Αυτοκινητιστικά νέα

Πες με παλιομοδίτη αλλά νιώθω λίγο ηλίθιος όταν μιλάω σε συσκευές. Ειδικά όταν μέχρι πρότινος αυτό μπορούσε να γίνει με ένα κουμπάκι και άμεσα.

Φωνητικές εντολές χρησιμοποιώ για τη θερμοκρασία λαδιού που είναι πολύ καλά κρυμμένη στα μενού (πρέπει πρώτα να γυρίσεις σε sport mode και μετά να πας στα vehicle details) και λόγω ψοφόκρυου εδώ την παρακολουθώ τον χειμώνα.

Άλλη πάλι εξυπνάδα της BMW αυτό, που η θερμοκρασία στο καντράν δεν είναι του λαδιού αλλά του ψυκτικού, άρα το αμάξι φαίνεται να ζεσταίνεται μέσα σε 1-2 λεπτά, ενώ στην πραγματικότητα χρειάζεται 10+.
δεν θα σε πω old fashioned, αλλα θα πω οτι αρνεισαι να χρησιμοποιησεις ολα τα εργαλεια που εχεις στη διαθεση σου.
Επισης, θεωρω τις φωνητικες εντολες πολυ λιγοτερο επεμβατικες κατα την διαρκεια της οδηγησης απο οποιονδηποτε διακοπτη ή κουμπι που δεν ειναι πανω στο τιμονι. Περιμενουμε το update με τον grok στα τεσλα (και ξερω οτι οι περισσοτερες αυτοκινητοβιομηχανιες εχουν ηδη βγαλει ή θα βαλουν καποιον ai assistant στα αυτοκινητα τους) και ανυπομονω να δω τι λειτουργιες θα ανακαλυψουμε!

Εγώ νομίζω ότι θα το κάνουν οι κατασκευαστές για να παίρνουν περισσότερους βαθμούς από το Euro NCAP. Αλλά δεν θα είναι άσπρο-μαύρο. Μπορεί να είναι συνδυασμός φυσικών διακοπτών και μείωσης βημάτων στην οθόνη αφής.

δεν θα σε πω old fashioned, αλλα θα πω οτι αρνεισαι να χρησιμοποιησεις ολα τα εργαλεια που εχεις στη διαθεση σου.
Επισης, θεωρω τις φωνητικες εντολες πολυ λιγοτερο επεμβατικες κατα την διαρκεια της οδηγησης απο οποιονδηποτε διακοπτη ή κουμπι που δεν ειναι πανω στο τιμονι. Περιμενουμε το update με τον grok στα τεσλα (και ξερω οτι οι περισσοτερες αυτοκινητοβιομηχανιες εχουν ηδη βγαλει ή θα βαλουν καποιον ai assistant στα αυτοκινητα τους) και ανυπομονω να δω τι λειτουργιες θα ανακαλυψουμε!
Χωρίς φωνητικές εντολές δεν παίζει στα καινούργια, βαριέσαι τα μενού και τα αγγίγματα λίγο πιο πλάι από ότι χρειάζεται.
Πρακτικά ένα μόνο δεν κάνουν στο δικό μου αυτοκίνητο που έχει να κάνει με δική μου περιέργεια αλλιώς ο συνδυασμός hardware κουμπιών και φωνητικών πρακτικά σε κάνει να μην θες να αγγίξεις την οθόνη.
Αυτό όμως που δεν συζητάμε εδώ είναι ότι οκ, δεν ακουμπάω συχνά για θέματα αυτοκινήτου, αλλά δεν ισχύει και το ίδιο σε σχέση με το Android Auto. Ακόμη έχει αυτόν τον ηλίθιο assistant. Για παράδειγμα ΔΕΝ καταλαβαίνει ελληνικές διευθύνσεις στο google maps. Αν ανοίξεις το waze και πατήσεις το μικρόφωνο καταλαβαίνει μια χαρά τις διευθύνσεις στα ελληνικά. Άρα κάπου στο integration έχει γίνει η χαζομάρα. Αναμένουμε όλοι την ενσωμάτωση του Gemini που νομίζω ότι θα κόψει όλα τα αγγίγματα που θα έλεγα είναι 95% android auto και μόλις 5% για ρυθμίσεις αυτοκινήτου.

Last edited:
  • Like
Reactions: avpap
Με αυτό το κουτάκι, έχετε πραγματικό mirror του κινητού σας, όχι πετσοκομμένο όπως το android auto. Τα πάντα.

Τα πράγματα όμως βελτιώνονται πάρα πολύ όταν αντί για το touchscreen δουλέψω με τη ροδέλα του iDrive στο δεξί μου χέρι. Εκεί, απλά με την άκρη του ματιού μου βλέπω τι γίνεται highlighted στην οθόνη και χειρίζομαι τα πάντα άψογα, ταχύτατα, και χωρίς να φύγει το μάτι μου από το δρόμο. Δυστυχώς, βλέπω ότι η ροδέλα πάει για κατάργηση, γιατί είπαμε, τα κουμπάκια είναι κακά.
Εξαιρετικά χρήσιμο θα συμφωνήσω μαζί σου!

Με αυτό το κουτάκι, έχετε πραγματικό mirror του κινητού σας, όχι πετσοκομμένο όπως το android auto. Τα πάντα.

Το είχα βάλει στο προηγούμενο αμάξι μου.

Δουλεύει μια χαρά, αλλά το μόνο που κάνει είναι να κάνει το Android Auto ασύρματο. Τίποτα παραπάνω.
Βέβαια, αυτό ακριβώς ήθελα και εγώ να κάνω.

Όλα αυτά τα gadget είναι χρήσιμα (αντίστοιχες υλοποιήσεις πολλές...) αλλά συνήθως παρουσιάζουν προβλήματα μετά από παρατεταμένη χρήση λόγω υπερθέρμανσης. Στο συγκεκριμένο έχετε παρατηρήσει κάτι τέτοιο; Π.χ. σε ταξίδι που μπορεί να χρησιμοποιείς χάρτες, Spotify κτλ. για πολλή ώρα έχει κολλήσει ποτέ;

Μόνο του το κουτάκι απλά κάνει ασύρματη την σύνδεση.
Αν όμως συνδυαστεί με αυτό το app ενεργοποιείτε κι άλλα app που δεν επιτρέπει το σκέτο android auto π.χ. YouTube χωρίς root.

Το είχα ψάξει πολύ όσο είχα το προηγούμενο αυτοκίνητο το 3008. Κάποτε μπορούσες να κάνεις full screen mirroring μόνο με Apk.
Βασικά έγιναν 2 πράγματα από όταν άλλαξα αυτοκίνητο πέρισυ:
- Υποστηρίζει το αυτοκίνητο ασύρματη σύνδεση για Android Auto (και ασύρματη φόρτιση)
- Το NewPipe ξεκίνησε πλήρη υποστήριξη με search με φωνητικές εντολές στο Android Auto
Ε, δεν είχα πια κανένα ουσιαστικό σενάριο που να θέλω πραγματικά Mirroring...Βίντεο δεν θέλω να βλέπω έτσι και αλλιώς, είναι επικίνδυνο. Τα βίντεο είναι ο μοναδικός λόγος ύπαρξης για μένα αυτών των gadget σήμερα το 2026...

Όλα αυτά τα gadget είναι χρήσιμα (αντίστοιχες υλοποιήσεις πολλές...) αλλά συνήθως παρουσιάζουν προβλήματα μετά από παρατεταμένη χρήση λόγω υπερθέρμανσης. Στο συγκεκριμένο έχετε παρατηρήσει κάτι τέτοιο; Π.χ. σε ταξίδι που μπορεί να χρησιμοποιείς χάρτες, Spotify κτλ. για πολλή ώρα έχει κολλήσει ποτέ;

Είχα ένα τέτοιο στο Audi και δούλευε μια χαρά. Βέβαια, το αμάξι υποστήριζε ήδη CarPlay, αυτό το έκανε απλά ασύρματο, ίσως να έχει διαφορά έτσι. Το μόνο πρόβλημα που είχα παρατηρήσει ήταν κάποια misfires (μια στις 20 φορές δεν ξεκινούσε ποτέ, και έπρεπε να το βγάλεις-βάλεις ξανά). Για $40κάτι που το πλήρωσα μια χαρά με είχε βολέψει.

edit: μόλις είδα ότι και αυτό εδώ απαιτεί ήδη υποστήριξη ενσύρματου CarPlay.

Καλά εννοείται πρέπει το αυτοκίνητο να υποστηρίζει ενσύρματο CarPlay/Android Auto και το μόνο που κάνουν αυτά τα dongles είναι να το μετατρέπουν σε ασύρματο (που είναι βολικό). Έχω πάρει κι εγώ κάποια σχετικά απλά μετά από πολλή ώρα υπερθερμαίνονταν (οι συσκευές αυτές, όχι το κινητό) και κόλλαγε η εφαρμογή. Ίσως δοκιμάσω και το παραπάνω αφού δεν έχετε δει τέτοια θέματα. Αυτές που είχα δοκιμάσει ήταν σαφώς πιο μικρές οπότε η σίγουρα θερμαίνονταν πιο εύκολα.

Καλά εννοείται πρέπει το αυτοκίνητο να υποστηρίζει ενσύρματο CarPlay/Android Auto και το μόνο που κάνουν αυτά τα dongles είναι να το μετατρέπουν σε ασύρματο (που είναι βολικό). Έχω πάρει κι εγώ κάποια σχετικά απλά μετά από πολλή ώρα υπερθερμαίνονταν (οι συσκευές αυτές, όχι το κινητό) και κόλλαγε η εφαρμογή. Ίσως δοκιμάσω και το παραπάνω αφού δεν έχετε δει τέτοια θέματα. Αυτές που είχα δοκιμάσει ήταν σαφώς πιο μικρές οπότε η σίγουρα θερμαίνονταν πιο εύκολα.

Για να ακριβολογήσω, αυτό εδώ είχα, το μικρούλι. Ζεστό ήταν πάντα στο άγγιγμα αλλά ποτέ δεν κόλλησε.

Τι είναι ο ΕΦΚ στα καύσιμα – Γιατί πληρώνουμε 17 ευρώ στα 30 ευρώ;​

Έχουμε την τέταρτη πιο ακριβή βενζίνη στα καύσιμα κι ένας από τους λόγους είναι η υπέρογκη φορολογία. Θα εκπλαγείτε αν δείτε πως υπολογίζεται η τελική τιμή για τον οδηγό.
1774117261624.png
Το τελευταίο διάστημα, οι τιμές στα καύσιμα έχουν εκτοξευθεί, πλησιάζοντας εκ νέου τα 2 ευρώ το λίτρο.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, η Ελλάδα, παρά την ισχνή αγοραστική της δύναμη, ανήκει στις χώρες με τα ακριβότερα καύσιμα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Βενζίνη και diesel είναι δυσανάλογα ακριβά γιατα ελληνικά δεδομένα, με την πλειοψηφία των καταναλωτών νααντιμετωπίζουν τα καύσιμα σαν… είδος πολυτελείας. Το πραγματικό πρόβλημα όμως για τις τιμές στα καύσιμα, είναι οι φόροι που επιβάλλονται σε αυτά.

Η χώρα μας είναι γνωστή«πρωταθλήτρια» σε αυτό και η βενζίνη δεν αποτελεί εξαίρεση.

Ο ξακουστός ΕΦΚ

Ο λόγος των απελπιστικά αυξημένων τιμών των καυσίμων είναι φυσικά οι φόροι. Πρώτος και καλύτερος ο ξακουστός Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης. Αποτελεί ουσιαστικά έμμεσο φόρο του κράτους που επιβάλλεται σε διάφορα αγαθά, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και τα καύσιμα.

Ο ΕΦΚ υπολογίζεται σε σταθερό ποσό ανά 1.000 λίτρα:

• βενζίνη 700 ευρώ ή 0,7 ευρώ/λίτρο
  • πετρέλαιο κίνησης 410 ευρώ
  • υγραέριο κίνησης 430 ευρώ

Επιπλέον, υπάρχουν κάποια τέλη όπως:

Ανταποδοτικό τέλος ΡΑΕ, Εισφορά Ειδικού Λογαριασμού Πετρελαιοειδών,

Ειδικό τέλος Δικαιωμάτων Εκτέλεσης ΤελωνειακώνΕργασιών) καθώς και ο Φ.Π.Α.

Όλα αυτά, ανεβάζουν πάνω από 53% την τελική τιμή. Αν συνυπολογιστούν το κόστος μεταφοράς (βυτιοφόρο) και το κέρδος των πρατηριούχων, οι φόροι κυμαίνονται από 56 έως 65%.

Τι είναι ο ΕΦΚ στα καύσιμα – Γιατί πληρώνουμε 17 ευρώ στα 30 ευρώ;​

Έχουμε την τέταρτη πιο ακριβή βενζίνη στα καύσιμα κι ένας από τους λόγους είναι η υπέρογκη φορολογία. Θα εκπλαγείτε αν δείτε πως υπολογίζεται η τελική τιμή για τον οδηγό.
View attachment 268810
Το τελευταίο διάστημα, οι τιμές στα καύσιμα έχουν εκτοξευθεί, πλησιάζοντας εκ νέου τα 2 ευρώ το λίτρο.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, η Ελλάδα, παρά την ισχνή αγοραστική της δύναμη, ανήκει στις χώρες με τα ακριβότερα καύσιμα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Βενζίνη και diesel είναι δυσανάλογα ακριβά γιατα ελληνικά δεδομένα, με την πλειοψηφία των καταναλωτών νααντιμετωπίζουν τα καύσιμα σαν… είδος πολυτελείας. Το πραγματικό πρόβλημα όμως για τις τιμές στα καύσιμα, είναι οι φόροι που επιβάλλονται σε αυτά.

Η χώρα μας είναι γνωστή«πρωταθλήτρια» σε αυτό και η βενζίνη δεν αποτελεί εξαίρεση.

Ο ξακουστός ΕΦΚ

Ο λόγος των απελπιστικά αυξημένων τιμών των καυσίμων είναι φυσικά οι φόροι. Πρώτος και καλύτερος ο ξακουστός Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης. Αποτελεί ουσιαστικά έμμεσο φόρο του κράτους που επιβάλλεται σε διάφορα αγαθά, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και τα καύσιμα.

Ο ΕΦΚ υπολογίζεται σε σταθερό ποσό ανά 1.000 λίτρα:

• βενζίνη 700 ευρώ ή 0,7 ευρώ/λίτρο
  • πετρέλαιο κίνησης 410 ευρώ
  • υγραέριο κίνησης 430 ευρώ

Επιπλέον, υπάρχουν κάποια τέλη όπως:

Ανταποδοτικό τέλος ΡΑΕ, Εισφορά Ειδικού Λογαριασμού Πετρελαιοειδών,

Ειδικό τέλος Δικαιωμάτων Εκτέλεσης ΤελωνειακώνΕργασιών) καθώς και ο Φ.Π.Α.

Όλα αυτά, ανεβάζουν πάνω από 53% την τελική τιμή. Αν συνυπολογιστούν το κόστος μεταφοράς (βυτιοφόρο) και το κέρδος των πρατηριούχων, οι φόροι κυμαίνονται από 56 έως 65%.

Τα'χουμε ξαναπεί. Σε μια χώρα που πληρώνει όσα οφείλει ο ένας στους 10 και οι υπόλοιποι παίζουν κρυφτό, τέτοιοι θα είναι πάντα οι φόροι, ληστρικοί και παράλογοι. Μην ξεχνάμε και τους φόρους στα αμάξια που μας αναγκάζουν να κυκλοφορούμε με χρέπια.

Ούτε για κατουρημα δεν θα προλαβαίνουμε να πάμε

The BYD Blade battery 2.0 has also set a new charging record, charging from 10% to 70% state of charge (SOC) in just 5 minutes. By comparison, the first-generation BYD Blade Battery took 33 minutes to charge from 10% to 80% SOC. Additionally, the BYD Blade battery 2.0 took just 9 minutes to go from 10% to 97% SOC in normal conditions and only 12 minutes to charge 10% to 97% at -30°C. Achieving these speeds is only possible with BYD's Flash charging stations, which provide 1000 V and 1500A and a charging power of 1500 kW. However, even with more conventional charging stations, the BYD Blade Battery 2.0 still charges up to 50% faster than other EV batteries.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Διαβαζοντας το ανω αρθρο ειδα ποσα ΙΧ ειναι ταξινομημενα στην Ελλαδα (αρα τα μισα στην Αθηνα ? )

4 εκατομυρρια ΙΧ ρε ? σε μια χωρα 10-11 μυριων ανθρωπων ?

Μετα θελουμε και να παρουν λεει νεα μετρα για την κυκλοφορια :ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:

Τα πραγματα για μια ακομη φορα δεν πανε καλα. Οπου ανακατευεται αυτος ο MAGAs τα κανει ροιδο προς χαριν του ειτε σταματωντας πολεμους, ειτε κανοντας τον ταριφα, ειτε τον διαπραγματευτη.... μεγαλο ταλεντο στην ανακατωσουρα, μου θυμιζει τον Μr Bean στα χειροτερα του... :poop: και δυστυχως σε real life....

Στην Αυστρια η τιμη ηταν καπου στο 1,70 και πηγε πανω απο 2 ευρω.

Ενδιαφερον εχουν τα μετρα στη Σλοβακια.... πρατηρια χωρις προσωπικο, σελφ σερβις δηλαδη, δεν προμηθευονται πλεον με ντιζελ.
Επισης τα πρατηρια εχουν πλεον 2 τιμες, φτηνοτερη για σλοβακικες πινακιδες και ακριβοτερη για ξενες. Η 95ρα ηταν στο 1,50 με 1,55 και πηρε κανα 5λεπτο πανω, για ξενες πινακιδες ειναι 30 λεπτα πανω.
Το ντιζελ ηταν πιο ακριβο κανα 10λεπτο και ετσι παρεμεινε.
Παρομοια μετρα ειχαν παρει και οι Ουγγροι το 2022 οταν ειχαν κατι θεματα με το ΔΝΤ και κατι υποτιμησεις στο φιορινι, κατεβαινα ελλαδα θυμαμαι και τα μισα πρατηρια στην εθνικη δεν ειχαν καυσιμα τοτε.