Πρώτα από όλα ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους σας για τις χρήσιμες συμβουλες και πληροφορίες.
Αν και είμαι άνθρωπος που μαθαίνω εύκολα διότι αν κάτι μου αρέσει το ψάχνω βαθειά και θεωρώ ότι έχω μάθει λίγα πράγματα πάνω στην φωτογραφία σίγουρα δεν φθάνουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τις δικές σας καθώς επίσης και την γνώση σωστού χειρισμού μίας DSLR.
Αλλά επειδή η τσέπη μου δεν θα αντέξει εύκολα πειραματισμούς και με σώματα και φακούς γι αυτό η σκέψη μου ήταν αγορά ενός καλού προς άριστο σώμα και ένα αρχικό φακό σχεδόν άριστο με άριστα (σχεδόν) αποτελέσματα σε φωτογραφία και βίντεο. Από την άλλη βλέποντας την νέα 550D με τα πολύ καλά χαρακτηριστικά χρησιμοποίησα το συγκεκριμένο τόπικ για να ζητήσω εμπειρείες και γνώμες πάνω σε αυτό το σώμα από άτομα τα οποία θα μπορούσα λόγω της εμπειρίας τους να εμπιστευθώ πιο εύκολα την γνώμη τους στην απόδοση της 550D (και της 5D mkII). Οποιαδήποτε γνώμη σας ευπρόσδεκτη.
Να είμαστε όλοι καλά.
Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση.
Φιλικά
Γιάννης
Θα πρότεινα να εκμταλλευτείς αυτές τις μέρες και να διαβάσεις στο Ιντερνετ τα βασικά και λίγο περισσότερα για τη λήψη βίντεο με DSLR. Επιπροσθέτως και τα κείμενα του Γιάννη Σπύρου για τους πειραματισμούς του με βιντεοκάμερες και DSLR εδώ στο φόρουμ στη διπλανή κατηγορία του βίντεο.
Από εκεί και πέρα σε θέμα εξοπλισμού το βασικότερο όλων είναι ένα καλό τρίποδο (π.χ. σαν το SLIK 700 ή το MANFROTTO 190 ) με κεφαλή βίντεο (δες σε πρώτη φάση στο
http://www.manfrotto.com/Jahia/site/manfrotto στο video supports).
Γνώμη μου ότι οποιαδήποτε προσπάθεια να κάνεις λήψεις στο χέρι είναι καταδικασμένη σε αποτυχία εκμετάλλευσης κάθε ορίου στο HD. Έτσι απλά.
Στη συνέχεια δες
τί θέλεις να τραβάς με βιντεοκάμερα. Η εξειδίκευση στο βίντεο είναι πολύ πιο συνηθισμένη από ότι στη φωτογραφία. Π.χ. άλλοι τραβούν θέματα με μεσαίες εστιακές αποστάσεις ή ημιευρυγώνια πλάνα (π.χ. γεγονότα, κοινωνικές εκδηλώσεις), άλλοι φύση (συνήθως μεσαίες αποστάσεις) και σε πόλεις (συνήθως ευρυγώνια πλάνα) και άλλοι το φυσικό βασίλειο (ζώα, πουλιά), άρα εκεί παίζουν οι τηλεφακοί.
Το να πεις ότι θα ξεκινήσεις να πάρεις μια DSLR για να τραβάς τα πάντα, απλώς δείχνει ότι δεν είσαι έτοιμος να τραβήξεις. Διότι το κάνω ένα βιντεάκι δεν σημαίνει ότι ξυπνώ το πρωί, βάζω τη μηχανή στη τσάντα και βγαίνω να δω τί παίζει.
Έτοιμος σημαίνει ότι έχω μια ιδέα, και εκεί που είμαι στο σπίτι ή κάπου αλλού αρχίζω να σκέφτομαι πώς θα την υλοποιήσω. Δηλ. που θα βάλω την κάμερα, ποιά ώρα, ποιό θα είναι το φόντο, ποιό το θέμα, πώς θα έχω δράση εξελικτική, τί πλάνα θέλω για να γεμίσω το βίντεο μετά στο μοντάζ, πώς θα έχω την ίδια κατεύθυνση φωτός, από ποιά απόσταση θα τραβώ το βίντεο κι από ποιό ύψος, αν θα χρειαστεί να κάνω ζουμ. Οι περισσότεροι μάλιστα κρατούν σημειώσεις και με αυτές δουλεύουν, ενώ κάποιοι γράφουν ολόκληρο βιβλιαράκι, ενώ τέλος κάποιοι ξέρουν απέξω το ποιηματάκι τους.
Προσωπικά θεωρώ ότι τα παραπάνω
προηγούνται της επιλογής σώματος μηχανής και φακού - φακών, ειδικά στην περίπτωση της λήψης βίντεο.
Α, και τώρα που τα είπαμε, βάλε στο παιχνίδι και την PANASONIC GH1 που θεωρούνταν μέχρι πρότινος η καλύτερη DSLR για βίντεο τουλάχιστον όσον αφορά την ευελιξία της και την ευχρηστία της. To kείμενο που θα δεις στο λινκ σου περιγράφει αυτά που θα αντιμετωπίσεις στην πράξη,
αφού αγοράσεις το όνειρό σου και θα ψάχνεις πού και πώς θα σετάρεις καλά την κάμερα, τον φακό, το σκόπευτρο (πολύ πολύ σημαντικό) και φυσικά τον ΗΥ σου.
http://www.luminous-landscape.com/reviews/cameras/gh1.shtml
Αν τώρα η φωτογραφία προηγείται του βίντεο τότε αλλάζει το πράγμα.