Γιάννη μεγειά καί έξακολουθώ νά πιστεύω ότι θά μάς δώσεις τά ποιοτικότερα άρχεία άπό τήν canon πού άλλωστε φημίζεται γιά τήν έπιστήμη τής χρωματικής άπόδοσης.Ερωτώ ποιό μόνιτορ χρησιμοποιής καί έάν είναι 10bit.
για μονιτορ επεξεργασιας εχω 40" 4Κ τηλεοραση καλιμπραρισμενη με 10 bit (dithered , οχι πραγματικο) και τελικο αποτελεσμα βλεπω στην LG OLED , που ειναι 10 bit HDR 4K κι επισης καλιμπραρισμενη.
Προφανως ειναι νεο φρουτο αυτη η Canon, εχει ξεφυγει αισθητικα αλλα και χρηστικα (εργονομικα) απο τις μεγαλες της αδελφες...
Εχει αρκετες νεες τεχνολογιες (για canon κυριως, αλλα οχι μονο) και θελει πρωτα λιγο ψαξιμο κι εξοικείωση.
Αυτο ποιυ θελω να δω ειναι κυριως 2 πραγματα...
Πρωτον, αν οντως τα χρωματα της και γενικα η εικονα της εξακολουθουν να μου αρεσουν ή εχει αλαλξει κι εμενα η προτιμηση μου και
δευτερον αν και ποσο θα μ ενοχλησουν οι ελλειψεις της.
Η πρωτη μεγαλη ελλειψη,
για μενα παντα, ειναι το IBIS, αλλα γι αυτο (ευτυχως) εχω ηδη τον Canon L 24-105mm f4 , φακο που αντιστοιχο του ψαχνω παντα σε καθε συστημα.
Ειναι ενας all around φακος που με καλυπτει σε γενικη φωτογραφηση, εχει ιδανικο ευρος για μενα (ευρυγωνιος οσο θελω και σχετικα μεγαλο τελε για πορτραιτα) , IS (πολυ σημαντικο αυτο λογω ελλειψης IBIS) και φυσικα σταθερο διαφραγμα.
Το τελευταιο ειναι παλι σημαντικο ,
για μενα , μιας και στο βιντεο ειναι απαραιτητο αλλα και στη φωτογραφια επισης, για να εχω παντα σταθερες τιμες εκθεσης (αφου δουλευω σχεδον αποκλειστικα σε Manual mode).
Εδω να πω οτι, ενας λογος που εφυγα απο τη Fuji, Ηταν η απογοητευση μου με τον νεο φακο που τοσο περιμενα , 16-80mm f4 , με τα γνωστα προβληματα στη σχεδιαση του (που δεν διορθωθηκαν με το firmware update, κι αμφιβαλλω αν θα διορθωθοιυν , αφου και αλλοι φακοι εχουν αντιστοιχα θεματα).
Η fuji , αν θελει να παιξει σημαντικο ρολο στο χωρο και του βιντεο, θα πρεπει να επανεξετασει τη σχεδιαση των φακων της, θελει πολυ δουλεια σ αυτο τομεα.
Ετσι ο 24-105mm (που τον ειχα παντα στις canon) ειναι ο φακος πασπαρτου, αρκετα καλος για γενικη χρηση, με καλη καλυψη , σταθεροποιηση και γρηγορη , αξιοιπιστη εστιαση.
Εχει επισης κλασσικο συστημα (μηχανικο) δαχτυλιδιου εστιασης, που σημαινει πολυ καλη χειροκινητη εστιαση (αν χρειαστει) στο βιντεο.
Και δεν εχει φυσικα τα 2 θεματα που ειχε ο fuji 16-80mm f4
1) χασιμο εστιασης κατα τη διαρκεια του ζοομ , ακομα και με manual - σταθερες ρυθμισεις
2) στιγμιαια αλλαγη εκθεσης παλι κατα το ζοομ και με σταθερες ρυθμισεις
Ειναι κι ενας λογος (εκτος του οικονομικου) που τον διαλεξα εναντι του νεου RF 24-105mm.... κι εφοσον δε χανεις καμια απο τις δυνατοιτητες εστιασης, ηταν μονοδρομος για μενα.
Αυτη τη στιγμη τον βρισκεις στο 1/3 της τιμης του νεου RF !
Εχει ενα ελαχιστο θορυβο εστιασης και IS , αλλα δεν ενοχλει ιδιαιτερα, αλλωστε γραφω εξωτερικα παντα τον ηχο .
Επισης, εχω ηδη παρραγειλει τον νεο
Canon RF 35mm f1.8 IS Macro, που επισης λυνει το θεμα της ελλειψης IBIS για prime, και αποτελει το δευτερο φακο που μ εκανε να στραφω στη Canon.
Πολυ καλος οπτικα, μικρος κι ελαφρυς, ιδανικος συνδιασμος για mirroless, για εξορμησεις στη πολη, για καλο bokeh, ωραιο βιντεο και φωτο με FF αισθηση, και macro (εστω και 1/2 μεγεθυνση) που χρειαζομαι πολλες φορες για φωτο αντικειμενων και προιοντων.
Εχει καλη τιμη για νεο φακο, καλυτερη απο τον αντιστοιχο της Sony kai Nikon, κι εχει επισης το νεο δαχτυλιδι των φακων RF , που σ αφηνει να το προσαρμοσεις οπως θες (εγω θα το βαλω ειτε για ISO ειτε για EV αντισταθμιση εκθεσης, οταν ερθει)
Μ αυτους τους 2 λοιπον εχω ενα βασικο συνολο που για μενα ειναι αυτο που ψαχνω καθε φορα , σε καθε συστημα.
Και μ αυτους επισης δεν εχω θεμα με την ελλειψη IBIS, οπως ξανα ειπα...
Αργοτερα θα ψαξω για εναν τηλεφακο , prime ή zoom, ή τον κλασσικο zoom 70-400 f4 IS ή καποιον σαν τον 135mm f2 - 200mm f2.8 prime.
Oi 2 τελευταιοι ειναι απο τους αγαπημενους μου φακους, μικρα διαμαντια, που τους βρισκεις κι αυτους πια σε πολυ καλες τιμες (μεταχ/νους).
Οσον αφορα το
δευτερο μεγαλο προβλημα, το μεγαλο crop σε 4Κ βιντεο, θα δοκιμασω πρωτα να δω ποσο καλο (ή οχι) ειναι το 1080 που δεν εχει crop, και μαλλον θα καταληξω στον canon 10-18 IS STM φακο για APSC σωματα, που ταιριαζει γαντι ομως λογω του crop, και δινει 4κ βιντεο με εστιακη καλυψη σε ευρυγωνιο καδρο (17 - 32 mm) .
Κι αυτον τον βρισκεις σε τρομερα χαμηλη τιμη, και καλυπτει το κενο του ευρυγωνιου βιντεο, με σταθεροποιηση επισης και STM μοτερ ιδανικα για βιντεο.
Ενα "πλεονεκτημα" του μεγαλου crop απο την αλλη, ειναι η δυνατοτητα για πολυ τελε χρηση του 24-105 στο βιντεο , με εστιακη 40-180 περιπου , που τη χρειαζομαι καποιες φορες.
Φυσικα οι αναγκες του καθενος οπως εχουμε πει ειναι διαφορετικες, αυτοι οι φακοι-συστημα μπορει να ειναι εντελως αδιαφοροι σε καποιους, για μενα αυτη τη περιοδο τουλαχιστον, ειναι αυτοι που ψαχνω και με καλυπτουν σε μεγαλο ποσοστο.
Τραβαω κυριως φωτο δρομου για προσωπικη χρηση κι ευχαριστηση, οποτε ο 35mm 1.8 ειναι ιδανικος για μενα, καi καποιες εκδηλωσεις που θελω τον 24-105mm .
Tους μεγαλους prime (απο 85 και πανω) τους θελω ειτε για προτραιτα ειτε για καλυψη ειδικων συνθηκων ... ανηψια σε αγωνες, θεατρα, αθλητικες και διαφορες εκδηλωσεις κλπ και ειδικα με χαμηλο φωτισμο.
Εκει , το FF ακομα εχει το πανω χερι , τουλαχιστον για μενα που θελω και καλη εικονα σε high iso αλλα με μεγαλες ταχυτητες κλειστρου και μικρο DOF (full frame look).
Aυτες ειναι κυριως οι απαιτησεις για μενα...και γι αυτο (ξανα)δοκιμαζω συστημα FF...αν και ξερω οτι θα χασω το πλεονεκτημα του μικρου (σχετικα) ογκου - βαρους των φακων ειδικα.
Το σωμα της EOS R ειναι ιδανικο στα δικα μου χερια, το βαρος της οχι πολυ μεγαλο, για την ακριβεια ειναι λιγο ελαφρυτερη απο την A7 III , Z6 και την XH1 !
Και δεν εξεχει και το μικρο δαχτυλακι ! :music-smiley-005: