Αυτοκινητιστικά νέα

Είμαι φουλ υπέρ της ηλεκτροκίνησης, αλλά είχα άγχος. Για αυτό πήρα PHEV για να έχω -προς το παρόν- και τα καλά των δύο κόσμων. Σε 3 χρόνια που θα αλλάξω θα το ξαναδώ. Η μικρή ηλικία των παιδιών έπαιξε σημαντικό ρόλο και επίσης μια τελείως δειγματοληπτική έρευνα σε μέρη που πήγαμε εκδρομές τα τελευταία 3 χρόνια για την ύπαρξη (ή μη) φορτιστών.
Eγω για 2 χρόνια τουλάχιστον ήμουν με το ηλεκτρικό στην Αθήνα και γύρω περιοχές, και με το δεύτερο αμάξι πετρέλαιο που είχα μόνο για ταξίδια. Αλλα όσο του έπαιρνα τον αέρα τόσο ξανοιγόμουν με το ηλεκτρικό και τόσο πιο σπάνια χρησιμοποιούσα το άλλο αμάξι. Οπότε στο τέλος το έδωσα και έτσι έχουμε 2 ηλεκτρικά τώρα. Δεν μου έχει φύγει το άγχος 100% άλλα πλέον δεν έχω θέμα.

Η διαφορά είναι ότι με το πετρέλαιο επειδή η σύζυγος κατάγεται από Αλεξανδρούπολη είχα κάνει ουκ ολίγες φορές την διαδρομή Αθήνα-Αλεξανδρούπολη χωρίς καν στάση!! Βραδινές ώρες, τα παιδιά κοιμόντουσαν μέσα, πήγαινα και πάνω από τα όρια με 150-160 χιλιόμετρα ανά ώρα και τέλος, άντε το πολύ μια γρήγορη στάση 3 λεπτά να βάλω λίγο πετρέλαιο....τώρα με το ηλεκτρικό δεν ξεπερνάω τα 120 χιλιόμετρα (για να μην ξοδεύω γρήγορα την μπαταρία) και κάνω 2 μισάωρες με 45 λεπτά στάσεις...είναι πιο ασφαλές και πιο ξεκούραστο για μένα που οδηγώ, άλλα τα παιδιά και η σύζυγος βαριούνται που κάνουμε κάμποσο παραπάνω σε χρόνο (χοντρικά 2-2.5 ώρες γεμάτο παραπάνω).

Eγω για 2 χρόνια τουλάχιστον ήμουν με το ηλεκτρικό στην Αθήνα και γύρω περιοχές, και με το δεύτερο αμάξι πετρέλαιο που είχα μόνο για ταξίδια. Αλλα όσο του έπαιρνα τον αέρα τόσο ξανοιγόμουν με το ηλεκτρικό και τόσο πιο σπάνια χρησιμοποιούσα το άλλο αμάξι. Οπότε στο τέλος το έδωσα και έτσι έχουμε 2 ηλεκτρικά τώρα. Δεν μου έχει φύγει το άγχος 100% άλλα πλέον δεν έχω θέμα.

Η διαφορά είναι ότι με το πετρέλαιο επειδή η σύζυγος κατάγεται από Αλεξανδρούπολη είχα κάνει ουκ ολίγες φορές την διαδρομή Αθήνα-Αλεξανδρούπολη χωρίς καν στάση!! Βραδινές ώρες, τα παιδιά κοιμόντουσαν μέσα, πήγαινα και πάνω από τα όρια με 150-160 χιλιόμετρα ανά ώρα και τέλος, άντε το πολύ μια γρήγορη στάση 3 λεπτά να βάλω λίγο πετρέλαιο....τώρα με το ηλεκτρικό δεν ξεπερνάω τα 120 χιλιόμετρα (για να μην ξοδεύω γρήγορα την μπαταρία) και κάνω 2 μισάωρες με 45 λεπτά στάσεις...είναι πιο ασφαλές και πιο ξεκούραστο για μένα που οδηγώ, άλλα τα παιδιά και η σύζυγος βαριούνται που κάνουμε κάμποσο παραπάνω σε χρόνο (χοντρικά 2-2.5 ώρες γεμάτο παραπάνω).
Το Model Y LR δεν έχεις;

