Βάψιμο ξύλου....

Εσένα σίγουρα κάποιος σε βάζει να ξεσηκώνεις θύελλες εδώ μέσα για να μην πέφτει η τηλεθέαση :ROFLMAO:

Άγγελε, είναι νόμος στο ξύλο πως ότι κάνεις το κάνεις κατά την φορά των νερών. Κόψιμο, τρίψιμο, βάψιμο, σκάλισμα και δεν ξέρω τι άλλο.
Το γιατί μπορείς να κάτσεις να το διαβάσεις ή απλά να εμπιστευτείς την πορεία των ξυλουργών τα τελευταία 5.000 χρόνια.
Τώρα αν για κάποιο λόγο πρέπει ή σου κάθεται να το κάνεις διαφορετικά κανένα πρόβλημα.
Ότι γουστάρεις κάνεις. Εδώ έχουμε ακούσει πράματα και θάματα για ανθρώπους που δεν πήγαινε ο νους μας :p

Για το βρέξιμο στο είπαν όλοι.

• Like
Reactions: mastroxalastis
Καλα, βρε παιδια, μια ερωτηση εκανα. Δεν αμφισβητησα την σοφια χιλιετιων (που και να το εκανα, καλο πραγμα ειναι, ολοι μαθαινουν απο την αμφισβητηση).

Και, μια που με κουρδιζετε ( 😛 ), να πω οτι ισως δεν εγινε πληρως κατανοητος:
Οσο η επιφανεια βαφης ειναι "ξυλο", δηλαδη εχει νερα με φορά κ.τ.μ., ναι, ξεκαθαρα παμε με την φορα αυτη.

Απλως, οταν πια εχεις περασει 10 χερια βερνικια (εμποτισμου, sealer, κρουστας κτλ), η επιφανεια που δουλευεις δεν ειναι "ξυλο" πια, ειδικα λογω του βερνικιου κρουστας. Ουσιαστικα, ειναι μια επιπεδη επιφανεια "πλαστικου", που δεν εχει νερα, ή αν εχει, δεν ειναι τα νερα του ξυλου, αλλα οι γραμμες του πινελου (αν δεν εχεις το χερι του Κωστη).

ΡΩΤΗΣΑ, λοιπον, μηπως σε αυτην την επιφανεια, μπορεις να περασεις 1-2 χερια βερνικι, "σταυρωτα", ωστε να μειωθουν οι γραμμες του πινελου.

Αν αυτο ειναι κατανοητο, ως ερωτηση, και η απαντηση ειναι οχι, μια χαρα.

(Προφανως και θα κανω κι εγω τις δοκιμες μου. Αλλα λογω απειριας και οχι "χεριου" Κωστη, το τελικο αποτελεσμα μπορει να μην ειναι καλο, οχι επειδη η θεωρια ειναι κακη, αλλα επειδη στην πραξη δεν μπορω να το καταφερω εγω καλα. Για αυτο ρωταω).

Αν έχει επάνω του δέκα χέρια βερνίκι και δεν τα αφαιρέσεις μάλλον πρέπει να στραφείς προς την νιτρογλυκερίνη για να καταφέρεις να περάσει μια σταγόνα την επιφάνεια...
Εκτός κι αν δεν μιλάμε για βερνίκι αλλά για ριπολίνη, οπότε είμαστε σε λάθος γήπεδο εξ αρχής.
Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει απολύτως σωστό ή λάθος. Υπάρχει η κοινώς παραδεκτή και πεπατημένη προσέγγιση που αποδεδειγμένα οδηγεί σε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα (πολλές φορές στο βέλτιστο) η οποία αναφέρετε προφανώς για να μας γλυτώσει από "στραβοπατήματα".
Αυτό που θες να κάνεις εσύ είναι περισσότερο πείραμα παρά εργασία. Όταν φτιάχνεις κάτι δεν μετράς αν με τον ένα τρόπο χρειάστηκες 12 πινελιές και με τον άλλο 12,53452.
Μπορείς λοιπόν να το βάψεις και με συγκλίνοντες ομόκεντρους κύκλους. Το αν αξίζει η όχι θα το πεις εσύ.
Εμίλησα :cool:

Αγγελε θα σου δωσω μια συμβουλη...

Εάν θες να κάνεις δοκιμές εκτός από τα υλικα θα πρέπει να προμηθευτείς και διαφορά αναλώσιμα γιατί το αποτέλεσμα δεν εξαρτάται μόνο από το κυριως υλικό...άσε δε που τότε που θα καταλαβεις διαφορες και μη στο τροπο περασματος αλλα και στο αποτέλεσμα..

Προσωπικά δεν θεωρώ ότι έχω κάποιο πολύ καλό χέρι...και εγώ όπως και πολλοί άλλοι στο χωρο ορισμένες φορές δοκιμές κάναμε για κατασταλαξουμε κάπου και με τς χρόνια έρχεται η εμπειρία..

Σου λέω λοιπόν ότι ακόμη και με πινέλο με ημισυνθετικη τρίχα τις γραμμές δεν μπορείς να τις αποφύγεις είτε οριζοντια,κάθετα η όπως αλλιώς θέλεις..

Ήθελα να κάνω καμιά δοκιμή με sealer οπότε μπήκα στο φόρουμ και μελέτησα λίγο παλιότερα σχετικά ποστ.
Τελικά βρήκα και αγόρασα 15€ (750ml) αυτό του Άγγελου (Benjamin Moore 092 00 Sanding Sealer) το οποίο ήταν λίγο δυσεύρετο - έχει καταργηθεί μου είπε ένας έμπορος. Το σήλερ της Rustins (του Μπάμπη) υπήρχε στον Φράγκο αλλά το είχε 20€ τα 300ml - λίγο ακριβό για ένα υλικό που δεν ξέρω αν τελικά θα βολέψει.

Η δοκιμή θα γίνει με τα παρακάτω:
-πορτοκαλιά (Αριστερά) που ενώ είναι λεία από φυσικού της, κάνει κάποια μικρά λακκουβάκια σαν δαγκωματιές (φαίνονται στο κέντρο της σανίδας).
-δρυς (δεξιά): τα αυλάκια που φαίνονται, με καλό τρίψιμο δεν τα καταλαβαίνεις στην αφή. Έχω δει που βάζουν σήλερ με χρώμα και γίνεται ένα ενδιαφέρον μοτίβο.
Θα γράψω για το αποτέλεσμα σε επόμενη ανάρτηση.
20211111_115954[1].jpg

σηλερ.jpg

Εκανα κι εγω μια δοκιμη, με βερνικια και sealer, σε κοντρα πλακε.
Χρησιμοποιηθηκαν κυριως αυτα:

20211102_231339.jpg

Και δευτερευοντως, χωρις να το εχω προγραμματισει, αυτα:

20211105_222758.jpg

Οχι Α ποιοτητας υλικα, γενικα.

Το κ/π τριφτηκε καλα, εως με ψιλο γυαλοχαρτο (καπου 280).
Καθε χερι που περνουσα ετριβα (ολο και πιο απαλα, με πιο ψιλο).
Περαστηκαν, με τη σειρα που φαινονται στη φωτο παρακατω, απο αριστερα προς τα δεξια:

1. 3 χερια εμποτισμου, 2 χερια sealer, 3χερια κρουστας.
2. 2 χερια sealer, 3 χερια εμποτισμου, 3 χερια κρουστας.
3. 3 χερια εμποτισμου, 3 χερια κρουστας.
4. 3 χερια κρουστας.

Parkside:
5. 3 χερια εμποτισμου (τζελ), 3 χερια κρουστας (στο μισο δεξια μονο).
6. 3 χερια εμποτισμου (κανονικο), 3 χερια κρουστας (στο μισο δεξια μονο).

20211111_232752.jpg

Κυριως ηθελα να δω τα αποτελεσματα του sealer, που δεν το ειχα ξαναχρησιμοποιησει, σε σχεση και με το κρουστας.
Καποια συμπερασματα:

1.Οπου μπηκε και sealer, πριν την κρουστα, εγινε λιγο πιο λειο, αλλα η διαφορα δεν ειναι τεραστια. Γενικα, το καλυτερο αποτελεσμα ειναι στο 1ο, αλλα οχι κατι φοβερο, σε σχεση με το 3ο.

2. Πρωτα sealer και μετα εμποτισμου δεν εχει καποια διαφορα στην υφη, ενω στο "βαψιμο" ειναι μεγαλη η διαφορα. Δεν νομιζω, γενικα, οτι εχει νοημα κατι τετοιο, αφου βαφεις "πλαστικο", ουσιαστικα, οχι το ξυλο. Γινονται γραμμες και διαφοροποιηση του χρωματος, σαν να βαφεις γυαλι με νερομπογια, ενω βεβαια το τελικο χρωμα βγαινει διαφορετικο, αφου δεν "ποτιζει" το ξυλο.
Ισως εχει νοημα για ειδικες περιπτωσεις, αλλα γενικα δεν μου αρεσε.
Μπορει, επισης, να ειναι καλυτερο το αποτελεσμα αν μετα το sealer βαλεις εγχρωμο βερνικι κρουστας και οχι εμποτισμου.

3. Με μετριας ποιοτητας υλικα (και πινελα) βγηκε καλουτσικο, σε υφη, το τελικο αποτελεσμα, αλλα καποιες γραμμες υπαρχουν. Εκεινο που εχω δει και απο αλλες φορες ειναι το εξης: Στο τελευταιο χερι κρουστας, εχεις την επιλογη (α) να μην τριψεις καθολου. Τοτε οπτικα ειναι πολυ καλο το αποτελεσμα, αλλα στην αφη λιγοτερο (απο μικρο-φυσαλλιδες κτλ, νομιζω). Αν (β) τριψεις, εστω και αν μιλαμε για "χάιδεμα" με 1000+ γυαλοχαρτο ή συρμα, στην αφη γινεται τελειο, αλλα θολωνει και ασπριζει λιγο στην οψη.

Κατι τελειο δεν εχω καταφερει μεχρι στιγμης, ισως γιατι απλά δεν εχω καλο "χερι". Επισης, δεν εχω δοκιμασει να γυαλισω στο τελος, με υφασμα, βουρτσες, κρεμες κτλ. Μπορει αυτο να βοηθαει για το ιδανικο αποτελεσμα και σε υφη και σε οψη. Επισης, με σπρέι, με πολλη προσοχη, παντα μου βγαινει καλυτερο το τελικο (με τα γνωστα θεματα του σπρέι, κατα τα λοιπα).

4. Τα parkside ειναι και τα δυο "εμποτισμου", παρολο που δεν λενε κατι επισημα. Αρχικα ειναι πολυ διαφορετικα (το τζελ ειναι οντως τζελ), αλλα στο στεγνωμα ειναι ολόιδια, και δεν κανουν κρουστα (αν και γυαλιζουν και ισως με 10 χερια κανουν κρουστα τελικα).

Καποιες ακομα φωτο, αν και μαλλον δεν πολυφαινονται οι οποιες διαφορες που φαινονται live.

20211111_232825.jpg

20211111_232828.jpg

20211111_232839.jpg

20211111_232855.jpg

Και, bonus, αλλες δυο το παλουκι για βρυκολακες που εφτιαξα στον τορν..., εννοω στο κυκλικο τριβειο. Τωρα μενει να πετυχω εναν να κοιμαται.

20211112_003109.jpg

20211112_003038.jpg

Attachments

• 20211111_232832.jpg
    20211111_232832.jpg
    2.5 MB · Views: 15
Μπράβο, πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά! (y)

Να σε ρωτήσω κάτι: Με τι τρίβεις;

Ρωτάω γιατί εγώ από τότε που χρησιμοποιώ παλμικό έκκεντρο περιστροφικό τριβείο, έχω δει άριστα αποτελέσματα. Πιο πριν που έτριβα με άλλους τρόπους δεν κατάφερνα τέλεια λείο αποτέλεσμα

Last edited:
"Παλμικο περιστροφικο" εννοεις το εκκεντρο περιστροφικο τριβειο?
Ναι, έχεις δίκιο, αυτό εννοώ, δεν το έγραψα σωστά. :-/

edit: και να συμπληρώσω πως όταν έτριψα με το έκκεντρο περιστροφικό μπαταρίας της Parkside (το οποίο τελικά επέστρεψα) είχε μεγάλη διαφορά (προς το χειρότερο) από το ρεύματος της Dexter. Νομίζω πως έχει μεγάλη σημασία το τριβείο (τουλάχιστον για κάποιον που δεν έχει ιδιαίτερη πείρα)

Last edited:
Κανονικα, σε μεγαλες επιφανειες κτλ, τριβω συνηθως με το εκκεντρο κι εγω. Το πρωτο τριψιμο, παντα. Τα επομενα (αντε απο το 3ο και μετα), παντα με το χερι.
Σε αυτη τη δοκιμη, τωρα, ολα με το χερι τα εκανα, μια σταλια ειναι ετσι κι αλλιως.

https://g.co/kgs/KZ24Br

Άγγελε, ευχαριστούμε για το review.
To 2ο αποτέλεσμα (πιο ανοιχτή απόχρωση από 1 και 3) δείχνει νομίζω την ουσία :το σήλερ μειώνει την απορρόφηση του βερνικιού εμποτισμού.
Από ότι έχω διαβάσει, το σήλερ το βάζεις σε πορώδη ξύλα, όπως πχ δρυς. Στα άλλα ξύλα δεν κάνει διαφορά. Επίσης δεν ξέρω αν βοηθάει να βάλει κανείς στο σόκορο, εκεί που το ξύλο πάντα ρουφάει περισσότερο το βερνίκι και βγαίνει πιο σκούρα η απόχρωση.

Σωστος.
Αν και η αισθηση που μου εδωσε ειναι οτι δεν την μειωνει απλως την απορροφηση, την ακυρωνει εντελως. Το sealer βαφεις, οχι το ξυλο. Πραγμα, λογικο, εδω που τα λεμε, αφου sealer λεγεται.
Το βασικο, παντως, δεν ειναι η πιο ανοιχτοχρωμη αποχρωση, οσο οτι δεν γινεται το σωστο, σε βαθος, βαψιμο που βλεπεις με το εμποτισμου στο ξυλο. Σα να βαφεις με νερωμενο χρωμα ειναι.
Βεβαια, αυτο μπορει να ειναι επιθυμητο σε καποιες περιπτωσεις.

Κατάλαβα. Κι εμένα το υλικό μου θύμισε βερνίκι πολυουρεθάνης νερού χτες που το δοκίμασα- σήμερα θα το δω πως είναι στεγνό. Στην χειρότερη, θα μας μείνει να το χρησιμοποιούμε σαν βερνίκι κρούστας.
Το έτριψες καλά πριν την εφαρμογή του βερνικιού εμποτισμού, έτσι;

• Like
Ωραιο πραμα οι δοκιμες, αλλα επρεπε να τις κανεις επιπλεον σε MDF, σε πευκο η ελατο και σε καποιο σκληρο ξυλο.
Για να μη σου πω και σε διαφορετικα ειδη κ/π καθως αλλη η επιφανεια του κ/π λευκας και αλλη του κ/π οκουμε και συμηδας 😬

To sanding sealer ειναι ιδανικο για την σωστη βαφη του MDF. Στο σοκορο θελει παραπανω χερια.

Η δοκιμη νο.2 ειναι η πιο ουσιωδης νομιζω.

Πως ειναι στην υφη και οψη το sanding sealer της ΒΜ? υπολευκο και πολυ ρευστο?

• Angry
Στο χρώμα θολό άσπρο και στην υφή όχι πολύ ρευστό-σαν σαμπουάν.

Ή σαν μυξα.
Μοιαζει πολυ με το αχρωμο βερνικι νερου που εβαλα.
Χιωτη, θες να σου φερω τις μυξες, να κανεις εσυ τις δοκιμες, που εχεις και πιστα δοκιμων;

• Like
Reactions: Χιωτης
Αγγελε πολυ καλες οι δοκιμες/πρακτικη που εκανες για αν καταλαβεις 2-3 πραγματα....
Ο Μιχαλης εχει απολυτο δικιο που αναφερει οτι επρεπε σε διαφορετικα ξυλα να γινοται η δοκιμη καθως το αποτελεσμα θα ηταν διαφορετικο....
Επισεις ο Δημητρης εχει απολυτο δικιο για την συμπεριφορα του sealer...Το sealer ειναι σαν σφραγιστικο πορων και αυτην την ιδιοτητα κατεχει σε φυσικη ξυλεια...
Σε βιομηχανικη ξυλεια οπως ο K/Π δεν εχει τοσο νοημα ως προς την χρηση του....

Παντως τοσα χερια μου φενονται εντελως υπερβολη για να δεις το αποτελεσμα....ασε δε που δεν μιλαμε για εξωτερικη ξυλεια γιατι θα κρακελαρει/σκασει το τελευταιο υλικο με τοσα χερια....
Σε φυσικη ξυλεια 1 sealer,1 εμποτισμου και 2 κρουστα ειναι μια χαρα και με το παραπανω...στο λεω γιατι ολοι οι μαστοροι τοσα χερια περνανε...

Οσο αφορα το τριψιμο πριν το sealer και του εμποτισμου να χρησιμοποιησω εκκεντρο τριβειο...αλλα μετα θελει ενα απλως χαιδεμα ισα-ισα να κανει γρεζι να πιασει το κρουστας...

Last edited:
Δυο χερια εμποτισμου, παντως, βαζω παντα, λογω αποχρωσης (τοτε, νομιζω, βγαινει πιο σωστη και ιδια παντου).