DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Ναι,το καταλαβαίνω και θα το δοκιμάσω
Τώρα που πήρα φόρα έχω μακριά λίστα με αυτά που θέλω να φτιάξω.Επομενη αγορα μια ηλεκτρική πλάνη που θέλω να πάρω και να την προσαρμόσω σε μια ιδιοκατασκευη για πιο όμορφα αποτελεσματα
Αν και με δισκοπριονο(einhell Rt-CS 190/1) όπου το προσάρμοσα σε πάγκο και που θέλω κάποια στιγμή να σας παρουσιάσω οι κοπές ήταν άψογες και τα κενά που δημιουργήθηκαν στις ενώσεις ήταν απειροελαχιστα
39575988674cbadfa93d604b27cea451.jpg

Στάλθηκε από το MI MAX 3 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Χτες παρελαβα ενα εξαρτημα του τροχιστικου Triton για να το προσαρμοσω στο τροχιστικο Scheppach αλλα ο αξονας δεν ταιριαζε.

Ετοιμαστηκε λοιπον ενα νεο αξονακι για να μπει το δερματινο εξαρτημα. Αυτο ηταν πολυ απλο.

Βρεθηκε μια βιδα 8μμ με κεφαλη και περαστηκε μεσα απο το δερμα. Εσφιξε με ροδελα και παξιμαδι.

Εδω η μπροστινη πλευρα του εξαρτηματος με την κεφαλη της βιδας σε πρωτο πλανο.
46280316394_01c20d0ceb_b.jpg

Και εδω η πισω πλευρα. Μαζι ειναι και καποια ενωμενα παξιμαδακια που θα παιξουν τον ρολο του συνδεσμου μεταξυ του εξαρτηματος και του τροχιστικου μηχανηματος.
46090649145_af8cd194c7_b.jpg

Εαν ειχα ενα μακρυ παξιμαδι οπως αυτο παραπανω στα αριστερα, αλλα σε μεγαλυτερο νουμερο για αξονα 8μμ, δεν θα χρειαζοταν να κατασκευασω τα υπολοιπα παξιμαδια στα δεξια.

Επειδη λοιπον η χαρα ειναι στην πατεντα, σκεφτηκα να ετοιμασω ενα συνδετικο παξιμαδι κολλωντας 2 η τρια παξιμαδια μαζι δημιουργοντας ενα μακρυ το οποιο θα ενωνε τον αξονα του εξαρτηματος και τον αξονα του τροχιστικου.

Εδω ο αξονας του τροχιστικου που θα βιδωσει η μια ακρη του παξιμαδιου. Αυτος ο αξονας ειναι 8μμ
46952650012_b50b8b7dc7_b.jpg

Η ετοιμασια των παξιμαδιων για να κολληθουν μαζι ειναι απλη. Μπαινουν αρχικα δυο παξιμαδια μαζι ωστα να εφαρμοζουν ακριβως μεταξυ τους οταν περναει η βιδα απο μεσα τους. Πρεπει δηλαδη να συμπιπτουν σωστα οι βολτες.

Οταν βρεθει η θεση, μπαινει μια σταγονα κολλας στιγμης για να τα κρατησει προσωρινα στη θεση τους μεχρι να μπει και το τριτο παξιμαδακι. Το σπρευ που επισπευδει την κολληση ειναι απαραιτητο για να μην τρεξει η κολλα στο σπειρωμα.
46090655205_15f8dde038_b.jpg

Η παραπανω βιδα ειναι 8μμ και χρησιμοποιειται για να ταιριαξουν τα παξιμαδια. Αφου κολλησουν τα δυο, μπαινει και το τριτο που κολλαει σωστα με τα αλλα δυο, χωρις κανενα κενο.

Επειτα ετοιμαζεται λιγη κολλα δυο συστατικων την οποια την περνας πανω απο τα παξιμαδια για να γινει ενα σωμα με αυτα. Τα παξιμαδια χαρασονται με τροχακι dremel και λιμαρονται για να εχει καλη προσφυση η κολλα.

Εδω η κολλα πανω στα παξιμαδια. Πανι εχει σφηνωθει μεσα στα παξιμαδια για να μην περασει η κολλα στο σπειρωμα. Σε δευτερο σετακι που ετοιμασα εβαλα μεσα στα παξιμαδια πλαστελινη για να κρατησει την κολλα εκτος.
46090653325_26f36eb9f9_b.jpg

Αφου στεγνωσε η κολλα δυο συστατικων, το ολο εξαρτημα ντυθηκε με στοκο δυο συστατικων για περισσοτερη αντοχη. Χρησιμοποιηθηκε ο στοκος AXTON απο το leroi. Φτηνος στοκος που τον πηρα για δοκιμη. Μου φανηκε λιγο στεγνος και οχι μαλακος σαν πλαστελινη, οπως ο πολυ καλος εποξικος στοκος της Βison και o Αγγλικος στοκος milliput. Ομως ειναι φτηνος στοκος, θα δουμε πως παει μηπως αντικαταστησει τον ακριβο της Bison.

Eδω το τελειωμενο εξαρτημα με τον ασπρο στοκο στεγνο και το οποιο ειναι σκληρο σαν σιδερο. Αριστερα ο στοκος της Axton και στο βαθος η κολλα 2 συστατικων απο τα Lidl.
46093860755_1df3f61966_b.jpg

Το ασπρο παξιμαδι θα βιδωθει στον αξονα του εξαρτηματος των 8μμ που βλεπουμε παραπανω.

Ηθελα να αναφερθω σε ενα παραδοξο πειραμα που προσπαθησα και δουλεψε. Δεν ειναι η πρωτη φορα που το κανω, ειναι η πρωτη φορα που το αναφερω.
Ειναι η κολληση των παξιμαδιων με καλάϊ. Οπως ειναι γνωστο το σιδερο θελει ηλεκτροκολληση και οχι...καλάϊ. Ομως με μια μικρη προεργασια, λιγη επιμονη και πολυ ζεστο κολλητηρι γινεται.

Εδω στα δεξια ειναι το αποτελεσμα της κολλησης δυο παξιμαδιων με καλαι. Το εσωτερικο μερος γεμισε με πλαστελινη για να μην τρεξει το καλαι στις βολτες.
46090649145_754cd64c21_b.jpg

Εδω η προσπαθεια κολλησης με κολλητηρι βουτανιου. Τα παξιμαδια εχουν χαραχτει γυρω γυρω με τροχο με dremel για καλυτερη προσφυση με το καλαι.
Η κολληση τελειωσε με το βαρυ ηλεκτρικο κολλητηρι weller του πατερα μου που προφανως ζεσταινε καλυτερα το μεταλλο απο οτι το dremel versa tip.
46952654112_791bece9a7_b.jpg

Αρα τωρα υπαρχουν δυο αυτοσχεδια παξιμαδια που μπορουν να χρησιμοποιηθουν, αλλα επιλεχθηκε το ασπρο, σαν εμφανισιακα καλυτερο :))

Eδω το τελικο αποτελεσμα.
46953023792_e635b80aa9_b.jpg

Βεβαια σε περιπτωση που ειχαμε αποτυχια με τα παξιμαδια, η κατασκευη μπορει να δουλεψει πανω σε ενα δραπανακι αρκει να πιαστει η σκανδαλη με εναν σφιγκτηρα σκανδαλης για να γυρναει σε σταθερα λιγες στροφες.
Η να στο κραταει καποιος αλλος :)

46952652472_47272f613b_b.jpg

Παξιμάδι σύνδεσης...
a9b29ca56611d3ae954888ea641a871b.jpg

Στάλθηκε από το Redmi Note 4 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Σωστός ο Παύλος ...αυτό σκέφτηκα και εγώ από την αρχή ή και μούφα σύνδεσης ... αλλά πως θα έκανε αυτή την ευχάριστη διαδικασία αν ήταν να το πάρει έτοιμο ?? :flipout:
Βέβαια υπήρχε και η ακόμα καλύτερη λύση ...να έβαζες τον αρχικό άξονα του εξαρτήματος με μια συστολή μπουκάλα...-bye-
-------------------
Ξέχασε την μπουκάλα...τώρα είδα ότι το πρόβλημα ήταν στις βόλτες. Δεν λες όμως αν η διαφορά ήταν στο πάσο ή στην διάμετρο.

Και αυτό το λες ....τελικά όλα τα λες ...:flipout::flipout:-bye-

Last edited by a moderator:
Η διαφορα ηταν στο σπειρωμα, οχι στην διαμετρο.

Το παξιμαδι συνδεσης το ανεφερα σαν λυση Παυλο (το εχω στη δευτερη φωτογραφια αλλα ειναι μικρο) και θα ηταν ευκολη λυση, αλλα δεν ειχα ευκαιρο για βιδα 8μμ.
Καλυτερα ομως που δεν ειχα, οπως ειπε και ο Νικος, γιατι αλλιως δεν θα περνουσε η ωρα του παιδιου ευχαριστα και δημιουργικα :))

Μιχάλη, ελπίζω να είναι πολύ γερή αυτή η κατασκευή γιατί όπως τη βλέπω με φοβίζει.
Ευτυχως θα δουλεύει σε πολύ χαμηλές στροφές.

χεχε θα τα δεις απο κοντα. Πετρα ειναι και τα δυο, και αυτο με τις εποξικες κολλες και το αλλο με το καλαϊ.

Αλλα οπως ειπες, οχι μονο γυριζει με λιγες στροφες ο τροχος, αλλα δεν τραβαει και καποιο ζορι, αφου μολις ακουμπας το σκαρπελο.

Ναί, δεν δέχεται ζόρι, αυτό είναι αλήθεια, εκτός άν ξεχαστείς και κρεμαστείς πάνω... :flipout:
Πιο πολύ με φοβίζει το οτι δεν υπάρχει στήριγμα κι απ´ την άλλη πλευρά. Πρέπει να είναι πολύ γερή η κόλληση και απόλυτα ζυγισμένη.

Θα αγορασω ουτως η αλλως και ενα συνδετικο παξιμαδι των 8μμ απο το λεροι την αλλη τεταρτη που θα γυριζω απο το αεροδρομιο.

Δεν ξερω τι αλλα προσαρτηματα του Τριτωνα εχω παραγγειλει για το Scheppach μου, οποτε πρεπει να ειμαι προετοιμασμενος για μετατροπες :))

P2080023.jpgP2080024.jpg
σημερα εφτιαξα μια αυτοματη ποτηστρα για τον σκυλο ,εκανα δοκιμες και δουλευει τελεια ,εφτιαξα και ενα πλαισιο με πηχακη για να μην κοπη οταν πινει.
αυριο θα καθαρισθει καλα γιατι ηταν απο ελαιολαδο, ισως φτιαξω και μια βασουλα και θα τοποθετηθει στην αυλη!

ευχαριστω πανο θα ηταν ιδανικο αλλα δεν το κατεχω το αντικειμενο ,βεβαια θα το αδειαζω χειροκινητα ανα τακτα διαστηματα!

χεχε, αυτα τα πραγματα μου αρεσουν πολυ, μπραβο Βασιλη!!:a0210:

Μου εδωσες και μια πολυ καλη ιδεα (μαζι με τον Πανο) για ποτιστρα για τα γατια στον κηπο το καλοκαιρι...:))

View attachment 158914View attachment 158915
σημερα εφτιαξα μια αυτοματη ποτηστρα για τον σκυλο ,εκανα δοκιμες και δουλευει τελεια ,εφτιαξα και ενα πλαισιο με πηχακη για να μην κοπη οταν πινει.
αυριο θα καθαρισθει καλα γιατι ηταν απο ελαιολαδο, ισως φτιαξω και μια βασουλα και θα τοποθετηθει στην αυλη!

Πολυ καλο! Αλλα ενας σκυλος ποσο νερο πινει που θα θελει και αυτοματη αναπληρωση? Το αδειασμα καθαρισμα θα επιβαλλεται λογω τυχον ακαθαρσιων αλλα και εντομων που πανε σε στασιμα νερα.

Μιχαλη ναι να το κανεις!
Νεκ ποιο πολυ για οταν θα λειπω το θελω γιατι αφηνα την βρυση πριν να σταζει λιγο λιγο!
Φυσικα μια φορα την μερα η καθε δυο θα αδειαζει να καθαριστει !

Βασιλη πολυ καλη η πατεντα αλλά ετσι οπως το κοβω θα γεμιζει με 7 λιτρα νερο, που ειναι παρα πολλα για στασιμο νερο. Οι ετοιμες οι πλαστικες χωρανε περιπου 3 λιτρα που ειναι υπερ αρκετα ακομα και για αλογο.
Μηπως να επιχειρησεις να φτιαξεις το ιδιο αλλά με μικρο πλαστικο μπετονι, δεν θα εχει και επικινδυνες αιχμες.