ΧΩΡΙΣ ΘΕΜΑ

Απάντηση: Re: Απάντηση: ΧΩΡΙΣ ΘΕΜΑ

.....
.... αλλά στην ουσία θα άκουγες μια πολυμονοφωνική ηχογράφηση που δεν θα είχε καμία σχέση με την
στερεοφωνική παραγματικότητα που άκουσαν τα αφτιά σου.
.....
Πολυμονοφωνική ηχογράφηση !
στερεοφωνική πραγματικότητα !

Δηλαδή ???

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: ΧΩΡΙΣ ΘΕΜΑ

Πολυμονοφωνική ηχογράφηση !
στερεοφωνική πραγματικότητα !

Δηλαδή ???
Οι ηχογραφήσεις οι πολυκαναλικές γίνονται με πολλά μονοφωνικά μικρόφωνα που αντιστοιχούν και σε ένα κανάλι το καθένα. Είναι πολυμονοκαναλικές ή πολυμονοφωνικές ηχογραφήσεις που δεν μπορούν με τίποτα να αναπαράγουν αυτό που ακούν τα αφτιά μας σε μια ακουστική συναυλία χωρίς ηχεία κλπ. που είναι στερεοφωνία και στερεοφωνική πραγματικότητα.
Η ηχογράφηση με δύο μονοφωνικά μικρόφωνα ή ένα στεροφωνικό, [αλλά ακόμη και οι τρκάναλες που μιξάρουν τα τρία σε δύο] είναι αυτές που ηχογραφούν ό,τι ακούν τα αφτιά μας. Όλα αυτά σε γενικές γραμμές με εξαιρέσεις. Λ.Σ.

Θα έλεγα ότι, κατά την ταπεινή μου άποψη, hi-end είναι το μηχάνημα που κύριος γνώμονας κατά τον σχεδιασμό και κατασκευή του υπήρξε περισσότερο η υψηλή απόδοσή του με απόλυτα κριτήρια και λιγότερο η ανταγωνιστικότητα στην κατηγορία τιμής για την οποία εκ κατασκευής προορίζεται.
Αυτό βέβαια εξ ορισμού αποκλείει τα χαμηλότερα μοντέλα της αυτής σειράς ενός κατασκευαστή.

Καλό θα είναι όταν αναφέρουμε συσκευές για π.χ. κάπου γράφτηκε ότι ένας Krell των 20000, ακούγεται το ίδιο με έναν Lamm της ίδιας τιμής (ΕΛΕΟΣ), να έχουμε επίγνωση του τι γράφουμε.

Εμπειρία δεν είναι 5 ακροάσεις σε διαφορετικούς χώρους, με διαφορετικά σεταπ κ.τ.λ.

Πολλές φορές γίνεται κριτική για μηχανάκια και ο φίλος που γράφει, πολύ πιθανό να μην τα έχει ακούσει ποτέ, μπορεί να μην τα έχει δει κιόλας.

Το ''κόλπο'' το καλό στην κατηγορία είναι να μοιράζουμε τις εμπειρίες μας και όχι να γράφουμε ότι μας κατέβει ή ότι μας είπε ο χ,ψ και ω.

Οι προσωπικές εμπειρίες ακόμη και κουφαμάρα να έχει κάποιος είναι σεβαστές.

Υ.Γ. Αν ήμουν γάτα θα προτιμούσα κάποιον να με χαϊδεύει ,από τον άλλον που θα ερχόταν να με ξυρίσει. Αλλά ακόμη και αυτό δεν μπορώ να το ισχυριστώ τώρα,γιατί δεν είμαι γάτα. Κατανοητό;

Οχι Δημητρη, και δεν ημουν εγω που το εγραψα, αλλα το αντιθετο ειπε.
Οτι ο κρελ δεν ακουγεται σαν τον λαμ.
Αρα, λεω εγω, τοτε καποιος δεν ειναι χαιεντ, ή αν ο ενας ειναι σωστος τοτε ο αλλος ειναι λαθος.
Εγω ομως δεν θα μεινω σ´αυτο, γιατι ακουμε συστηματα και χωρο μαζι και οχι μεμονωμενες συσκευες, σε ξενα συστηματα.

Οσο για το λαιβ, για μενα ειναι η μη ενισχυμενη μουσικη και μονο με φυσικα οργανα.
Αλλα το ζητουμενο ειναι αλλο.

