Αυτοκινητιστικά νέα

Ακόμη πιο πολύπλοκη κατασκευή στους μπροστινούς τροχούς.
Το έβλεπα σε όλες της μεγάλου μήκους Mercedes S και Ε και βοηθούσε στο να μπορέσουν να παρουν φυσιολογικά μια στροφή.
Σε μικρότερα μήκους αυτοκίνητα το έχω δει στο honda E που καταργήθηκε. Μπορουσε να κάνει στροφή σε ακτίνα 4.3 μέτρα.

Όσο και το στρίψιμο των πίσω τροχών μπορεί να έχει υλοποίηση ακριβά με ηλεκτρονικά μέσα ή φτηνά μηχανικά όπως το έκανε η Citroën πριν 30 χρόνια.

Έχει και άλλα πλεονεκτήματα αυτό, κυρίως ότι κρατάει πιο κάθετο το πέλμα στο οδόστρωμα σε στροφές. Διαβάζω ότι θα συμπληρώσει η MB και ένα ηλεκτρονικά ελεγχόμενο tilt του αμαξώματος προς το εσωτερικό της στροφής.

Οι πίσω ρόδες, σε μικρές ταχύτητες στρίβουν προς την αντίθετη κατεύθυνση για βελτίωση της ευελιξίας. Σε μεγάλες ταχύτητες δεν χρειάζεται. Μάλλον το ανάποδο χρειάζεται εκεί.

Ή παίρνεις πισωκούνα και εκτελείς μεταβολή ωσάν νεοσύλλεκτος! ;)

Και η γκατζετιά εδώ ξέρεις ποια θα είναι, έτσι; Head Up Display στην πόρτα να βλέπεις τις σημαντικές πληροφορίες στο παράθυρο. 😁

Πήγαμε σήμερα και είδαμε άλλα και οδηγήσαμε (μιας και το σκέφτεται η αδερφή μου με τον γαμπρό μου για αγορά) το καθαρά ηλεκτρικό OMODA 5 EV....μου έκανε πολύ θετική εντύπωση το πόσο πολύ αυτοκίνητο παίρνεις με τα λεφτά που ζητάει....στην πρώτη έκδοση που ήδη έχει ένα σωρό πράγματα μας το άφησε μετρητά με ένα παζαράκι στα 27.000 ευρώ και αν αφαιρέσεις και τα 3.000 της κρατικής επιδότησης βγαίνει εν τέλει στα 24.000 ευρώ....για τα Ελληνικά δεδομένα την θεωρώ εξαιρετική τιμή!! Στο τέλος αφού μας είδαν ψημένους πήραμε και δώρο και 3 χρόνια δωρεάν Service, οπότε 0 ουσιαστικά έξοδα τα πρώτα 3 χρόνια.

Στην πιο καλή έκδοση που έχει κυριολεκτικά τα πάντα (μέχρι και ηλεκτρικά θερμαινόμενα δερμάτινα και αεριζόμενα καθίσματα, ηλεκτρική οροφή, ηλεκτρικό πορτπαγκάζ, 540° κάμερα, Head Up Display κλπ.) το δίνουν 29.000 ευρώ και με την κρατική επιδότηση βγαίνει στα 26.000 ευρώ...

Δεν ξέρω αν εγώ είμαι διαφορετικός, άλλα πως μετά να πας να δώσεις τόσα λεφτά που ζητάνε Ευρωπαίοι, Ιάπωνες, Κορεάτες κλπ.? Δεν ξέρω καν πόσα λεφτά θα ήθελες για να πάρεις ένα αντίστοιχο εξοπλισμένο αμάξι από τις κλασικές μάρκες.

Από 37 στα 27 δεν το λες και παζαρακι... Αλλά όντως πολύ καλό ακούγεται.

Same Sh1t...Different Day.

Κανένας δεν αμφιβάλει για τα κινέζικα ότι πληρώνεις πολύ αμάξι και ότι έχουν μια χαρά εμφάνιση και ποιότητα σε σημείο που αν έβαζες σηματάκι ευρωπαικης μάρκας άνετα θα το πίστευες.
Αυτό που όμως οι περισσότεροι αμφιβάλλουν είναι 2 πράγματα για τα οποία πρέπει να περάσουν χρόνια για να τσεκαριστουν:
-αξιοπιστία στον χρόνο.
-παντα αμεση διάθεση ανταλλακτικών.

Από 37 στα 27 δεν το λες και παζαρακι... Αλλά όντως πολύ καλό ακούγεται.

Για άμεση εξόφληση χωρίς δάνεια κάνουν πολύ καλή πρόταση, αντίστοιχα και η Geely που είδαμε και αυτή με μετρητά κάνει τρομερή πρόταση. Αν έχει κάποιος αυτά τα χρήματα τα δίνει και παίρνει αμαξάρα χωρίς να δώσει μια περιουσία και χωρίς να τον γδάρουν οι τόκοι από τις τράπεζες. Αν δεν τα έχεις και πας με δάνειο εκεί θέλει σκέψη και ψάξιμο.

Υ.Γ. Πάντως κάνουν σχεδόν όλες οι Κινεζικές αν πας από κει και τους πεις για μετρητά, πολύ καλές προτάσεις…πήγαμε και στην Aion για το νέο μοντέλο V…πέρα από την καλή πρόταση για μετρητά, δίνουν και 5 χρόνια δωρεάν Service! Και Voucher 300 ευρώ της ΔΕΗ για να το φορτίζεις το αμάξι και δώρο Wall Charger και ετοιμοπαράδοτο το αμάξι άμεσα μέσα σε 10 μέρες.

Κανένας δεν αμφιβάλει για τα κινέζικα ότι πληρώνεις πολύ αμάξι και ότι έχουν μια χαρά εμφάνιση και ποιότητα σε σημείο που αν έβαζες σηματάκι ευρωπαικης μάρκας άνετα θα το πίστευες.
Αυτό που όμως οι περισσότεροι αμφιβάλλουν είναι 2 πράγματα για τα οποία πρέπει να περάσουν χρόνια για να τσεκαριστουν:
-αξιοπιστία στον χρόνο.
Ναι ισχύουν αυτά, απλά σκέψου ότι παρόλο που εμείς δεν τις γνωρίζουμε, όλες αυτές οι Κινεζικές μάρκες είναι πολλά χρόνια στο κουρμπέτι, δεν είναι χτεσινές ούτε ξεφύτρωσαν απότομα…σε βάθος χρόνων κανείς δεν ξέρει πόσο θα αντέξουν, αλλά με την ίδια λογική αν πάρεις π.χ. Ένα ηλεκτρικό Skoda Elroq στα 32.000 ξέρεις ότι σε βάθος δεκαετίας όλα θα είναι τέλεια?

Στα ανταλλακτικά το καλό είναι ότι φέρνουν μεγάλες αντιπροσωπείες που έχουν ήδη άλλες γνωστές μάρκες οπότε δεν θα φοβάσαι μην σε αφήσουν στα καλά καθούμενα. Είναι νωρίς ακόμα αλλά αναπτύσονται σιγά σιγά. Στην Omoda μας είπαν ότι σε βάθος 2ετιας θα ανοίξουν καταστήματα και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και ήδη έχουν στοκάρει και ανταλλακτικά οπότε το Service όταν χρειαστεί να γίνει άμεσα.

Προφανώς όλα αυτά έχουν ένα ρίσκο, αλλά για μένα αξίζει το ρίσκο όταν με αυτά τα χρήματα παίρνεις τέτοια αμάξια που σε γνωστές Ευρωπαϊκές, Ιαπωνικές μπραντες θες πολύ περισσότερα χρήματα. Όταν π.χ. Η Toyota πουλάει 25Κ τον κουβά το Yaris Cross ε συγγνώμη προτιμώ να δώσω 25-26K για το Geely Ex5 που αν το συγκρίνεις με το σχεδόν ίδιο σε κόστος Yaris θα βάλεις τα κλάματα.

-αξιοπιστία στον χρόνο.
Εδώ οι Κινέζοι διαθέτουν ανταλλακτικά ευρωπαϊκών αυτοκινήτων που δύσκολα βρίσκεις στην Ευρώπη πλεον ή αν τα βρεις οι τιμες ειναι στο Θεό. Πιστεύεις ότι δεν θα έχουν για τα δικά τους; Ειδικά που τα περισσότερα πατάνε πάνω σε κοινες πλατφορμες;

Εδώ οι Κινέζοι διαθέτουν ανταλλακτικά ευρωπαϊκών αυτοκινήτων που δύσκολα βρίσκεις στην Ευρώπη πλεον ή αν τα βρεις οι τιμες ειναι στο Θεό. Πιστεύεις ότι δεν θα έχουν για τα δικά τους; Ειδικά που τα περισσότερα πατάνε πάνω σε κοινες πλατφορμες;
Μιλάμε για γνήσια ανταλλακτικά, όχι μαϊμού. Αλλά το μεγαλύτερο ερωτηματικό είναι η υποστήριξη σε Software, μελλοντικά.

Ώπα δεν είναι μόνο ένα service. Στο τρακάρισμα τι θα γίνει; Υπάρχουν ετοιμοπαραδοτες πόρτες, φτερά, προφυλακτήρες , φανάρια κλπ; Εδώ πολλές φορές περιμένεις ακόμα και στις ευρωπαϊκές μάρκες.

Οι προφορικές βεβαιώσεις των πωλητών δεν μου λένε τίποτα.
Οι εντυπώσεις από τον τελικους χρήστες είναι το κριτήριο.

Όπως και να 'χει η τιμή δεν είναι τυχαία. Αντικατοπτρίζει αυτό το ρίσκο. Κάποιοι το δέχονται κάποιοι όχι.

Ώπα δεν είναι μόνο ένα service. Στο τρακάρισμα τι θα γίνει; Υπάρχουν ετοιμοπαραδοτες πόρτες, φτερά, προφυλακτήρες , φανάρια κλπ; Εδώ πολλές φορές περιμένεις ακόμα και στις ευρωπαϊκές μάρκες.

Όπως και να 'χει η τιμή δεν είναι τυχαία. Αντικατοπτρίζει αυτό το ρίσκο. Κάποιοι το δέχονται κάποιοι όχι.
Μετρημένες οι αντιπροσωπίες που πλέον έχουν στοκ απο τέτοια ανταλλακτικά που λες..... ολοι στην αναμονη 2-3 μηνες έχουν.... Πόρτες, προφυλακτήρες κλπ... ειναι να μη σου κάτσει....

Οσο αφορά το ανταλλακτικά για... σέρβις... σε EV..... τι ακριβώς να έχουν?

Καλά ετοιμοπαράδοτες πόρτες κλπ. Δεν έχει κανένα αμάξι, αν θέλεις να βάλεις γνήσια ανταλλακτικά θα περιμένεις ότι αμάξι και αν πάρεις. Απλά δεν πας με αυτό το σκεπτικό αν το διαλύσεις το αμάξι πόσο καιρό θα κάνουν να στο φτιάξουν, αν σου συμβεί και δεν μπορεί να κινηθεί το αμάξι την πάτησες…δεν μου έχει συμβεί κάτι τέτοιο και ελπίζω να μη μου συμβεί ποτέ….στο παλιό Citroen της συζηγου περιμέναμε σχεδόν 2 μήνες για ανταλλακτικό γνήσιο καθρέφτη πάντως…..και είναι και Ευρωπαϊκό…σε BYD συναδέλφου που έσπασε τον καθρέπτη είχαν στοκ και τον άλλαξαν μέσα σε 2 μέρες πάντως!

Φυσικά και έχουν ένα ρίσκο να αγοράσεις Κινέζικο αμάξι, αλλά ρε παιδί μου είναι τρομερό το πακέτο που δίνουν στα λεφτά που ζητάνε…..έκατσα αρκετή ώρα στο κάθισμα στο Aion V…ε δεν ήθελα να σηκωθώ, χλιδα….μεχρι και λειτουργία μασάζ είχε! Μπαίνεις μέσα και νιώθεις λες και είσαι σε καμία ακριβή Mercedes και όχι σε Κινέζικο αμάξι που το παίρνεις στο φράγμα των 30.000.

Ούτε οι premium Γερμανικές έχουν τα περισσότερα ετοιμοπαράδοτα. ~15 ημέρες περιμένεις.
Το ζήτημα για εμένα όσον αφορά την αντιπροσωπεία είναι, εάν χρειάζεται να περιμένειες συνεπεία δικών τους αβελτηριών, ανεξαρτήτως φύσεως, να σου δίνουν παραμφερές αυτοκίνητο αντικατάστασης.

• Like
Reactions: takisot
Σε Honda περίμενα ένα μήνα κεντρική μονάδα abs (κάπως έτσι) έχοντας προπληρωσει 1Κ για το ανταλλακτικό. Και το αυτοκίνητο ακινητοποιημενο. Χωρίς αυτοκίνητο αντικαταστατης. Σε Honda.

• Like
Reactions: karamela
Σε Honda περίμενα ένα μήνα κεντρική μονάδα abs (κάπως έτσι) έχοντας προπληρωσει 1Κ για το ανταλλακτικό. Και το αυτοκίνητο ακινητοποιημενο. Χωρίς αυτοκίνητο αντικαταστατης. Σε Honda.

Μα για αυτό λέω, λέμε για τους Κινέζους, αλλά λες και οι γνωστές εταιρίες τα έχουν ετοιμοπαράδοτα…ο διευθυντής μου στην δουλειά με Mercedes GLB που τον στουκαρε κάποιος στην Κηφησιάς από πίσω περίμενε σχεδόν 2 μήνες για πίσω προφυλακτήρα και κάθε μέρα τους έβριζε που τον άκουγα στο γραφείο και μιλάμε για Top Premium μπραντα και σε καινούριο αμάξι μάλιστα ….που να ήταν και καμιά 10-15 ετών αμάξι…

• Like
Reactions: karajim80
Με τα Κινέζικα το θέμα δεν είναι τόσο ο χρόνος παράδοσης όσο το κατά πόσο θα υπάρχει ακόμα ο κατασκευαστής όταν τον χρειαστείς στο μέλλον.

Οι μάρκες είναι άπειρες. Δεν πρόκειται να επιβιώσουν όλες.

Με τα Κινέζικα το θέμα δεν είναι τόσο ο χρόνος παράδοσης όσο το κατά πόσο θα υπάρχει ακόμα ο κατασκευαστής όταν τον χρειαστείς στο μέλλον.

Οι μάρκες είναι άπειρες. Δεν πρόκειται να επιβιώσουν όλες.
Γιατί να μην επιβιώσουν σχεδόν όλες; Μιλάμε μόνο εντός χώρας έχουν 1.5 δις πελάτες, αν βάλεις και λίγο γείτονες φτάνουν για πλάκα ένα κοινό πάνω από 3 δις...τι να πουν τοτε και οι Ευρωπαϊοι που έχουμε 50 μάρκες με ένα κλάσμα μόνο του πληθυσμού....

Θα έλεγα και το ίδιο και για Ευρωπαϊους και Ιάπωνες, πόσοι από αυτούς θα υπάρχουν σε 10-15 χρόνια με το τσουνάμι που έχουν φερει οι Κινέζοι;

Last edited:
  • Like
Reactions: karajim80
Να το βράσω κι αν είναι 1,5 δις. Τα 3/4 ζουν με ένα πιάτο ρύζι, Μπορεί να είναι πολλοί, αλλά οι Ευρωπαίοι είναι μακράν περισσότεροι στο κατά κεφαλήν εισόδημα.

Γιατί να μην επιβιώσουν σχεδόν όλες; Μιλάμε μόνο εντός χώρας έχουν 1.5 δις πελάτες, αν βάλεις και λίγο γείτονες φτάνουν για πλάκα ένα κοινό πάνω από 3 δις...τι να πουν τοτε και οι Ευρωπαϊοι που έχουμε 50 μάρκες με ένα κλάσμα μόνο του πληθυσμού....

Θα έλεγα και το ίδιο και για Ευρωπαϊους και Ιάπωνες, πόσοι από αυτούς θα υπάρχουν σε 10-15 χρόνια με το τσουνάμι που έχουν φερει οι Κινέζοι;
Γνωρίζεις πόσες είναι οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες;