Συγκλονισμένος ο γιατρός Δημήτρης Κούκουλας ανέφερε ότι ένας από τους τραυματίες του είπε ότι κόλλησε το τιμόνι κατά την προσπέραση λόγω lane assistant - Η έρευνα θα δείξει αν αυτή είναι η αιτία του φονικού τροχαίου
www.protothema.gr
Απίθανο να "μπλόκαρε". Ίσως όπως έβγαινε δεξιά μετά τη προσπέραση, το ADAS να θεώρησε ότι δε μπορεί να μπει με ασφάλεια και να του γύρισε το τιμόνι αριστερά, ο οδηγός να πανικοβλήθηκε και να απέβη μοιραία η παρέμβαση του ADAS.
Δεδομένου ότι δεν έχουμε ιδέα τι συστήματα (και έαν καν είχε) ήταν εγκατεστημένα, πόσο μάλλον ενεργοποιημένα, καλύτερα να μην συζητάμε για την συγκεκριμένη περίπτωση. Το "κόλλησε το τιμόνι", μπορεί να σημαίνει οτιδήποτε. Ότι ο επειζόν λέει "κόλλησε το lane assist" σε τέτοιο δυστύχημα κλασμάτων δευτερολέπτου, εκτός εάν οδηγούσε ο ίδιος, δεν μπορεί να το ξέρει. Λες και πρόλαβε να φωνάξει ο οδηγός, με μπλοκάρει το lane assist. Ρεπορτάζ μην πω τι.
Από εκεί και πέρα, στο δικό μου Volvo, το οποίο είναι του 2016, ναι μεν το τιμόνι προσπαθεί να επαναφέρει, αλλά με λίγη παραπάνω δύναμη το υποχρεώνεις να πάει εκεί που θέλεις. Φυσικά, εάν έχω βγάλει φλας, απενεργοποιείται. Αυτό που δεν ξέρω, μιας και προσέχω αρκετά, είναι τι θα γινόταν όταν έχω βγάλει φλας, αλλά δει κάποιο εμπόδιο. Και να σας πω την αλήθεια, δεν θα ήθελα να βρεθώ σε κατάσταση να μάθω.
Τώρα, σε ποιο καινούργια και άλλες μάρκες, τι ακριβώς γίνεται, δεν ξέρω. Λίγη σημασία έχουν πάντως τέτοια συστήματα όταν οδηγείς σε δρόμο καρμανιόλα (ίσως ο πιο επικίνδυνος στην Ρουμανία) και ανάμεσα σε νταλίκες. Θέλει τεράστια υπομονή πρώτα από όλα, που οι περισσότεροι δεν έχουμε. Ειδικά όταν δεν βλέπουμε μπροστά από τον επόμενο, λες και θα αλλάξει κάτι εάν προσπεράσουμε.