CD Vs LP

Σημαντικό και το Phono Stage, αλλά η κουβέντα γίνεται κυρίως γιά τα ίδια
τα μέσα! Καλή η παρατήρηση όμως!!!
Άλλο πράγμα το φύσημα και άλλο η δυναμική περιοχή!

Re: Απάντηση: CD Vs LP

π.χ. ενα καλοστημενο συστημα θα ακουστει καλυτερα απο μια κορυφαια ψηφιακη πηγη και ενα κακοστημενο συστημα θα ακουστει καλυτερα απο μια αναλογικη πηγη αφου θα ευνοηθει απο τους χρωματισμους της.

Ενα καλοστημενο συστημα θα ξεμπροστιασει ανετα ενα CD...
Το καημενο 16/44 θα ακουγετε απαραδεκτο στα αυτια μετα απο ενα αναλογικο ακουσμα ακομη και απο ψηφιακη μητρα (που ειναι πλεον η πλειοψηφια)...

Κι όμως, γνωρίζω προσωπικά πολλούς σοβαρούς ανθρώπους που έχουν τσιμπήσει σε αυτό το παραμύθι: Πιστεύουν πραγματικά ότι ένα αναλογικό σύστημα είναι καλύτερο από ένα ψηφιακό! Προσέξτε: δεν είναι ότι τους αρέσει περισσότερο το αναλογικό (κάτι που σε κάθε περίπτωση είναι και υποκειμενικό και δικαίωμά τους) ή ότι είναι αναγκασμένοι να επενδύσουν σε ένα καλό πλατό επειδή έχουν, ας πούμε, πέντε χιλιάδες δίσκους (οπότε, σαφώς υπάρχει μια σοβαρή αιτία), πιστεύουν πραγματικά ότι η αναλογική τεχνολόγία είναι εγγενώς καλύτερη. Γιατί συμβαίνει αυτό; Κάνω την σκέψη, ότι ένας λόγος είναι το ότι η αναλογική τεχνολογία φαίνεται πιο κατανοητή. Γιατί, στό κάτω-κάτω τί είναι ένα βινύλιο; Ενα αυλάκι που το ακολουθεί μια βελόνα. Σωστά;

Λάθος! Οταν μιλάμε για “βινύλιο” αναφερόμαστε σε ένα σύστημα με σημαντικά άλυτα μηχανικά προβλήματα, γεωμετρία εγγενώς προσεγγιστική, ακόμη και στην περίπτωση των παράλληλων βραχιόνων, μεταβαλόμενη συμπεριφορά σε συνάρτηση με την ακτίνα, τον αριθμό αντιτύπου και την χρήση, κομβικά χαρακτηριστικά που αλλάζουν με την θερμοκρασία και την εποχή του χρόνου (όπως είναι η ανάρτηση της κεφαλής), απόκριση που καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από εξωγενείς παράγοντες (όπως είναι ο προενισχυτής phono) και βαρύτατη ισοστάθμιση δεκάδων dB! Εμένα, μου φαίνεται υποκριτικό, ύστερα από όλα αυτά να μιλάμε για jitter…

Link

Θέμη δεν ξέρω τί λες. Αυτό που εγώ ξέρω και διαλαλώ για τους δίσκους που αντιπροσωπεύω είναι ότι η Classic records κόβει τα Living stereo για πρώτη εντελώς φορά απ' ευθείας από τις εντελώς πρώτες ταινίες που ποτε δεν χρησιμοποιήθηκαν πριν, για τους λόγους που αναφέρεις και ίσχυαν στο παρελθόν ΑΛΛΑ δεν ισχύουν τώρα,
χωρίς καμία συμπίεση περιορισμό και άλλα κακά.
Ούτε σε μένα αλλά ούτε και στην Classic records είπε ποτε κανείς ότι 'ψεύδεται'.
Όπως καταλαβαίνεις με εκπλήσσει η άποψή σου. Θα ήθελα να ξέρω αν δεν είναι έτσι. Λ.Σ.
Λουκά μου μιλάω πάντα για το mainstream των βινυλίων όχι για μικρές audiophile εταιρίες σαν την Classic records. Αυτή αφ' ενός ασχολείται με κλασσικό ρεπερτόριο όπου το κομπρεσάρισμα είναι μικρό έως καθόλου, επίσης απευθύνεται σε ανθρώπους που έχουν αξιόλογα συστήματα με πικάπ που "διαβάζουν". Αν σκεφθείς ποιά είναι η δυναμική περιοχή μιας 24/96 ηχογράφησης και θελήσεις να την κόψεις σε βινύλιο ακομπρεσάριστη θα συμβούν τα εξής: Ο χρόνος του δίσκου θα πρέπει να μειωθεί κατά 30% λόγω του πλάτους των αυλακιών και θα είναι απίθανο να υπάρχουν κεφαλές με τέτοια απίστευτη αναγνωστικότητα που να διαβάσουν επιτυχώς αυτά τα αυλάκια. Γι αυτό αναφέρθηκα στους 45 σ.α.λ. δίσκους όπου το πλάτος του αυλακιού μειώνεται και έτσι διαβάζονται πιο εύκολα.
Δεν ξέρω αν έχεις στη συλλογή σου από τους πρώτους δίσκους της Ref.Recordings 45 σ.α.λ. Τους έβγαζε και σε 33. Η διαφορά ήταν πολύ μεγάλη σε δυναμική περιοχή και η βελόνα διάβαζε τα πάντα τέλεια.
Αν πάμε τώρα σε ´σύγχρονο υλικό τζάζ, ροκ κλπ τότε ο κομπρέσορας, όχι μόνο βασιλεύει αλλά είναι ο απόλυτος στυγνός μονάρχης που ισοπεδώνει τα πάντα με όλο το υλικό μεταξύ 0 και -1. Δεν υπάρχουν πιά χώροι, πιανίσιμα και φόρτε.
Δυστυχία! Για μάς τουλάχιστον.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: CD Vs LP

Φαντάζομαι αναφέρεστε στη δοκιμή που είχε δημοσιεύσει το μακαρίτικο Exreme AV. Όντως, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρωτότυπη δουλειά. Συγχαρητήρια κ. Ζαφειρόπουλε!

Παρεμπιπτόντως, θα ήθελα να σας παρακαλέσω, μολονότι είστε πολύ γνωστός επαγγελματίας σε όλους μας, να γράψετε στο avatar ή στην υπογραφή σας την επωνυμία της εταιρίας σας. Είναι κάτι που το avclub - απ' όσο γνωρίζω - ζητά από όλους τους επαγγελματίες που είναι μέλη του. Ευχαριστώ.
Παρακαλώ τον κ. Δημητριάδη να μου πεί πως γίνεται να προσθέσω τo logo της LOCATION SOUND στο avatar γιατί δεν ξέρω. Ευχαριστώ.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: CD Vs LP

Παρακαλώ τον κ. Δημητριάδη να μου πεί πως γίνεται να προσθέσω τo logo της LOCATION SOUND στο avatar γιατί δεν ξέρω. Ευχαριστώ.

Στο πάνω μέρος της σελίδας κλίκ στο USER CP και μετά κλικ στην επεξεργασία υπογραφής
και γράφεις ότι νομίζεις.

Απάντηση: Re: CD Vs LP

Θα έχεις επίσης ακούσει ότι ένα σύστημα είναι 'στημένο' και 'τιουναρισμένο' να παίζει ΜΟΝΟ κλασική ή ΜΟΝΟ τζαζ ή ΜΟΝΟ ροκ.
Κι' εγώ τραβάω καμιά φορά τα μαλλιά μου!! Λ.Σ.
_______Οff Τopic_________
Εγώ - εγώ, το πιστεύω αυτό.
Ένα σύστημα (κατά την γνώμη μου) πρέπει να είναι στημένο για συγκεκριμένο είδος μουσικής. Το ίδιο και ο χώρος ακρόασης.

.....αλλά το κουβεντιάζουμε αλλού αν θέλετε.

Μήπως να μιλήσουμε λίγο για την ουσία του πράγματος..., δηλαδή την μουσική.

Ποια "είδη" μουσικής αναπαράγει καλύτερα το κάθε μέσο και γιατί.
Ή ποια μουσικά όργανα αν θέλετε.

Δεν πιστεύω να υποστηρίζει κανείς ότι είναι το ίδιο.

Τα High-end συστήματα θα πρέπει να είναι σε θέση να παίζουν τα πάντα,
χωρίς προτιμήσεις! Όταν αυτό δεν συμβαίνει, τότε υπάρχει πρόβλημα. . .
Το ίδιο ισχύει φυσικά και γιά τις πηγές, όποιες και είναι αυτές!!!
Συμφωνω απολυτα αλλα....
για πες το αυτο σε αυτους που εχουν 300β και μονοδρομα:violent-smiley-030:

Kοιταξτε αν θεωρησουμε και δεχθουμε ως γεγονος οτι το βινυλιο εχει καποιο χρωματισμο και το cd δεν εχει τοτε σε ενα συστημα η το ενα θα παιζει σωστα τις χροιες η το αλλο. Δεν γινεται και τα δυο. Νομιζω ειναι λογικο αυτο. Οποτε μενει να αποφανθουμε αν το βινυλιο εχει ενα εν γενει χρωματισμο η οχι.

Προσωπικα και εντελως υποκειμενικα λοιπον μιας και ο μονος που μπορω να πεισω ειναι ο εαυτος μου θεωρω οτι το πικαπ υπερεχει σε καλες ηχογραφησεις απειρως απο το cd. Κουφος σιγουρα δεν ειμαι - εχω ακουσει παρα πολλα κορυφαια συστηματα που χρησιμοποιουν και τα δυο μεσα αναπαραγωγης και αυτα ειναι τα συμπερασματα μου. Μπορει λοιπον τεχνολογικα το δευτερο να υπερεχει και να παρουσιαζει διαφορα πλεονεκτηματα αλλα το μονο που με ενδιαφερει ειναι το πως μεταφραζονται αυτα οσον αφορα την αναπαραγωγη μουσικης. Δοξα το θεο δισκοι και υλικο υπαρχει σημερα σε αφθονια οποτε τον δρομο μου τον εχω χαραξει.

Kοιταξτε αν θεωρησουμε και δεχθουμε ως γεγονος οτι το βινυλιο εχει καποιο χρωματισμο και το cd δεν εχει τοτε σε ενα συστημα η το ενα θα παιζει σωστα τις χροιες η το αλλο. Δεν γινεται και τα δυο. Νομιζω ειναι λογικο αυτο. Οποτε μενει να αποφανθουμε αν το βινυλιο εχει ενα εν γενει χρωματισμο η οχι.

Μα και το cd εχει εν γενει χρωματισμους διαφορετικα ολα ιδια θα ηχουσαν αλλα εχει και ο ενισχυτης και ο προ και και και. Ακομη και τα καλωδια ρευματος. Λοιπον τι συμπερασμα θα βγει. Τι να πουμε τοτε για τις λαμπες? Με την λογικη αυτη ολοι θα ακουγαμε απο τρανζιστορ και ολοκληρωμενα αφου ολοι γνωριζουμε τα πλεονεκτημαα τους σε σχεση με τις λαμπες! Αμ δε!!!
Δεν λεω καλη η τεχνολογια και οσον αφορα τους υπολογιστες και τα κινητα καλο ειναι να την ψαχνουμε ομως εδω υπαρχει στην μεση και μια αισθηση. Η ΑΚΟΗ και αυτη δεν ξεγιελιεται ευκολα οτι και να λενε καποιοι. Διαφορετικα πρεπει να υπαρχουν πολλοι κουφοι μουσικοφιλοι...

Αρα Γιαννη συμφωνεις οτι μια τετοια συγκριση δεν μπορει να γινει γιατι ενα συστημα θα ευννοει το ενα απο το δυο αναποφευκτα.

Αν θεωρησουμε το συστημα δεδομενο και σωστο τονικα τοτε θεωρω οτι το βινυλιο εχει περισσοτερα να πει.
Μιχαλη μου το συστημα σου ειναι γενικα παραδεκτο οτι ειναι απο τα ΚΑΛΑ. Μπορει να μην εχεις "μαυρη" δισκοθηκη και να μην θελεις τωρα να ξεκινησεις. Αν σε αυτο το συστημα σου φερω ενα SIMON YORK- ενα GABRIEL και ακουσεις καποια καλη ηχογραφηση πιστεψε με θα ξεκινησεις να ξαχνεσαι...:grinning-smiley-043

Απάντηση: Re: Απάντηση: CD Vs LP

Αν θεωρησουμε το συστημα δεδομενο και σωστο τονικα τοτε θεωρω οτι το βινυλιο εχει περισσοτερα να πει.
Μιχαλη μου το συστημα σου ειναι γενικα παραδεκτο οτι ειναι απο τα ΚΑΛΑ. Μπορει να μην εχεις "μαυρη" δισκοθηκη και να μην θελεις τωρα να ξεκινησεις. Αν σε αυτο το συστημα σου φερω ενα SIMON YORK- ενα GABRIEL και ακουσεις καποια καλη ηχογραφηση πιστεψε με θα ξεκινησεις να ξαχνεσαι...:grinning-smiley-043

Κάντο!
Αντε να δούμε τι θα γράψει μετά στην υπογραφή του:flipout:

Γιαννη το ξερεις οτι το σκεφτομαι. Ο λογος που το σκεφτομαι ειναι γιατι θελω να μαζεψω αυθεντικες ηχογραφησεις του 70 απο Doors, Pink Floyd, καποια κλασσικα εργα κτλ...Αυτες πιστευω σε συγκριση με το αντιστοιχο cd θα ειναι σαφως ανωτερες. Αλλα τι γινεται ρε φιλε με το υπολοιπο 90% της μουσικης?

Ποτε θα φερεις αυτο το Simon Yorke που λεγαμε? :afro:

Ερώτηση...
Γιατί δεν κανονίζουμε μία τυφλή δοκιμούλα, καθαρά για εγκυκλοπαιδικούς λόγους όπου στον ίδιο ενισχυτή θα παίζει ένα CD και ένα πικάπ;
Το κόστος του CD μαζί με τα παρεμφερή του (Interconnect, καλώδια ρεύματος κλπ) να είναι ίδιο με του πικάπ μαζί με τα παρεμφερή του...

Χωρίς στοιχήματα και κραυγαλέα post, να μαζευτούν π.χ. 10 άτομα σε έναν χώρο και να αποφασίσουν.

Προτείνω να παίξουμε με πηγές του χιλιάρικου, ένα ποσόν που είναι νομίζω πολύ λογικό.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: CD Vs LP

Αντε να δούμε τι θα γράψει μετά στην υπογραφή του:flipout:

:grandpa: Μα είναι γνωστό ότι ο Μιχάλης έχει φαγούρα σε συγκεκριμένο ανατομικό σημείο...

Και εννοείται ότι χρειάζεται πικάπ μάζας γιατί έτσι που ακούει μουσική ένα ανάρτησης θα κόβει βόλτες στο σπίτι του...

Απάντηση: Re: CD Vs LP

Ερώτηση...
Γιατί δεν κανονίζουμε μία τυφλή δοκιμούλα, καθαρά για εγκυκλοπαιδικούς λόγους όπου στον ίδιο ενισχυτή θα παίζει ένα CD και ένα πικάπ;
Το κόστος του CD μαζί με τα παρεμφερή του (Interconnect, καλώδια ρεύματος κλπ) να είναι ίδιο με του πικάπ μαζί με τα παρεμφερή του...

Χωρίς στοιχήματα και κραυγαλέα post, να μαζευτούν π.χ. 10 άτομα σε έναν χώρο και να αποφασίσουν.

Προτείνω να παίξουμε με πηγές του χιλιάρικου, ένα ποσόν που είναι νομίζω πολύ λογικό.

Τυφλό θάναι;:Banane0: