Παιδιά για βοηθήστε λιγάκι, γιατί μάλλον μπερδεύτηκα.
Μιλάμε για χαρακτηρισμό επί ακούσματος ή επί μηχανών ?
Μέχρι στιγμής αυτό που έχω καταλάβει (IMHO), είναι ότι ο στόχος παραμένει πάντα κοινός και είναι η απόδοση ήχου υψηλής πιστότητας (High Fidelity).
Παλιά, η προσπάθεια επίτευξης της γίνονταν με μηχανήματα που χαρακτηρίζονταν ως Hi Fi.
Στην πορεία προέκυψαν και τα μηχανήματα High End.
Μηχανήματα σαν τα Hi Fi δηλαδή, αλλά σχεδιασμένα ως «απόλυτες μηχανές επίτευξης στόχου» - χωρίς οικονομικούς περιορισμούς στον σχεδιασμό τους και τα υλικά τους, γι´ αυτό και το δυσανάλογο μεγάλο κόστος τους.
Κάποια απ´ αυτά ήταν (& είναι) τίμια ως προς αυτό υπόσχονταν (σχεδιασμός, προσοχή στην λεπτομέρεια, τοπολογίες & υλικά) και κάποια άλλα όχι.
Κάποια απ´ αυτά καταφέρουν όντως και να αποδώσουν τα αναμενόμενα (αισθητά παραπάνω δηλ. από ένα αντίστοιχο HiFi) και κάποια αλλά όχι και τόσο – τουλάχιστον όχι όσο θα ήταν αναμενόμενο λόγω διαφοράς τιμής.
Τα παραπάνω τα έχω στο μυαλό μου ως χαρακτηρισμούς μηχανών.
Για το «άκουσμα» πιστεύω, ότι ουδέποτε υπήρξε (ή πρόκειται να υπάρξει) αυτό που λεμε plug & play.
Είναι τόσοι οι περιορισμοί που επιφέρει ο παράγοντας π.χ. χώρος, που είναι μάταιο να ελπίζεις ότι αν αγοράσεις ότι καλύτερο (ή αν θέλετε – ότι ακριβότερο) κυκλοφορεί, θα εισπράξεις αυτομάτως και το «καλύτερο» άκουσμα.
Δυστυχώς (IMHO πάντα) αν δεν βρέξεις κ@λ@, δεν .....
Κάποιοι αυτό το μεταφράζουν σε ατέρμονο κυνήγι μηχανημάτων και ταιριασμάτων.
Κάποιοι άλλοι, σε εκπαίδευση αυτιών και εκλέπτυνση αισθήσεων.
Επειδή όμως μιλάμε για μηχανές και φυσικά φαινόμενα, προσωπικά το μεταφράζω κυρίως σε «μάθηση».
Θα πρέπει να «μάθουμε» τι είναι αυτό που μας φταιει και μας ενοχλεί και μάλιστα βασιζόμενοι σε επιστημονικούς κανόνες, αν θέλουμε βεβαίως να μας «πετύχει» και όχι να μας «τύχει». (πόσο δίκιο έχετε για την επαναληψημοτητα φίλτατε MTZ……)
Καταλαβαίνω λάθος ?