CD Vs LP

Ερώτηση...
Γιατί δεν κανονίζουμε μία τυφλή δοκιμούλα, καθαρά για εγκυκλοπαιδικούς λόγους όπου στον ίδιο ενισχυτή θα παίζει ένα CD και ένα πικάπ;
Το κόστος του CD μαζί με τα παρεμφερή του (Interconnect, καλώδια ρεύματος κλπ) να είναι ίδιο με του πικάπ μαζί με τα παρεμφερή του...

Χωρίς στοιχήματα και κραυγαλέα post, να μαζευτούν π.χ. 10 άτομα σε έναν χώρο και να αποφασίσουν.

Προτείνω να παίξουμε με πηγές του χιλιάρικου, ένα ποσόν που είναι νομίζω πολύ λογικό.

Γιατι πολυ απλα τα πικαπ θα το καταλαβουμε για χψ λογους κατευθειαν..

Μπορεί,αλλά 650 μηνύματα τώρα,η κουβέντα γίνεται γιατί δεν υπάρχει κοινό έδαφος-κοινή αίσθηση.Μια τέτοια ακρόαση δεν θα βοηθούσε;

Μπορεί,αλλά 650 μηνύματα τώρα,η κουβέντα γίνεται γιατί δεν υπάρχει κοινό έδαφος-κοινή αίσθηση.Μια τέτοια ακρόαση δεν θα βοηθούσε;
Η γνώμη μου είναι πως όχι.
Πρέπει να υπάρχει σαφέστατο σημείο σύγκρισης και συμμετοχή πολλών ακροατών για να είναι υπολογίσιμο το αποτέλεσμα. Βλέπεις πρόκειται για υποκειμενική κρίση.

Άσε που μετά οι "χαμένοι" θα βρουν τον λόγο της ήττας... :guitarist:

οχι γιατι ενα τσικ να ακουστει απο το πικαπ οι πολωμενοι θα ξερουν τι ακουν. Οποτε ευκολα θα βγουν συμπερασματα τα οποια δεν θα ειναι αυτα που πρεπει.

επειδή δέχομαι την διαφορά του ήχου στα δύο μέσα, μου φαίνεται πιο ενδιαφέρον αυτό που αναφέραμε πριν.
Αναπαραγωγή του βινυλίου -Vs- Αναπαραγωγή cd γραμμένο από βινύλιο.

Αν οι φίλοι του βινυλίου μπερδευτούν, έχουμε νικητή.

Οι δίσκοι είναι -κυριολεκτικά- η ζωή μου. Παρόλα αυτά μοιάζω με ελάχιστους από εδώ μέσα.
Με τους δίσκους βινυλίου μεγάλωσα αλλά το Σήμερα για μένα είναι το CD.
Κύρια από άποψη ευχρηστίας, μακροβιότητας και, το κυριότερο, ποικιλίας σε τίτλους: οι περισσότερες μουσικές που ακούω προέρχονται από μικρές ανεξάρτητες εταιρίες, μερακλήδες που δεν βγάζουν ούτε τα έξοδά τους, Δύσκολες μουσικές που "δεν πουλάνε" γενικώς, πόσω μάλλον να ασχοληθούν με βινύλια πρώτης κοπής, 180 γραμμαρίων και τα ρέστα.
Προτιμώ 10 δίσκους που είναι Σύγχρονοι και ψάχνονται από έναν σίγουρο και ...δοκιμασμένο που ακούγεται υπέροχα. Θέλω να αφουγκρασθώ το Σήμερα τώρα που φτιάχνεται, όχι αύριο που θα καταξιωθεί -Αν καταξιωθεί- και θα μπεί με εξωτικό περιτύλιγμα στα σαλόνια. Και το Σήμερα, Δεν είναι η Diana Krall.
Το μήνυμα, για μένα, είναι η μουσική. Οι εξωτικές ηχογραφήσεις δεν με τρελλαίνουν: μου έχει τύχει άπειρες φορές να με τσακίσει κάτι που το ακούω από τα μεγαφωνάκια του αυτοκινήτου. Ασε που περπατάω τα 54 και έχω ανακαλύψει πως τα αυτιά μου δεν είναι πια αυτά που ήταν 10-15 χρόνια πριν. Ολα είναι σχετικά.

Πιστεύω πως υπάρχουν αυτοί που ακούν τη μουσική και αυτοί που δίνουν έμφαση κύρια στην αναπαραγωγή της.
Ανήκω στους πρώτους.

Last edited:
"Εχετε ακούσει καλό CD ή CD-DAC ?" [Δεν την κάνω σε εσάς την ερώτηση , είναι στοχαστική, φυσικά και έχετε ακούσει]. Μπορεί κάποιος να πιάσει μαγικό ψηφιακό ήχο με 6-10 χιλιάρικα ίσως και με αρκετά λιγότερα πλέον ? Στο πικάπ για να πιάσει κανείς πραγματικά καλές επιδόσεις σε όλους τους τομείς που υπερτερεί το CD και σε ορισμένες να βγεί και από πάνω (ησυχία, ανάλυση, δυναμικά, μπάσο) πρέπει να δώσει κάποιος ένα κάρο χρήματα επενδύοντας εκτός από κεφαλή και phono σε δημιουργήματα που έχουν να κάνουν με εξαιρετικά μηχανολογικά σχέδια όπως το πλατώ και ο βραχίονας. Λοιπόν , σε αυτό το πανάκριβο μηχανικό ελέφαντα εαν μπεί ενα πολύ πολύ καλό DAC ή CD με το 1/4 της αξίας , με μια κοινή καλή ηχογράφηση στα δύο μέσα πιστεύω οτι το CD με ικανοποιεί πλήρως. Μάλλον ο κόσμος πιστεύει οτι το 2008 δεν υπάρχουν μουσικότατα CD με άριστη ροή που σκοράρουν πολύυυ ψηλά. Εχώ φυσικά πικάπ και είμαι απλά και μόνο ευχαριστημένος - δεν συγκλωνίζομαι από ήχο κάθε φορά που παίζει ....τώρα εαν αγόραζα πικάπ των 30 χιλιάδων μπορεί να ξεπαιρνούσε κατά πολύ το CD των 3 χιλιάδων ευρώ του 2008. Σε ποιά θέματα όμως? Στην μουσική ροή ? Στον ρεαλισμό ? Στην έκταση ? Στην ησυχία ? Στην αναπαράσταση του stage ?

οχι γιατι ενα τσικ να ακουστει απο το πικαπ οι πολωμενοι θα ξερουν τι ακουν. Οποτε ευκολα θα βγουν συμπερασματα τα οποια δεν θα ειναι αυτα που πρεπει.

Μπορούμε απλά να αποφύγουμε τους πολωμένους.
Δεν χρειάζεται να αποφασίσουμε αν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις δύο πηγές αλλά αν τους αρέσει το ένα ή το άλλο.
Γιατί καλά τα νουμεράκια και τα bit αλλά η είσοδος που έχω στο κεφάλι είναι αναλογική και βασίζεται στο τελικό αποτέλεσμα και όχι στο τι ακούει ο παλμογράφος...

Πιστεύω πως υπάρχουν αυτοί που ακούν τη μουσική και αυτοί που δίνουν έμφαση κύρια στην αναπαραγωγή της.
Ανήκω στους πρώτους.

Μην αρχίζουμε όμως να κάνουμε τέτοιους συσχετισμούς σε κάτι που λέγεται Hi-End forum. Είναι σαν να κάνουμε τέτοιες δηλώσεις σε ένα forum υψηλής κουζίνας , ότι η ουσία είναι το φαγητό και σε καμία περίπτωση το πιάτο και η παρουσίαση ή η ποιότητα των συνοδών και εγώ ανοίκω στους πρώτους.... Εγώ ξεκίνησα 8 χρονών να ακούω μουσική 6-7 ώρες το 24άωρο και μετά να μαθαίνω κιθάρα στον Νάκα. Δεν ανοίκω στην μία κατηγορία ούτε στην άλλη , αλλα και στις δύο ταυτόχρονα. Πραγματικά δυσανασχετώ να βλέπω -ίδιως όσους δεν διαθέτουν hi-end συσκευές αναπαραγωγής που πραγματικά σέβομαι- να κατατάσουν έτσι απλά σε κατηγορίες "αυτούς που δίνουν έμφαση στην αναπαραγωγή" . Δεν θεωρώ ότι είναι διαστροφή διότι δεν με βλάπτει ούτε εμένα ούτε θέλω να πιστεύω τους γύρω μου , θεωρώ ότι είναι το κυνηγι της τελειότητας και η προσπάθεια της μεταφοράς της μαγείας όλης της υπόστασης , της οντότητας,της μαγείας του αoράτου στο σαλόνι μας μέχρι αυτό να αρχίσει να συγχίζεται με το πραγματικό, όχι απλά ως υπενθύμιση του συνόλου της παρτιτούρας/έργου νότα-νότα μέσω μιας μέτριας αναπαραγωγής αλλά και ως ήχος που πλησιάζει πιο κοντά στα πραγματικά όργανα και δημιουργεί συνάμα με το μουσικό έργο ανατριχίλες από τον χείμαρο συναισθημάτων όταν πλησιάζει κάποιος αυτό που λέμε "οι μουσικοί στο σαλόνι μας". Το κυνήγι της χροιάς που μόλις πλησιάζεις πάρα πολύ κοντά στο θήραμα αισθάνεσαι την ευτυχία του πραγματικού ήχου/instrument δίπλα σου! Φιλικά, πάντα.

Last edited:
Απάντηση: Re: CD Vs LP

....
Γιατί καλά τα νουμεράκια και τα bit αλλά η είσοδος που έχω στο κεφάλι είναι αναλογική και βασίζεται στο τελικό αποτέλεσμα και όχι στο τι ακούει ο παλμογράφος...
Η "είσοδος" που έχουμε στο κεφάλι μας, ξεγελιέται εύκολα. ;)

Απάντηση: Re: CD Vs LP

η εισοδος στο κεφαλι σου μπορει να ειναι ''αναλογικη'' :ears:,αλλα η επεξεργασια των πληροφοριων απ´τον εγκεφαλο γινεται ''ψηφιακα''. ;)

Re: Απάντηση: Re: CD Vs LP

Η "είσοδος" που έχουμε στο κεφάλι μας, ξεγελιέται εύκολα. ;)
Εξαρτάται από την είσοδο. Τί έχει διαβεί από αυτήν και τί έχει αφήσει. Τί έχει τελικά μάθει κάποιος.
Η δικιά μου ΔΕΝ ξεγελιέται με τίποτα. Δεν κρίνω εξ ιδίων τα αλλότρια. Λ.Σ.

Μην αρχίζουμε όμως να κάνουμε τέτοιους συσχετισμούς σε κάτι που λέγεται Hi-End forum. Είναι σαν να κάνουμε τέτοιες δηλώσεις σε ένα forum υψηλής κουζίνας , ότι η ουσία είναι το φαγητό και σε καμία περίπτωση το πιάτο και η παρουσίαση ή η ποιότητα των συνοδών και εγώ ανοίκω στους πρώτους.... Εγώ ξεκίνησα 8 χρονών να ακούω μουσική 6-7 ώρες το 24άωρο και μετά να μαθαίνω κιθάρα στον Νάκα. Δεν ανοίκω στην μία κατηγορία ούτε στην άλλη , αλλα και στις δύο ταυτόχρονα. Πραγματικά δυσανασχετώ να βλέπω -ίδιως όσους δεν διαθέτουν hi-end συσκευές αναπαραγωγής που πραγματικά σέβομαι- να κατατάσουν έτσι απλά σε κατηγορίες "αυτούς που δίνουν έμφαση στην αναπαραγωγή" . Δεν θεωρώ ότι είναι διαστροφή διότι δεν με βλάπτει ούτε εμένα ούτε θέλω να πιστεύω τους γύρω μου , θεωρώ ότι είναι το κυνηγι της τελειότητας και η προσπάθεια της μεταφοράς της μαγείας όλης της υπόστασης , της οντότητας,της μαγείας του αoράτου στο σαλόνι μας μέχρι αυτό να αρχίσει να συγχίζεται με το πραγματικό, όχι απλά ως υπενθύμιση του συνόλου της παρτιτούρας/έργου νότα-νότα μέσω μιας μέτριας αναπαραγωγής αλλά και ως ήχος που πλησιάζει πιο κοντά στα πραγματικά όργανα και δημιουργεί συνάμα με το μουσικό έργο ανατριχίλες από τον χείμαρο συναισθημάτων όταν πλησιάζει κάποιος αυτό που λέμε "οι μουσικοί στο σαλόνι μας". Φιλικά, πάντα.

Το "φιλικά" το θεωρώ δεδομένο.
Δυστυχώς ποτέ δεν άκουσα σε σαλόνι κάτι που να πλησιάζει έστω τον ήχο μίας Συμφωνικής ορχήστρας έτσι όπως τον ακούω στην αίθουσα συναυλιών.
Πιστεύω ότι τα πράγματα είναι σχετικά και δεν βγαίνει άκρη. Είμαι μιά χαρά με τα CDs και δεν θέλω να πείσω κανέναν ότι εγώ είμαι ...ο σωστός.
Απλά πιστεύω πως όλο αυτό το κυνήγι της τελειότητας είναι πολύ ακριβό σπόρ και για πάρα πολύ λίγους. Θα προτιμούσα να δώσω τα λεφτά μου για δίσκους. Χώρια που με το πολύ Κύριε Ελέησον κάπου, νομίζω, χάνεται και η μπάλα. Έχουμε πιά περισσότερους χαϊ-εντάδες παρά μουσικόφιλους.

Υ.Γ. το φόρουμ, δεν είναι μόνο Hi-End

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: CD Vs LP

....
Η δικιά μου ΔΕΝ ξεγελιέται με τίποτα. ...
Αναλόγως το "πείραμα".
Δεν είναι θέμα ικανοτήτων αλλά "κατασκευαστικό".

Η "στερεοφωνία" είναι ένα παράδειγμα που γνωρίζουμε όλοι :rolleyes:

"Εχετε ακούσει καλό CD ή CD-DAC ?" [Δεν την κάνω σε εσάς την ερώτηση , είναι στοχαστική, φυσικά και έχετε ακούσει]. Μπορεί κάποιος να πιάσει μαγικό ψηφιακό ήχο με 6-10 χιλιάρικα ίσως και με αρκετά λιγότερα πλέον ? Στο πικάπ για να πιάσει κανείς πραγματικά καλές επιδόσεις σε όλους τους τομείς που υπερτερεί το CD και σε ορισμένες να βγεί και από πάνω (ησυχία, ανάλυση, δυναμικά, μπάσο) πρέπει να δώσει κάποιος ένα κάρο χρήματα επενδύοντας εκτός από κεφαλή και phono σε δημιουργήματα που έχουν να κάνουν με εξαιρετικά μηχανολογικά σχέδια όπως το πλατώ και ο βραχίονας. Λοιπόν , σε αυτό το πανάκριβο μηχανικό ελέφαντα εαν μπεί ενα πολύ πολύ καλό DAC ή CD με το 1/4 της αξίας , με μια κοινή καλή ηχογράφηση στα δύο μέσα πιστεύω οτι το CD με ικανοποιεί πλήρως. Μάλλον ο κόσμος πιστεύει οτι το 2008 δεν υπάρχουν μουσικότατα CD με άριστη ροή που σκοράρουν πολύυυ ψηλά. Εχώ φυσικά πικάπ και είμαι απλά και μόνο ευχαριστημένος - δεν συγκλωνίζομαι από ήχο κάθε φορά που παίζει ....τώρα εαν αγόραζα πικάπ των 30 χιλιάδων μπορεί να ξεπαιρνούσε κατά πολύ το CD των 3 χιλιάδων ευρώ του 2008. Σε ποιά θέματα όμως? Στην μουσική ροή ? Στον ρεαλισμό ? Στην έκταση ? Στην ησυχία ? Στην αναπαράσταση του stage ?

Καλα τωρα, πικαπ των 30κ δεν εχει αντιπαλο κανενα cd. Εχετε ακουσει cd player των 3500 να χανει σε ολα απο πικαπ στο συνολο με phono κεφαλη στα 1000?
Λοιπον? Απλα ειναι φυσικο καποιοι που δεν εχουν ασχοληθει με το πικαπ γιατι κακα τα ψεματα δεν ειναι plug and play αλλα θελει κοπο και ψαξιμο να θεωρουν καλυτερο το cd, και καλα κανουν, αλλα θα επαναλαβω κατι που γραφεται και λεγεται συνηθως..." αυτο το cd παιζει τοσο καλα που ακουγεται σαν αναλογικο" το αντιθετο ομως δεν ακουγεται σαν προσον! Δηλαδη ποσοι εχετε δει γραμμενο η ακουσει " αυτο το πικαπ παιζει σαν cd" και αυτο να ειναι στα υπερ του?
Τελος παντων ειπαμε η καθε γνωμη σεβαστη και δεκτη αλλα τουλαχιστον θα ζητουσα οσοι υποστηριζουν το καθε μεσο με μανια τουλαχιστον να εχουν ακουσει καποιες σοβαρες υλοποιησεις γιατι ενταξει και με το παλιο μου thorens td166mk2 ακομη και το mini disc καλυτερα ακουγεται...

Το "φιλικά" το θεωρώ δεδομένο.
Δυστυχώς ποτέ δεν άκουσα σε σαλόνι κάτι που να πλησιάζει έστω τον ήχο μίας Συμφωνικής ορχήστρας έτσι όπως τον ακούω στην αίθουσα συναυλιών.
Πιστεύω ότι τα πράγματα είναι σχετικά και δεν βγαίνει άκρη. Είμαι μιά χαρά με τα CDs και δεν θέλω να πείσω κανέναν ότι εγώ είμαι ...ο σωστός.
Απλά πιστεύω πως όλο αυτό το κυνήγι της τελειότητας είναι πολύ ακριβό σπόρ και για πάρα πολύ λίγους. Θα προτιμούσα να δώσω τα λεφτά μου για δίσκους. Χώρια που με το πολύ Κύριε Ελέησον κάπου, νομίζω, χάνεται και η μπάλα. Έχουμε πιά περισσότερους χαϊ-εντάδες παρά μουσικόφιλους.

Υ.Γ. το φόρουμ, δεν είναι μόνο Hi-End

Οτι είναι ακριβό σπόρ είναι δεδομένο. Και εγώ με τα CD είμαι οκ μιας που άρχισα να συλλέγω δίσκους από το 92 και μετά σε μια εποχή θεοποίησης του CD και ιδιαίτερα στο πικάπ συμπαθώ των ήχο των 'ιερών τεράτων του βινυλίου' που κοστίζουν έως και πέντες φορές την τιμή ενός εξαιρετικού cd. Μα σίγουρα όμως, όσο ανεβαίνουμε σκάλα σε ενισχυτές, ηχειά, πηγή συνάμα με τα υπόλοιπα (καλώδια,βάσεις κτλ.) πλησιάζουμε πιο κοντά στην πραγματικότητα - αυτό το έχω διαπιστώσει προσωπικά και νομίζω και πολλοί στον χώρο. Aγοράζουμε κάτι που υπόσχεται να μας φέρει με μεγαλύτερη ακρίβεια και αρετή πιο κοντά στο πραγματικό γεγονός - και το κάνει. Είναι πιο ευχάριστο σε μένα να ακούω τα CD που ακούω στον γείτονά μου σε ένα απλό σύστημα και ύστερα στο δικό μου μιας που και εγώ και ο γείτονας παραδέχεται ότι η λεπτομέρεια,τις διαστάσεις του χώρου, η φυσικότητα, το stage και οι χροιές των οργάνων και της φωνής είναι πιο κοντά στο πραγματικό - κάτι που διαπιστώνει χωρίς να είναι audiophile. Δηλώνει "Πωπω ! Είναι σαν να είμαι στην όπερα. " ή "Σαν να είμαι στο Παράφωνο" . Αυτό , ως εκκίνηση, είναι εξαιρετικό συναίσθημα σε κάποιον πχ. που αρχίζει να επενδύει σε ήχο και η ανταμοιβή του σε συναίσθημα μεγάλη. Είναι πολλά τα συστήματα που σε βάζουν μερικές θέσεις πιο κοντά στην πραγματική σκηνή και όχι και τόσο ακριβά πλέον ... (μέχρι προ καιρού ενδιαφερόμουν μόνο για λυχνίες, τώρα ακούω από λυχνίες αλλά παραδέχομαι πλήρως και εξαιρετικά solid stage μηχανήματα). Οι τιμές δεν είναι δα και τόσο θανατηφόρες για αρχή. Δηλαδή πως δικαιολογεί τον εαυτό του κάποιος που αγαπά την αυτοκίνηση και σπαταλά 3000 και 5000 ευρώ για εξάτμηση και σαράντα παραπάνω άλογα. Ανάλογως και στον ήχο...

...."Σαν να είμαι στο Παράφωνο" ...

Επιτέλους και κάποιος που αναφέρει το Παράφωνο!
Να σε καλά μου έφτιαξες τη διάθεση. :guitarist: :music-smiley-006: :drummer:

Προτείνω να προσθέσουμε ένα πιανίστα φασουλά και ένα σαξ ή και καμία τρομπέτα για να μπορώ να περιγράφω και οπτικά ένα μικρό τρίο ή ένα αξιόλογο κουαρτέτο.

Επειδη μου αρεσε η αναφορα στο αυτοκινητο ακου εναν συλογισμο μου. Στα σημερινα αυτοκινητα τα ηλεκτρονικα εχουν εισχωρησει για τα καλα. Εχουμε λοιπον συστηματα "drive by wire" και "fly by wire" για την πεταλουδα και την κρεμαγιερα αντιστοιχα. Αυτα σιγουρα προσφερουν στην καταναλωση καυσιμου στην αξιοπιστια αν θελετε κτλ. Τι γινεται ομως με την αισθηση στον δρομο? Αυτη εχει παει περιπατο και εκει αναζηταμε την παλια καλη ντιζα και το υδραυλικο τιμονι. Αρα στα χαρτια τα πρωτα ειναι σαφως καλυτερα αλλα στην πραξη κουραφεξαλα. Θελω να καταληξω οτι για εμενα μετραει η αισθηση. Αν λοιπον αυριο μεθαυριο ή σημερα ακομη το ψηφιακο μεσο ειτε μιλαμε για cd blue ray - hard disc- ή οτιδηποτε ειναι αυτο, μου κανει αυτο το κλικ που μου κανει το πικαπακι τοτε φυσικα και αυτο θα διαλεξω σαν κυρια πηγη. Σιγουρα εχουμε να περιμενουμε πολλα απο την τεχνολογια και ολα ειναι δεκτα. Εγω απλα περιμενω...

Re: Απάντηση: CD Vs LP

επειδή δέχομαι την διαφορά του ήχου στα δύο μέσα, μου φαίνεται πιο ενδιαφέρον αυτό που αναφέραμε πριν.
Αναπαραγωγή του βινυλίου -Vs- Αναπαραγωγή cd γραμμένο από βινύλιο.

Αν οι φίλοι του βινυλίου μπερδευτούν, έχουμε νικητή.
Δεν νομίζω να υπάρχει περίπτωση!

Έχω ένα πικάπ ανάρτησης δικού μου σχεδιασμού, βραχίονα Rega RB300 και καλωδίωση VDH, κεφαλή Benz Micro Glider SL και MC Phono Stage σχεδιασμού ενός φίλου.

Δοκίμασα αρκετές φορές να περάσω βινύλια σε CD και το αποτέλεσμα ήταν για κλάματα!