Canon EOS R & RP full frame mirrorless

Επίσης, αν εχεις native φακό, πρέπει να ενεργοποιήσεις το high speed display, στο μενού 1, φάκελο 6.
Έτσι εχεις το minimum display lag, σε servo mode (continues tracking), και σε drive mode 8 FPS.

Sent from my iPad using Tapatalk Pro

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Olympus E-M5 Mark III

Έχει μια ρύθμιση που λέγεται "ώρα εξέτασης" αν την βάλεις στο off μια χαρά δουλεύει η μηχανή,δεν χάνεις την οθόνη. Συμφωνώ για τον ήχο του κλείστρου είναι άσχημος, η ποιότητα κατασκευής όμως είναι καλή.

Κρίμα δεν το δοκίμασα (αν και νομίζω οτι αυτό ήταν κλειστό γιατί δεν μου έδειχνε αμέσως τη φωτό που τραβηξα σε μόνο καρέ έστω ελαχιστα) το ρώτησα και στον αντιπρόσωπο της Canon όπως και σε ένα παιδί που την είχε και κανεις δεν μου είπε οτι υπάρχει κάποια ρύθμιση που δεν παγώνει το EVF στη ριπή στιγμιαία. Μάλλον η ρύθμιση που λέει ο Γιάννης βελτιωνει την κατάσταση.

Απάντηση: Re: Canon EOS R & RP full frame mirrorless

Αυτη η μηχανη σε σχεση με τον ανταγωνισμο παντως εχει δυο τρεις καινοτομιες που νομιζω οτι ολοι οι κατοχοι mirrorless θα ηθελαν

1) Σφραγισμα αισθητηρα οταν κλεινει η μηχανη

2) Δαχτυλιο στον φακο για παραμετροποιηση καθε χρησης

3) rotate flip οθονη (που δεν καταλαβαινω ακομα γιατι δεν την βαζουν ολοι οι αλλοι )

Το 1 πληροφοριακά το έχω δει και στις μικρές Panasonic , αν βγαλεις τον φακό θα δεις οτι έχει πλαστικη συρόμενη κουρτίνα. Παρατηρησα επίσης στην R στο κλείσιμο να αργεί πολύ να κλείσει η μηχανή γιατί δουλεύει ο καθαρισμός σκόνης.

Κωστα δεν ειναι σιγουρα για σπορ η μηχανη αυτη , υπαρχει μια μικρη καθυστερηση...δεν ειναι στα επιπεδα των καλων μηχανων που ξερεις σ αυτο το τομεα.
Εδω η Z6 ειναι σαφως ανωτερη...

Εγω δεν εχω RF φακο ακομα, ισως σημερα παραλαβω τον 35mm για να το δω καλυτερα και να δοκιμασω τις ρυθμισεις αυτες.
Σε πλαγια κινηση (απο δεξια προς αριστερα) σιγουρα θα εχεις θεμα να παρακολουθησεις το θεμα, αν κινειται γρηγορα.
Σε πλανα κατα πανω σου δεν θα εχεις θεμα...

Η σωστη χρηση αυτης της μηχανη σε κινουμενα θεματα ειναι εστιαση ενος σημειου κυριως , με 8fps και μικρες ριπες 5-10 φωτο καθε λιγο...

για να συνοψισω οσον αφορα καποιες δυνατοτητες παραπανω που εχεις με τους native RF φακους σε σχεση με τους EF/EF-S ... γι αυτο υπαρχουν και 4 εξτρα pin στους νεους φακους RF.

1) Eχεις μια ενδιεξη αποοστασης εστιασης (distance scale) σε manual mode .

0.jpg

2) Eχεις εξτρα σταθεροποιηση μεσω γυροσκοποιου που εχει μηχανη και φακος (RF) ετσι ωστε να δινει καλυτερη σταθεροποιηση, ειδικα αν ενεργοποιησεις και την ηλεκτρονικη σταθεροποιηση (συνδιαστικη σταθεροποιηση δηλ.)

1.jpg

3) High speed display για high speed shooting.
Αν δεν εχεις RF φακο ή εχεις κλειστη αυτη τη επιλογη με RF φακους, στην ουσια συγχρονιζει το fps της ληψης (πχ 5 fps) με το fps της οθονης!
Αποτελεσμα αυτου σημαντικο Lag....
Με ενεροποιημενη αυτη την επιλογη εχεις περισσοτερα καρε , οχι φυσικα real time review (οππως στην Α9) , αλλα μια καποια βελτιωση που ειναι σημαντικη

2.jpg

4) Το control ring που εχεις στους RF φακους για διαφορες λειτουργιες (επιλογης χρηστη).
Το τελευταιο ειναι και το μονο που μπορει καποιος να εχει με EF/EF-S Φακους, αν παρει τον εξτρα ανταπτορα που εχει αυτο το δαχτυλιδι (200 ευρω!)

4.jpg

5) την επιλογη να εχεις ρυθμιζομενη ταχυτητα εστιασης στο βιντεο, ειτε σε drive (continues) mode ειτε σε manual mode μεσω του δαχτυλιδιου εστιασης.
Οι φακοι EF/EF-S που ειναι με STM μοτερ (ειδικα για βιντεο) εχουν ατερμονο δαχτυλιδι εστιασης (οπως σχεδον ολοι οι φακοι σε ολες τις mirrorless) , οποτε ξεχνας το manual rack focus μ αυτους τους φακους.

5.jpg

Απάντηση: Re: Canon EOS R & RP full frame mirrorless

Κωστα δεν ειναι σιγουρα για σπορ η μηχανη αυτη , υπαρχει μια μικρη καθυστερηση...δεν ειναι στα επιπεδα των καλων μηχανων που ξερεις σ αυτο το τομεα.
Εδω η Z6 ειναι σαφως ανωτερη...

Εγω δεν εχω RF φακο ακομα, ισως σημερα παραλαβω τον 35mm για να το δω καλυτερα και να δοκιμασω τις ρυθμισεις αυτες.
Σε πλαγια κινηση (απο δεξια προς αριστερα) σιγουρα θα εχεις θεμα να παρακολουθησεις το θεμα, αν κινειται γρηγορα.
Σε πλανα κατα πανω σου δεν θα εχεις θεμα...

Η σωστη χρηση αυτης της μηχανη σε κινουμενα θεματα ειναι εστιαση ενος σημειου κυριως , με 8fps και μικρες ριπες 5-10 φωτο καθε λιγο...

Έτσι ακριβώς τη δοκίμασα Γιάννη, μόνο σημείο και μικρές ριπές αλλά κόμπιασε το EVF , ίσως επειδή υπήρχε μόνο τεχνητός φωτισμός στην αίθουσα. Το ξέρω οτι δεν είναι σπορ μηχανή και δεν περίμενα κορυφαία απόδοση σε αυτό τον τομέα. Αυτά θα τα δούμε λογικά στο επόμενο μοντέλο που θα έχει και Ibis. Πάντως ακόμη και ομαλή να είναι η ροή της εικονας στο EVF σε ριπή αυτό δεν ισοδυναμει με επιτυχή εστίαση. Αν με τη μηχανή ακολουθεί κανεις το θέμα εστιάζοντας συνεχώς το σημαντικό είναι να είναι real time η εικόνα γιατί αν υπάρχει έστω και μικρο lag (καθυστέρηση) ακόμη ομαλή να είναι η ροή πιθανως ο κινούμενος στόχος να είναι κάπου αλλου οπότε και η μηχανή μπορεί εύκολα να χασει την εστίαση ειδικά αν ο στόχος είναι μικρός.

δεν την εχω δοκιμασει ακομα σε απαιτητικη φωτογραφηση, οποτε δε ξερω Κωστα...
ΥΓ... ελπιζω να ειχε και το τελευταιο firmware 1.4 , γιατι εχει βελτιωθει μ αυτο αρκετα

Εντωμεταξυ μολις ηρθε και ο 35mm 1.8 OS macro !

Γι αυτο ειναι φτιαγμενες οι mirrorless..κακα τα ψεματα !

Μικροι, ελαφριοι , φωτεινοι φακοι ...αν ειναι και οικονομικοι, ακομα καλυτερα :p

Tαιριαζει γαντι πανω στη μηχανη, δε νομιζω να βγει ευκολα απο πανω της.

IMG_2630.jpg

35mm εστιακή απόσταση σε FF είναι must, χοντρικά μόνο με αυτό το εστιακό μήκος κάνεις τα πάντα. Με τον fuji 23mm βγάζω σχεδόν όλες μου τις φώτος στην X-E3, σκέψου εσύ εδώ που έχεις και σταθεροποίηση και f1,8 και με FF αισθητήρα και macro δυνατότητες!!! Απλά τον κολλάς επάνω και ξεμπέρδεψες!! Καλορίζικος!!!

35mm εστιακή απόσταση σε FF είναι must, χοντρικά μόνο με αυτό το εστιακό μήκος κάνεις τα πάντα. Με τον fuji 23mm βγάζω σχεδόν όλες μου τις φώτος στην X-E3, σκέψου εσύ εδώ που έχεις και σταθεροποίηση και f1,8 και με FF αισθητήρα και macro δυνατότητες!!! Απλά τον κολλάς επάνω και ξεμπέρδεψες!! Καλορίζικος!!!

Οντως, ετσι ειναι...εχω κι εναν manual 50mm 1.7 οποτε ξεμπερδεψα με κοντους primes.

Tωρα θελω κατι σε tele ...αργοτερα ομως, τον Canon 70-200 f4 L IS.

η εστιαση κυριως στο βιντεο ειναι ΜΑΓΙΚΗ !

Αψογη, χωρις κολλληματα και δισταγμους, καλλυτερη και απο τη sony που θυμαμαι.
Η Fuji εδω εχει πολυ δρομο να διανυσει ακομα...

Ειδικα στο rack focus μεσω της touch screen ειναι αριστη και με τον φακο αυτο (που ειναι native) εχω επιτελους και ρυθμσιη ταχυτητας κι ευαισθησιας !

Τοσο, που σκεφτομαι ν αλλαξω τον "παλιο" 24-105 με τον νεο RF ....:smash:

Στη φωτο ομως παρατηρησα ενα θεμα...αν εχεις εστιασε σε macro , πολυ κοντα δηλλ. η μηχανη μετα δυσκολλευεται πολυ να παει σε μακρινι θεμα!
Τοσο που καποιες φορες πρεπεινα παω σε manual εστιαση kai να φυγω απο macro αποσταση - εστιαση και μετα ξανα σε auto.

Επειδη εχω πολλυ καιρο που ειχα Macro φακο, μπορει καποιος να δοκιμασει σε αλλη μηχανη αν εχει και να μας πει αν εχει την ιδια συμπεριφορα?

τι εβαλες σαν λειτουργια στο δαχτυλιδι ?
Εγω σκεφτομαι το ISO ή το διαφραγμα (για να μου θυμιζει fuji φακους )!

Οχι ακομα το απογευμα θα ασχοληθω.

ISO δεν υπαρχει λογος . Υπαρχει στο κουμπακι M-Fn by default διπλα στο κουμπι του κλειστρου και κυριως υπαρχει πολυ ευκολα στο Q menu της οθονης touchpad (κινητο την εκαναν την καμερα....:p)

Σε εναν γερολυκο σαν εμενα μια ειναι η χρηση για αυτο το δαχτυλιδι : επιλογη διαφραγματος (πολλοι σκεφτονται το exposure compensation αλλα εγω ποτε δεν το χρησιμοποιουσα ουτε στις παλαιες καμερες)

η εστιαση κυριως στο βιντεο ειναι ΜΑΓΙΚΗ !

Αψογη, χωρις κολλληματα και δισταγμους, καλλυτερη και απο τη sony που θυμαμαι.
Η Fuji εδω εχει πολυ δρομο να διανυσει ακομα...

Ειδικα στο rack focus μεσω της touch screen ειναι αριστη και με τον φακο αυτο (που ειναι native) εχω επιτελους και ρυθμσιη ταχυτητας κι ευαισθησιας !

Τοσο, που σκεφτομαι ν αλλαξω τον "παλιο" 24-105 με τον νεο RF ....:smash:

Στη φωτο ομως παρατηρησα ενα θεμα...αν εχεις εστιασε σε macro , πολυ κοντα δηλλ. η μηχανη μετα δυσκολλευεται πολυ να παει σε μακρινι θεμα!
Τοσο που καποιες φορες πρεπεινα παω σε manual εστιαση kai να φυγω απο macro αποσταση - εστιαση και μετα ξανα σε auto.

Επειδη εχω πολλυ καιρο που ειχα Macro φακο, μπορει καποιος να δοκιμασει σε αλλη μηχανη αν εχει και να μας πει αν εχει την ιδια συμπεριφορα?

Η εστίαση σε βίντεο των canon είναι εκπληκτική, εδώ με τις παλιές και entry level 800D, M100, M6 είχα πάθει πλάκα, σκέψου εδώ τι έχουν κάνει!!! Για μένα είναι σίγουρα καλύτερη και από τις νέες sony (σε βίντεο τουλάχιστον)...Γιάννη μην γράφεις άλλα γιατί θα πάω να την πάρω και μέχρι να το κάνω αυτό θα την έχεις δώσει και θα έχεις πάρει κάτι άλλο!!!χαχα

Canon EOS R & RP full frame mirrorless

Κάτσε μήπως προλάβεις τη δικιά μου! :p

Το μόνο που υπερέχει λίγο η σονυ στην εστίαση στο βίντεο , είναι ότι στη πιο γρήγορη ρύθμιση είναι λίγο πιο γρήγορη από την canon, στην αντίστοιχη ρύθμιση.
Αλλά στη canon είναι λίγο πιο ομαλή ...

Και με τις 2 είμαι σαφώς ικανοποιημένος.

Είναι μεγάλη απόλαυση πάντως οι μικροί φακοί ... μακάρι να βγάλει κι άλλους η canon ή και οι υπόλοιπες εταιρείες.

Αλήθεια, έχει ακουστεί κάτι γι αυτό;

Οι Sigma και tamron ειναι προς το παρον αφοσιωμενες στις μοντουρες Ε και L Γιαννη.

Εκει εχουν ριξει το βαρος τους ομως ειδικα για την Sigma στοιχηματιζω οτι σε ενα λογικο διαστημα θα ολοκληρωσει το reverse engineering της με τις μοντουρες RF και Z και τους ιδιους φακους που βγαζει για mirrorless τωρα θα τους προσαρμοσει και στις μοντουρες των δυο μεγαλων εταιρειων.

Ειναι θεμα χρονου πιστευω.

Ομως και η ιδια η Canon πιστευω οτι μετα τον καταιγισμο premium φακων θα στραφει σε φακους αντιστοιχους του 35mm για να μπορει να πουλαει και πιο φθηνα συστηματα.

Προτεραιοτητα για αυτους (αντιστροφη πορεια απο την Νικον) ηταν να εχει ηδη ετοιμα προς παραδοση μια ικανη σειρα φακων πριν κυκλοφορησει το premium σωμα της (αντιστοιχο της Ζ7) . Δεν ξερω γιατι αλλα αυτο κανουν.

Στην Νικον εβγαλαν πιο καλα σωματα αλλα δεν ειχαν φακους.