Χρήσιμα βίντεο, έξυπνες ιδέες, βελτιώσεις εργαλείων

Φοβερος ο τυπος με τις πατεντες του και το waterjet που εχει και κοβει χαλυβα 5εκ παχος!!

Στο τελος του παραπανω βιντεο διαφημιζει και την μεγγενη που πουλαει σε ενα απο τα καλυτερα διαφημιστικα κλιπακια του ειδους που εχω δει.
Η μεγγενη του ζυγιζει 115 κιλα και σφιγγει με το χερι με δυναμη 7 τονων!! ....1500 ευρουδακια ειδικη τιμη προπαραγγελιας!

• Like
Reactions: nickolas
Εντυπωσιακό εργαστήριο με πολλά εξωτικά καλούδια!
Βεβαια για τέτοιο μάστορα και εργαστήριο μου έκανε εντύπωση που έβαψε κατευθείαν πάνω στον πάγκο του και το ότι έβαψε με πινελάκι 🤪

δειτε αυτη την παραξενη τεχνικη και τρυπανι/χαρακτη

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

απο οσο καταλαβα ειναι οδηγος κοπης για αυτους με στραβο χερι...(και εμαν μαζι)

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

γιατί ζεσταίνει το πριόνι;
Θα έλεγα για να σκληρύνει. Αλλά έχει σημασία, εκεί που θα μπει το ζεσταμένο μέρος;

Όσο χρησιμοποιώ το οικονομικό παγκοπρίονο της Parkside, τόσο καταλαβαίνω πως το μεγαλύτερο (και μάλλον το μόνο σημαντικό) πρόβλημα είναι να καταφέρεις να σταθεροποιήσεις τα φράχτη παράλληλα με το δίσκο. Δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση να βγει μια κοπή που και από τις δυο πλευρές θα έχει το ίδιο πλάτος με ακρίβεια.

Χαζεύοντας στο ίντερνετ για λύσεις, έπεφτα είτε σε κάτι πολύ δύσκολες, ογκώδεις και μπελαλίδικες βελτιώσεις, είτε σε κάτι πανάκριβα όργανα όπως αυτό. 😕

000.jpg

Οπότε, παίρνοντας έμπνευση από το πιο πάνω, εκεί που ετοιμαζόμουν να κόψω τα κούτελα για τα συρτάρια για το επιπλάκι που φτιάχνω, μου ήρθε η ιδέα να εκμεταλλευτώ τη ράγα του δισκοπρίονου (που υποτίθεται έχει ακρίβεια) για να προσαρμόσω το laser μέτρο της Parkside

Να μετράει δηλαδή το όργανο την απόσταση μέχρι απέναντι το φράχτη, και να το τσουλάω μέσα στον οδηγό παίρνοντας μετρήσεις, μέχρι το laser να δείξει το ίδιο και στις δυο άκρες της διαδρομής του αυλακιού.

0000.jpg

Έφτιαξα με μικρά ρεταλάκια ένα "σπιτάκι" για το laser μέτρο και κόλλησα και ένα πηχάκι που είχα κόψει για τον crosscut οδηγό ώστε να χωθεί με ακρίβεια στο αυλάκι.
Τα περιποιήθηκα λίγο για να είναι σωστά γωνιασμένα όλα και τα κόλλησα με εποξική 2 συστατικών 5 λεπτών γιατί βιαζόμουν να προχωρήσω το πρότζεκτ [βάση παγκοπριονου] που ασχολούμαι από το πρωί :p

002.jpg

001.jpg

Έκανα τις μετρήσεις μου και έμοιαζε να δουλεύει...

003.jpg

Έκανα και μερικές κοπές και το αποτέλεσμα όπως βλέπετε ήταν αρκετά καλό!
Ανέλπιστα καλό! Έχασε μόλις 4/10 του χιλιοστου!
Ελάχιστο δηλαδή το λάθος της κοπής δεδομένου και του μήκους (9x60cm το κομμάτι)

004.jpg

Αν το laser Parkside είχε και δεύτερο δεκαδικό πιστεύω πως θα ήταν τέλεια αυτή η λύση, αλλά και έτσι βολεύομαι σε μεγάλο βαθμό.
Οι κατασκευές μου δεν απαιτούν ακρίβεια δέκατων του χιλιοστού οπότε είμαι μια χαρα με τη σχεδόν δωρεάν λύση που βρήκα :D

Bonus: Δεν χρειάζεται να μετράω πλέον την απόσταση από τον δίσκο μέχρι τον φράχτη.
Αφαιρώ 25cm από την ένδειξη του laser μέτρου και έχω το πλάτος της κοπής μου! 🙃
Τέλειο! (y)

Ωραία και έξυπνη πατέντα… (y)
Ένα ρολόι γράφτη πάντως δεν είναι πανάκριβο όργανο, γύρω στα 30 € μπορείς να βρείς ένα αξιοπρεπέστατο.

• Like
Reactions: nickolas
Νικ ωραια η πατεντα ... αλλά
Και εξηγουμαι. Θεωρω οτι πιο σωστο ειναι να μετραμε τον δισκο ως προς τον φραχτη ... ως εξης, ενα ισιο δοκαρι (εγω εχω μια παχια βεργα plexi) το μαγκωνεις στον δισκο και απο κει μετρας τον φραχτη ακομα και με παχυμετρο. Και βεβαια ξαναμετρας εαν αλλαξεις δισκο

Παντως την ακριβεια με γραφτη δεν την εχει ουτε ο ξυλουργος!

Όσο χρησιμοποιώ το οικονομικό παγκοπρίονο της Parkside, τόσο καταλαβαίνω πως το μεγαλύτερο (και μάλλον το μόνο σημαντικό) πρόβλημα είναι να καταφέρεις να σταθεροποιήσεις τα φράχτη παράλληλα με το δίσκο. Δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση να βγει μια κοπή που και από τις δυο πλευρές θα έχει το ίδιο πλάτος με ακρίβεια.

Χαζεύοντας στο ίντερνετ για λύσεις, έπεφτα είτε σε κάτι πολύ δύσκολες, ογκώδεις και μπελαλίδικες βελτιώσεις, είτε σε κάτι πανάκριβα όργανα όπως αυτό. 😕

View attachment 186729

Οπότε, παίρνοντας έμπνευση από το πιο πάνω, εκεί που ετοιμαζόμουν να κόψω τα κούτελα για τα συρτάρια για το επιπλάκι που φτιάχνω, μου ήρθε η ιδέα να εκμεταλλευτώ τη ράγα του δισκοπρίονου (που υποτίθεται έχει ακρίβεια) για να προσαρμόσω το laser μέτρο της Parkside

Να μετράει δηλαδή το όργανο την απόσταση μέχρι απέναντι το φράχτη, και να το τσουλάω μέσα στον οδηγό παίρνοντας μετρήσεις, μέχρι το laser να δείξει το ίδιο και στις δυο άκρες της διαδρομής του αυλακιού.

View attachment 186725

Έφτιαξα με μικρά ρεταλάκια ένα "σπιτάκι" για το laser μέτρο και κόλλησα και ένα πηχάκι που είχα κόψει για τον crosscut οδηγό ώστε να χωθεί με ακρίβεια στο αυλάκι.
Τα περιποιήθηκα λίγο για να είναι σωστά γωνιασμένα όλα και τα κόλλησα με εποξική 2 συστατικών 5 λεπτών γιατί βιαζόμουν να προχωρήσω το πρότζεκτ [βάση παγκοπριονου] που ασχολούμαι από το πρωί :p

View attachment 186728

View attachment 186730

Έκανα τις μετρήσεις μου και έμοιαζε να δουλεύει...

View attachment 186727

Έκανα και μερικές κοπές και το αποτέλεσμα όπως βλέπετε ήταν αρκετά καλό!
Ανέλπιστα καλό! Έχασε μόλις 4/10 του χιλιοστου!
Ελάχιστο δηλαδή το λάθος της κοπής δεδομένου και του μήκους (9x60cm το κομμάτι)

View attachment 186726

Αν το laser Parkside είχε και δεύτερο δεκαδικό πιστεύω πως θα ήταν τέλεια αυτή η λύση, αλλά και έτσι βολεύομαι σε μεγάλο βαθμό.
Οι κατασκευές μου δεν απαιτούν ακρίβεια δέκατων του χιλιοστού οπότε είμαι μια χαρα με τη σχεδόν δωρεάν λύση που βρήκα :D

Bonus: Δεν χρειάζεται να μετράω πλέον την απόσταση από τον δίσκο μέχρι τον φράχτη.
Αφαιρώ 25cm από την ένδειξη του laser μέτρου και έχω το πλάτος της κοπής μου! 🙃
Τέλειο! (y)
Να διορθώσω απλά ότι με βάση τις ενδείξεις των 2 ψηφιακών παχυμέτρων η διαφορά που φαίνεται δεν είναι 4 δέκατα του χιλιοστού, αλλά 4 εκατοστά του χιλιοστού! (93,77 έναντι 93,73). Οπότε είσαι πραγματικά άψογος.

