CD Vs LP

Άκου κανένα παλιό δίσκο [πρώτης αν είναι δυνατόν κοπής] και μετά βγάλε συμπέρασμα. Πολύ πιθανόν οι δίσκοι που σύγκρινες να έχουν τα χάλια τους. Θα βοηθούσε αν μας έλεγες περισσότερα γι' αυτούς. Πιθανόν να είναι απαράδεκτης έκδοσης δίσκοι. Λ.Σ.

Μερικές αλήθειες για το CD και για το Βινύλιο.
1)Ενα καλό πικάπ πρέπει να είναι σωστά στημένο και προσεκτικά ματσαρισμένο με την κεφαλή και το phono για να αποδώσει τα δέοντα.Σε κάθε άλλη περίπτωση όσα και να έχουμε χαλάσει το αποτέλεσμα θα είναι απο καλούτσικο εώς χάλια και τότε ένα αντοίστοιχου κόστους η ακόμη και χαμηλότερου CDP μπορεί να μας δώσει την εντύπωση οτι παίζει καλύτερα.
2)Παλιότερα οι καλές φωτογραφικές μηχανές με φίλμ μπορεί να έβγαζαν καλύτερες φωτογραφίες απο τις ψηφιακές όμως χρειαζόταν γνώσεις τουλάχιστον σεμιναρίου και το κόστος για ενα αξιοπρεπές αποτέλεσμα ήταν άστα να πάνε,άσε τον μπελά.Αναλογικά κάτι τέτοιο ισχύει και με το βινύλιο, μπορεί να χρειάζεται γνώση,χρόνο και χρήμμα τα οποία οποιος μπορεί να διάθεσει μπορεί να επιτύχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα απο οποιοδήποτε CD.
3)Tα βινύλια κοστίζουν!!!. Η σκέψη και μόνο της δημιουργίας μιας δισκοθήκης βινυλίων απο το μηδέν φέρνει ρίγη ακόμη και την δική μου ραχοκοκκαλιά όχι μόνο γιατι θα κοστίζει πιό πολυ απο ενα καλό στερεοφωνικό αλλα και για τον χρόνο που χρειάζεται να ψάχνει κανείς για τους δίσκους.Για αυτό άλλωστε και το βινύλιο είναι σπόρ αποκλειτικά για μουσικόφιλους και όχι για γκατζετάδες που θα τρέξουν να ξανααγοράσουν τη συλλογή τους με την έλευση του τάδε η δείνα νέου φορμάτ.Για τον πραγματικό μουσικόφιλο η ταλαιπωρία του ψαξίματος αντισταθμίζεται πλήρως απο την χαρά της ανακάλυψης και της ακρόασης αγαπημένων δίσκών η και CD για να μήν είμαστε απόλυτοι..
4)Ναι το cd όπως και η ψηφιακή φωτογράφική μηχανή θα φτάσει γρήγορα και έυκολα και πιθανόν οικονομικότερα σε ένα αξιοπρεπέστατο και ποιοτικό αποτέλεσμα βέβαια δεν θα φτάσει ποτέ την ποιότητα του αναλογικού φορμάτ το οποίο όπως προανέφερα για να ξεπεράσει το ψηφιακό (το φτάνει ευκολα) θέλει γνώση,μεράκι και πιθανότατα και θυσίες..
5)Το μέλλον είναι σίγουρα ψηφιακό και αυτό είναι ένα γεγονός που με ενθουσιάζει.Το lp αποτελεί ίσως την απόλυτη έκφραση μιας τενολογίας αρχαίας μεν εξαιρετικά πετυχημένης δέ, το cd έχοντας κολλήσει την ψηφιακή τεχνολογία μια τριακονταετία στα ίδια μοιάζει πια πιό αρχαίο απο το βινύλιο..
Εγώ το θεωρώ σαν ψηφιακό γραμμόφωνο σχετικά με το τι μπορεί να πετύχει η σημερινή ψηφιακή τεχνολογία στον τομέα του ήχου.Σίγουρα κάποια μέρα μια επαναστατική ψηφιακή τεχνολογία θα στείλει τα πικάπ στα μουσεία αυτή η τεχνολογία όμως δεν θα είναι το αρχαίο και ξεπερασμένο cd.
6)Η εμμονή των κατασκευαστών να σκαρφίζονται διάφορα κόλπα για να βελτιώνουν την ποιότητα της πηροφορίας που έχουν ήδη μέσα τα CD (πχ upsampling) είναι ενδεικτική παραδοχής αδυναμίας του ίδιου του μέσου να αποδώσει τα αναμενόμενα..
7)Kαι τέλος ας μου επιτραπεί να εκφραστώ λίγο αλληγορικά.Το τσιγάρο σε πακέτο προτιμάται απο την συντρπτιή πλειοψηφία των καπνιστών και το βρίσκουμε σε όλα τα περίπτερα.Παρόλα αυτά και ενώ η αγορά τους είναι εξαιρετικά μικρή υπάρχουν και τα καταστήματα με είδη καπνστού που πουλάνε πίπες χυμα καπνό πούρα κλπ.Τουλάχιστον οι καπνιστές έχουν την ειλικρείνια να παραδεχτούν οτι προτιμουν το τσιγάρο για τη ευκολία του και το χαμηλότερο κόστος του και όχι για την ανώτερη ποιότητα η το άρωμά του.
Γιατι όπως και να το κάνουμε καλό το μαλμποράκι αλλα άλλο πράμα ένα πούρο αβάνας και το ταπεινό CD ότι και να κάνει μαλμποράκι θα μείνει..

Last edited:
Ταπεινά να πω μία γνώμη προσωπική...
Πιστευώντας μέχρι τώρα οτι η τεχνολογία είναι τα πάντα....και το CD καλώς αντκατέστησε το LP...ΑΠΛΑ πρότεινα σε όλους .....τους λοξούς του χώρου....
μην ασχολείστε με πικάπ άν δεν έχετε δίσκους....δεν αξίζει τον κόπο...
Εχοντας στη κατοχή μου γύρω στα 1200 βινύλια ...το αποία δεν ήθελα να αποχωρισθώ..αναγκάσθηκα να επενδύσω χρήματα σε καλό πλάτώ το dps 2 για τα γίνω πιό σαφής......
Τ μόνο που μπορώ να πώ τώρα???
Αν θέλεις σοβαρά να ασχοληθείς με το άθλημα πάρε ένα καλό πικάπ ..
και αρχίνα να αγοράζεις δίσκους ....έστω και απο το παζάρι...
Το πικάπ των 5000 ευρώ θα σου δώσει απολαύσεις που το cd των 15000 δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να σου δώσει!!!!
Το μέσον είναι ελλειπές...απο την γέννεση του

Το παράδειγμα με το φιλμ και το ψηφιακό format είναι εύστοχο. Και εγώ κάπως έτσι το είχα προσεγγίσει.
Αν και έγραψα την γνώμη μου κάπου παραπάνω, από τότε το έχω σκεφτεί ξανά.
Το αναλογικό και το ψηφιακό έχουν τις διαφορές και όχι το cd με το lp.

Το βινύλιο ανήκει σε άλλη εποχή που τα πράγματα ήταν διαφορετικά όχι μονο στην αναπαραγωγή τους αλλά και σε όλη την δημιουργία. Από τα όργανα, τον τρόπο ηχογράφησης, γενικότερα τα μέσα παραγωγής της μουσικής.
Όποιος μεγάλωσε με lp έχει "μνήμες" της εποχής εκείνης και είναι κάτι σαν την αίσθηση που αφήνει το φίλμ απέναντι στην ψηφιακή φωτογραφία.
Σημασία έχει το περιεχόμενο.
Δεν μπορώ να φανταστώ μια σύγχρονη μπάντα να παίζει "αναλογικά", εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις.

Από την άλλη τα ψηφιακά βελτίωσαν κατά πολύ πολλές παραμέτρους στα δύσκολα κομμάτια, εγγραφής - επεξεργασίας και αναπαραγωγής.(μετρήσιμα βέβαια)

Η γνώμη μου είναι ότι η γενιά που μεγάλωσε την 10ετία του '80 άντε και του '90 θα είναι και η τελευταία που ακούει με αυτό τον τρόπο.

Κι όμως έχω διαβάσει πολλά άρθρα απο ξένες εφημερίδες και περιοδικά,που μιλούν για την...όψιμη γοητεία του βινύλιου στους πιτσιρικάδες.
Δεν είναι τυχαίο τα πόσα πλατό πουλιούνται και πόσες εταιρείες παράγουν σε μεγάλους αριθμούς μηχανήματα ,απο μεγάλες γκάμες ανά κατασκευαστή.

Μμμμ, ναι, προχθές πήρε το μάτι μου στο Public καμιά 15αριά τίτλους -πραγματικός καταιγισμός, βασικά της Sony. Και το κομβικό σημείο του πλασαρίσματος είναι ότι έτσι ακούτε -λέει- τη μουσική όπως θα το ήθελαν οι δημιουργοί της -τέλος πάντων, κάπως έτσι. Και εδώ που τα λέμε, καλά λέει το sticker. Άμα είσαι 70άρης αμερικανοξεκούτης ή χαϊεντάς με παρωπίδες και μυαλό κολλημένο, το μόνο που σου έχει μείνει να λες είναι το κλασικό "εμείς στον καιρό μου...". Μιλάμε δηλαδή για φρέσκους τίτλους, Highway 61 Revisited, Forever changes, Stand! και τα τοιαύτα.

Φαντάζομαι του χρόνου θα επανακυκλοφορήσουν 78άρια της Κάκιας Μένδρη και του Νίκου Επιτροπάκη, από βακελίτη ανακυκλωμένο από γνήσιες χιτλερικές τουαλέτες. Ααχχχχ, ωραίες εποχές, να δούμε πάλι στις βιτρίνες και κανένα γραμμόφωνο καλέ...

Μια φορά και έναν καιρό -πριν από ένα χρόνο :shot: - άκουγα ένα πικάπ που έκανε 8 χιλιάρικα με μια κεφαλή που έκανε 3.5 χιλιάρικα , ένα phono-stage που έκανε 3 χιλιάρικα . Επαιζε με μηχανήματα αξίας 15 χιλιάρικα ενισχυτής , 8 ο προ και 6 χιλιάρικα τα ηχεία πλην καλωδείων. Το πικάπ στους ίδιους δίσκους έπαιζε ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ από το δικό μου που είναι σχεδόν αστείο (Project 6 - Bens Ace Medium - Phono Stage εως και για γέλεια το tube box της project και καλώδεια Audioquest τα ακριβότερα σε χαλκό παντού - γενικώς μια low-medium/low budget κατάσταση για τους 180 περίπου δίσκους LP που έχω). Ηταν λεπτόηχο , με σκληρότερο ήχο , την ίδια παρουσία λεπτομέρειας χονδρικά, με σκληρότερα 'σ' και 'f' που πετάγονταν μπροστά και πολύ σκληρότερα βιολιά - ενώ το δικό μου είναι πιο μουσικό και καθαρό χωρίς να ομαδοποιεί πχ. τα βιολιά. Τί θέλω να πώ: Εκεί η περιπέτειά μου πάγωσε με το πικάπ που αδικαιoλόγητα έπαιζε τόσο 'χάλια' στον χώρο του επαγγελματία - σίγουρα δεν δικαιολογούσε τα εξτρά χρήματα.

Στο ίδιο λοιπόν σύστημα βάλαμε ενα CD των 3 χιλιάδων και έπαιζε ρέστα τα ίδια μουσικά έργα/εκδόσεις που είχα σε CD - τα έπαιζε μαγικά. Φθάνω κατευθείαν στο αποτέλεσμα: εαν είναι να δώσω ΣΗΜΕΡΑ - ΤΟ 2008 - για να πάρω τον ήχο που θέλω και το πικάπ που ΑΞΙΖΕΙ κατα την κρίση μου να αγοράσω (ενα μάρκας x που κάνει 5 χιλιάρικα, με την Koetsu Rosewood signature που αγαπάω και πρέπει να κάνει και αυτή κανα 4 άρι και ένα phono stage με μπαταρία που θεωρώ κορυφή στα χρήματα και κάνει ένα χιλιάρικο και έναν SME IV.VI ) πάει πολύ μακρυά ή βαλίτσα και προτιμώ να πάρω αξιοπρεπέστατο ήχο πλέον από ένα DAC ή ένα CD (πχ το Acute της EAR) τών 2.5-8 χιλιάδων ευρώ μιας που δεν αντέχω να τρέχω να μαζεύω LPs πλέον από όλο τον πλανήτη και να λέω στο τέλος... χμμμ ο Gaisnbourg ακουγόταν χειρότερα στο LP που αγόρασα 7 ευρώ και ήταν και ελαφρώς... B σε κατάσταση από το remaster της Philips που τελικά είναι εξαιρετικό... Ούτε αντέχω να δίνω 30-40 ευρώ σε καινούργια LPs τα οποία έχουν εξαίρετη ποιότητα ήχου αλλά έρχονται με σταγονόμετρο και με αναγκάζουν να ακούσω οτι βρώ δίνοντας ένα κάρο χρήματα.
Αυτά που λέει το stereophile οτι πήρα ένα πικάπ με 300 ευρώ και μια κεφαλή με 200 και παίζει καλύτερα από το DAC1 καλύτερα... να μην πώ. Παίζει απλά διαφορετικά - όχι καλύτερα.

Last edited:
Ρε παιδια οσοι εχουμε και απο τα δυο μεσα και ακουμε, και οι περισσοτεροι υποστηριζουμε το πικαπ εχουμε καποιον λογο να το κανουμε? Οσον αφορα τους τιτλους υπαρχουν καινουριοι και παρα πολλοι μαλιστα.
Ξερετε ποσους γνωριζω που ηταν πολεμιοι του αναλογικου και μολις ακουσαν καποιο καλοστημενο συστημα αλλαξαν αποψη? τελος παντων δεν νομιζω οτι αυτη η συζητηση μπορει ποτε να καταληξει καπου. Ολες οι αποψεις δεκτες...

Το πικάπ είναι γιά μερακλήδες, θέλει την φροντίδα του και τον τακτικό
έλεγχο στις ρυθμίσεις του! Αν δεν ικανοποιούνται αυτοί οι όροι, αφήστε το
καλύτερα και ασχοληθείτε με την ευκολία χρήσης του CD! Δεν μου έχει
τύχει ποτέ σε σύστημα και με τις δύο πηγές να ακουστεί καλύτερα το CD
από το βινύλιο, εξαιρώ τις περιπτώσεις που το πικάπ ήταν πολύ φτηνό σε
σχέση με το CDP!

Γιά να μην με θεωρήσετε ''κολλημένο'' είμαι βινυλιάκιας, αλλά χρησιμοποιώ
το CD πολύ πιό τακτικά από το πικάπ. Σε καμία περίπτωση δεν το απαξιώνω
ως μέσο, απλά ο ήχος του βινυλίου είναι πιό κοντά. . . κατά την προσωπική
μου άποψη!

Αυτά που λέει το stereophile οτι πήρα ένα πικάπ με 300 ευρώ και μια κεφαλή με 200 και παίζει καλύτερα από το DAC1 καλύτερα... να μην πώ. Παίζει απλά διαφορετικά - όχι καλύτερα.

Τότε γιατι σε πρόσφατη κόντρα μεταξύ ενός Symphonic line Der" CD-Spieler MK 2 και ενός Pro-Ject RPM 10 με μια sumico celebration και ένα Creek OBH 15 για phono το δευτερο έσκισε στα δύο το πρώτο;.
Και η διαφορά δεν ήταν καθόλου θέμα ερμηνείας.Ακούσαμε τα πενταπλάσια πράγματα,θές όγκο,σκηνή,αρμονικές,ανάλυση,σώμα,δυναμικά ..η μέρα μα την νύχτα... Βέβαια το symphonic απο μόνο του έπαιξε υπέροχα μόλις έπαιξε το pro-Ject όμως... καμία σχέση.Παιδιά η διαφορά δεν είναι θέμα ερμηνείας τα αναλογικά του σήμερα παίζουν όπως θα παίζουν τα ψηφιακά του αύριο(ίσως)..

Γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε;

Τα καλά πλατό-βραχίονες-κεφαλές είναι μηχανολογικά κομψοτεχνήματα.Αν και δεν έχω πλέον πικάπ(έχω ένα cdp των 5500),δεν χορταίνω να τα ακούω και να τα περιεργάζομαι.Εχουν πολύ μαστοριά,μυαλό και ψυχή πάνω τους.

Οσες φορές ακούω κάποιον εξαιρετικό συνδυασμό φεύγω...
Δεν έχω πιά το κουράγιο να ξεκινήσω πάλι απο την αρχή.

Ταπεινά να πω μία γνώμη προσωπική...

Το πικάπ των 5000 ευρώ θα σου δώσει απολαύσεις που το cd των 15000 δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να σου δώσει!!!!
Το μέσον είναι ελλειπές...απο την γέννεση του

+1 Μόνο που δέν χρειάζεται κανείς να φτάσει σε στρατόσφαιρικές τιμές για να απολαύσει.Γυρω στο χιλιαρικάκι οι διαφορές είναι πλέον προφανείς.

Καλά, δεν είναι απαραίτητος και τόσο τακτικός έλεγχος.

Θυμάμαι που μου είχε πει ο Γιώργος ο Πολυχρονίδης, δυο χρόνια τώρα η ανάρτηση του Gyrodec δεν έχει "χαλάσει" καθόλου (και το ελέγχει τακτικά).

Μια φορά στο εξάμηνο, ένας έλεγχος στις βασικές ρυθμίσεις αρκεί.

Υ.Γ. Κατά 90% ο ev.kaikas αστειευόταν. Έτσι δείχνει το δεύτερο ποστ του, τουλάχιστον...

Kατα την αποψη μου το πικαπ υπερτερει μονο σε υποδυεστερα συστηματα οπου τα βοηθαει λιγο με τους χρωματισμους του.

Το καλυτερο συστημα που εχω ακουσει στη ζωη μου ειναι με πηγη EMM LABS.

Aμα βαλεις στην εξισωση και το γεγονος οτι δεν βρισκεις υλικο παρα μονο απο καλλιτεχνες που εχουν πεθανει εδω και δεκαετιες η αιωνες, συν τη δυσχρηστια του, τοτε το cd ειναι ξεκαθαρος νικητης.

Re: Απάντηση: CD Vs LP

Kατα την αποψη μου το πικαπ υπερτερει μονο
Aμα βαλεις στην εξισωση και το γεγονος οτι δεν βρισκεις υλικο παρα μονο απο καλλιτεχνες που εχουν πεθανει εδω και δεκαετιες η αιωνες, συν τη δυσχρηστια του, τοτε το cd ειναι ξεκαθαρος νικητης.
Τς τς τς....
Νομίζω οτι υπερβάλλεις λίγο σε αυτότο θέμα.:BDGBGDB55:
Πέρα του οτι βρίσκονται οι περισσότερες νεες κυκλοφορίες σε βινύλιο,απο ότι ξέρω ο MICK JAGGER o DAVID BOWIE o OZZY και πολλοί άλλοι ζουν και βασιλεύουν, εκτός και εαν συγκρινες το CD με το γραμμόφωνο τοτε συγνώμη λάθος..