Βερνίκια, Λαδια, Μπογιες, Κονιάματα, υλικά κατασκευών.

Στο παγκοτραπεζο που συναρμολογησα, αν και λεει στις οδηγιες οτι τα ξυλα ειναι εμποτισμενα (εννοει με μυκητοκτονο) εγω θα βαλω και ενα χερι εξτρα για τους μυκητες και την μουχλα, αυτο που χρησιμοποιω χρονια τωρα, της Er-lac.

Kατοπιν συνεννοησεως με την οικογενεια αποφασισαμε να το βαψουμε σε κοκκινωπο χρωμα, μαονι η τικ, οποτε θα χρειαστει και το αντιστοιχο βερνικι εμποτισμου, παλι της Er-lac. Δεν θα μου αρεσε για το συγκεκριμενο επιπλο το βερνικι κρουστας γιατι χανει την φυσικοτητα του το ξυλο. Προτιμω να το βαφω καθε 3-4 χρονια.
Επειδη εχω αρκετο βερνικι εμποτισμου σε χρωμα παλισανδρου, το κατω μερος των σανιδων που δεν φαινονται, θα το περασω με αυτο, για οικονομια :)

Για τα ποδια που θα ερχονται σε επαφη με το χωμα, θα αγορασω 'ταπες' πλαστικες, αν βρω σε διασταση 100χ20μμ, ειτε θα βαλω ταινια/λαστιχο, ειτε θα τα περασω με εποξικη κολλα.

σχετικη ερωτηση....
ακομα δνε εχω καταλαβει την διαφορα του sealer με το βερνικι εμποτισμου.
Το sealer κάνει αυτό που λέει το όνομά του. "Σφραγίζει" την επιφάνεια και δεν αφήνει άλλο υλικό να περάσει (δηλαδή βερνίκι κ.λ.π, ΟΧΙ στοιχεία της φύσης, μικροοργανισμοί κ.λ.π.) Γνωστό παράδειγμα η βελατούρα που την βάζουμε ώστε να μην εισχωρεί άλλο βερνίκι και από πάνω απλά βάφουμε - πολλές φορές με ένα απλό χρώμα.

Το εμποτισμού εισχωρεί στο ξύλο για προστασία κ.λ.π. αλλά μπορείς από πάνω να περάσεις κι άλλο υλικό. Πολλά από αυτά βέβαια χρωματίζουν το ξύλο και αν περάσεις επάνω άλλο χρώμα τα αποτελέσματα είναι αμφίβολα καμμιά φορά αλλά στην πράξη γίνεται.
και αν γινεται να περνας το 2ο απο την στιγμη που εχεις βαλει το 1ο....αφου το sealer κλεινει τους πορους

Άρα, αν το πρώτο είναι καλής ποιότητας, το να περάσεις το δεύτερο είναι και άσκοπο και κατά πάσα πιθανότητα το αποτέλεσμα θα είναιι άσχημο.

Προφανώς σε όλα αυτά παίζει ρόλο η ποιότητα του υλικού και της εφαρμογής τους αλλά η θεωρία αυτή είναι.

Για τα ποδια που θα ερχονται σε επαφη με το χωμα, θα αγορασω 'ταπες' πλαστικες, αν βρω σε διασταση 100χ20μμ, ειτε θα βαλω ταινια/λαστιχο, ειτε θα τα περασω με εποξικη κολλα.
Θα σου πρότεινα να κάνεις μια αναζήτηση για "μεταλλικά εξαρτήματα στήριξης" και να βρεις κάτι σε γαλβανιζέ που να βολεύει να το βιδώσεις στα πόδια του πάγκου. Στην τελική αν δεν βρεις κάτι φτηνό, βίδωσε μια μεγάλη γωνία σε κάθε πόδι, με τρόπο ώστε το ξύλινο πόδι να απέχει μερικά εκατοστά από το χώμα.
Πιο μόνιμη λύση στη λογική που στηρίζουν στο έδαφος τις κολώνες από τις πέργολες.

Εγώ για τα πόδια θα έβαζα πλαστικες ταπες οπως λες Μιχαλη..
Μπαίνουν σφηνωτα και τα αλλάζεις εάν πάθουν κάτι καθώς είναι φτηνες..Έχει την διάσταση που θες.
Παραλληλόγραμμες Τάπες https://share.google/klgAx3FDg3dICS8cx

parallhlogrammes-tapes.jpg

Ηρθαν σημερα τα 2+1 βερνικακια για τον ξυλοπαγκο του κηπου.

Ενα μυκητοκτονο για πρωτο περασμα/προστασια (δεν ειναι παντα απαραιτητο) και ενα εμποτισμου με αποχρωση μαονι για τελικο χερι (δυο χερια).
fFBTL5Bh.jpg

Το τριτο βερνικι στα δεξια ειναι και αυτο εμποτισμου αλλα αχρωμο. Το πηρα για την περιπτωση που το δευτερο χερι εμποτισμου μαονι σκουρυνει πολυ το ξυλο, οποτε θα το περασω αχρωμο.
Τα βερνικια τα πηρα ολα Gel και νερου επειδη τα εχω βολευτει τοσα χρονια καθως νομιζω οτι στρωνουν πιο καλα, δεν μυριζουν, αλλα κυριως δεν τρεχουν. Και τα πινελα πλενονται ευκολα.

Εδω πληροφοριακα οι οδηγιες για το μυκητοκτονο...
Rd5lzwLh.jpg

...και για το βερνικι εμποτισμου.
knvMLGmh.jpg

• Like
Reactions: newbie
Το συντηρητικά η τα βερνίκια εμποτισμου που είναι χρωματιστά χάνουν.την αποχρωση τους οταν αναμειγνιωνται με άχρωμο συντηρητικό η βερνικι εμποτισμου.. όσο περισσότερο.μπει τόσο χάνεται η αποχρωση...
Όταν λέει 1 η 2 στρωσεις εννοεί να γίνει ακόμη πιο σκούρα η αποχρωση...
Εκεί παίζεις..

Πάντα δοκιμάζουμε σε ένα ξυλο την αρχική αποχρωση και εάν μας φενεται έντονο τότε το αραιώνουμε με νερο..εκεί που μας αρέσει σταματάμε και ξεκινάμε να περναμε το κυριο μας ξύλο..

Μιχάλη αυτό που δεν σκέφτηκα πιο πριν ειναι ματ βερνικι κρούστας για τελικό χέρι.. Έχει ίδια εικόνα με του εμποτισμου αλλά κλείνουν οι.ποροι..τεσπα..

• Like
Reactions: Χιωτης
Δεν θα τα αναμιξω, θα περιμενω να στεγνωσει καλα το πρωτο χερι και μετα θα περασω το αχρωμο απο πανω. Το εχω ξανακανει.
Αυτο μονο στην περιπτωση που το δευτερο χερι μαόνι σκουρυνει πολυ. Θα το τσεκαρω στην κατω πλευρα του τραπεζιου, οποτε δεν υπαρχει θεμα.

Εχω βερνικι κρουστας και ματ και γυαλιστερο και σατινε. Το ματ οντως ειναι σαν να μην το εχεις περασει καθολου, ιδανικο για καποιες εσωτερικες κατασκευες κυριως. Απλα δεν μου αρεσει το ξεφλουδισμα στα βερνικια κρουστας, προτιμω να το περναω ενα χερι καθε 3-4 χρονια.

• Like
Reactions: enduras1 and KOSSTV
Θα περασω ξανα τους αρμους μιας μικρης ταρατσας απο μωσαικο που εχουν εν μερει ξεραθει, με ενα ελαστομερες νερου της Vechro που χρησιμοποιω χρονια.

BD1Lj4Fh.jpg

Ευτυχως που το εφερε η κουβεντα με τον Κωστη και μου ειπε οτι καλο ειναι να βαλω ασταρι (αυτο στα δεξια) πριν την εφαρμογη του ελαστομερους. (y)

Και τώρα που μάθαμε από βαψίματα :ROFLMAO: :LOL:

Πάμε στο επόμενο project:
Κάγκελο παραθύρου από μασίφ 14mm (έχει λίγη δουλειά ακόμα).
20250917_191009.jpg

Αφού τριφτει και καθαριστεί, θα ξεκινήσει η πανεύκολη και ταχύτατη διαδικασία του βαψίματος. Τρέμετε ελαιοχρωματιστές 😁

Υπάρχουν τα παρακάτω υλικά.
Για το αστάρι, το χρωματοπωλείο μου είχε πει ότι κάνει και για μαύρα σίδερα. Ισχύει ή να πάρω κάποιο άλλο;
Συνδυάζονται αυτά τα υλικά;

20250918_144658.jpg
από ρολάκια εχω αυτά: Υπάρχουν αρκετά αχρησιμοποίητα.
20250918_144941.jpg 20250918_145127.jpg

Παρόλη την τεράστια εμπειρία μου και τις απίστευτες δεξιότητές μου :unsure::ROFLMAO::ROFLMAO:, θα αποδεχθώ πάσα πρόταση και βοήθεια.....

• Like
Reactions: dk31
Το χρωμα είναι μια χαρά...
Το.ασταρι για γαλβανιζε η αλουμινίο χρησιμοποιηται ώστε να δημιουργηθούν ποροι για να βαφτεί με επόμενα υλικα...
Είναι.εντελως αραιο για αυτο το σκοπό..
Δεν το συνιστώ στην δική σου περίπτωση..

Εφόσον το έχεις καθαρίσει από λίπη(εάν το.καγκελο είναι καινούργιο θέλει πρώτα καθάρισμα με δυαλιτικο με πανί για να φύγει η λαδιλα που έχει πανω) και έχει τριφτει με γυαλόχαρτο η ατσαλοσυρμα το καγκελάκι θες καθαρό ασταρι μεταλλου...

Ειναι το ιδανικοτερο και αφήσει πέτσα/ κρουστα ωστε να "μονωσει" την σιδερια...
Η ποσότητα που θα χρειαστεί δεν είναι πάνω από μισό κιλό.. ο Γαραφας εχει..

Όσο αφορά τα ρολακια το πρώτο έχει πυκνη τρίχα το ενω το δευτερο είναι βελουτέ για βερνίκια.. εάν δεν πάρεις microstar(0.80 εχει το ενα) εγώ θα έβαζα το πρώτο..

Η διαφορά είναι στην ποσότητα που αφήνει...το πιο πυκνό θα αφήσει παραπάνω κάτι που το θέλουμε..

Στο συγκεκριμενο ομως περνάς και γυρνάς πίσω και "σουμαρεις"..

Σουμαρισμα= επαναλαμβανομενες κινήσεις μπρος πίσω απαλά ώστε να αφήσουμε την κατάλληλη ποσότητα και να "φυγει" το περιττό υλικό..

Η αραίωση στο ασταρι 10% και το ίδιο στο χρώμα...

Ότι άλλο θες ρώτα...!!!

Τελειωσε και ο παγκος. Kαταπληκτικο το χρώματος Μαονί βερνικοχρωμα τζελ της Er-Lac!!!!!

Δυο χερια περασμενο και σχεδον μηδενικο σταξιμο oπως τα περισσοτερα Gel.
0giHZ0nh.jpg

H αποχρωση ειναι ακριβως αυτο που ηθελα. Η φωτο το αδικει!!

Απλωνεται ομορφα, πραγματικα αοσμο και τα πινελα ξεπλενονται ευκολα με νερο και σαπουνι!

Πηρα δυο τσιμεντοειδη κονιαματα της ΙSOMAT για καποιες δουλειες και μεταξυ αλλων για να φραξω μια τρυπα σε ενα τοιχειο απο μπετον που μπαζει νερο στις μεγαλες βροχες.

Το μικρο Isomat Aquafix και το 4κιλο Ιsomat Fix Rapid
tDTkM0Lh.jpg

Υπαρχουν παρα πολλα τσιμεντοειδη, αλλα προτιμησα αυτα μετα απο καποια συντομη περιηγηση στο διαδικτυο.

Θα επανελθω για το αποτελεσμα του Aquafix σε επισκευη τρυπας/ρωγμων που εγινε με κοινο τσιμεντο που ΔΕΝ εφραξε σωστα την τρυπα σε προηγουμενη επισκευη στο ιδιο σημειο.