτή τη στιγμή. Με ένα πυκνό και γρήγορο δίκτυο φορτιστών η αυτονομία θα πάψει να είναι τόσο σημαντικός παράγοντας.

Για να χρησιμοποιήσω το παράδειγμα σου με τα κινητά, αν οι πρίζες φόρτισης των κινητών ήταν κάτι σπάνιο, τα κινητά μας θα έπρεπε να έχουν τεράστια αυτονομία, οπότε θα είχαν τεράστιες μπαταρίες και θα ζύγιζαν πολύ περισσότερο απ' ότι ζυγίζουν τώρα.

Αυτό που θα βελτιωθεί πρώτα είναι η ταχύτητα φόρτισης 10-80% σε αυτοκίνητα ως 80 KWh. Ήδη είμαστε στα 12-13 λεπτά, είναι εφικτό το 10 λεπτά. Το 5 λεπτά ίσως σε πάρα πολλά χρόνια.
Μετά θα βελτιώνεται σταδιακά το energy density και θα πρέπει να διαλέξει η κάθε εταιρεία ίδιες KWh αλλά ελαφρύτερο όχημα ή παραπάνω KWh στα ίδια κιλά. Αυτό φυσικά έχει κάποιο όριο, μη περιμένετε το energy density του pack (και όχι των κελιών) να τριπλασιαστεί. Σε semi solid state (κάτι που υπάρχει σήμερα) η Nio χώρεσε 150KWh στα ίδια κιλά με την NMC των 100 KWh (αν και στη πραγματικότητα είναι 142 vs 100). Η πλήρως solid state ίσως το πάει και στις 200KWh, ίσως όχι. Η τιμή της semi solid 150KWh μπαταρίας της Nio είναι 40000 ευρώ. Η απλή NMC 100KWh είναι 8000 ευρώ. do the math

Οπότε αντί να βγει πιο οικονομικό το αυτοκίνητο, θα έχει μεγαλύτερη (και άχρηστη στο 95% του χρόνου μας) αυτονομία.

Καλό να υπάρχει σαν επιλογή, αλλά για τον περισσότερο κόσμο είναι πεταμένα λεφτά.
Ποτέ δεν είναι άχρηστη η αυτονομία. Αν ήταν έτσι θα λέγαμε άχρηστη την αυτονομία 800+ χιλιομέτρων στα πετρελαιοκίνητα.
Ισα-ίσα θα μειώσει αισθητά το άγχος και τις πολλές φορτίσεις.

Προφανώς είναι πανάκριβες τώρα οι ιδιαίτερες μπαταρίες, άλλα δεν ξέρουμε πως θα είναι σε 10+ χρόνια, ή τι άλλες βελτιώσεις θα γίνουν....δείτε αμάξια 10-15 ετών έχουν σχέση με τα σημερινά? Σκεφτείτε τι ηλεκτρικά αμάξια θα έχουμε π.χ. το 2040....τα σημερινά θα μοιάζουν απαρχαιωμένα.

Ποτέ δεν είναι άχρηστη η αυτονομία. Αν ήταν έτσι θα λέγαμε άχρηστη την αυτονομία 800+ χιλιομέτρων στα πετρελαιοκίνητα.
Όπως είπα πιο πριν θεωρώ τα 500 κμ μια καλή αυτονομία.
Δεν με έχει χαλάσει όμως που εύκολα έχω 750-800 κμ συνδυαστική αυτονομία σε ταξίδια που σημαίνει ότι πάω σκ όπου θέλω και γυρίζω χωρίς να πρέπει να γεμίσω /φορτίσω. Αλλά είναι κάτι έξτρα, όχι κάτι που μου έλειπε.

Αν το Α πετρελαιοκίνητο είχε αυτονομία 600 χιλιόμετρα και το Β είχε 800, αλλά το Β ήταν 5.000€ πιο ακριβό από το Α, ποιο θα αγόραζες;
Προφανώς το Α...άλλα άλλο λέω, ότι μπορεί σε 7-8-10 χρόνια να έχεις την αυτονομία του Β με την τιμή όσο ήθελες παλιότερα για να πάρεις το Α και εκει θα πάμε σιγά σιγά..Τα Base models δεν θα φτηνήνουν σε βάθος χρόνου άλλα θα γίνονται καλύτερα και με καλύτερη αυτονομία με τα ίδια χρήματα....το ίδιο έγινε και με το καύσιμο...φτάσαμε σε σημείο να έχουμε και καλύτερη αυτονομία και μικρότερη κατανάλωση σε σχέση με πιο παλιά αμάξια και καλύτερες επιδόσεις...Win Win παντού.

Παράδειγμα άλλο το Cherry Tiggo 4 αμάξι καθαρά βενζίνης (που δεν είναι και ακριβό) με υβριδική τεχνολογία έχει επιδόσεις εξαιρετικές, με 200 άλογα και με κατανάλωση βενζίνης που δεν ξεπερνάει στην πράξη τα 5,5 λίτρα....ψάξε να βρεις παλιό αμάξι με 200 άλογα που να έκαιγε τόσο βενζίνη...

Last edited:

Ακριβώς. Ειδικά αν πρέπει να συνδυαστεί με χρόνους και στάσεις που διαρκούν, ενώ εσύ θες να καλύψεις εντός ημερών μερικούς νομούς που είναι στο πρόγραμμα των ραντεβού σου.

Μια μέρα στη δουλειά είχαμε μια τέτοια κουβέντα και οι πωλητές χονδρικής μόνο που δεν έσκασαν στα γέλια όταν τους ρώτησα γιατί δεν κοιτάνε κανένα ηλεκτρικό να μειωθούν και τα έξοδα;

Αν το Α πετρελαιοκίνητο είχε αυτονομία 600 χιλιόμετρα και το Β είχε 800, αλλά το Β ήταν 5.000€ πιο ακριβό από το Α, ποιο θα αγόραζες;

Όχι, εκεί δεν ασχολείσαι.
Αλλά δεν έχουμε 600 και 800 χλμ σε αυτοκινητόδρομο.

Σε πραγματικές συνθήκες, με μέση ταχύτητα διαδρομής τα 125 (διόδια κλπ), η πραγματική αυτονομία στο δικό μας ID7 με τη μπαταρία των 86KWh και πραγματική κατανάλωση γύρω στις 24KWh/100km σε αυτές τις ταχύτητες είναι περί τα 350χλμ. Επειδή δεν πας 100-0 SoC, ρεαλιστικά ανά 250χλμ πρέπει να σταματήσεις, στο 20% περίπου για να έχεις ένα buffer σε περίπτωση που δεν δουλεύει ο φορτιστής και πρέπει να βρείς άλλον και θα φορτίσεις μέχρι το 80-85%.

Μπορείς να πας με μ.ο. 100 και τα 350χλμ να γίνουν 430χλμ. Δεν το κρίνω, άλλοι το κάνουν και με το θερμικό τους. Προσωπική μου άποψη, να έχω δώσει τόσα χρήματα και να πηγαίνω με ταχύτητα ΚΤΕΛ το θεωρώ αστείο και εκτός συζήτησης.

Όταν τα 350χλμ στον αυτοκινητόδρομο γίνουν 500, τότε ναι, θα πάψει να έχει νόημα η συζήτηση.
Σημ. πως τα 350 στον αυτοκινητόδρομο είναι εύκολα 550 στη πόλη, σε ήπιο καιρό χωρίς πολλά preconditioning 600.

Σε πραγματικές συνθήκες, με μέση ταχύτητα διαδρομής τα 125 (διόδια κλπ), η πραγματική αυτονομία στο δικό μας ID7 με τη μπαταρία των 86KWh και πραγματική κατανάλωση γύρω στις 24KWh/100km σε αυτές τις ταχύτητες είναι περί τα 350χλμ. Επειδή δεν πας 100-0 SoC, ρεαλιστικά ανά 250χλμ πρέπει να σταματήσεις, στο 20% περίπου για να έχεις ένα buffer σε περίπτωση που δεν δουλεύει ο φορτιστής και πρέπει να βρείς άλλον και θα φορτίσεις μέχρι το 80-85%.

Μπορείς να πας με μ.ο. 100 και τα 350χλμ να γίνουν 430χλμ. Δεν το κρίνω, άλλοι το κάνουν και με το θερμικό τους. Προσωπική μου άποψη, να έχω δώσει τόσα χρήματα και να πηγαίνω με ταχύτητα ΚΤΕΛ το θεωρώ αστείο και εκτός συζήτησης.

Όταν τα 350χλμ στον αυτοκινητόδρομο γίνουν 500, τότε ναι, θα πάψει να έχει νόημα η συζήτηση.
Σημ. πως τα 350 στον αυτοκινητόδρομο είναι εύκολα 550 στη πόλη, σε ήπιο καιρό χωρίς πολλά preconditioning 600.
ωραια, στα 2 ταξιδια που θα κανεις τον χρόνο για θεσσαλονικη (κι αν) θα κανεις 2 στασεις απο 15 λεπτα. Το προβλημα που ειναι? Ολο τον υπολοιπο χρόνο δεν έχεις benefits απο την ηλεκτροκινηση που ειναι τοσο σημαντικο αυτο το "προβλημα" ? Αν κανεις 2 φορές; το μηνα ταξιδι τετοιο τότε ηταν απλα κακη επιλογη το συγκεριμένο ηλεκτρικό.

Επίσης το id7 απ οτι βλέπω "καιει" αρκετά εκτος αν το πας μαλλιά..... Πλεον θα αρχισουμε να ασχολουμαστε ξανά σοβαρά με τις καταναλωσεις προ αγοράς οχήματος...

Δεν είναι 350km το ID7 Pro S, είναι κοντά στα 420km, 386 έβγαλε στο τεστ του Battery Life 130km/h χειμώνα με 4 ως 8,5 βαθμούς εξωτερική.
Αν πάρουμε τα 400km, τότε ξεκινάς με 100% από το σπίτι και με 15 λεπτά στάση (10-60 φόρτιση) κάνεις 400*0.9=380+200=580 km. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

ωραια, στα 2 ταξιδια που θα κανεις τον χρόνο για θεσσαλονικη (κι αν) θα κανεις 2 στασεις απο 15 λεπτα. Το προβλημα που ειναι? Ολο τον υπολοιπο χρόνο δεν έχεις benefits απο την ηλεκτροκινηση που ειναι τοσο σημαντικο αυτο το "προβλημα" ? Αν κανεις 2 φορές; το μηνα ταξιδι τετοιο τότε ηταν απλα κακη επιλογη το συγκεριμένο ηλεκτρικό.

Επίσης το id7 απ οτι βλέπω "καιει" αρκετά εκτος αν το πας μαλλιά..... Πλεον θα αρχισουμε να ασχολουμαστε ξανά σοβαρά με τις καταναλωσεις προ αγοράς οχήματος...

Καταρχάς το ID7 δεν είναι efficient; Ποιά στη κατηγορία μεγέθους και ποιότητας του έχουν χαμηλότερη κατανάλωση; Προφανώς 5 μέτρα αυτοκίνητο δεν θα έχει τη κατανάλωση του byd dolphin. Στην ίδια ταχύτητα, αυτοκινητοδρόμου, είναι λίγο κάτω η κατανάλωση του από το Model 3 performance (1st gen) που έχουμε κάνει 2-3 εκδρομές μαζί.

Από εκεί και ύστερα, είναι η γνωστή συζήτηση. Ο καθένας, χρησιμοποιεί το όχημα του διαφορετικά. Πάλι προσωπική άποψη και χρήση, το αυτοκίνητο δεν το χρησιμοποιώ σε δρομολόγια φορτηγού. Φυσικά και Θεσσαλονίκη θα φτάσει μια χαρά, αλλά δεν θα πάω εκδρομή στη Θεσσαλονίκη.

Δεν είναι 350km το ID7 Pro S, είναι κοντά στα 420km, 386 έβγαλε στο τεστ του Battery Life 130km/h χειμώνα με 4 ως 8,5 βαθμούς εξωτερική.
Αν πάρουμε τα 400km, τότε ξεκινάς με 100% από το σπίτι και με 15 λεπτά στάση (10-60 φόρτιση) κάνεις 400*0.9=380+200=580 km. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Να έρθουν να μου το δείξουν και εμένα πως έβγαλαν 420km.
Στα 140χλμ/ώρα η κατανάλωση με 4 άτομα στο αυτοκίνητο και θέρμανση, στο ταξίδι που έκανα πριν από 20 ημέρες στο Ναύπλιο ήταν 23.7KWh για το ID7 (pro S more) με τις 21΄ ζάντες. Στα δικά μου μαθηματικά βγάζουμε ~360χλμ για το 100% του capacity. Δεν θα έχουμε για πάντα 100% του capacity, ούτε και θα το πάμε 100%->0% για να βρούμε φορτιστή.

Για εμένα από την αυτονομία του δικού μας αυτοκινήτου και πάνω, κάνεις τη δουλειά σου άνετα και εύκολα. Με μικρότερες μπαταρίες, παιδεύεσαι

• Like
Reactions: karamela
Να έρθουν να μου το δείξουν και εμένα πως έβγαλαν 420km.
Στα 140χλμ/ώρα η κατανάλωση με 4 άτομα στο αυτοκίνητο και θέρμανση, στο ταξίδι που έκανα πριν από 20 ημέρες στο Ναύπλιο ήταν 23.7KWh για το ID7 (pro S more) με τις 21΄ ζάντες. Στα δικά μου μαθηματικά βγάζουμε ~360χλμ για το 100% του capacity. Δεν θα έχουμε για πάντα 100% του capacity, ούτε και θα το πάμε 100%->0% για να βρούμε φορτιστή.

Για εμένα από την αυτονομία του δικού μας αυτοκινήτου και πάνω, κάνεις τη δουλειά σου άνετα και εύκολα. Με μικρότερες μπαταρίες, παιδεύεσαι

386 με 130km/h (126,1 πραγματική) , 19ρες ζάντες, χειμώνα. 21 ζάντες χάνουν αλλά και πάλι σίγουρα όχι 350. Άλλο 130 και άλλο 140, πριν είπες στα όρια, δηλαδή max 130. 21,68 ήταν στο παρακάτω τεστ η κατανάλωση.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

και μάλιστα είναι το tourer, το απλό έχει ελάχιστα καλύτερη κατανάλωση.

Επίσης να σχολιάσω κάποια άλλα πράγματα που ανέφερες. Δε φορτίζουμε 20-85% στην εθνική. Κατεβαίνουμε στο 10% και ακόμα παρακάτω για να πετύχουμε το τέλειο charging curve. 20% σε αυτοκίνητο σαν το ID7 Pro S είναι 80km με 130, είναι πάνω από 100km με 100. Αν λοιπόν φτάσεις κάπου με 10% και δε δουλεύει, μπορείς να κάνεις και 50km με αυτό το 10%. Δε νομίζω να υπάρχει μέρος που να απέχει φορτιστής από τον επόμενο 50km, άσε που δε μου έχει τύχει να πέσω σε χαλασμένο φορτιστή.

Έχω κάνει χιλιάδες km με 52-53KWh μπαταρία (58αρα υποτίθεται στα χαρτιά), να λέμε ότι δεν είναι αρκετές οι 86 και χρειάζονται παραπάνω είναι υπερβολή

386 με 130km/h (126,1 πραγματική) , 19ρες ζάντες, χειμώνα. 21 ζάντες χάνουν αλλά και πάλι σίγουρα όχι 350. Άλλο 130 και άλλο 140, πριν είπες στα όρια, δηλαδή max 130. 21,68 ήταν στο παρακάτω τεστ η κατανάλωση.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

και μάλιστα είναι το tourer, το απλό έχει ελάχιστα καλύτερη κατανάλωση.

Στη δική μου περίπτωση, 125χλμ μ.ο. στην Εθνική κατέληξαν τα 140 στο cruise control.
Αντί για 140, εάν βάλεις 130 στο cruise, προφανώς θα πάρεις άλλα 30χλμ, δεν το βλέπω παράλογο.

Επίσης να σχολιάσω κάποια άλλα πράγματα που ανέφερες. Δε φορτίζουμε 20-85% στην εθνική. Κατεβαίνουμε στο 10% και ακόμα παρακάτω για να πετύχουμε το τέλειο charging curve. 20% σε αυτοκίνητο σαν το ID7 Pro S είναι 80km με 130, είναι πάνω από 100km με 100. Αν λοιπόν φτάσεις κάπου με 10% και δε δουλεύει, μπορείς να κάνεις και 50km με αυτό το 10%. Δε νομίζω να υπάρχει μέρος που να απέχει φορτιστής από τον επόμενο 50km, άσε που δε μου έχει τύχει να πέσω σε χαλασμένο φορτιστή.

Έχω κάνει χιλιάδες km με 52-53KWh μπαταρία (58αρα υποτίθεται στα χαρτιά), να λέμε ότι δεν είναι αρκετές οι 86 και χρειάζονται παραπάνω είναι υπερβολή

Στο ID7 στο 20% παίρνεις πάνω από 160KW, δεν θα πάρεις τα 200 του peak, αλλά δεν διαλέγουμε το SoC που θα φτάσουμε στον φορτιστή ούτε και είναι όλοι οι φορτιστές το ίδιο.

Στο ID7 στο 20% παίρνεις πάνω από 160KW, δεν θα πάρεις τα 200 του peak, αλλά δεν διαλέγουμε το SoC που θα φτάσουμε στον φορτιστή ούτε και είναι όλοι οι φορτιστές το ίδιο.
Αν κουμπώσεις 10% παίρνεις 200KW μέχρι το 35%. Οπότε ναι έχεις σημαντική απώλεια αν κουμπώνεις στο 20%. Μήπως έχεις και το νούμερο πόσο πιάνει αν κουμπώσεις στο 30%; Δεν έχω δει κάτι τέτοιο online.

Είναι πολύ εύκολο να διαλέξεις το SoC που θα φτάσεις. Αν πχ έχεις υπολογίσει ότι θα φτάσεις με 20%, είτε πας πιο γρήγορα, είτε δε ξεκινάς με 100%. Έχεις δίκιο ότι ακόμα δεν είναι όλοι οι φορτιστές παντού ικανοί για 500Α που χρειάζεται το δικό σου για να τραβήξει 200KW, αλλά αυτό είναι προσωρινό, σύντομα θα υπάρχουν παντού τέτοιοι φορτιστές, ήδη η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη απ΄ ότι πριν ένα χρόνο.

140 στο cruise control είναι 137. Ο Battery Life κάνει τις δοκιμές με 133 (πραγματική 130). Λογικό να έχουμε χαμηλότερη μέση εδώ αφού έχουμε ένα σωρό μετωπικά διόδια. Οπότε από αυτά προκύπτει ότι επηρρεάζει σημαντικά την κατανάλωση οι 21" ζάντες.