Denon & Marantz AV Receivers 2019-2020

Τα αυξημένα δυναμικά θα αποδωθούν από ποιά ηχεία ?
Είναι limited το δυναμικό εύρος στα παρών Atmos & DTS:X mix και καταλήξαμε πως το IMAX θα δώσει κάτι παραπάνω με τα ηχεία του καθενός ?
Δεν νομίζω πως ο μέσος καταναλωτής παίζει στο home cinema του με Nautilus & Grande Utopia.

Είδες που δεν κατάλαβες μέχρι στιγμής πως δουλεύει το IMAX; Το μενού το βλέπεις; Το crossover το βλέπεις; Που τα είδες τα μεγάλα ηχεία με crossover στα 70Hz που προτείνει το IMAX, που μάλιστα μπορείς και να το αλλάξεις στις ρυθμίσεις του IMAX;

Πολύ κακό κάνουν τα βιντεάκια διάφορων άσχετων και τυχαίων τύπων. Ακούσανε ότι το IMAX στις κινηματογραφικές αίθουσες δουλέυει με μεγάλα ηχεία και bass management χωρίς κανάλι LFE και πάει αυτό ήτανε. Το δέσανε σχοινί κορδόνι ότι έτσι είναι και στα μηχανήματα στο σπίτι.

Και δεν πα να δείχνει η Denon το μενού του ενισχυτή που τα ρυθμίζεις αυτά....

Από το FAQ του Imax, εκείνου που δεν έβρισκε ο τύπος στο πρώτο βίντεο...

The IMAX Enhanced program does not currently include specific speaker performance criteria. It is recommended that using a combination of high-performance speakers and subwoofers, a minimum frequency spectrum of 20Hz – 20kHz can be accurately reproduced. The speaker system should be capable of producing average sound pressure levels of 85dB with 110dB peaks (115dB for Subwoofers) when speakers are placed 3 meters from the sitting position. A speaker sensitivity of 87dB or greater is recommended.

Το παραπάνω είναι recommendation. Recommendation που δεν ξεφεύγει από τα recommendations που πρέπει να έχουμε, άσχετα αν το σύστημά μας μπορεί να φτάσει εκεί. Δεν έχει όμως κριτήρια για το αν τα ηχεία μας είναι IMAX Certified, απλώς recomendation υπάρχει που δεν ξεφεύγει από τους απλούς κανόνες του audio.

85dB average, 110dB peak και 115dB για τα sub. Τετριμένα πράγματα δηλαδή.

Ποιά ηχέια αναπαράγουν τα 20Hz accurately ?

Από την στιγμή που δεν έχει speaker criteria, ούτε υπάρχει περίπτωση να κάνει spectrum analysis per speaker και να κάνει αντίστοιχη ισοστάθμιση στο κάθε ένα και διαφορετικά crossover, κλπ, gimmick είναι και θα παραμείνει.

Τετριμένο είναι και το sensitivity ενός ηχείου.
87dB τι ? πραγματικά ? τα μούφα που λένε οι κατασκευαστές στα specs ?

Από την στιγμή που δεν είναι άλλο φορμά ήχου, και δεν έχει αλλαγές ουσιαστικές στο positioning του audio, επί της ουσίας είναι διαφορετικό αστάρι για την ίδια μπογιά. Μπορεί να δώσει λίγο περισσότερη λάμψη στα mid, να φουσκώσει τα μπάσα και άντε μέσω reverb κλπ να δημιουργήσει μια προσωμείωση ενός ας πούμε μεγαλύτερου χώρου.
Δεν είναι κάποια επανάσταση, ούτε λόγος να δώσω ας πούμε τον X6200W για να πάω στον X6250W που είναι ο ίδιος ενισχυτής μαζί με το ΙΜΑΧ Enhanced.

Το να υπάρχει στους νέους ενισχυτές δεν είπε κανείς όχι.
Φτάνει να μην ανεβάσει την τιμή κατά 150-200 .

Στο δια ταύτα, θα ήθελα πολύ να δούμε σε blind tests ένα σύστημα γήινο, bookshelf + sub συνδυασμό, και δεν εννοώ bookshelf τα Klipsch με τα 6 & 8ιντσα woofer που κατεβαίνουν αρκετά, αλλά τα κλασικά bookshelf που έχουν οι περισσότεροι, δηλαδή Taga, Magnat, Tannoy, Mission, Polk Audio, Crystal Audio, Harman Kardon, B&O, με IMAX Enhanced on & off.
Εκεί θα φανεί τι... απίδια πιάνει ο σάκος.

Ούτε ηχεία λέει που να παίζουν 20Hz-20KHz. Αυτά τα βγάζουν από το μυαλό τους διάφοροι τυχαίοι youtubers. Combination of speakers and subwoofers λέει...

Διαβάστε προσεκτικά τι γράφει και δείτε προσεκτικά το επίσημο βίντεο.

Από κει και πέρα, εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Η τεχνολογία προχωρά μπροστά, ειδικά στο πεδίο των ενισχυτών AV και κάθε φορά προσφέρεται και κάτι περισσότερο.

Εγω δεν διαφωνω πουθενα με σενα λεωνιδα.
Ειπα οτι εχει Flag οπου αυτοματα μπαινει και αν θες το κανεις και Off.
Ειπα οτι πλεον σου δινει την επιλογη κοροσοβερ να αλλαξεις τα 70hz.
Ειπα οτι βγαινει το odyssey off κατα την αναπαραγωγη του imax enhcancer.

Δεν διαφωνησες με κανενα απο αυτα.

Διαφωνησες επειδη το βαφτισα DSP.? Δεν το ειπα με την στενη εννοια του ορου οτι το κανω on-off σε ολα τα αρχεια οποτε θελω.
Το ειπα υπο την εννοια οτι ενα dsp δεν σου αλλαζει π.χ. την πληροφορια στα διακριτα καναλια. Δεν σου δινει καποιο εξτρα πληροφορια.
Απλως παει και κανει μια επεξεργασια στον ηχο οπου αυξομειωνει καποιες συχνοτητες και προσθετει συνηθως και καποιες καθυστερησεις/αντιχησεις κλπ για να δημιουργησει και αισθηση μεγαλυτερης αιθουσας κλπ.

Υπο αυτη την εννοια ΤΟ ΕΞΗΓΗΣΑ 2 ΦΟΡΕΣ οτι το Imax ΔΕΝ προσθετει καποια εξτρα πληροφορια απο το αρχικο dts-master. ΔΕΝ αλλαζει την πληροφορια μεταξυ των καναλιων με το να στειλει τον ηχο καπου αλλου σε αλλο ηχειο. Δεν ειναι ενας νεος codec οπου εχει αλλο δυναμικο ευρος ή κατι νεο.

Τι μενει να κανει. ? Πολυ απλα πηγαινει και αλλαζει το συχνοτικο περιεχομενο(ή και τη σταθμη ?) του ιδιου ηχητικου αρχειου που υπαρχει στο κανονικο dts.

Tι προσπαθει να κανει. ? Να σου δωσει ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ οτι ακους ηχο απο IMAX αιθουσα. ΤΙ ΗΧΟ ακους σε μια ΙΜΑΧ αιθουσα. ?
ΠΟΙΑ η διαφορα του ηχου στην IMAX αιθουσα απο το κανονικο dts. ?

Στο οτι ο ηχος απλα φανταζει πιο "μεγαλος" επειδη τα ηχεια παιζουν ΟΛΟ το συχνοτικο περιεχομενο ΜΑΖΙ με την πληροφορια του LFE.

