Dark Side of the Moon

O kαθένας έχει το δικαίωμα να ψάχνει όποια έκδοση γουστάρει, να δίνει όσα λεφτά θέλει και να ψάχνει τις ηχογραφήσεις.
Να ακούει από πικάπ, cd, γραμμόφωνο, ipod, κ.τ.λ.

Η ουσία όμως είναι αλλού. Και έχει δίκιο ο Λυμπερόπουλος.

Και διαφωνώ με τον Πάνο (man) για το Hi-Fi.

Tη συγκίνηση και την ανατριχίλα μου τη δημιουργεί το έργο και όχι το μέσο αναπαραγωγής.

Απάντηση: Re: Dark Side of the Moon

O kαθένας έχει το δικαίωμα να ψάχνει όποια έκδοση γουστάρει, να δίνει όσα λεφτά θέλει και να ψάχνει τις ηχογραφήσεις.
Να ακούει από πικάπ, cd, γραμμόφωνο, ipod, κ.τ.λ.

Η ουσία όμως είναι αλλού. Και έχει δίκιο ο Λυμπερόπουλος.

Και διαφωνώ με τον Πάνο (man) για το Hi-Fi.

Tη συγκίνηση και την ανατριχίλα μου τη δημιουργεί το έργο και όχι το μέσο αναπαραγωγής.

Μήτσο μιά γυναίκα που αντικειμενικά είναι όμορφη,αλλά,που όμως δεν προσέχει την ατομική της υγιεινή,το χτένισμα,το μακιγιάζ,το ντύσιμο,που εκφράζεται άσκημα...............θα σε συγκινούσε;-bye-

Re: Απάντηση: Re: Dark Side of the Moon

Μήτσο μιά γυναίκα που αντικειμενικά είναι όμορφη,αλλά,που όμως δεν προσέχει την ατομική της υγιεινή,το χτένισμα,το μακιγιάζ,το ντύσιμο,που εκφράζεται άσκημα...............θα σε συγκινούσε;-bye-

Δεν είμαι ο Μήτσος, αλλά θα απαντήσω.
Κι αν με, μας, τους ή σας συγκινούσε, αυτό θα έλεγε κάτι κακό ?

έχω πολλούς εξαιρετικούς δίσκους με κάκιστη ποιότητα ηχογράφησης.
το ειδικό βάρος τους όμως είναι τόσο μεγάλο που την παραβλέπω.
τα ράσα δεν κάνουν τον παπά. Μία πατάτα, όσο καλό και να είναι το περιτύλιγμα, παραμένει πατάτα.

εδώ βλέπω πολλούς που θεωρούν πως πάνω απ όλα είναι το σερβίρισμα.
βινύλια 180 γραμμαρίων, SACDs...της Παναγίας τα μάτια.
η Μουσική όμως λάμπει δια της απουσίας της.
λές και μετράει περισσότερο το Πώς θα μας πούν κάτι, παρά το Τι μας λένε τελικά.

Είμαστε εκτός θέματος αρκετά,αλλά μια τελευταία σφήνα,πρός χάριν της συζήτησης.

Εντάξει δεν θα πώ για κλασσική μουσική και καλές -κακές εκτελέσεις.Θα πώ ένα άλλο παράδειγμα.Σκεφτείτε ένα συνοικιακό συγκρότητα να παίζει Led Zeppelin ή Pink Floyd...

Δεν σημαίνει τίποτα "κακό" αυτό,μουσική παίζουν κι αυτοί-μπορεί και νότα πρός νότα-χωρίς λάθη.Είναι ίδιο το συναίσθημα,η αίσθηση,συγκινεί το ίδιο;

Ετσι και με τα μηχανήματα.Το καθένα απ' αυτά διαφορετικά "ερμηνεύει" το ίδιο μουσικό κομμάτι.Εντάξει,λέγεται κι έτσι είναι,ότι καμιά φορά αρκεί κι ένα τρανζιστοράκι για να συγκινηθείς απο μιά μουσική.Ομως αλλοιώς είναι να το ακούσεις ζωντανά και καλοπαιγμένο,αλλοιώς είναι να το ακούσεις απο ένα καλό σύστημα και καλογραμμένο δίσκο.

Συνοψίζοντας,για μένα η ουσία είναι βέβαια η μουσική,αλλά και το μέσο έχει αξία για τον μουσικόφιλο.

Last edited:
...κι όσο για τους δίσκους που αναφέρονται στο παρόν thread:
clever...maybe dancable but, well, nothing to listen to, really

Θα συμφωνούσα απόλυτα, αν δεν είχα ένα κάποιο συναισθηματικό δέσιμο με το Dark Side... αν δεν το είχα ακούσει, ίσως και να μην είχα προσχωρήσει παραπέρα...

Συμφωνώ μεν με το Τζίμη, το περιεχόμενο μετράει, αλλά όταν και η ωραία συσκευασία είναι διαθέσιμη, θα την τιμήσω, πώς να το κάνουμε...

Λοιπόν, επεκοινώνησα με το μηχανικό που έκανε την ηχογράφηση στην Κούβα, και μου είπε ότι, όντως, η συγκεκριμένη ηχογράφηση έγινε αναλογικά, στο Studer του Egrem, (με ταινία Ampex). Άρα ο κ. Στεφανίδης έχει δίκιο και είμαι εγώ που έσφαλα, καθ’ όσον δεν ερεύνησα το θέμα αρκετά, ως απεδείχθη. Να με συγχωρείτε για την αναστάτωση, το παράδειγμα του Buena Vista Social Club ήταν άστοχο. Μάλλον παρασύρθηκα από το γεγονός ότι η ηχογράφηση είναι πολύ «καθαρή» για να είναι αναλογική. Ας όψεται εκείνο το Dolby SR.

Πάντως, σήμερα γράφει με Pro Tools στα 24/96, κι ας εξακολουθεί να προτιμά τα αναλογικά (διαθέτει ένα Otari MTR90), γιατί δυσκολεύεται πλέον να βρίσκει ταινία, ενώ παραδέχεται και το γεγονός ότι στα Pro Tools μπορείς να κάνεις πάρα πολλά, που είναι αδιανόητο να γίνουν σε αναλογική ταινία.

Αλήθεια, πόσο έχουν σήμερα 2500 πόδια ταινίας 2 ιντσών; Καινούργια εννοείται...

Μία πατάτα, όσο καλό και να είναι το περιτύλιγμα, παραμένει πατάτα.

Σε αυτό συμφωνώ απόλυτα.
Όταν όμως μιλάμε για ένα διαμάντι όπου ο μουσικός προσπαθεί να εκφράσει το συναίσθημά του μέσα από τον τρόπο που παίζει, πως θα το ακούσεις μέσα από μία κακή ηχογράφηση ή ένα mp3όφωνο;

Απάντηση: Re: Dark Side of the Moon

Λοιπόν, επεκοινώνησα με το μηχανικό που έκανε την ηχογράφηση στην Κούβα, και μου είπε ότι, όντως, η συγκεκριμένη ηχογράφηση έγινε αναλογικά, στο Studer του Egrem, (με ταινία Ampex). Άρα ο κ. Στεφανίδης έχει δίκιο και είμαι εγώ που έσφαλα, καθ’ όσον δεν ερεύνησα το θέμα αρκετά, ως απεδείχθη. Να με συγχωρείτε για την αναστάτωση, το παράδειγμα του Buena Vista Social Club ήταν άστοχο. Μάλλον παρασύρθηκα από το γεγονός ότι η ηχογράφηση είναι πολύ «καθαρή» για να είναι αναλογική. Ας όψεται εκείνο το Dolby SR.

Πάντως, σήμερα γράφει με Pro Tools στα 24/96, κι ας εξακολουθεί να προτιμά τα αναλογικά (διαθέτει ένα Otari MTR90), γιατί δυσκολεύεται πλέον να βρίσκει ταινία, ενώ παραδέχεται και το γεγονός ότι στα Pro Tools μπορείς να κάνεις πάρα πολλά, που είναι αδιανόητο να γίνουν σε αναλογική ταινία.

Το ξερω πως δεν το εχεις αναγκη, αλλα σε τιμα αυτο που εκανες καθως και η δημοσια παραδοχη του λαθους σου.

Η παραδοχή λάθους,εκτός των άλλων,αποδεικνύει και καλοπιστία.Δεν υπήρχε καμία πρόθεση "συκοφάντησης".Μιά άποψη ήταν,που βασίστηκε-όπως και πλήθος άλλων απόψεων-σε κάποια δεδομένα...

... kudos και από εμένα ....

Το καλό χοντρό παρθένο βινύλιο παίζει το ρόλο του.ΑΛΛΑ σπουδαιότερο ρόλο παίζει η χάραξη της μήτρας. Γιαυτό και λέγεται ότι ο καλός μηχανικός χάραξης αξίζει τα κιλά του σε χρυσό. Από αυτόν εξαρτάται το τελικό αποτέλεσμα.
Αυτά τα έχουμε πει πολλές φορές.
Αυθεντική ταινία ηχογράφησης.
Καμία επέμβαση κατά την χαράξη [equalizers, συμπιέσεις κλπ].
Λαμπάτος εξοπλισμός.
Σεβασμός στις προθέσεις παραγωγής, ηχογράφησης, καλλιτεχνών, [αν πρόκειται για επανέκδοση].
Μετά έρχεται η καλή ποιότητα βινυλίου και το βάρος.
Κάνω συγκρίσεις 180 γρ με 200 γρ. Τα δεύτερα παίζουν λίγο καλύτερα στα χαμηλά καθώς επίσης έχουμε και καλύτερη αίσθηση απλώματος των μουσικών.

Φυσικά αν κάποιος μπορεί να έχει άσχημη εντύπωση στα χοντρά βινύλια αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κυκλοφορούν και βινύλια φτιαγμένα από cd, κατά κανόνα τα ευρωπαϊκά, γιαυτό τονίζω να τα αποφεύγετε και όχι γιατί εγώ αντιπροσωπεύω αμερικάνικα. Δεν ξέρω αν βρίσκω το μπελά μου και κάποιος θα με επιτεθεί μετά από λίγο. Πρέπει να καταλάβαιτε ότι μιλάτε πάνω από όλα με χομπίστα. Αν ήθελα μπορούσα να έχω και τα ευρωπαϊκά αλλά απέρριψα τα πρώτα δείγματα που έλαβα αφού τα σύγκρινα.
Συμπέρασμα: Υπάρχει χοντρό και χοντρό βινύλιο. Άλλο το ένα άλλο το άλλο.
Τουλάχιστον νομίζω ότι ο φίλος κάνει λάθος που θεωρεί ότι οι καλές επανεκδόσεις, ίσως και όλες ανεξαίρετα, έχουν μόνο ήχο χωρίς μουσικό περιεχόμενο. Λάθος!
Υπάρχουν ελάχιστοι δίσκοι νέων ηχογραφήσεων που είναι μόνο για επίδειξη χωρίς κανένα περιεχόμενο. Όμως είναι διαφορετικό όταν έχουμε ανακαλύψει ότι πρίν από 50, 40 ή 30 χρόνια οι ηχογραφήσεις ακούγονται πάρα πολύ καλά. Και το γνωρίζουμε από τις σωστές επανεκδόσεις. Πολύ απλά τότε οι άνθρωποι που εμπλέκονταν στην παραγωγή ενός δίσκου [καλλιτέχνες παραγωγοί ηχολήπτες χαράκτες] ήταν όλοι τους καλλιτέχνες υψηλού επιπέδου.
Αν στην επανέκδοση τους σεβαστείς τότε έχεις Ο,ΤΙ καλύτερο στο χρόνο.
Δυστυχώς όλοι σήμερα δεν τους σέβονται γιαυτό κυκλοφορεί και αρκετή σαβούρα. Γιαυτό προσοχή! Λ.Σ.

Re: Απάντηση: Dark Side of the Moon

...και εγώ κάτι βρήκα αλλά είναι μπερδεμένα.
Ορίστε για να δείτε μόνοι:

http://www.artofrecordproduction.co...ntent&task=view&id=72&pop=1&page=0&Itemid=110

http://www.soundonsound.com/sos/sep07/articles/jerryboys.htm

στο πρώτο....

