Βάψιμο ξύλου....

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Βάψιμο ξύλου....

Δεν το συστήνω γιατί καλύπτει τα νερά του ξύλου.

Σε κουφώματα θα προτιμούσα κάτι από αυτά που έγραψα ακριβώς για την αποφυφή του παραπάνω προβλήματος!
δηλαδή εάν ήθελες να καλύψεις τα νερά στα κουφώματα, θα το χρησιμοποιούσες ε?

γιατί εάν θες υπάρχει και άχρωμο τζελ που δεν καλύπτει κανένα νερό στο ξύλο, απλώς τα τονίζει.

Καλημέρα κύριοι. Έχω φτιάξει μια κατασκευή με δοκάρια (ελάτη πρέπει να είναι) και πήρα ένα προστατευτικό ξύλου (διαλύτου) άχρωμο.
Ερώτηση πρώτη: Πρώτα στοκάρω κάποια κενά και μετά βάζω το προστατευτικό?
Δεύτερη: Μπορώ να το βάλω με πιστόλι και αν ναι θέλει καθόλου αραίωμα?
Τρίτη: Το βερνίκι που θα το περάσω μετά, πρέπει να είναι και αυτό δυαλύτου ή μπορώ να βάλω νερού?
Τέταρτη: Είναι εξωτερικού χώρου η κατασκευή, με μικρή πιθανότητα όμως να βρέχεται, χρειάζεται μετά το βερνίκι να το περάσω με πολυουρεθάνη?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Καλημέρα κύριοι. Έχω φτιάξει μια κατασκευή με δοκάρια (ελάτη πρέπει να είναι) και πήρα ένα προστατευτικό ξύλου (διαλύτου) άχρωμο.
Ερώτηση πρώτη: Πρώτα στοκάρω κάποια κενά και μετά βάζω το προστατευτικό?
Δεύτερη: Μπορώ να το βάλω με πιστόλι και αν ναι θέλει καθόλου αραίωμα?
Τρίτη: Το βερνίκι που θα το περάσω μετά, πρέπει να είναι και αυτό δυαλύτου ή μπορώ να βάλω νερού?
Τέταρτη: Είναι εξωτερικού χώρου η κατασκευή, με μικρή πιθανότητα όμως να βρέχεται, χρειάζεται μετά το βερνίκι να το περάσω με πολυουρεθάνη?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
1η είτε στοκάρεις με στόκο στο χρώμα του ξύλου είτε φτιάχνεις ένα μείγμα με την σκόνη από το τρίψιμο που θα κάνεις μαζί με κόλλα και τα γεμίζεις έτσι.
2η μπορείς και θα ακολουθήσεις τις οδηγίες του πιστολιού για το αραίωμα
3η μπορείς
4η όχι

Το προστατευτικο ξυλου ειναι στην ουσια συστατικο του βερνικιου εμποτισμου.
Οποτε περνας ενα εμποτιμου της αποχρωσης της αρεσκειας σου σε 2 χερια θα ελεγα εγω και επειτα ενα πολυουρεθανικο με προστασια UV και εισαι καλυμμενος.
Αυτο κανω εγω σε οσες ξυλινες κατασκευες εχω σε εξωτερικους χωρους.

ΥΓ
Βρε να μην προλαβω τα 12βολτα Dewalt που εδινες τοτε...

Το μετάνιωσα, και γιατί τα έδωσα τσάμπα φίλε αλλά και γιατί πάντα χρειάζεται ένα δεύτερο σετάκι, ιδιαίτερα για μικροδουλειές.

Χρειαζεται και τριτο σετακι καμμια φορα! :))
Oταν εβαζα ραφια, σιτες, φωτα και επενδυσεις στο υπογειο, ειχα ενα δραπανακι για προτρυπημα, ενα για το κανονικο τρυπημα και ενα δραπανο για βιδωμα. Δεν αλλαζα bits..:cool4:

Δημητρη, στην 3 ερωτηση, μετα το εμποτισμου, τι ειδους βερνικι σκεφτοσουν να το περασεις ωστε να ρωτας μετα εαν χρειαζεται βερνικι πολυουρεθανης στο τελος? Kανενα sealer εννουσες?

Το εμποτισμού είναι άχρωμο, οπότε έλεγα να πέρναγα κάποιο χρώμα μετά και αν χρειαζόταν μετά πολυουρεθάνη.

Μιχάλη μιας και ανέφερες το sealer θα ζητήσω κι εγώ μια γνώμη απ`το φόρουμ:
Εσωτερική σκαλίτσα (4-5 σκαλοπάτια) που ενώνει ανισόπεδα δωμάτια.
Το λάθος:είναι φτιαγμένη από πεύκο (για λόγους οικονομίας φαντάζομαι) το οποίο σημαίνει πολύ μαλακό ξύλο,πολύ πορώδες και πολύ άσπρο!
Το ζητούμενο:να μοιάσει "κάπως" σε δρύ ώστε να ταιριάζει με το πάτωμα και φυσικά να μην καταστραφεί το ξύλο στο πρώτο πάτημα.
Η αρχική μου σκέψη ήταν απλά βερνίκι πατωμάτων στο σχετικό χρώμα,εννοείται με αστάρι 2 συστατικών.Αλλά αυτό το ρημαδοπεύκο πως θα συμπεριφερθεί;
Κι εδώ καλλάει το sealer.Μήπως να το χρωματίσω αρχικά με έγχρωμο εμποτισμού,μετά να το σφραγίσω με sealer και τέλος να περάσω άχρωμο βερνίκι πατώματος;
Κάθε γνώμη δεκτή.

Καταλαβα τι εννουσες. Ομως το βερνικι εμποτισμου, οπως σου λεει και ο Κυριακος βγαινει και σε αποχρωσεις, οποτε no problem.

Tωρα εαν θα το περασεις βερνικι φινιρισματος στο τελος, να εχεις υποψη σου οτι ναι μεν θα κανει προστατευτικη κρουστα αλλα σε καποια χρονια, εαν σκασει, πρεπει να τριφτει ολο και ειναι επιπονο..
Στην αλλη περιπτωση, εαν μεινεις στο βερνικι εμποτισμου, καθε δυο χρονια το περνας ενα χερι λαδι και εισαι οκ. Μιας και δεν θα εκτιθεται και τοσο πολυ στις καιρικες συνθηκες.
Επισης θα ελεγα οτι εαν μεινεις στο βερνικι εμποτισμου, να το περασεις 3 χερια μιας και ειναι πρωτη φορα. Με το πρωτο χερι αραιωμενο (με νεφτι η νερο αντιστοιχα) για βαθυτερη διεισδυση στο ξυλο.

Μιχάλη μιας και ανέφερες το sealer θα ζητήσω κι εγώ μια γνώμη απ`το φόρουμ:
Εσωτερική σκαλίτσα (4-5 σκαλοπάτια) που ενώνει ανισόπεδα δωμάτια.
Το λάθος:είναι φτιαγμένη από πεύκο (για λόγους οικονομίας φαντάζομαι) το οποίο σημαίνει πολύ μαλακό ξύλο,πολύ πορώδες και πολύ άσπρο!
Το ζητούμενο:να μοιάσει "κάπως" σε δρύ ώστε να ταιριάζει με το πάτωμα και φυσικά να μην καταστραφεί το ξύλο στο πρώτο πάτημα.
Η αρχική μου σκέψη ήταν απλά βερνίκι πατωμάτων στο σχετικό χρώμα,εννοείται με αστάρι 2 συστατικών.Αλλά αυτό το ρημαδοπεύκο πως θα συμπεριφερθεί;
Κι εδώ καλλάει το sealer.Μήπως να το χρωματίσω αρχικά με έγχρωμο εμποτισμού,μετά να το σφραγίσω με sealer και τέλος να περάσω άχρωμο βερνίκι πατώματος;
Κάθε γνώμη δεκτή.

Αυτο ειναι ειδικη περιπτωση και εχεις δικιο που προβληματιζεσαι καθως το πευκο δεν συνηθιζεται για σκαλες και πατωματα...
Εγω στη θεση σου θα το περνουσα καποια χερια εμποτισμου διαλυτου για το χρωμα και μετα sealer ετσι ωστε το βερνικι πατωματων να μην απορροφηθει απο το πορωδες ξυλο του πευκου.
Ετσι και λιγοτερα χερια βερνικι θα το περασεις και καλυτερη προσφυση θα υπαρχει που θα δωσει και πιο ομορφο αποτελεσμα.

Επειδη ομως αυτο μονο θεωρητικα και ορθολογικα μπορουμε να το προσεγγισουμε, λογω πευκου, καλυτερα να παρεις και μια γνωμη ειδικου :))

Καταλαβα τι εννουσες. Ομως το βερνικι εμποτισμου, οπως σου λεει και ο Κυριακος βγαινει και σε αποχρωσεις, οποτε no problem.

Tωρα εαν θα το περασεις βερνικι φινιρισματος στο τελος, να εχεις υποψη σου οτι ναι μεν θα κανει προστατευτικη κρουστα αλλα σε καποια χρονια, εαν σκασει, πρεπει να τριφτει ολο και ειναι επιπονο..
Στην αλλη περιπτωση, εαν μεινεις στο βερνικι εμποτισμου, καθε δυο χρονια το περνας ενα χερι λαδι και εισαι οκ. Μιας και δεν θα εκτιθεται και τοσο πολυ στις καιρικες συνθηκες.
Επισης θα ελεγα οτι εαν μεινεις στο βερνικι εμποτισμου, να το περασεις 3 χερια μιας και ειναι πρωτη φορα. Με το πρωτο χερι αραιωμενο (με νεφτι η νερο αντιστοιχα) για βαθυτερη διεισδυση στο ξυλο.

Μιχάλη τά βερνίκια εμποτισμού νερού-διαλύτου εκτός ότι βγαίνουν σέ πολλά χρώματα δέν είναι άχρωμα όπως σωστά γράφεις,αναφέρουν ότι είναι καί γιά εξωτερικό-εσωτερικό χώρο,τό βερνίκι πού κάνει τό "φίλμ" από επάνω σέ μάτ η γυαλιστερό ,προσδίδει περισσότερη αδιαβροχοποίηση από τό σκέτο βερνίκι εμποτισμού ? η απλά κάνει μόνο τό "φίλμ" ?
Π.χ τό σπιτάκι-φωλιάστρα πού έκανα τίς προάλλες τό πέρασα 3 χέρια βερνίκι εμποτισμού νερού καί σκέφτομαι να τό αφήσω έτσι σε εξωτερικό χώρου πού θά έχει ήλιο καί θα βρέχεται,απλά μέ τα λεγόμενα σου νά το περνάω ένα Teak-oil κάθε δύο χρόνια καί δέν θά έχει πρόβλημα,σωστά ?

Μιχάλη πραγματικά έχω κολλήσει!
Αν επρόκειτο για οποιαδήποτε άλλη ξυλοκατασκευή δεν θα είχα θέμα.Αλλά σκάλα από πεύκο;;;;;;;;;;Ήμαρτον!

Τα βερνικια φινιρισματος ειναι αυτα που κανουν φιλμ/κρουστα, σε αντιθεση με τα βερνικια εμποτισμου που δεν κανουν.
Σαφως και τα βερνικια που κανουν κρουστα προσφερουν περισσοτερη αδιαβροχοποιηση και προστασια απο αυτα που δεν κανουν. Eιδικα αυτα που εχουν φιλτρα UV και σιλικονη για να ειναι πιο 'ελαστικα' και να μην σκανε ευκολα στα δυσκολα.
Αυτο δεν σημαινει οτι μια κατασκευη που εχει περαστει σωστα με βερνικια εμποτισμου και συντηρειται οπως πρεπει περιοδικα, δεν προσφερει καλη προστασια στον χρονο. Ειναι και πιο ευκολοσυντηρητα.

Το σπιτακι των πτηνων δεν εχει κανενα προβλημα εαν το περνας καθε 2 χρονια ενα δυο χερια λαδακι :))

Μιχάλη πραγματικά έχω κολλήσει!
Αν επρόκειτο για οποιαδήποτε άλλη ξυλοκατασκευή δεν θα είχα θέμα.Αλλά σκάλα από πεύκο;;;;;;;;;;Ήμαρτον!

χαχαχα, σε καταλαβαινω απολυτα!

Και μη σου πω οτι το sealer πρεπει να μπει πανω στο φρεσκο ξυλο πρωτα, πριν το εμποτισμου, γιατι αλλιως το χρωμα θα σου κανει κηλιδες.
Δεν ειναι παντου το ιδιο απορροφητικο το πευκο, ειναι πολυ πορωδες και οχι ομοιομορφα! Την εχω πατησει στις μικροξυλοκατασκευες!

Υπαρχει και η αχαρη λυση της βελατουρας και μπογιας..

Last edited:
Τα βερνικια φινιρισματος ειναι αυτα που κανουν φιλμ/κρουστα, σε αντιθεση με τα βερνικια εμποτισμου που δεν κανουν.
Σαφως και τα βερνικια που κανουν κρουστα προσφερουν περισσοτερη αδιαβροχοποιηση και προστασια απο αυτα που δεν κανουν. Eιδικα αυτα που εχουν φιλτρα UV και σιλικονη για να ειναι πιο 'ελαστικα' και να μην σκανε ευκολα στα δυσκολα.
Αυτο δεν σημαινει οτι μια κατασκευη που εχει περαστει σωστα με βερνικια εμποτισμου και συντηρειται οπως πρεπει περιοδικα, δεν προσφερει καλη προστασια στον χρονο. Ειναι και πιο ευκολοσυντηρητα.

Το σπιτακι των πτηνων δεν εχει κανενα προβλημα εαν το περνας καθε 2 χρονια ενα δυο χερια λαδακι :))

Ευχαριστώ
Νά φανταστώ ότι τά βερνίκια φινιρίσματος καί άς είναι νερού,μετα από Χ χρόνια πού θά θέλουν συντήρηση θα τρίβονται πιό δύσκολα να φύγουν από τό βερνίκι εμποτισμού,πού τρίβεται πανεύκολα ?
Καί επίσης στά δύο χρόνια πού θα περνάω τό λαδάκι θά τρίψω πρώτα,η κατευθείαν θα το εφαρμόζω από επάνω από το βερνίκι εμποτισμού ?

Last edited:
Οτι εχει κρουστα, φευγει δυσκολα. Και οτι εχει περαστει πολλα χερια ακομα δυσκολοτερα ειτε νερου ειτε νεφτιου.

Για το σπιτακι θα τα πουμε σε δυο χρονια, αφ'οτου δουμε την κλινικη του εικονα εκεινη τη στιγμη :))

το ξύλο απορροφά αναλόγως των πόρων που έχει...για αυτό για παράδειγμα το σόκορο τραβάει σαν σφουγγάρι το βερνίκι...πως περιορίζουμε την απορροφητικότητα αυτή? είτε με τρίψιμο με μεγάλο νούμερο γυαλόχαρτο, είτε περνώντας κάποιο σφραγιστικό, sealer, στην αρχή.

οτιδήποτε περνάς πάνω από κάτι άλλο χρειάζεται τουλάχιστον ένα αποχαρτάρισμα, ένα γρήγορο πέρασμα με ένα 120ρη τουλάχιστον γυαλόχαρτο.