Η πραγματικοτητα παντως ειναι οτι ολα τα συγχρονα αυτοκινητα (θερμικα ή ηλεκτρικα) δεν σχεδιαζονται για τον οριζοντα χρησης που ισχυει στην χωρα μας (15+ χρονια).
Δυστυχώς 20 - 30 % ακριβότερο αυτοκίνητο
για 20 - 30 % λιγότερο χρόνο κτήσης με αυτοκίνητο
και 20 - 30 % καλύτερο αυτοκίνητο (ίσως και παραπάνω).
Το τελικό ερώτημα είναι εμείς στη χώρα μας μπορούμε να αντέξουμε αυτή την νέα συνθήκη;

Το συνολικό κόστος ιδιοκτησίας ενός ηλεκτρικού είναι αρκετά χαμηλότερο από το αντίστοιχο θερμικό έστω πως το τελευταίο συντηρείται σωστά.
Εάν το φορτίζεις και με οικιακό τιμολόγιο δε, καμία σχέση.

Δυστυχώς 20 - 30 % ακριβότερο αυτοκίνητο
για 20 - 30 % λιγότερο χρόνο κτήσης με αυτοκίνητο
και 20 - 30 % καλύτερο αυτοκίνητο (ίσως και παραπάνω).
Το τελικό ερώτημα είναι εμείς στη χώρα μας μπορούμε να αντέξουμε αυτή την νέα συνθήκη;

1788966945421.png

Εάν η απάντηση δίνεται από το πόσα οχήματα κυκλοφορούν, όντας 4οι στην ΕΕ στην Αττική και με τέτοια αυξητική τάση, μάλλον ως πολίτες μπορούμε. Οι δρόμοι δεν έχουν την αντίστοιχη ελαστικότητα στη χωρητικότητα τους.

Επιτέλους υπάρχει και κάποιος ειλικρινής μεταξύ μας.
Δηλαδή εγώ και οι άλλοι λέμε ψέμματα ...

Αυτό που έγραψε ο karamela δεν είναι ακριβές - περιμένω να επιβεβαιώσει και πιο αυτοκίνητο έχει. Μια χαρά μπορεί να πάει με 150-160 και με το Tesla (δε σχολιάζω πως αυτό είναι φουλ παράνομο και ισοδυναμεί με αφαίρεση διπλώματος) και για Αλεξανδρούπολη θα χρειαστεί 3 στάσεις 15-20 λεπτών. Οπότε δεν είναι η διαφορά 2,5 ώρες αλλά το πολύ 1. Και τέλος πάντων μιλάμε για ένα ταξίδι 800km, πόσοι είναι αυτοί που κάνουν 800km non-stop και μάλιστα με 150-160; Εγώ θα έλεγα να τηρούμε τον ΚΟΚ για αρχή, στάση ανά 250km και ταχύτητες άντε 10% πάνω από το όριο. Μπορεί όταν είσαι 25-30 χρονών να μη σου φαίνεται επικίνδυνο να οδηγάς 6+ ώρες non-stop αλλά είναι.

Το συνολικό κόστος ιδιοκτησίας ενός ηλεκτρικού είναι αρκετά χαμηλότερο από το αντίστοιχο θερμικό έστω πως το τελευταίο συντηρείται σωστά.
Εάν το φορτίζεις και με οικιακό τιμολόγιο δε, καμία σχέση.

View attachment 276972

Εάν η απάντηση δίνεται από το πόσα οχήματα κυκλοφορούν, όντας 4οι στην ΕΕ στην Αττική και με τέτοια αυξητική τάση, μάλλον ως πολίτες μπορούμε. Οι δρόμοι δεν έχουν την αντίστοιχη ελαστικότητα στη χωρητικότητα τους.
Αναφέρομαι στο κόστος αγοράς καινούργιου αυτοκινήτου (όχι κατ' ανάγκη αμιγώς ηλεκτρικού).
Το γράφημα προφανώς αναφέρεται στο σύνολο παλαιών και καινούργιων αυτοκινήτων.
Το ερώτημα μου περιορίζεται στην αγορά καινούργιου, που τουλάχιστον στην περιοχή μου είναι περιορισμένη.

υ.γ όλα τα παραπάνω είναι πλέον για μένα ρητορικά. έχω φτάσει τα 63 έτη και σχεδιάζω την σταδιακή μου απόσυρση
από την οδήγηση που γίνεται όλο ένα και πιο επώδυνη και εγώ λιγότερο ικανός, με μαθηματική ακρίβεια.

View attachment 276972

Το έχω ξαναγράψει. αν καταργηθεί ο δακτύλιος, τα ιχ στην Αθήνα θα μειωθούν σχεδόν στο μισό.

Τα τέλη κυκλοφορίας τα τελευταία χρόνια -μετά το 2011, είναι περιβαλλοντικός φόρος. Εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε 3 οχήματα στην οικογένεια και δεν πληρώνει κανένα τέλη κυκλοφορίας.

Άρα να υποθέσω ότι θα καταργηθούν από το 2027 που θα μπει ο φόρος στα καύσιμα, ε;

:ROFLMAO:

Ναι, αν τα τέλη κυκλοφορίας ήταν 10-15 χιλιάρικα, μπορεί. 🧐

Από που βγαίνει αυτό το νούμερο;

Σε λίγα χρόνια και στην Ελλάδα

UVeye

Toyota Ireland

Your vehicle deserves the most advanced care available. That's why we've invested in UVeye – the revolutionary automated inspection technology that's transforming vehicle servicing across Ireland.

What This Means for You:

When you book your service at Toyota M50, Lexus M50 North, or Toyota Kilbarrack, your vehicle receives a complete digital health check in seconds. UVeye's AI-powered scanners capture thousands of high-resolution images of your tyres, wheels, underbody, and exterior – detecting issues that traditional inspections might miss.

Why Choose Denis Mahony for Your Next Service?

✅ Complete Transparency – See exactly what we see with detailed visual reports
✅ Catch Problems Early – Identify wear, damage, or safety concerns before they become costly repairs
✅ Faster Service – Automated scanning means quicker, more accurate diagnostics
✅ Peace of Mind – Drive away knowing your vehicle has been thoroughly inspected with cutting-edge technology
✅ Trusted Since 1963 – Over 60 years of expert care, now enhanced with Ireland's most advanced inspection system

Experience the difference technology makes. Book your service today and discover why customers like Gerry Tobin trust us: "They spotted a tear in one of my tyres that I had no idea was there, potentially preventing a much bigger problem."

• Wow
Reactions: donk
Συγνώμη αλλά δε το πιστεύω. Έχω γνωρίσει πολλούς ηλεκτροκίνητους, κανείς δεν έχει άγχος φόρτισης μετά από τους πρώτους ένα - δύο μήνες χρήσης. Τώρα αν κάποιοι βαφτίζετε "άγχος" το ότι προετοιμαζόμαστε πριν από ταξίδια σε νέους προορισμούς, να δούμε πως είναι το δίκτυο φορτιστών κτλ, ΟΚ, πείτε το άγχος. Δεν είναι
Άγχος λέγετε! Εσύ το μεταφράζεις κατά το δοκούν!
Όταν πρέπει να φτιάξεις ολόκληρη διαδρομή 1-2 μέρες πριν από που θα περάσεις , που θα φορτίσεις, αν ο φορτιστής είναι συμβατός , πόσο θα ανάψεις το A/C , αν θα το ανάψεις , με πόση ταχύτητα ΠΡΕΠΕΙ να πας και και ..... Ελεγχόμενο Άγχος λέγετε. Μην μπερδεύεσαι !
Ενώ ένας ΕΣΤΩ hybrid τύπου MG, PEUGEOT , TOYOTA ΑΠΛΑ μπαίνει φουλάρει και φεύγει (και αν χρειαστεί να φουλάρει).

Aλλο και αυτό ποτέ δεν κατάλαβα τους ανθρώπους που πάνε σε πρατήρια και βάζουν 20 ευρώ βενζίνη...ποιο το νόημα? Τρως τόσο χρόνο να πας και να ξαναπάς μετά, όταν είχα αμάξι με βενζίνη/πετρέλαιο ή το γέμιζα φουλ ή έστω έβαζα 60-70 ευρώ....
Απλά ρώτα είχε να βάλει 70 ευρώ με την μια? Ξέρεις πόσους γνωρίζω που ΔΕΝ μπορούν και υπολογίζουν φραγκοδίφραγκα? Άστο υπάρχει μεγάλη απελπισία εκεί εξω.

Όταν πρέπει να φτιάξεις ολόκληρη διαδρομή 1-2 μέρες πριν από που θα περάσεις , που θα φορτίσεις, αν ο φορτιστής είναι συμβατός , πόσο θα ανάψεις το A/C , αν θα το ανάψεις , με πόση ταχύτητα ΠΡΕΠΕΙ να πας και και ..... Ελεγχόμενο Άγχος λέγετε. Μην μπερδεύεσαι !
Ενώ ένας ΕΣΤΩ hybrid τύπου MG, PEUGEOT , TOYOTA ΑΠΛΑ μπαίνει φουλάρει και φεύγει (και αν χρειαστεί να φουλάρει).

Απ' ότι φαίνεται έχουμε εντελώς διαφορετικούς ορισμούς της λέξης "άγχος".

Κανείς μας δεν σκέφτεται αν είναι συμβατός ο φορτιστής, αν θα βάλει A/C ή με πόσα θα πηγαίνει. Δεν ξέρω από που ήρθαν όλα αυτά.

Το μόνο που χρειάζεται να γίνει πριν από ταξίδι είναι να δούμε αν θα χρειαστεί να κάνουμε στάση για φόρτιση, και αν χρειαστεί που έχει τους "καλούς" φορτιστές. Αυτό είναι όλο.

• Like
Reactions: takisot
είναι συμβατός ο φορτιστής, αν θα βάλει A/C ή με πόσα θα πηγαίνει. Δεν ξέρω από που ήρθαν όλα αυτά.
Εσείς οι ίδιοι τα λέτε σε πολλές πολλές σελίδες πίσω.
Μπορείς να πας μόνιμα κολλημένα με 160 και τέρμα CLIMA χωρίς να κοιτάς "έντρομος" την στάθμη της μπαταρίας. Δεν μπορείς.
Αν τύχει έκτακτη ανάγκη βράδυ να πας σε νοσοκομείο επείγον και έχεις 15% (γιατί είπες θα πάω αυριο εργασία και θα το φορτίσω) δεν σε κόβει κρύος ιδρώτας για το πόσο γρήγορα μπορείς να πας? Και τα εφημερεύοντα δεν είναι δίπλα μας. Έχω πάει άπειρες φορές πιο παλιά την διαδρομή Αχαρνές - Πεντέλη τελείως έκτακτα!
Έλα τώρα.

Το θέμα Clima απλά δεν υπάρχει, δε νομίζω να ασχολείται κανείς πια με αυτό. Η κατανάλωσή του είναι αστεία σε σχέση με τις υπόλοιπες καταναλώσεις ενός ηλεκτρικού.

Με 160 δεν θα πάμε ούτως ή άλλως, γιατί αφενός απαγορεύεται δια ροπάλου πια, αφετέρου δεν συμφέρει χρονικά (τον χρόνο που θα κερδίσεις λόγω ταχύτητας θα τον χάσεις λόγω μεγαλύτερης στάσης για φόρτιση).

Τη μπαταρία εντός Αθήνας δεν θα την αφήσουμε ποτέ να πέσει στο 15%, γιατί το "βενζινάδικο" το έχουμε στο σπίτι ή τη δουλειά μας. Προσωπικά ποτέ δεν το αφήνω να πέσει κάτω από 20-25%, γιατί στο 20% παύει να λειτουργεί το Sentry.

Αλλά και με 20% μπαταρία να είσαι, έχεις αυτονομία πάνω από 80 χιλιόμετρα. Φτάνουν και περισσεύουν για οποιαδήποτε ανάγκη μέσα στην πόλη.
Άσε που μπορείς να πεταχτείς σε έναν DC charger οποιαδήποτε ώρα και σε 15 λεπτά να πάρεις εύκολα επιπλέον εκατό+ χιλιόμετρα αυτονομίας.

• Like
Reactions: takisot
ξεχασες τα φωτα και το ραδιοφωνο! ξερεις ποσα χιλιομετρα αυτονομια κερδιζουμε πηγαινοντας με σβηστα φωτα;!

ξεχασες τα φωτα και το ραδιοφωνο! ξερεις ποσα χιλιομετρα αυτονομια κερδιζουμε πηγαινοντας με σβηστα φωτα;!
Φίλε μου καλέ έσεις τα λέτε! Όχι εγώ. Και σας έπιασε ο πόνος όλους για την ταχύτητα και τα όρια! Καλά σταματάω!