ΤΕΧΝΙΚΑ λοιπον....ΤΕΧΝΙΚΑ....ΤΙ ακριβως κανουν στον ηχο του imax enhanced για να εισπραξω εγω μια παρομοια εμπειρια. ?
Πηγαινουν και αλλαζουν συχνοτητες και σταθμες. Πουσαρουν π.χ. τα μπασα ως πληροφορια, οπως και τις μεσαιες για να ακουστουν οι διαλογοι πιο Large.
Tα ηχεια στις ΙΜΑΧ αιθουσες παιζουν 20hz-20khz και φτιαχνονται οι καμπινες τους για τις αναγκες της καθε αιθουσας ειδικα. Μπαινουν σε συγκεκριμενες αποστασεις. Το NΕXOS της odyssey φροντιζει να υπαρχει πολυ καλο ακουστικο αποτελεσμα σε ολη την αιθουσα.

Αυτο ειναι το IMAX βασικα,ενας πολυ προσεγμενος ηχος σε ενισχυτικα, ηχεια full range και καλο room setup και απλως θελουν να μεταφερουν την αισθηση του να ακους ενα βαρβατο ηχειο απο εναν βαρβατο ενισχυτη και στο σπιτι πειραζοντας λιγο τον ηχο. Αναλογως τα ηχεια σου και το αποτελεσμα.

Το οτι υπαρχει flag σημα για να αλλαξει αυτοματα ο ενισχυτης για να μην πατας εσυ κουμπακι δεν εχει να κανει τωρα με την κουβεντα περι ηχου. Επισης για να παρω την αισθηση που θελουν, πρεπει το κροσοβερ να παει στα 70hz. Τι νοημα εχει τωρα επειδη τα ηχεια μου δεν κατεβαινουν εκει, να παω εγω και να το κανω 100hz. ? Αυτοματως δεν χαλαω την εμπειρια ΙΜΑΧ. ?
Αρα εχασα το room correction του odyssey, εχασα και την εμπειρια ΙΜΑΧ επειδη παω και κροσαρω αλλου.
ΟΜΩΣ αν θελω παω και απενεργοποιω το ΙΜΑΧ αν με χαλαει η ολη φαση και ακουω DTS με odyssey και τελος.

Δεν ξερω τι δεν εχεις καταλαβει απο αυτα που γραφω και θεωρεις οτι υπαρχει διαφωνια. Νομιζω οτι τα ιδια λεμε τοση ωρα.
Ο καθενας παιρνει νεο ενισχυτη, εχει ταμπελα IMAX και αν του κατσει καλα καλως, αλλιως...Off.

Eιναι το τριτο σεντονι που γραφω ακριβως τα ιδια. Αν καποιος δεν τα καταλαβε τις πρωτες δυο φορες, δεν ξερω γιατι να τα καταλαβει τωρα. Προφανως στην συγκεκριμενη περιπτωση, εχω προβλημα εκφρασης, αλλα δεν μπορω να το εξηγησω και διαφορετικα.

Aν εχω ολα μου τα ηχεια που κατεβαινουν μεχρι τα 35hz δαπεδου σε ολα τα καναλια (τρελλος ειμαι οτι θελω κανω) και εχω κανει σπιτι μου ενα πολυ καλο room correction και εχω απο πλευρας οδηγησης και εναν βαρβατο ενισχυτη....στην ουσια εχω μια εμπειρια ΙΜΑΧ.
Αν εχω σπιτι μου τσουτσεκο-ενισχυτη με σαραβαλα ηχεια ή δορυφορακια, παω σε μια αιθουσα ΙΜΑΧ να ακουσω ωραια.
Με το να μου αλλαξεις τον ηχο στο σημα στα δορυφορακια μου...παλι ενα ματσο χαλια θα ακουσω.
Κι αν εχω ενα νορμαλ συστημα. ? Αν εχω ενα νορμαλ συστημα, θα κλειδωσω σε ΙΜΑΧ και θα πουσαριστουν καποιες χαμηλες και μεσαιες για να ακουστει το συστημα λιγο παραπανω LARGE.

Δεν εχω ακομη ο ιδιος εμπειρια, περιμενω να διαβασω απο εσας οταν το ακουσετε.

Περι ΙΜΑΧ αιθουσων:
https://www.homecinemachoice.com/content/sound-imax

Θα έρθεις λοιπόν να ακούσεις τη διαφορά με on και off στο IMAX Enhanced, στη μια περίπτωση με Audyssey (+11dB max) και στην άλλη χωρίς καμία μείωση στο διαθέσιμο headroom του ενισχυτή λόγω Audyssey off με το IMAX Enhanced (+18dB max).
Διαφορά διαθέσιμου headroom: 7dB.
Και διαφορές προφανώς που θα προκύπτουν από τη διαφορετική ψυχοακουστική καμπύλη στη μια και την άλλη περίπτωση, αλλά και λόγω πιο απότομου crossover.

Και μετά θα σου κάνω γούτσου γούτσου τα μαγουλάκια... :p

Απάντηση: Re: Denon & Marantz AV Receivers 2019-2020

Θα έρθεις λοιπόν να ακούσεις τη διαφορά με on και off στο IMAX Enhanced, στη μια περίπτωση με Audyssey (+11dB max) και στην άλλη χωρίς καμία μείωση στο διαθέσιμο headroom του ενισχυτή λόγω Audyssey off με το IMAX Enhanced (+18dB max).
Διαφορά διαθέσιμου headroom: 7dB.
Και διαφορές προφανώς που θα προκύπτουν από τη διαφορετική ψυχοακουστική καμπύλη στη μια και την άλλη περίπτωση, αλλά και λόγω πιο απότομου crossover.

Και μετά θα σου κάνω γούτσου γούτσου τα μαγουλάκια... :p

Ασε, ειμαι σε φαση που για να κατσω να δω/ακουσω, φτιαχνω οβαλ πιατελα με κοψιδια. Τοτε τα χρωματα ξανα ερχονται, ολα ειναι 5διαστατα και ονειρικα. DOLBY FAGANIARICOS ENHANCED.

:flipout:

Μη νομίζεις ότι κέρδισες επειδή εδώ το πάμε μέχρι καλό καφέ και τσίπουρο σε ειδικές περιπτώσεις. ΟΚ, με τα κοψίδια δεν τό 'χουμε ακόμη αλλά που θα πάει... :o

Λοιπόν, για τον Κώστα που ρώτησε και για όλους τους υπόλοιπους, κατά τη διάρκεια του αρχικού setup (ή και οποιαδήποτε στιγμή μέσω του amp assign) εφ' όσον έχεις περισσότερα από 9 ηχεία (σε ρωτάει ο ενισχυτής στην αρχή) μπορείς να επιλέξεις αν τα δύο front ή τα δεύτερα ύψους θα οδηγούνται από τελικό ενισχυτή.

Αποκόπτoνται δηλαδή τα τελικά στάδια του ενισχυτή AV από τις αντίστοιχες μπόρνες ηχείων και μένει να συνδέσεις εξωτερικό τελικό στις αντίστοιχες pre-out όπως βλέπουμε και στη φωτό.

Τελικά όντως τα IPS panel με αδυνατίζουν... :silly:

Attachments

• SR6014 7.2.4 setup.jpg
    SR6014 7.2.4 setup.jpg
    171.3 KB · Views: 556
Ακόμα μια φωτογραφία, που αποδεικνύει ότι μπορείς να ρυθμίσεις το High Pass (εύρος 40-250Ηz) και το Low Pass (εύρος 70-250Ηz) καθώς και το subwoofer on ή off.

Όπως βλέπετε δεν ισχύει τίποτε από εκείνα που ακούσαμε στο βίντεο του τυχαίου youtuber, παρά μόνο ότι λέει το επίσημο βίντεο καθώς όπως βλέπετε ισχύει στο ακέραιο ότι υπάρχει ρύθμιση αναλόγως του setup ηχείων που έχουμε για αναπαραγωγή IMAX Enhanced. :cool:

Attachments

• IMAX Enhanced settings.jpg
    IMAX Enhanced settings.jpg
    136.6 KB · Views: 451
Καλά δεν είναι τόσο θέμα το αν υπάρχει ή όχι δυνατότητα ρύθμισης του crossover.

Το θέμα είναι ΑΝ υπάρχει ουσία στο IMAX Enhanced γενικότερα.
Αν η όλη διαφορά είναι να νοιώθεις ελάχιστα σαν δήθεν μεγαλύτερο το χώρο ακρόασής σου, χε η φοράδα στο αλώνι.

Τα δήθεν για μεγαλύτερο dynamic range δεν τα καταπίνω αμάσητα, όχι έτσι για το γαμώτο, αλλά λόγω τεχνικών γνώσεων.

Θα είχε πολύ ενδιαφέρον ένα AB test με καμμιά 20αριά home cinemάκηδες.

Πως δεν είναι θέμα; Από τη στιγμή μάλιστα που μιλάμε για άλλης τάξης crossover, και ειδικά όταν το θέμα τεχνικά και μόνο να το δει κάποιος, γνωρίζει ότι όλες οι ισοσταθμίσεις κόβουν το διαθέσιμο headroom;

Και πως να μην είναι θέμα όταν διάφορα σχόλια βασίστηκαν σε κάποιον τυχαίο youtuber που δεν γνώριζε ούτε τα στοιχειώδη;

Πάντως για δωρεάν feature, τα σπάει.

Δωρεάν δεν είναι.
Μια χαρά ανεβάζει την τιμή του δέκτη όπως και οι άδειες για Atmos & DTS:X & Auro 3D.

Στο δια ταύτα, το δοκίμασες καθόλου ?

Δωρεάν είναι καθώς δεν ανεβάζει την τιμή του προϊόντος. Είναι το φετινό μοντέλο με προσθήκη το IMAX Enhanced και το Dolby Height Virtualizer.

Δοκιμές από βδομάδα σιγά-σιγά και κανονικές δοκιμές σε πλήρες immersive setup λίγο αργότερα. Και εννοείται στο Event.

Τις φωτογραφίες τις ανέβασα για να δείξω και να αποδείξω τα εξής:

1. Ότι οι SR6014/AVR-X3600H έχουν τη δυνατότητα να αποκόπτουν τα εμπρός κανάλια ισχύος τους (και τα δεύτερα ύψους) προκειμένου να οδηγήσουν πλήρες σετ 7.1.4 ηχείων με την προσθήκη δικάναλου τελικού.

2. Ότι το IMAX Enhanced ρυθμίζεται έτσι ώστε να ταιριάζει στο set-up των ηχείων που έχουμε.

3. Ότι πρέπει να φιλτράρετε τις πληροφορίες και να θεωρείτε έγκυρες μόνο εκείνες που προκύπτουν από επίσημα χείλη ή έστω πιστοποιημένα χείλη.

Με λίγα λόγια, ό,τι λέμε και γράφουμε εδώ ισχύουν στο ακέραιο, μακριά από το τι μπορεί να λέει ο καθένας τυχάρπαστος επειδή έτσι μπορεί να νομίζει, γιατί έτσι διάβασε κάπου ή του είπαν έτσι ή μέχρι εκεί μπόρεσε να καταλάβει και αυτό αναπαράγει.

Λεωνιδα στις αρχες ολα ηταν κλειδωμενα και δεν μπορουσες να επεμβεις. Υστερα με καποιο νεο firmware (αν καταλαβα καλα) ξεκλειδωσαν τα ρυθμιστικα.

Προφανως οι πρωιμες δοκιμες καποιων που το δοκιμασαν ηταν με κλειδωμενες τις ρυθμισεις. (Μαλιστα τοτε, υπηρχε και θεμα με λαθος re direction των χαμηλων στο sub και δεν ακουγες σωστα.)
Προφανως αυτα αλλαξαν στην πορεια με το ξεκλειδωμα.
Οποτε περιμενουμε εντυπωσεις απο τα τεστ Α/Β με IMAX και κανονικο DTS, που εντοπιζονται ακουστικα οι οποιες αλλαγες.
(Χαμηλες, μεσαιες κλπ)

Εχουν κυκλοφορησει δισκακια με περιεχομενο IMAX ελλαδα για δοκιμες. ? (Νομιζω καποια ντοκυμαντερ κυκλοφορουν ηδη)

Re: Απάντηση: Denon & Marantz AV Receivers 2019-2020

Λεωνιδα στις αρχες ολα ηταν κλειδωμενα και δεν μπορουσες να επεμβεις. Υστερα με καποιο νεο firmware (αν καταλαβα καλα) ξεκλειδωσαν τα ρυθμιστικα.

Προφανως οι πρωιμες δοκιμες καποιων που το δοκιμασαν ηταν με κλειδωμενες τις ρυθμισεις. (Μαλιστα τοτε, υπηρχε και θεμα με λαθος re direction των χαμηλων στο sub και δεν ακουγες σωστα.)
Προφανως αυτα αλλαξαν στην πορεια με το ξεκλειδωμα.
Οποτε περιμενουμε εντυπωσεις απο τα τεστ Α/Β με IMAX και κανονικο DTS, που εντοπιζονται ακουστικα οι οποιες αλλαγες.
(Χαμηλες, μεσαιες κλπ)

Εχουν κυκλοφορησει δισκακια με περιεχομενο IMAX ελλαδα για δοκιμες. ? (Νομιζω καποια ντοκυμαντερ κυκλοφορουν ηδη)

Εγώ έχω το Journey to the south pacific. Και θα παίζει Demo εδώ.

Το πήρα από το εξωτερικό καθώς δεν υπήρχε πουθενά στην Ελλάδα (η δική μου φιλοσοφία είναι να παίρνεις από το εξωτερικό μόνο όταν δεν υπάρχει κάτι στην Ελληνική αγορά).

Για την ώρα άλλα δύο ντοκιμαντέρ υπάρχουν και ένας ακόμα δίσκος με Demo.

Σε αυτόν που έχω, η σκηνή με τα παιδάκια που βουτάνε από την εξέδρα ενώ η κάμερα είναι στο βυθό, είναι όντως εντυπωσιακή.
Το ίδιο και εκείνη με τους φαλαινοκαρχαρίες την ώρα του ταίσματος και τη δίνη του νερού που δημιουργούν με το στόμα. Αλλά περισσότερα δεν θα πω, μέχρι να στηθεί σωστά.

Και μια επιπλέον πληροφορία για τον 6014, υποθέτω το ίδιο ισχύει και για τον 3600Η. To firmware update ήταν διαφορετικό για το DHV. Αυτό πέρασε με άλλο update. Όπως τον σύνδεσα στο δίκτυο έγινε πρώτα το ένα και αμέσως μόλις τελείωσε το πρώτο, έβγαλε ειδοποίηση για το DHV με update.
Η διαδικασία ήταν λίγα λεπτά για το καθένα.

Παντως οι οποιες προσωπικες αναφορες μου περι πρωτων εντυπωσεων, δεν βασιστηκαν στα βιντεο που εβαλα, αλλα σε ενα αρθρο του Josh Zyber, οπου αρθρογραφουσε στα DVDFile.com, DVDTalk.com και Home Theater magazine.
Δεν ξερω αν ειναι τυχαρπαστος, δεν τον γνωριζω. (αρθρογραφει απο πολυ παλια, απο εποχων Laser Disk)

Απλα μιας και πρακτικα δεν εχω ακομη ακουσει imax, βασιστηκα σε αυτα που διαβασα εδω:
(ειναι 4 parts)

https://www.highdefdigest.com/blog/imax-enhanced-dts-audio-format-debut/

Re: Απάντηση: Denon & Marantz AV Receivers 2019-2020

Παντως οι οποιες προσωπικες αναφορες μου περι πρωτων εντυπωσεων, δεν βασιστηκαν στα βιντεο που εβαλα, αλλα σε ενα αρθρο του Josh Zyber, οπου αρθρογραφουσε στα DVDFile.com, DVDTalk.com και Home Theater magazine.
Δεν ξερω αν ειναι τυχαρπαστος, δεν τον γνωριζω. (αρθρογραφει απο πολυ παλια, απο εποχων Laser Disk)

Απλα μιας και πρακτικα δεν εχω ακομη ακουσει imax, βασιστηκα σε αυτα που διαβασα εδω:
(ειναι 4 parts)

https://www.highdefdigest.com/blog/imax-enhanced-dts-audio-format-debut/

Στο μενού του Marantz έχει IMAX on και IMAX Off. Είναι λοιπόν πολύ εύκολο να γίνει A/B αντιπαράσταση στο ίδιο setup με το ίδιο περιεχόμενο.

Αλλά το καλύτερο απ' όλα είναι πως είτε αρέσει σε κάποιον και το προτιμήσει, είτε δεν αρέσει και κάνει revert στις ρυθμίσεις του Audyssey, είναι ένα επιπλέον feature που δίνεται στο χρήστη.

Και μεταξύ μας, έχω βαρεθεί τα "ήπια" crossover στους ενισχυτές AV. Εδώ υπάρχει εναλλακτικός τρόπος και αυτό για μένα είναι το ενδιαφέρον στο θέμα του IMAX.

Αυτό που εγώ καταλαβαίνω, έτσι για να γίνεται συζήτηση, είναι ότι τα φορμά ήχου με το Atmos έφτασαν σ ένα τέλμα, χώρος στους ενισχυτές για παραπάνω κανάλια προενίσχυσης και τελικά στάδια δεν υπάρχει, ούτε βέβαια αντίστοιχος χώρος στα σαλόνια ή στους dedicated, οπότε αναμενόμενο ήταν να ψαχτούν σε κάτι άλλο ώστε να χουν να παρουσιάσουν κάτι στα νέα μοντέλα. Οπως καταλαβαίνω εγώ στο μέλλον δεν θα έχουμε και χτυπητές διαφορές όσον αφορά τα φορμά ήχου άρα η εξέλιξη θα πέσει πάνω στις ισοσταθμίσεις (προσωπικά για μένα αυτό είναι το ζητούμενο) και στις ψηφιακές ευκολίες. Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι το Imax δεν είναι κάτι παραπάνω από ένα feature που έπρεπε να μπει στα νέα μοντέλα για να προωθήσουν τους ενισχυτές, το ίδιο θα ακολουθήσουν πιστεύω όλες οι εταιρίες. Μένει να δούμε οι ίδιοι οι μηχανικοί που θα δώσουν βάρος.

Εγώ πιστεύω το επόμενο βήμα δεν θα είναι στον ήχο αλλά σε άλλη αίσθηση πέραν της ακοής και της όρασης, για παράδειγμα για φανταστείτε μηχανάκια τα οποία θα μπορούν να προσομοιώσουν την εικόνα που βλέπουμε με τις υπόλοιπες όμως αισθήσεις, παράδειγμα ο πρωταγωνιστής μπαίνει σε χώρο καμμένο, να σου ρχεται η μυρωδιά του καμμένου, φωτιά, κρύο, ζέστη, αέρας, μυρωδιές, όλα ανάλογα τη σκηνή να μπορέσουν με κάποιο τρόπο να τα νιώθουμε κι εμείς, αυτή θα ήταν μία νέα πρόκληση.