Ενδιαφέρον τόπικ. Παρόλο που το μήκος του δεν επιτρέπει να αποκτήσει κανείς πλήρη εικόνα της εξέλιξής του, φαίνεται στις τελευταίες σελίδες να καταλήγει ως σύγκριση αναλογικού με ψηφιακό ήχο.
Διάβασα τελευταία ένα ενδιαφέρον βιβλίο, το Mixing With Your Mind του Mike Stavrou (πολύ καλός ελληνοαυστραλός ηχολήπτης, απλά και μόνο ν' αναφέρω ότι έχει δουλέψει στα AIR Studios του Λονδίνου) που μου έλυσε πολλές απορίες σχετικά με το θέμα.
Ο Stav παρουσιάζει τον ήχο σαν έναν ουρανοξύστη. Η αναλογική ηχογράφηση είναι η φωτογράφηση του πύργου με την εστίαση στο κέντρο, στο μέσο του κτηρίου (εκεί που βρίσκεται ο κύριος όγκος της ηχητικής πληροφορίας, όπως λέει). Οι πρώτοι όροφοι καθώς και η κορυφή απεικονίζονται με αρκετή ευκρίνεια, που όμως μειώνεται όσο απομακρυνόμαστε από κέντρο εστίασης. Με την ψηφιακή ηχογράφηση, το focus βρίσκεται στην κορυφή. Η αντένα του κτηρίου φαίνεται ολοκάθαρα, με εντυπωσιακή λεπτομέρεια, όπως και όλοι οι πάνω όροφοι. Όσο κατεβαίνουμε χαμηλότερα όμως τα πράματα γίνονται πιο θολά. Και καταλήγει λέγοντας ότι οι δυνατοί σε ένταση ήχοι περιγράφονται με τη μεγαλύτερη δυνατή λεπτομέρεια, με το μεγαλύτερο εύρος πληροφορίας (16bit), ενώ οι πιο σιγανοί ήχοι περιγράφονται με λιγότερα bit, άρα λιγότερο λεπτομερώς. Σαν παράδειγμα αναφέρει την εντυπωσιακή ικανότητα του κιθαρίστα Jonh Williams να ξεχωρίζει (με κλειστά μάτια και χωρίς καμιά απόκλιση) την ψηφιακή από την αναλογική ηχογράφηση του ίδου κομματιού. Όπως του εξήγησε, το δάχτυλό του έκανε έναν ανεπαίσθητο ήχο τη στιγμή που "άφηνε" τη χορδή της κιθάρας. Ο ήχος αυτός ήταν παρών στην αναλογική εκδοχή, απουσίαζε από την ψηφιακή όμως!
Τέλος κλείνει τη σύγκριση λέγοντας ότι όταν βγήκε το CD, όλοι επικεντρώθηκαν στα σημεία που υπερτερούσε ο ψηφιακός έναντι του αναλογικού ήχου (δυναμική περιοχή, επίπεδα θορύβου κ.α.) και κανένας δεν έδωσε σημασία στα αδύνατα σημεία του ψηφιακού ήχου, που όμως σήμερα - σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά - είναι πλεόν φανερά.
Προσωπικά, επειδή ούτε τα αφτιά του Williams έχω ούτε τον εξοπλισμό του Stavrou, απολαμβάνω (χωρίς ... αναλογικές ενοχές) την ποιότητα του CD.
Ελπίζω να μην κούρασα με το ολίγον μακροσκελές 2ο μόλις ποστ μου. Κατευθείαν στα "βαθιά" ο νέοπας