Αυτοκινητιστικά νέα

Σωστό σλλά ο περισσότερος κόσμος κοιτάζει το present value. Με άλλα λόγια τι θα βγει από την τσέπη του ΣΗΜΕΡΑ. Κανένσς δεν κάνει μακροπρόθεσμα πλάνα με σταδιακή απόσβεση στο μέλλον (αυτή είναι η νοοτροπία όταν υπάρχει σταθερότητα οικονομική). Ουτε δόση δεν τολμάνε πλέον. Γιατί; Διότι ειδικά στην χώρα μσς ισχύει το ρητό: "δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει" σε σντίθεση με άλλες χώρες που προγραμματίζουν π.χ. διακοπές 1 χρόνο πριν κσι προπληρώνουν κιόλσς (επειδή είμαι στον χώρο μπορώ να στο βεβαιώσω). 1 χρόνο πριν!
Ισχύει, βέβαια και εγώ οικογενειακώς κάνουμε αυτό που λες με τις διακοπές, έχουμε ήδη προγραμματίσει ταξίδια μέχρι και του χρόνου. Τα Χριστούγεννα που μας πέρασαν βρήκα σε καλές τιμές εισιτήρια για Βραζιλία για καλοκαίρι του 2027 και τα έκλεισα, ενώ αυτές τις μέρες ψάχνουμε να δούμε τι θα κλείσουμε για του χρόνου το Πάσχα. Για την φετινή χρονιά μέχρι και τα Χριστούγεννα είναι όλα κλεισμένα και πληρωμένα…γλιτώνεις πολλά λεφτά αν τα κλείνεις νωρίτερα και ψάχνεις με υπομονή προσφορές κλπ. Και γενικά είναι από την φύση μου να μην κοιτάζω το τώρα αλλά σε βάθος χρόνου…..ε δεν μπορώ να ζω συνεχώς με το άγχος αν πάνε στραβά όλα και χάσω την δουλειά μου, πάθουμε κανένα σοβαρό πρόβλημα υγείας κλπ..σκεφτόμαστε θετικά και με αισιοδοξία και συνήθως οι αισιόδοξοι άνθρωποι κάπως τα φέρνει η μοίρα και τα καταφέρνουν καλύτερα!

Στα αμάξια που μας μας ενδιαφέρει κιόλας στο νήμα, γενικά κοιτάζω ένα αμάξι τι θα δώσω σε βάθος π.χ. Δεκαετίας και πόσο θα το δώσω τότε…οπότε βγάζω ένα περίπου ποσό και κάνω μετά τις κατάλληλες κινήσεις…δεν κοιτάζω μόνο τι έδωσα σήμερα καθώς είναι λάθος σκεπτικό και σε οδηγεί σε λανθασμένα συμπεράσματα. Όπως το έχω υπολογίσει, ένα αμάξι πρέπει να φεύγει στην δεκαετία, από εκεί και πάνω και απαξιώνεται και αρχίζει να βγάζει έξοδα…αυτό που κάνουμε εμείς πλέον είναι αγορά καινουριου αμαξιού και στα 7-8 χρόνια το πολύ το δίνουμε και παίρνουμε καινούριο. Έτσι έχω πάντα φρέσκο αμάξι, χωρίς ζημιές, χωρίς να ευτελίζεται η αξία του σε αυτό που πουλαω, με καινούριες τεχνολογίες σε όλους τους τομείς, με την καλύτερη δυνατή κατανάλωση κλπ. Τώρα π.χ.με το ηλεκτρικό πήγα το ΣΚ που μας πέρασε την κόρη μου στην Πάτρα για αγώνες καράτε, κυριολεκτικά μόνο τα διόδια πλήρωσα, τσάμπα μου βγήκε το πήγαινε έλα…αυτό το Σκ θα πάμε για μια κηδεία στην Θεσσαλονίκη, πάλι ελάχιστα θα δώσουμε….ολα αυτά τα μικροέξοδα που γλιτώνεις κάνουν απόσβεση στο αμάξι σε βάθος 8-10 ετών. Και έχεις και άνεση, ασφάλεια χωρίς φόβο αν θα φτάσω ή όχι εκεί που πάω.

Ότι έξτρα μου έχει βγει εμένα στο service είναι από δική μου ευθύνη και οχι απο φθορά λόγω παλαιότητας. Και μιλάμε για 500€ το πολύ.
Δεν σημαινει οτι θα πάρεις νέο και θα είναι απροβληματιστο. Απλά έχεις το μαξιλάρι της εγγύησης.

Τώρα άλλαξα αμορτισέρ στα 250.000 χλμ και πάει καλύτερα από όταν το πήρα καινούριο.
Όσο κοστίζει η κατοχη και χρηση λιγότερο από την αγορά νέου αυτοκινήτου δεν υπάρχει λόγος να αλλάξεις αυτοκίνητο.

In 1994, Honda conducted a famous endurance test by running a stock 5th-generation Civic on a test rig for 63 consecutive days (over 1,500 hours) non-stop, 24 hours a day. The engine was never shut down during the entire period, only stopping for maintenance like oil changes and tire changes, which were conducted while the engine was running or in quick, pit-stop style, with the main engine still on.

Key Details of the 1994 Endurance Test:
Duration: 63 days (approx. 1,500+ hours).
Distance: The car covered roughly 30,000 miles (with some sources suggesting an equivalent of over 80,000 miles in stress).
Purpose: To demonstrate the reliability of the new VTEC engines and prove durability rather than just claiming it.
Condition: The test took place on a test rig (dynamometer) in the United Kingdom, often cited as a public demonstration of quality control.
Outcome: The engine survived the "torture test" without a single mechanical failure, confirming the "bulletproof" reputation of the 90s Civic, according to reports.

This test is widely referenced to demonstrate the extreme reliability of Honda Civic engines, which are generally known to last 200,000–300,000 miles with proper maintenance.
Στο Tesla που έχω, π.χ. Θες να σου πω τι έχω ξοδέψει τα τελευταία 2 χρόνια? Αν σου πω θα βάλεις τα κλάματα….σε βάθος δεκαετίας θα έχω κάνει απόσβεση σε όλο το αμάξι σε σχέση με το να είχα ένα αμάξι 12-14 ετών. Μόνο το καύσιμο που γλιτώνω θα καλύψει πάνω από το 60% της αξίας του αμαξιού σε βάθος 10 ετιας…βάλε ότι αν το δώσω σε 10 χρόνια λόγω ότι είναι καλό αμάξι θα πιάσω και κάμποσα λεφτά που θα πάρω πίσω. Είναι στα όρια του κλέβω εκκλησία η όλη φάση…

Στο Tesla που έχω, π.χ. Θες να σου πω τι έχω ξοδέψει τα τελευταία 2 χρόνια? Αν σου πω θα βάλεις τα κλάματα….σε βάθος δεκαετίας θα έχω κάνει απόσβεση σε όλο το αμάξι σε σχέση με το να είχα ένα αμάξι 12-14 ετών. Μόνο το καύσιμο που γλιτώνω θα καλύψει πάνω από το 60% της αξίας του αμαξιού σε βάθος 10 ετιας…βάλε ότι αν το δώσω σε 10 χρόνια λόγω ότι είναι καλό αμάξι θα πιάσω και κάμποσα λεφτά που θα πάρω πίσω. Είναι στα όρια του κλέβω εκκλησία η όλη φάση…
Δεν αμφιβάλλω. Αλλά είναι ανάλογα και την χρήση που κάνεις για να αποσβέσεις σε 10 χρόνια 20.000€ .

Εγώ όταν αγόρασα το colt για να μπορώ να πηγαίνω σε άλλους νόμους για δουλειά έκανα απόσβεση τα 4 πρώτα χρόνια από τα έσοδα μου .
Τώρα που κάνω 10.000χλμ το χρόνο το κόστος ακόμη και της ακριβής βενζίνης και της συντήρησης δεν υπερβαίνουν το κόστος αγοράς ενός νέου αυτοκινήτου.
Για 25.000€ αυτοκινήτο χωρίς προκαταβολή και ας πούμε σε 60 δόσεις θες 500€ το μήνα χωρίς το κόστος καυσίμου ( ρευμα/βενζινη) ενώ το colt συνεχίζει να μου κοστίζει κάτω από 300€ το μήνα συνολικά.
Οπότε....

Μάλιστα τα τελευταία χρόνια η ζήτηση για μικρά αυτοκίνητα έχει ανεβάσει τις τιμές μεταπώλησης τους. Αν το έδινα προν τον κορονοιο θα το έδινα 3.500. Τώρα το βλέπω μέχρι και 6.000 ανάλογα τα χιλιόμετρα...

Δεν αμφιβάλλω. Αλλά είναι ανάλογα και την χρήση που κάνεις για να αποσβέσεις σε 10 χρόνια 20.000€ .

Εγώ όταν αγόρασα το colt για να μπορώ να πηγαίνω σε άλλους νόμους για δουλειά έκανα απόσβεση τα 4 πρώτα χρόνια από τα έσοδα μου .
Τώρα που κάνω 10.000χλμ το χρόνο το κόστος ακόμη και της ακριβής βενζίνης και της συντήρησης δεν υπερβαίνουν το κόστος αγοράς ενός νέου αυτοκινήτου.
Για 25.000€ αυτοκινήτο χωρίς προκαταβολή και ας πούμε σε 60 δόσεις θες 500€ το μήνα χωρίς το κόστος καυσίμου ( ρευμα/βενζινη) ενώ το colt συνεχίζει να μου κοστίζει κάτω από 300€ το μήνα συνολικά.
Οπότε....

Μάλιστα τα τελευταία χρόνια η ζήτηση για μικρά αυτοκίνητα έχει ανεβάσει τις τιμές μεταπώλησης τους. Αν το έδινα προν τον κορονοιο θα το έδινα 3.500. Τώρα το βλέπω μέχρι και 6.000 ανάλογα τα χιλιόμετρα...
Μα θα δώσεις μια προκαταβολή, το colt που θα πουλήσεις, αν το δώσεις όπως είπες 4-5Κ τα δίνεις προκαταβολή και αυτόματα έχεις πιο μικρό υπόλοιπο και πιο μικρό δάνειο και πέφτει η δόση σου και κάτω από 400ευρω. Και έχεις και νέο αμάξι. Από εκεί και πέρα αν κάνεις 10.000τον χρόνο που δεν είναι πολλά, ναι δεν συμφέρει συμφωνω στο σκεπτικό σου, αλλά αν κάποιος κάνει 15-20-25 χιλιάδες τον χρόνο εκεί αξίζει 100% να πας σε νέο αμάξι, θα γλιτώσεις πολλά σε καύσιμα και ζημιές.

Μα θα δώσεις μια προκαταβολή, το colt που θα πουλήσεις, αν το δώσεις όπως είπες 4-5Κ τα δίνεις προκαταβολή και αυτόματα έχεις πιο μικρό υπόλοιπο και πιο μικρό δάνειο και πέφτει η δόση σου και κάτω από 400ευρω. Και έχεις και νέο αμάξι. Από εκεί και πέρα αν κάνεις 10.000τον χρόνο που δεν είναι πολλά, ναι δεν συμφέρει συμφωνω στο σκεπτικό σου, αλλά αν κάποιος κάνει 15-20-25 χιλιάδες τον χρόνο εκεί αξίζει 100% να πας σε νέο αμάξι, θα γλιτώσεις πολλά σε καύσιμα και ζημιές.
Μα η χρήση ειναι πλέον που με φρενάρει.
Τότε πήγαινα σε τρία ωδεία συν ιδιαίτερα. Έκανα 30.000 χλμ το χρόνο.
Τώρα η δουλειά μου ειναι 5 λεπτά με τα πόδια από το σπίτι. Το αμάξι περιορίζεται σε ταξίδια , να πηγαίνω το παιδι σχολειο οσο δεν μπορει ακομη μονο του και σε μικρες μετακινήσεις για ψώνια 1-2 φορές την εβδομάδα.

Θα ήθελα ένα μεγαλύτερο αμάξι αλλά κάθε φορά που μπαίνω να δω κάτι και αρχίζω να το διαμορφώνω και βλέπω την τιμή εκεί τελειώνει και η σκέψη.
Μετανιώνω που δεν αγόρασα το corolla hybrid στα 22.000 πριν μερικά χρόνια.

Όταν το κόστος του colt είτε φορολογικά είτε ως χρήση πλησιάσει την αγορά νέου αυτοκινήτου φυσικά δεν θα το σκεφτώ. Αλλά προς το παρόν είμαι στη ίδια θέση με την πλειοψηφία. Δεν βρίσκω λόγω αλλαγής. Δεν είμαι και πωρωμένος με τα αμάξια να τα αλλάζω συνέχεια. Ίσως το κοιτάξω για leasing με δόση ανάλογη των ετήσιων χιλιομέτρων.

Τώρα αν είχα κανένα Citroën ή κανένα Ιταλικό που θα το άφηνα στο συνεργείο κάθε μήνα είναι άλλη ιστορία

• Like
Reactions: avpap
Ferrari VS Mazda -Ξέσπασε διαμάχη μεταξύ Ιαπώνων και Ιταλών.

Οι Ιταλοί φαίνεται να υπέπεσαν ξανά στη παγίδα να δώσουν σε ένα αυτοκίνητό τους όνομα, το οποίο νομικά δεν μπορούν να υποστηρίξουν.

Ferrari VS Mazda -Ξέσπασε διαμάχη μεταξύ Ιαπώνων και Ιταλών.

Οι Ιταλοί φαίνεται να υπέπεσαν ξανά στη παγίδα να δώσουν σε ένα αυτοκίνητό τους όνομα, το οποίο νομικά δεν μπορούν να υποστηρίξουν.

Τι βλακείες είναι αυτές. Luce στα ιταλικά είναι η λέξη φως. Αυτό έλειπε να απαγορεύεται σε κάποιον άλλο να τη χρησιμοποιεί λόγω πνευματικών δικαιωμάτων.

14 ετών και δεν έχεις συνέχεια εξτραδακια στο service; Ή είσαι πολύ τυχερός ή δεν ασχολείσαι με μικροπραγματα και φτιάχνεις μόνο τις σημαντικές ζημιές.
Ότι μάρκα και να είναι δεν υπάρχει περίπτωση να μην βγάζει ζημιές ακόμα και παρκαρισμένο να είναι. Πολλές ζημιές δεν είναι λόγω χρήσης, αλλά από φθορά λόγω ηλικίας.

Δεν μπορεί να μην υπάρχουν extra στο service.
Εάν κάποιος ακολουθεί το service book με ευλάβεια πάνω από τα 80-100k χιλιόμετρα αρχίζουν πολύ βαρβάτα service. Που εάν δεν τα κάνεις θα τα βρείς μπροστά σου αργότερα.

Φυσικά διαφέρουν ανά περιπλοκότητας κάθε αυτοκινήτου, ωστόσο δεν ξέρω πολλούς να έχουν κάνει λ.χ. service στο turbo.

Δεν μπορεί να μην υπάρχουν extra στο service.
Εάν κάποιος ακολουθεί το service book με ευλάβεια πάνω από τα 80-100k χιλιόμετρα αρχίζουν πολύ βαρβάτα service. Που εάν δεν τα κάνεις θα τα βρείς μπροστά σου αργότερα.

Φυσικά διαφέρουν ανά περιπλοκότητας κάθε αυτοκινήτου, ωστόσο δεν ξέρω πολλούς να έχουν κάνει λ.χ. service στο turbo.
Ανδρέα είναι ανάλογα με το αυτοκίνητο. Στο παλιό focus που έχω μέχρι τα 20 χρόνια δεν έχει κάτι τρελό στο επίσημο service book και δεν έχουν προτείνει κάτι διαφορετικό στην αντιπροσωπεία. Κάθε 10 χρόνια έχει βαρβάτο service. Βέβαια ταυτόχρονα μιλάει για ελέγχους που πολλές φορές οδηγούν σε αντικαταστάσεις πχ κολάρα. Βέβαια αυτό είναι το ίδιο πράγμα με αυτό που πρέπει να γίνεται με δίσκους/τακάκια/υγρά/αμορτισέρ/σινεμπλοκ/κλπ.
Πολλές εταιρίες απλά βάζουν αντικαταστάσεις απευθείας χωρίς πολλές φορές να χρειάζονται μόνο και μόνο για είσαι 100% οκ. Αλλά και πάλι δεν είσαι.
Με δεδομένο ότι το πας στην αντιπροσωπεία (ή κάπου που βάζουν σωστά ανταλλακτικά και ακολουθούν κατά γράμμα το πρόγραμμα συντήρισης του κατασκευαστή:
  • Πρακτικά τα πρώτα 5 χρόνια είσαι οκ
  • Στα 5-10 είναι τελείως θέμα τύχης με το συγκεκριμένο αυτοκίνητο που έχεις. Με τύχη μόνο ότι λέει το βιβλιαράκι, χωρίς τύχη οι πρώτες βλάβες/αντικαταστάσεις εκτός εγγύησης.
  • Στα 10-15 χρόνια είναι δεδομένο ότι θα χρειαστεί αλλαγές σε εξαρτήματα που παλαιώνουν με το χρόνο
  • Στα 15-20 χρόνια με λίγη τύχη είναι η "δεύτερη νιότη" που κάνεις μόνο αυτά που λέει το service book γιατί τα αναλώσιμα μεγάλης διάρκειας τα άλλαξες την προηγούμενη περίοδο και κάνεις τυπικό σέρβις.
  • Μετά το χάος...πρακτικά δεν υπάρχει κανένας οικονομοτεχνικός λόγος να το κρατήσεις εκτός από συγκεκριμένα αυτοκίνητα που θέλεις να πάρουν ιστορικές πινακίδες.
Αλλά και πάλι. Πχ τελικά αποφάσισα να πουλήσω το focus για να πάρω καινούργιο με leasing 5 ετών, απλά για να έχω καινούργιο αυτοκίνητο με μικρή διαφορά στο κόστος.

Όπως έχουμε πει leasing συμφέρει αποκλειστικά και μόνο:
- Σε όσους είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και έχουν εισόδημα ικανό να το δικαιολογήσει.
- Σε όσους έχουν εταιρίες / δουλεύουν σε εταιρίες που θέλουν να τους προσφέρουν τέτοια παροχή
- Σε όσους έχουν μαύρο χρήμα και θέλουν να παρακάμψουν το πόθεν έσχες
- Σε όσους έχουν τόσα χρήματα ώστε η ανεμελιά του Leasing δεν τους νοιάζει να την πληρώσουν σημαντικα

Για όλους τους άλλους απλά δεν έχει οικονομοτεχνικό νόημα.

Μα η χρήση ειναι πλέον που με φρενάρει.
Τότε πήγαινα σε τρία ωδεία συν ιδιαίτερα. Έκανα 30.000 χλμ το χρόνο.
Τώρα η δουλειά μου ειναι 5 λεπτά με τα πόδια από το σπίτι. Το αμάξι περιορίζεται σε ταξίδια , να πηγαίνω το παιδι σχολειο οσο δεν μπορει ακομη μονο του και σε μικρες μετακινήσεις για ψώνια 1-2 φορές την εβδομάδα.

Θα ήθελα ένα μεγαλύτερο αμάξι αλλά κάθε φορά που μπαίνω να δω κάτι και αρχίζω να το διαμορφώνω και βλέπω την τιμή εκεί τελειώνει και η σκέψη.
Μετανιώνω που δεν αγόρασα το corolla hybrid στα 22.000 πριν μερικά χρόνια.

Όταν το κόστος του colt είτε φορολογικά είτε ως χρήση πλησιάσει την αγορά νέου αυτοκινήτου φυσικά δεν θα το σκεφτώ. Αλλά προς το παρόν είμαι στη ίδια θέση με την πλειοψηφία. Δεν βρίσκω λόγω αλλαγής. Δεν είμαι και πωρωμένος με τα αμάξια να τα αλλάζω συνέχεια. Ίσως το κοιτάξω για leasing με δόση ανάλογη των ετήσιων χιλιομέτρων.

Τώρα αν είχα κανένα Citroën ή κανένα Ιταλικό που θα το άφηνα στο συνεργείο κάθε μήνα είναι άλλη ιστορία
Nαι μα συμφωνώ, μέχρι 10.000 τον χρόνο αν κάνεις δεν αξίζει να πάρεις νέο αμάξι, κάτσε εκει που είσαι....εκει που συμφέρει είναι αν πατάς το φράγμα των 20.000 τον χρόνο....αν κάνεις 30.000 όπως έκανες κάποτε δεν το συζητάμε καν, αλλάζεις αμάξι άμεσα με ένα φρέσκο, μόνο από το καύσιμο αυτά που θα γλιτώσεις θα το κάνεις απόσβεση σε 3-4-5 χρόνια!!