When it came to mixing, Jerry threw some rough mixes together at Egrem for everyone to listen to. No time at all was spent on these mixes and often the guitar solos or other instruments were just faded in and out of the mixes very roughly to give some vague idea of what might be included in the final mixes. The intention was that Ry would mix the tracks properly over in the US. But when he got back home, Ry just could not reproduce the sound of these rough mixes which sounded great so he called Jerry to come out to the US to help. Jerry figured out that a lot of the sound was being created by the combination of the Studer multi-track recorder and the Amek Rembrandt console with Neve modules that were installed at Egrem. So they found a studio with a Studer A80 and an Amek console of similar vintage in the US and remixed the album. These mixes came somewhere closer to the big sound of the rough mixes but still left several tracks sounding less than satisfactory. So Jerry worked on some of the mixes back at Livingston using a similar Amek desk there. Eventually, they ended up using at least one of the original rough mixes, despite guitar solos being missing or whatever, along with various mixes from Livingston and some from the Amek-equipped studio in the US.

Αρχική Δημοσίευση από petros_m
Το ξερω πως δεν το εχεις αναγκη, αλλα σε τιμα αυτο που εκανες καθως και η δημοσια παραδοχη του λαθους σου.

:a0210:

+1

Κώστα Κόγια,
αν όντως ήρθες σε επαφή όπως λες με το studio κλπ, και αυτή η πληροφορία είναι σωστή, τότε μπράβο στην όρεξη σου και μπράβο στη δήλωση περι λάθους.

Βρε φίλε, για πες μου, είμαστε τσακωμένοι;

Εγώ λέω πως όχι, εξάλλου δεν γνωρίζουμε καν ο ένας τον άλλο.

Εσύ τι λες;

Απλά πάνω σε κάποια πράγματα ίσως από βιασύνη σου ίσως απο κάποιο λάθος σου ή κάτι άλλο να έχουμε αντιδικήσει, αλλά μόνο στο γραπτό και μόνο δημόσιώς σε καποια fora, αλλά πιστεύω τελικά κάτι θετικό βγήκε όλες τις φορές.

προς K.K.
μπράβο , διότι λίγοι έχουν το θάρρος να παραδεχθούν ότι έκαναν λάθος . Βεβαίως λάθη κάνουν όσοι δρούν , όσοι ενεργούν , όσοι ασχολούνται , ενώ αλάθητοι είναι όσοι δεν πράττουν τίποτα απολύτως . Μόνον η αδράνεια μηδενίζει την πιθανότητα λάθους .

προς Κ.Λ.
Κωστάκη μου ξέρεις ότι ο καλύτερος δίσκος που έχω αγροάσει ποτέ είναι και μία από τις "ιστορικά" χειρότερες ηχογραφήσεις . Ομως πολλές φορές όταν τον ακούω , μετά από 38 έτη που κυκλοφόρησε και 33 που τον έχω , μέσα μου υπάρχει το παράπονο " γιατί , ρε , να μην ακούγεται καλύτερα ; " .

Ομως , έχεις απόλυτο δίκαιο , στο ότι η καλή ηχογράφηση , ουδόλως σχετίζεται με την αξία του αισθητικού περιεχομένου του έργου. Ειδικά όταν η ηχογράφηση έχει γίνει γι αυτόν τον σκοπό και μόνο : να ακούγεται άψογα .

όπως και νά'χε το θέμα, η περιγραφή του ΚΚ ήταν απολαυστική και πιθανώς γιά άλλες περιπτώσεις να ισχύει...
Τέλος σχετικά με την ποιότητα ηχογράφησης αν και ξεφύγαμε εξαιρετικά από το θέμα:
Μου αρέσουν αρκετοί δίσκοι που έχουν απελπιστική ηχογράφηση.
Σε όλες τις περιπτώσεις πορεύομαι με ό,τι είναι διαθέσιμο.
Αλλά....σε όλες τις περιπτώσεις παρακαλώ τον καλό Θεό του χαιφιντελίστα να βίνει κάτι και να βρεθεί κάπου σε κάποιο συρτάρι κάποια ξεχασμένη σωστή και καλή μήτρα....

Last edited: