Αυτοκινητιστικά νέα

Σε ποσα μιλισεκοντ γινεται αυτη η συνδιαλλαγη σας με το τιμονι και το αυτονομο συστημα μεχρι την επικρατηση ενος απο τους δυο? Και γινεται οσο ειστε ακομα στη λωριδα πισω απο το προπορευομενο η μπαινοβγαινετε δεξια αριστερα μεχρι να συννενοειθειτε με το ρομποτακι ?

Όλα αυτά γίνονται όσο είσαι στη διαδικασία να αλλάξεις λωρίδα. Αν προλάβεις να αλλάξεις λωρίδα δεν έχει πια νόημα.

Αυτά τα συστήματα (οι καλές υλοποιήσεις έστω) βλέπουν ταυτόχρονα 360 μοίρες γύρω από το αμάξι και είναι πολύ πιο γρήγορα στην αντίληψη κινδύνου από τον οποιονδήποτε άνθρωπο.

Και όπως είπε και ο Ανδρέας είναι πολύ "πολιτισμένη" όλη η διαδικασία.

Οι αυτοματες επεμβάσεις οταν ειδικα δεν τις περιμενεις ή χαζεύεις διοτι "παει μονο του" και ειναι έντονες (αποτομο φρενάρισμα, τραβηγμα τιμονιού) μπορει να ξαφνιάσουν τον οδηγό και να αντιδράσει υπερβολικά ή λάθος αντίθετα απο το σωστό της δεδομένης στιγμής με αποτελέσματα απρόβλεπτα.... πρέπει να ειμαστε διαρκώς σε επαγρύπνηση οσο συστήματα κι αν τρέχουν απο πίσω...

Όντως, αυτό το "πάει μόνο του" είναι εντελώς λάθος σαν σκεπτικό.

Όλα αυτά τα συστήματα είναι σχεδιασμένα για να μας βοηθάνε σε μια κακιά στιγμή, όχι για να κάνουν τη δουλειά μας.

Τουλάχιστον μέχρι να βγουν επίσημα τα συστήματα αυτόνομης οδήγησης.

Απίθανο να "μπλόκαρε". Ίσως όπως έβγαινε δεξιά μετά τη προσπέραση, το ADAS να θεώρησε ότι δε μπορεί να μπει με ασφάλεια και να του γύρισε το τιμόνι αριστερά, ο οδηγός να πανικοβλήθηκε και να απέβη μοιραία η παρέμβαση του ADAS.

Όντως, αυτό το "πάει μόνο του" είναι εντελώς λάθος σαν σκεπτικό.

Όλα αυτά τα συστήματα είναι σχεδιασμένα για να μας βοηθάνε σε μια κακιά στιγμή, όχι για να κάνουν τη δουλειά μας.

Τουλάχιστον μέχρι να βγουν επίσημα τα συστήματα αυτόνομης οδήγησης.
γι αυτο καλα κανει η tesla και ρίχνει "κιτρινες κάρτες" οταν καταλάβει οτι παίζεις με το κινητό ή χρησιμοποιες βαράκια στο lane asssit και στο τέλος suspension αν δεν συμμορφωθείς

Απίθανο να "μπλόκαρε". Ίσως όπως έβγαινε δεξιά μετά τη προσπέραση, το ADAS να θεώρησε ότι δε μπορεί να μπει με ασφάλεια και να του γύρισε το τιμόνι αριστερά, ο οδηγός να πανικοβλήθηκε και να απέβη μοιραία η παρέμβαση του ADAS.
Δεδομένου ότι δεν έχουμε ιδέα τι συστήματα (και έαν καν είχε) ήταν εγκατεστημένα, πόσο μάλλον ενεργοποιημένα, καλύτερα να μην συζητάμε για την συγκεκριμένη περίπτωση. Το "κόλλησε το τιμόνι", μπορεί να σημαίνει οτιδήποτε. Ότι ο επειζόν λέει "κόλλησε το lane assist" σε τέτοιο δυστύχημα κλασμάτων δευτερολέπτου, εκτός εάν οδηγούσε ο ίδιος, δεν μπορεί να το ξέρει. Λες και πρόλαβε να φωνάξει ο οδηγός, με μπλοκάρει το lane assist. Ρεπορτάζ μην πω τι.
Από εκεί και πέρα, στο δικό μου Volvo, το οποίο είναι του 2016, ναι μεν το τιμόνι προσπαθεί να επαναφέρει, αλλά με λίγη παραπάνω δύναμη το υποχρεώνεις να πάει εκεί που θέλεις. Φυσικά, εάν έχω βγάλει φλας, απενεργοποιείται. Αυτό που δεν ξέρω, μιας και προσέχω αρκετά, είναι τι θα γινόταν όταν έχω βγάλει φλας, αλλά δει κάποιο εμπόδιο. Και να σας πω την αλήθεια, δεν θα ήθελα να βρεθώ σε κατάσταση να μάθω.
Τώρα, σε ποιο καινούργια και άλλες μάρκες, τι ακριβώς γίνεται, δεν ξέρω. Λίγη σημασία έχουν πάντως τέτοια συστήματα όταν οδηγείς σε δρόμο καρμανιόλα (ίσως ο πιο επικίνδυνος στην Ρουμανία) και ανάμεσα σε νταλίκες. Θέλει τεράστια υπομονή πρώτα από όλα, που οι περισσότεροι δεν έχουμε. Ειδικά όταν δεν βλέπουμε μπροστά από τον επόμενο, λες και θα αλλάξει κάτι εάν προσπεράσουμε.

Last edited:
Το περίεργο είναι ότι πριν ξανακάνει αριστερα το βαν ανάβει αριστερό φλας πάλι!
Υπάρχει και η οδηγική τύφλωση σαν όρος…

Όσο για το τρέμουλο του τιμονιού με έχει σώσει σε ένα S60 πριν πολλά χρόνια μια που «έφευγα» στην ευθεία σιγά σιγά αριστερά προς τις μπάρες… άρχισε να τρέμει και με ξύπνησε στο τσακ

• Like
Reactions: takisot
Το βανάκι πάντως του δυστυχήματος σιγά μην είχε αυτόματη διόρθωση πορείας. Προφανώς οδηγικό σφάλμα προκάλεσε το ατύχημα.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Το βανάκι πάντως του δυστυχήματος σιγά μην είχε αυτόματη διόρθωση πορείας. Προφανώς οδηγικό σφάλμα προκάλεσε το ατύχημα.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Προφανώς, παρέα νέων παιδιών, πηγαίνανε με τέρμα τα γκαζια και χωρίς προσοχή να προλάβουν καμία μπυραρία ανοιχτή...λες και δεν ξέρουμε τι συμβαίνει σε οπαδικές εκδρομές με οχήματα βαν ή και λεοφωρεία.

Ενα αεροπλανάκι ρε παιδιά. Ενα αεροπλανάκι. Πόσα ποια χρήματα παραπάνω θα δίνατε; Πας Γαλλία και μάλιστα διασχίζοντας γύρω γύρω όλη την ευρώπη οδικώς; Κρίμα.
Ενα άλλο φάουλ, το οποίο νομίζω ακυρώνει και την όποια αποζημίωση από την ασφαλιστική, είναι τα 10 άτομα σε 9θεσιο όχημα.

Όσο για το τρέμουλο του τιμονιού με έχει σώσει σε ένα S60 πριν πολλά χρόνια μια που «έφευγα» στην ευθεία σιγά σιγά αριστερά προς τις μπάρες… άρχισε να τρέμει και με ξύπνησε στο τσακ
Δεν χρειάζεται το σύστημα στο αυτοκίνητο. Σε αυτές τις χώρες οι λωρίδες είναι ανάγλυφες. Σίγουρα οι συνεχείς στην άκρη του δρόμου, συχνά και οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στις λωρίδες.

Έχω δει σύστημα που αν ανάψεις φλας, το αυτοκίνητο αλλάζει λωρίδα αυτόματα προς τα εκεί που έχεις ανάψει το φλας όταν το auto lane assist είναι ενεργοποιημένο.
Όμως ακόμη και εκεί θέλει απλά λίγη παραπάνω δύναμη για να στρίψει ο οδηγός εκεί που θέλει το τιμόνι. Δείτε πως δουλεύει
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Σκέφτομαι μήπως καταλάθος πήγε να κλείσει το δεξί φλας που μάζεψε το αυτοκίνητο μέσα, πάτησε το λεβιέ πιο αριστερά και ενεργοποίησε αριστερό φλας το αυτοκίνητο έφυγε αριστερά και δεν πρόλαβε να το μαζέψει ούτε τα συστήματα ασφαλείας να κάνουν κάτι περισσότερο από το φρενάρισμα που φαίνεται στο βίντεο. To auto lane assist είναι φτιαγμένο για να αλλάζει λωρίδα σε δρόμους μονής κατεύθυνσης και από όσο ξέρω κοιτά τον αισθητήρα αν είναι άδεια η λωρίδα για να μπει.

Αυτά τα συστήματα (οι καλές υλοποιήσεις έστω)
Μαλιστα.... δεν μας φτανουν οι καλες υλοποιησεις σε οδηγους, θα πρεπει να εχουμε το νου μας και στα μηχανηματα....

Με φοβιζουν υπερβολικα ολα αυτα τα αυτοματα που ερχονται/ηρθαν ηδη στην αυτοκινηση...ακομα και ως πεζο, ποσο μαλλον ως εποχουμενο.

Ειδικα αυτο το Lane assist, ειναι το πρωτο που ψαχνουν απεγνωσμενα να απενεργοποιησουν ολοι.... ακομα και αυτοι που δεν το παραδεχονται δημοσιως και λενε τα αντιθετα :cool: (προσωπικη στατιστικη)...

Και εγώ το απενεργοποιω γιατί δεν γνωρίζω, όποιος ξέρει ας πει, τι θα γίνει στην περίπτωση όπου οδηγεί κάποιος στην Εθνική και το εμπρός όχημα φρενάρει απότομα. Βλέποντας από τον καθρέπτη μπορεί το πίσω όχημα να αλλάξει λωρίδα. Υποθέτω ότι σε αυτήν την επείγουσα περίπτωση δεν θα βγάλει και φλας για να αλλάξει λωρίδα. Τι θα γίνει αν το lane assist είναι ενεργοποιημένο?? Μήπως το proximity alert που θα ενεργοποιηθεί υπερτερεί και επιτρέπει αλλαγή χωρίς φλας?

Καλαα αυτά που ακούγονται περί του συστήματος ειναι ανευ σχολίου .

Δηλ ο ανθρωπος που σώθηκε από την 3η σειρά είδε ότι κόλλησε το τιμόνι .... από εκεί που καθόταν ?

Θα βάλω τι λέει ο ΤΤ από το Newsauto που συμφωνώ απόλυτα

Η δουλειά μας είναι και να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους, ιδιαίτερα όταν ακούγονται δημόσια μπαρούφες. Να εξηγούμε τι κάνει και τι δεν κάνει η τεχνολογία. Να λέμε ξεκάθαρα ότι τα συστήματα ασφαλείας δεν αντικαθιστούν τον οδηγό. Τον υποστηρίζουν. Και σε δεκάδες, εκατοντάδες περιπτώσεις, τον σώζουν.

• Εμείς είμαστε στην αγορά αυτοκινήτου. Δεν είμαστε απ’ έξω. Δεν είμαστε παρατηρητές. Έχουμε λόγο. Έχουμε βήμα. Έχουμε ευθύνη. Και όταν η τεχνολογία γίνεται εύκολος αποδιοπομπαίος τράγος για να καλυφθούν ανθρώπινα λάθη, συνθήκες, παραλείψεις, τότε οφείλουμε να μιλάμε. Όχι χαμηλόφωνα. Καθαρά.

Γιατί αν αφήσουμε να περάσει ότι «φταίει το lane assist», αύριο θα φταίει το αυτόματο φρενάρισμα, μεθαύριο οι ζώνες, κάποια στιγμή και οι αερόσακοι. Και τότε δεν θα έχουμε απλώς χάσει το μέτρο. Θα έχουμε χάσει τον ρόλο μας.

Μαλιστα.... δεν μας φτανουν οι καλες υλοποιησεις σε οδηγους, θα πρεπει να εχουμε το νου μας και στα μηχανηματα....

Με φοβιζουν υπερβολικα ολα αυτα τα αυτοματα που ερχονται/ηρθαν ηδη στην αυτοκινηση...ακομα και ως πεζο, ποσο μαλλον ως εποχουμενο.

Ειδικα αυτο το Lane assist, ειναι το πρωτο που ψαχνουν απεγνωσμενα να απενεργοποιησουν ολοι.... ακομα και αυτοι που δεν το παραδεχονται δημοσιως και λενε τα αντιθετα :cool: (προσωπικη στατιστικη)...
Το Lane Assist είναι το σύστημα που θεωρώ το δεύτερο πιο χρήσιμο από αυτά που έχει το αυτοκίνητό μου μετά από το adaptive cruise control για ενεργητική ασφάλεια.
Το βασικό είναι να διαβάσεις το βιβλιαράκι του αυτοκινήτου (ή το pdf γιατί πια τυπώνουν ελάχιστα) και να δεις ποιο ακριβώς σύστημα έχεις, πως έχει σχεδιαστεί, τι κάνει και τι όχι και μετά να αρχίζεις να το χρησιμοποιείς.
Το πρώτο και βασικό, είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ να πιάνεις το τιμόνι, για όταν δεν σου αρέσει αυτό που κάνει ή αν απενεργοποιηθεί αυτόματα (πχ γιατί λείπουν γραμμές λωρίδων). Το δεύτερο είναι να ξέρεις ότι είναι σύστημα ασφαλείας αν ξεχαστείς και όχι σύστημα αυτόνομης οδήγησης.
Ναι το έχω ενεργοποιημένο τόσο με 130 στην εθνική όσο και στο ατελειώτο πρωϊνό μποτιλιάρισμα της Αττικής Οδού, αλλά ποτέ δεν παύω να είμαι εκεί.
Επίσης ναι βάζει δύναμη στο τιμόνι, αλλά αν θες κάτι διαφορετικό είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο.

Ξέρω και εγώ γνωστούς που το βρίζουν...ο ένας πήγε να σκοτωθεί γιατί αγόρασε βαράκια και νόμισε ότι χάκαρε το σύμπαν για να έχει τσάμπα αυτόνομη οδήγηση. Ο άλλος ήθελε να πάει με +30 σε στροφές σαν αυτές της Περιφερειακής του Υμηττού και έκραζε ότι χωρίς χέρια στο τιμόνι δεν το κράταγε. Ε, τι να πω...

• Like
Reactions: takisot
Δηλ ο ανθρωπος που σώθηκε από την 3η σειρά είδε ότι κόλλησε το τιμόνι .... από εκεί που καθόταν ?
Εννοειται οτι ειναι εως αδυνατον να ειδε οτιδηποτε τη στιγμη του ατυχηματος....

...αλλα στα καπου χιλια χλμ που ειχαν κανει μεχρι τοτε, μπορει να το.... τεσταριζαν :whistle: και να ειχαν διαμορφωσει αλλη αποψη -για τη συγκεκριμενη υλοποιηση τουλαχιστον απο τον ΤΤ του newsauto....

Επίσης ναι βάζει δύναμη στο τιμόνι, αλλά αν θες κάτι διαφορετικό είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο.
Εγω παντως αν αρχισει να τρεμει το τιμονιι μου, ειδικα μετα τα 80-90 χλμ η να συντονιζει, τρεχω στο βουλκανιζατερ για ζυγοσταθμισεις κτλ, σιγα μην αφησω κατι τετοιο να με ειδοποιει οτι φευγω απο τη λωριδα κυκλοφοριας, ποσο μαλλον οχι απλα να τρεμει αλλα να μαγκωνει κιολας....

Εγω παντως αν αρχισει να τρεμει το τιμονιι μου, ειδικα μετα τα 80-90 χλμ η να συντονιζει, τρεχω στο βουλκανιζατερ για ζυγοσταθμισεις κτλ, σιγα μην αφησω κατι τετοιο να με ειδοποιει οτι φευγω απο τη λωριδα κυκλοφοριας, ποσο μαλλον οχι απλα να τρεμει αλλα να μαγκωνει κιολας....

Ηλία προφανώς δεν έχεις οδηγήσει ένα όχημα με τέτοιο σύστημα. Είναι πολύ χρήσιμο στο να σε κρατάει στη λωρίδα σου και γίνεται εύκολα override αν το επιθυμείς. Καθόλου επικίνδυνο δεν είναι, το αντίθετο, μπορεί να σου σώσει τη ζωή.

Εννοειται οτι ειναι εως αδυνατον να ειδε οτιδηποτε τη στιγμη του ατυχηματος....

...αλλα στα καπου χιλια χλμ που ειχαν κανει μεχρι τοτε, μπορει να το.... τεσταριζαν :whistle:και να ειχαν διαμορφωσει αλλη αποψη -για τη συγκεκριμενη υλοποιηση τουλαχιστον απο τον ΤΤ του newsauto....
Επειδη δεν ειναι σωστό να αναφέρομαι σε θανόντες δεν θέλω να πιστευω σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας ότι έπαιζαν μέσα στο αυτοκίνητο διότι παμε σε θεωρίες συνομωσίας που βγαίνουν κ βεβηλώνουν τη μνήμη τους από τους ψεκ (πχ καπνισμα κτλ)

Ας αφήσουμε ν αναπαυτούν οι ψυχες τους ακόμα κ να μη μαθουμε ποτέ τι έγινε , αλλά σε λίγο θα πουμε ότι τα συστήματα που μας υποστηρίζουν θα μας σκοτώσουν κιόλας ...