Η οσο το δυνατον πιστοτερη "εξαγωγη" του περιεχομενου στον δισκο.
CD ή LP.
Για μενα λοιπον hi-end ειναι αυτο που γραφει στο εξωφυλλο το περιοδικο HI-FI+

"Reproducing the recorded arts"

Το γεγονός είναι ότι πολλοί κατασκευαστές (δεν λέω High-end γιατί δεν
αποκλείεται ακόμα και ένας ''εμπορικός'' κατασκευαστής να φτιάξει High-end
μηχάνημα) δίνουν στα μηχανήματά τους ''χαρακτήρα - ηχητική υπογραφή''

Θα έλεγα ότι, κατά την ταπεινή μου άποψη, hi-end είναι το μηχάνημα που κύριος γνώμονας κατά τον σχεδιασμό και κατασκευή του υπήρξε περισσότερο η υψηλή απόδοσή του με απόλυτα κριτήρια και λιγότερο η ανταγωνιστικότητα στην κατηγορία τιμής για την οποία εκ κατασκευής προορίζεται.
Αυτό βέβαια εξ ορισμού αποκλείει τα χαμηλότερα μοντέλα της αυτής σειράς ενός κατασκευαστή.
Όσο για το τελευταίο έχεις δίκαιο αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις. Π.Χ. η Atma-sphere υλοποιεί αποκλειστικά και μόνο μία σχεδίαση σε διαφορετικά watt, από 30 έως 500 με τα ίδια ακριβώς υλικά [διαφέρουν μόνο σε μέγεθος για τα διαφορετικά watt]. Έτσι έχουμε πραγματικό hi-end ΚΑΙ ΣΕ ΧΑΜΗΛΗ ΤΙΜΗ !!!
Εξαρτάται από το τί ηχεία θα οδηγήσεις και σε τί χώρο.
Το ίδιο ισχύει και τη Soundlab. Μεγαλύτερα ή μικρότερα ηχεία [ηλεκτροστατικά πάνελ] ενός δρόμου, χωρίς κροσόβερ.
Στην περίπτωση που το πάνελ γίνει τόσο μικτρό που από μονο του δεν θα θεωρείται ως πλήρες ηχείο, τότε πάμε στα υβριδικά. Λ.Σ.

Κυριε Στεφανιδη ποιες αλλες εταιριες εκτιματε, εκτος απο την Atmasphere και τη Soundab οι οποιες ειναι σιγουρα δυο καταξιωμενες εταιριες? Eχω βαρεθει να διαβαζω αυτες τις δυο λεξεις, πραγματικα.

Re: Απάντηση: ΧΩΡΙΣ ΘΕΜΑ

Κυριε Στεφανιδη ποιες αλλες εταιριες εκτιματε, εκτος απο την Atmasphere και τη Soundab οι οποιες ειναι σιγουρα δυο καταξιωμενες εταιριες? Eχω βαρεθει να διαβαζω αυτες τις δυο λεξεις, πραγματικα.

εάν κάποιος έχει κάνει την έρευνά του και έχει κατασταλάξει κάπου γιατί να αναφέρει άλλα ονόματα, όταν αυτά τον καλύπτουν πλήρως ?

Όσο για το τελευταίο έχεις δίκαιο αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις. Π.Χ. η Atma-sphere υλοποιεί αποκλειστικά και μόνο μία σχεδίαση σε διαφορετικά watt, από 30 έως 500 με τα ίδια ακριβώς υλικά [διαφέρουν μόνο σε μέγεθος για τα διαφορετικά watt]. Έτσι έχουμε πραγματικό hi-end ΚΑΙ ΣΕ ΧΑΜΗΛΗ ΤΙΜΗ !!!
Εξαρτάται από το τί ηχεία θα οδηγήσεις και σε τί χώρο.
Το ίδιο ισχύει και τη Soundlab. Μεγαλύτερα ή μικρότερα ηχεία [ηλεκτροστατικά πάνελ] ενός δρόμου, χωρίς κροσόβερ.
Στην περίπτωση που το πάνελ γίνει τόσο μικτρό που από μονο του δεν θα θεωρείται ως πλήρες ηχείο, τότε πάμε στα υβριδικά. Λ.Σ.

Συμφωνώ, όμως άλλο αυτό. Αυτή είναι περίπτωση που η σειρά έχει μοντέλα κατασκευασμένα για διαφορετικές ανάγκες και όχι με τη λογική του κουτσουρέματος, της τιμολόγησης ώστε να αποφευχθεί ο "εσωτερικός ανταγωνισμός" κλπ.

Αν έχεις βαρεθεί πρόβλημά σου και δικαίωμά σου, όπως και δικαίωμά μου να εκφράζω τις απόψεις μου.
Νομίζω ότι είναι θετική από μένα η παρεχόμενη πληροφόρηση στα γραφόμενα του φίλου. Γιατί όντως έχει δίκιο για τα όσα λέει, ΑΛΛΑ υπάρχουν και δύο εξαιρέσεις τις οποίες γνωρίζω και οφείλω να τις αναφέρω.
Δυστυχώς δεν γνωρίζω άλλες παρόμοιες περιπτώσεις σχεδίασης μηχανημάτων που συνήθως τα φτηνά των εταιρειών είναι και 'φτηνές' σχεδιάσεις.
Η απάντησή μου δεν ήταν σε ερώτηση το ποιες εταιρείες εκτιμά κάποιος.
Δεν βαρέθηκες με τόσα και τόσα άλλα!!
Θα χαιρόμουν να μου έλεγες ότι βαρέθηκες να ακούς τα μηχανήματα αυτά και θέλεις κάτι καλύτερο.

Κάποτε ρώτησαν τον Thelonius Monk γιατί έπαιζε συνέχεια τις λιγοστές του συνθέσεις.
"Για να με ακούσουν" ήταν η απάντηση. Λ.Σ.

Dipie, το παραδειγμα που αναφέρεις στην μουσικη δεν ειναι αντίστοιχο γιατι εκεί έχουμε καθαρά θέμα προτιμήσεων. Οσο για τις γνώσεις των δισκοκριτικών, ορισμένοι ξέρουν και μουσική.

Στο hi-end ομως, εκτός απο προτιμήσεις, έχουμε και τεχνικές πλευρές. Αυτό ήθελε να τονισει, πιστεύω, ο Μανώλης(MTZ) και σε αυτό έδωσα έμφαση κι εγω. Οτι δεν γίνεται να προσεγγίζουμε τα θέματα του audio μόνο βάσει προτιμήσεων. Από την άλλη δεν λέω να κάνουμε την κατηγορία σεμινάριο... Λίγη περισσότερη τεχνική προσέγγιση όμως δεν κάνει κακό πιστεύω. Αφενός για να συζητάμε ορθολογικά, αφετέρου για να μαθαίνουμε δυο πράγματα και να κάνουμε το χομπυ μας καλύτερα.

Ακριβώς , αγαπητέ , έπιασες 100% το νόημα !

Ενα σύστημα έχει ανάλυση όταν ακούς όλες τις λεπτομέρειες της ηχογράφησης. Είναι νομίζω αυτονόητο.

Για να διαπιστώσετε αν το σύστημά σας διαθέτει την ικανότητα να αναδεικνύει τις μικρο-λεπτομέρειες μιας ηχογράφησης θα κάνετε το εξής απλό πείραμα:

Θα ακούσετε ένα μουσικό έργο με ηλεκτροστατικά ακουστικά υψηλής ποιότητας και στη συνέχεια θα ακούσετε το ίδιο κομμάτι με τα ηχεία σας από τη θέση ακρόασης.

Αν το κάνετε, απλώς θα διαπιστώσετε του λόγου το αληθές.

Παιδιά για βοηθήστε λιγάκι, γιατί μάλλον μπερδεύτηκα.

Μιλάμε για χαρακτηρισμό επί ακούσματος ή επί μηχανών ?

Μέχρι στιγμής αυτό που έχω καταλάβει (IMHO), είναι ότι ο στόχος παραμένει πάντα κοινός και είναι η απόδοση ήχου υψηλής πιστότητας (High Fidelity).

Παλιά, η προσπάθεια επίτευξης της γίνονταν με μηχανήματα που χαρακτηρίζονταν ως Hi Fi.

Στην πορεία προέκυψαν και τα μηχανήματα High End.

Μηχανήματα σαν τα Hi Fi δηλαδή, αλλά σχεδιασμένα ως «απόλυτες μηχανές επίτευξης στόχου» - χωρίς οικονομικούς περιορισμούς στον σχεδιασμό τους και τα υλικά τους, γι´ αυτό και το δυσανάλογο μεγάλο κόστος τους.

Κάποια απ´ αυτά ήταν (& είναι) τίμια ως προς αυτό υπόσχονταν (σχεδιασμός, προσοχή στην λεπτομέρεια, τοπολογίες & υλικά) και κάποια άλλα όχι.

Κάποια απ´ αυτά καταφέρουν όντως και να αποδώσουν τα αναμενόμενα (αισθητά παραπάνω δηλ. από ένα αντίστοιχο HiFi) και κάποια αλλά όχι και τόσο – τουλάχιστον όχι όσο θα ήταν αναμενόμενο λόγω διαφοράς τιμής.

Τα παραπάνω τα έχω στο μυαλό μου ως χαρακτηρισμούς μηχανών.

Για το «άκουσμα» πιστεύω, ότι ουδέποτε υπήρξε (ή πρόκειται να υπάρξει) αυτό που λεμε plug & play.
Είναι τόσοι οι περιορισμοί που επιφέρει ο παράγοντας π.χ. χώρος, που είναι μάταιο να ελπίζεις ότι αν αγοράσεις ότι καλύτερο (ή αν θέλετε – ότι ακριβότερο) κυκλοφορεί, θα εισπράξεις αυτομάτως και το «καλύτερο» άκουσμα.

Δυστυχώς (IMHO πάντα) αν δεν βρέξεις κ@λ@, δεν .....

Κάποιοι αυτό το μεταφράζουν σε ατέρμονο κυνήγι μηχανημάτων και ταιριασμάτων.
Κάποιοι άλλοι, σε εκπαίδευση αυτιών και εκλέπτυνση αισθήσεων.

Επειδή όμως μιλάμε για μηχανές και φυσικά φαινόμενα, προσωπικά το μεταφράζω κυρίως σε «μάθηση».
Θα πρέπει να «μάθουμε» τι είναι αυτό που μας φταιει και μας ενοχλεί και μάλιστα βασιζόμενοι σε επιστημονικούς κανόνες, αν θέλουμε βεβαίως να μας «πετύχει» και όχι να μας «τύχει»
. (πόσο δίκιο έχετε για την επαναληψημοτητα φίλτατε MTZ……)

Καταλαβαίνω λάθος ?

Τι να πω τώρα ?
Συμφωνώ και επαυξάνω !
Ποιο μηχάνημα και σε ποιο χώρο και με τι προϋποθέσεις ? , ίσως είναι ο μοναδικός (κατά προσέγγιση) σωστός προβληματισμός
Φίλτατε , αυτό που έγραψες για επαναληψιμότητα (να συμπληρώσω και τήν συνάφεια τής προβλεψιμότητας - που πάει πακέτο ) , μού έφαγε πολλά χρόνια για να το εμπεδώσω συνειδητά και να το εφαρμόζω κατά περίπτωση , και κατά τήν ταπεινή μου άποψη , ισως να είναι μονόδρομος για επιτυχή αποτελέσματα (τουλάχιστον δέν έχω βρεί άλλον που έστω να πλησιάζει )

Να δούμε πότε θα ακούσουμε και κανένα μηχάνημα που θα παίζει "high-end"

έχω ένα μηχάνημα που κάνει το νερό high.ενδ
,,, ενδιαφέρεσαι ? -bye-
θα το βάλω με στο ηχείο μπας και μου εξαγνίσει τον ήχο !

Να δούμε πότε θα ακούσουμε και κανένα μηχάνημα που θα παίζει "high-end"

Μέχρι σήμερα το προσωπκό σύστημα του Γιάννη Μιχαήλου...:firstprize: :SFGSFGSF:ίσως και κάποια άλλα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: ΧΩΡΙΣ ΘΕΜΑ

έχω ένα μηχάνημα που κάνει το νερό high.ενδ
,,, ενδιαφέρεσαι ? -bye-
θα το βάλω με στο ηχείο μπας και μου εξαγνίσει τον ήχο !

Το νερό που περιέχει όζον σκοτώνει την ψηφιακίτιδα :BDGBGDB55:

Last edited:
Στη ζωη μου ειχα την τυχη να ακουσω δυο συστηματα οχι hi-end απλα, αλλα καρα-hi-end!

Toυ Χρηστου Σκαλουμπακα και του Γιαννη Μιχαηλου στον οποιο θελω να ευχηθω και απο εδω να του ζησει ο γιοκας του.:SFGSFGSF:

Last edited: