Βάψιμο ξύλου....

Συνταγη απο τους παλιους ,δοκιμασμενη : βερνικι,πριονιδι ψιλο απο το ιδιο ξυλο(πουδρα) και λιγες σταγονες λεμονι.

Συνταγη απο τους παλιους ,δοκιμασμενη : βερνικι,πριονιδι ψιλο απο το ιδιο ξυλο(πουδρα) και λιγες σταγονες λεμονι.
Ωραια συνταγη.

Δυο ερωτησεις.

Μπορει να γινει με γομαλακα; (shelac )

Το λεμονι σε τι βοηθαει; Στο σιροπι στα γλυκα ξερω για να μην "κοψει" το σιροπι απο τη ζαχαρη... :p

Οσες φορες εχω βαλει κι εγω πουδρα με ξυλοκολλα ετσι μου εχει σκουρυνει.
Ειναι καθαρα θεμα κολλας.

Επισης αν η επιφανεια του ξυλου ειναι ελατο (δεν το εχω δοκιμασει σε αλλο παρομοιο ) αν εχει χτυπημα που προηλθε απο εμας , πριν τριψετε ή στοκαρετε βρεξτε το , βαλτε μια βρεγμενη πετσετα απο πανω και ...σιδερωστε το με το σιδερο για τα ρουχα( παρτε ενα 10 απο κανενα Jumbo γιατι θα σας κυνηγάει η γυναικας σας μετα ) . Σηκώνονται οι ινες του ξυλου και αν δεν εξαλείψει τελειως το χτυπημα , το εχει μετριασει τοσο το βαθος του χτυπηματος που με ελαχιστο τριψιμο δεν θα φαινεται . Δοκιμασμενο σε καπακια ελατο οργανων.

Ωραια συνταγη.

Δυο ερωτησεις.

Μπορει να γινει με γομαλακα; (shelac )

Το λεμονι σε τι βοηθαει; Στο σιροπι στα γλυκα ξερω για να μην "κοψει" το σιροπι απο τη ζαχαρη... :p

Με shellac δεν το εχω δοκιμασει αλλα φυσιολογικα πρεπει να ειναι εφικτο-με ασταρι διαφανο (sealer) επισης λειτουργει.

Το λεμονι ειναι για να μην σκουρηνει πολυ μετα, οπως και στη μαγειρικη το χρησιμοποιουν για φρουτα κομμενα κτλ

λογικα ειναι για να μην προκυψει οξειδωση καποιων συστατικων του ξυλου = μαυρισμα.. Οτι και γιατα φρουτα

Πολυ ενδιαφερον....

Με νερου η νευτιου αλλαζει κατι.....;..τα εχει δοκιμασει και τα δυο....;

Επισης αν η επιφανεια του ξυλου ειναι ελατο (δεν το εχω δοκιμασει σε αλλο παρομοιο ) αν εχει χτυπημα που προηλθε απο εμας , πριν τριψετε ή στοκαρετε βρεξτε το , βαλτε μια βρεγμενη πετσετα απο πανω και ...σιδερωστε το με το σιδερο για τα ρουχα( παρτε ενα 10 απο κανενα Jumbo γιατι θα σας κυνηγάει η γυναικας σας μετα ) . Σηκώνονται οι ινες του ξυλου και αν δεν εξαλείψει τελειως το χτυπημα , το εχει μετριασει τοσο το βαθος του χτυπηματος που με ελαχιστο τριψιμο δεν θα φαινεται.

Αυτο με το σιδερωμα, πιανει και σε ξυλο πατωματος που εχει, προφανως, περαστει με βερνικι (νερου);

Αυτο με το σιδερωμα, πιανει και σε ξυλο πατωματος που εχει, προφανως, περαστει με βερνικι (νερου);
Το έχω δοκιμάσει μόνο σε όργανα και αν είναι ήδη βαμμένο αφαιρούμε το βερνίκι . Δεν ξέρω πως μπορείς να το κάνεις σε πάτωμα με χρώμα εμποτισμού . Πάντως δοκιμές και εξάσκηση πρέπει να κάνεις οπότε δοκίμασε σε ένα ρεταλι να δεις πως τα πας χωρίς να αφαιρέσεις τη βαφή . Αντί για σίδερο μπορεί να χρησιμοποιήσεις σε μικρά σημεία και κολλητηρι.

Καλησπέρα φίλοι. Θέλω να εμβαπτισω ξύλο σε ζέστη παραφινη (κυψέλες μελισσών για προστασία από την υγρασια). Για αισθητικούς κ μόνο λόγους, θέλω πριν να τις χρωματίσω με ένα σχεδόν διάφανο, πολύ αραιό, χρώμα νερού. Ακόμα και με νερομπογιές που ζωγράφιζα με, θα είχαν καλό αποτέλεσμα. Τι χρώμα. Άραγε να αναζητήσω; θέλω να μην δημιουργεί καθόλου φιλμ και να μοιάζει αραιό - διάφανο! Τώρα, αν κατάλαβε κάνεις από αυτήν την περιγραφή... Αξίζει μετάλλιο!

Στάλθηκε από το VTR-L09 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Να υποθέσω ότι θα φάμε μέλι πχιότητας ΑΑΑ -bye-??
Πες μου εσύ τι να ζητήσω αύριο από το μιχοπουλο, και θα σου έρθει συστημένο!! Το έχω αμελήσει τόσο καιρό, γιατί είσαι και μακριά!,!,

Ευχαριστώ, έχω δει το χρώμα για την παραφινη. Έλεγα μήπως μπορώ πριν τις εμβαπτισω, να τις έχω χρωματίσει.

Επειδή δεν είχα παραφίνη, δύο που έφτιαξα για τον πατέρα, αφού τις πέρασα με λινέλαιο χρησιμοποίησα αυτό
https://www.toolman.gr/shop/chroma-...as/thermolux-energiako-chroma-vafis-kipselon/
Με δυο χέρια ήταν έτοιμα.
Δεν κάνει κρούστα όπως στις παλιές κυψέλες που θυμάμαι.

Στάλθηκε από το Mi A2 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Δεν είναι οκ από άποψη χημικής σύστασης. Είναι τοξικό για τον άνθρωπο. Αν θες αυτό τον τρόπο περνάς ριπολινη και βελατουρα ακρυλική νερου. Η trimetal έχει εξειδικευμένο προιοντα.
Παρόλα αυτά εγώ αναζητώ ένα χρώμα που απλά να χρωματίζει το ξύλο και να μην κάνει φιλμαρα να αφήνει ανοιχτούς τους πόρους.

Μπορεις να τις βαψεις πριν την εμβαπτιση. Το κανουν καποιοι. Νομιζω δε χαλαει το χρωμα. Παντως η βραστη παραφινη δεν αφηνει πορους ανοιχτους. Γι αυτο δε χαλαει ευκολα το ξυλο. Οποτε ειτε κανει ειτε οχι φιλμ το χρωμα δε σε απασχολει. Εκτος αν σκεφτεσαι κατι αλλο και δεν εχω καταλαβει.

Η βραστή παραφινη δεν εισέρχεται στο ξυλο αν το χρώμα έχει κάνει φιλμ. Το βάψιμο μετά την παραφινη δεν γίνεται να αποκτήσει πρόσφυση και "να πιάσει" πάνω στη λιπαρή επιφάνεια.
Τέλος πάντων, βρήκα απάντηση. Χρώμα νερού της trimetal, εσωτερικού χώρου, που αφήνει να φαίνονται τα νερά του ξύλου. Ενημέρωνα γιατί και σε άλλες περιπτώσεις θέλουμε να δώσουμε χρώμα και όχι να καλύψουμε το ξυλο.

Απάντηση: Re: Βάψιμο ξύλου....

Αν εχω καταλαβει σωστα θες να χρωματισεις το ξυλο και εποιτα να το βερνικωσεις....να φαινεται δηλαδη ντεκαπε.( ; )
Γιατι αυτο γινεται και με βελατουρα νερου οπως προανεφερες...
Το χρωματα της Trimetal δεν ειναι τιποτα το ιδιατερο...μαλιστα αυτο που εχεις βρει,εαν λεμε το ιδιο δεν βλεπω ομως να εχει αλλο, ειναι και αυτο βελατουρα( PERMACRYL MULTIPRIMER) οπως ολες οι αλλες...μαλιστα η συγκεκριμενη αφηνει ενα μικρο γρεζι σε επαναβαφομενη επιφανια που ειναι οτι πρεπει για να κανει προσφυση η ριπολινη....

Last edited by a moderator: