Χτες παρελαβα ενα εξαρτημα του τροχιστικου Triton για να το προσαρμοσω στο τροχιστικο Scheppach αλλα ο αξονας δεν ταιριαζε.
Ετοιμαστηκε λοιπον ενα νεο αξονακι για να μπει το δερματινο εξαρτημα. Αυτο ηταν πολυ απλο.
Βρεθηκε μια βιδα 8μμ με κεφαλη και περαστηκε μεσα απο το δερμα. Εσφιξε με ροδελα και παξιμαδι.
Εδω η μπροστινη πλευρα του εξαρτηματος με την κεφαλη της βιδας σε πρωτο πλανο.
Και εδω η πισω πλευρα. Μαζι ειναι και καποια ενωμενα παξιμαδακια που θα παιξουν τον ρολο του συνδεσμου μεταξυ του εξαρτηματος και του τροχιστικου μηχανηματος.
Εαν ειχα ενα μακρυ παξιμαδι οπως αυτο παραπανω στα αριστερα, αλλα σε μεγαλυτερο νουμερο για αξονα 8μμ, δεν θα χρειαζοταν να κατασκευασω τα υπολοιπα παξιμαδια στα δεξια.
Επειδη λοιπον η χαρα ειναι στην πατεντα, σκεφτηκα να ετοιμασω ενα συνδετικο παξιμαδι κολλωντας 2 η τρια παξιμαδια μαζι δημιουργοντας ενα μακρυ το οποιο θα ενωνε τον αξονα του εξαρτηματος και τον αξονα του τροχιστικου.
Εδω ο αξονας του τροχιστικου που θα βιδωσει η μια ακρη του παξιμαδιου. Αυτος ο αξονας ειναι 8μμ
Η ετοιμασια των παξιμαδιων για να κολληθουν μαζι ειναι απλη. Μπαινουν αρχικα δυο παξιμαδια μαζι ωστα να εφαρμοζουν ακριβως μεταξυ τους οταν περναει η βιδα απο μεσα τους. Πρεπει δηλαδη να συμπιπτουν σωστα οι βολτες.
Οταν βρεθει η θεση, μπαινει μια σταγονα κολλας στιγμης για να τα κρατησει προσωρινα στη θεση τους μεχρι να μπει και το τριτο παξιμαδακι. Το σπρευ που επισπευδει την κολληση ειναι απαραιτητο για να μην τρεξει η κολλα στο σπειρωμα.
Η παραπανω βιδα ειναι 8μμ και χρησιμοποιειται για να ταιριαξουν τα παξιμαδια. Αφου κολλησουν τα δυο, μπαινει και το τριτο που κολλαει σωστα με τα αλλα δυο, χωρις κανενα κενο.
Επειτα ετοιμαζεται λιγη κολλα δυο συστατικων την οποια την περνας πανω απο τα παξιμαδια για να γινει ενα σωμα με αυτα. Τα παξιμαδια χαρασονται με τροχακι dremel και λιμαρονται για να εχει καλη προσφυση η κολλα.
Εδω η κολλα πανω στα παξιμαδια. Πανι εχει σφηνωθει μεσα στα παξιμαδια για να μην περασει η κολλα στο σπειρωμα. Σε δευτερο σετακι που ετοιμασα εβαλα μεσα στα παξιμαδια πλαστελινη για να κρατησει την κολλα εκτος.
Αφου στεγνωσε η κολλα δυο συστατικων, το ολο εξαρτημα ντυθηκε με στοκο δυο συστατικων για περισσοτερη αντοχη. Χρησιμοποιηθηκε ο στοκος AXTON απο το leroi. Φτηνος στοκος που τον πηρα για δοκιμη. Μου φανηκε λιγο στεγνος και οχι μαλακος σαν πλαστελινη, οπως ο πολυ καλος εποξικος στοκος της Βison και o Αγγλικος στοκος milliput. Ομως ειναι φτηνος στοκος, θα δουμε πως παει μηπως αντικαταστησει τον ακριβο της Bison.
Eδω το τελειωμενο εξαρτημα με τον ασπρο στοκο στεγνο και το οποιο ειναι σκληρο σαν σιδερο. Αριστερα ο στοκος της Axton και στο βαθος η κολλα 2 συστατικων απο τα Lidl.
Το ασπρο παξιμαδι θα βιδωθει στον αξονα του εξαρτηματος των 8μμ που βλεπουμε παραπανω.
Ηθελα να αναφερθω σε ενα παραδοξο πειραμα που προσπαθησα και δουλεψε. Δεν ειναι η πρωτη φορα που το κανω, ειναι η πρωτη φορα που το αναφερω.
Ειναι η κολληση των παξιμαδιων με καλάϊ. Οπως ειναι γνωστο το σιδερο θελει ηλεκτροκολληση και οχι...καλάϊ. Ομως με μια μικρη προεργασια, λιγη επιμονη και πολυ ζεστο κολλητηρι γινεται.
Εδω στα δεξια ειναι το αποτελεσμα της κολλησης δυο παξιμαδιων με καλαι. Το εσωτερικο μερος γεμισε με πλαστελινη για να μην τρεξει το καλαι στις βολτες.
Εδω η προσπαθεια κολλησης με κολλητηρι βουτανιου. Τα παξιμαδια εχουν χαραχτει γυρω γυρω με τροχο με dremel για καλυτερη προσφυση με το καλαι.
Η κολληση τελειωσε με το βαρυ ηλεκτρικο κολλητηρι weller του πατερα μου που προφανως ζεσταινε καλυτερα το μεταλλο απο οτι το dremel versa tip.
Αρα τωρα υπαρχουν δυο αυτοσχεδια παξιμαδια που μπορουν να χρησιμοποιηθουν, αλλα επιλεχθηκε το ασπρο, σαν εμφανισιακα καλυτερο

)
Eδω το τελικο αποτελεσμα.
Βεβαια σε περιπτωση που ειχαμε αποτυχια με τα παξιμαδια, η κατασκευη μπορει να δουλεψει πανω σε ενα δραπανακι αρκει να πιαστει η σκανδαλη με εναν σφιγκτηρα σκανδαλης για να γυρναει σε σταθερα λιγες στροφες.
Η να στο κραταει καποιος αλλος