Όσο χρησιμοποιώ το οικονομικό παγκοπρίονο της Parkside, τόσο καταλαβαίνω πως το μεγαλύτερο (και μάλλον το μόνο σημαντικό) πρόβλημα είναι να καταφέρεις να σταθεροποιήσεις τα φράχτη παράλληλα με το δίσκο. Δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση να βγει μιαΌσο χρησιμοποιώ το οικονομικό παγκοπρίονο της Parkside, τόσο καταλαβαίνω πως το μεγαλύτερο (και μάλλον το μόνο σημαντικό) πρόβλημα είναι να καταφέρεις να σταθεροποιήσεις τα φράχτη παράλληλα με το δίσκο. Δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση να βγει μια κοπή που και από τις δυο πλευρές θα έχει το ίδιο πλάτος με ακρίβεια. με ακρίβεια.
Καλησπέρα, ωραία ιδέα!
Θα θίξω όμως ένα -2 πράγματα σχετικά με το θέμα που νομίζω ότι καλό είναι να αποσαφηνιστούν:
- Ο φράχτης πράγματι είναι σωστό να είναι όσο το δυνατόν πιο παράλληλος με τον δίσκο για την σωστή και ασφαλή λειτουργία του εργαλείου. Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ, η ΚΑΛΗ λειτουργία, και η ΠΟΙΟΤΗΤΑ κοπής εξαρτώνται (άμεσα) από την παραλληλία δίσκου/φράκτη, αλλά η ΑΚΡΙΒΕΙΑ κοπής όπως την περιγράφεις, δηλ: "κοπή που και από τις δυο πλευρές θα έχει το ίδιο πλάτος με ακρίβεια" δεν επηρεάζεται εάν ο φράκτης δεν είναι τελείως παράλληλος με τον δίσκο. Στην περίπτωση αυτή απλά ο δίσκος κόβει και "πλάγια", δηλ τα δόντια "μασάνε" ξύλο εκτός του επιπέδου περιστροφής τους, με αποτέλεσμα να μην προχωράει εύκολα η κοπή, πιθανότατα να μαυρίζουν τα σόκορα, να αυξάνεται η σκόνη, και ο κίνδυνος για kick-back. Η κοπή όμως όσον αφορά την ακρίβειά της -όπως την έθεσες δεν επηρεάζεται. Εφόσον κατά την διάρκεια της κοπής το κομμάτι μένει διαρκώς σε επαφή με τον φράκτη, τότε ανεξάρτητα από την παραλληλία δίσκου/φράκτη, το κομμάτι θα βγαίνει με τις πλευρές του παράλληλες. Η πλευρά που κόβεις θα είναι παράλληλη με την πλευρά που ακουμπάει στον φράκτη. Δεν μπορείς να βγάλεις λοξή τομή στρίβοντας τον φράκτη. Δεν γίνεται. Γι αυτό και υπάρχoυν τα mitter slot & mitter fence.
- Ο δίσκος πρέπει επίσης να είναι και παράλληλος με το κανάλι για τις λοξές τομές.
Με την διάταξη που έστησες ευθυγράμμισες τον φράκτη με το κανάλι. Για να εξασφαλιστεί ότι ο φράκτης είναι παράλληλος και με τον δίσκο, πρέπει να ελεγχθεί και η παραλληλία δίσκου/καναλιού.
- Η "ανοχή" 4/100 mm είναι σούπερ-ΥΠΕΡικανοποιητική για ξύλο-δουλειές. Για να σε πικάρω όμως λίγο, στην δεξιά φωτογραφία το παχύμετρο είναι τοποθετημένο λίγο στραβά και μετράει κανα2 εκατοστά παραπάνω... :)
Πολύ καλή ιδέα, πολύ καλή εκτέλεση, και βλέπω ότι γενικά έχεις την μαστοριά μέσα σου!

Τις βίδες επίπλων όπως η κοντή τις αναφέραμε προ λίγες ημέρες με το όνομα τους το οποίο ξεχνάω.

Τις έψαχνε λοιπόν ένας συνάδελφος και φίλος χωρίς επιτυχία.

Έτσι ανακαλυψαμε τις τσιμεντοβιδες οι οποίες είναι ΟΛΟΙΔΙΕΣ.

Ίδιο κεφάλι με τορξ, ίδιο σπειρωμα διατομη αλλά σε μήκος πιο μακριές κάτι το οποίο θα ξεπεραστεί με κόψιμο.

Να τις έχετε υπόψην σας αν δεν βρίσκετε τις πρωτες.

Και εδώ μια φωτο.

IMG_20211022_111354.jpg

Βρες και μια μοντα να αντικαταστησουμε την βιδιτσα συσφιξης στο αλυσοπριονακι, που δεν την βλεπω να φτουραει πολυ.

Τι βιδες ειναι? Σκουληκοβιδες σαν αυτες που ειχε φερει προσφατα το λιντλ?
916-DIN-set-screws-INOX-A2.png