DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Τοποθετηση μιας μικρης κουπαστης στην σκαλα προς το υπογειο που μου ζητησε ο πατερας μου. Πολλες φορες η σκαλα γλυστραει και χρειαζοταν κατι περα απο τις πολυ καλες και τεραστιας αντοχης στην φθορα αντιολισθητικες ταινιες της 3Μ.

Εδω η κουπαστη τοποθετημενη. Μηκος 1.5 μετρο απο ενα ρεταλι 2 μετρων και 28μμ διαμετρου χαλκοσωληνα.
46696105804_05244739fb_c.jpg

Οι τρυπες στην πετρα καρυστου εγιναν με το 18 SDS δραπανακι της Ryobi και 10αρι τρυπανι. Προτρυπημα με 4μμ SDS τρυπανακι και η διατρηση ηταν ετοιμη σε ελαχιστα δευτερολεπτα.

Εδω ολα τα υλικα, αναλωσιμα και εργαλεια που χρειαστηκαν.
46696105224_f0c2ee7030_c.jpg

Ρεταλι χαλκοσωληνας φ28 που κοπηκε σα χαρτι με την μικρη σπαθοσεγα της Βosch. SDS 18βολτο πιστολετακι Ryobi με τρυπανια SDS της Dewalt.
2 μεταλλικα στηριγματα (περασμενα στον σωληνα) απο Λεροϊ, 2 εντελως τσιπικα oυπατ powerfix 10μμ απο Lidl, ταπεινα πλην τιμια ποτηροτρυπανα powerfix απο Lidl και παλι και δυο τεμαχια απο κορμο ξυλου ξεραμενου leyland που θα τρυπηθουν με τα ποτηροτρυπανα και θα χρησιμοποιηθουν προχειρα ως ταπες στον χαλκοσωληνα.

Εδω βλεπουμε τα τρυπημενα φετακια ξυλου. Η διατρηση δεν εγινε περα ως περα καθως το χειλος του σωληνα θα σφηνωθει στην τομη που εκανε το ποτηροτρυπανο.
46696106824_7b16c52f29_c.jpg

Και εδω ενα close up του στηριγματος στην πετρα και της εφαρμογη της προχειρης ταπας στον σωληνα.
33543372848_872f655b6f_z.jpg

Τωρα απομενει να φτιαξω καμμια παιχνιδιαρικη ταπα στον τορνο για τις ακρες του σωληνα που θα αντικαταστησουν τα προχειρα φετακια Leyland.

Ωραιος....
Γενικοτερα οι μεγαλοι ανθρωποι,οπως ο πατερας σου ,νιωθουν περισσοτερη ασφαλεια με κατι τετοια....καλα εκανες και εφτιαξες μια κουπαστη...

ΥΓ..... το Stanleyακι δεν βλεπω Μιχαλη..;

Thanks man!

Το γλυκο Stanley δεν ειναι δικο μου Kωστη, ειναι ενος φιλου που ειχε την καλωσυνη να μου το αφησει για να το δοκιμασω!

Bεβαια τωρα που το λες, δεν θα ηταν ασχημη ιδεα να το τεσταρω να δω σε ποσα δευτερολεπτα ανοιγει 10αρα τρυπα σε πετρα σε σχεση με καποια SDS τρυπανια μπαταριας που εχω αλλα και σε σχεση με το Ryobi :))

+++

Παναγιωτη, οι μπρουτζινες ταπες ειναι απλα τελειες, να'σαι καλα!!

Εμ για αυτο το λεω...για να δεις εν πραξη,δηλαδη σε κατασταση εργασιας,πως θα συμπεριφερθει...
Το ξέρω ότι είναι φίλου σου ναυτικού...το ανέφερες κι όλας..!!!

Μιχάλη ο χαλκός με τον καιρό υποθέτω θα πρασινίσει. Θα τον περάσεις βερνίκι ή κάτι άλλο;

Στάλθηκε από το Mi A1 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Ναι κατι θα περασω και τον χαλκο αλλα κυριως τα μεταλλικα στηριγματα.

Μιχαλη εαν θες να διατηρήσεις τα μεταλλικά στηρίγματα η το χαλκό στην υπάρχουσα μορφή(σαν αναπαλαιωμενα) χωρίς να αλλάξουν χρώμα και να συντηρούνται προτείνω σταθεροποίητη σκουριάς..[URL="http://https://www.baumarket.gr/product/mercola-rust-converter-σταθεροποιητής-μετατροπέας-σκο/"]https://www.baumarket.gr/product/mercola-rust-converter-σταθεροποιητής-μετατροπέας-σκο/[/URL]..σε αντίθετη περίπτωση νομίζω ότι ξέρεις....

Πολυ καλο και εξυπνο προιον το ειχα χρησιμοποιησει για αναμονες σε ταρατσα και για τα σιδερα μεσα σε κολωνες που ειχε φυγει το μπετο.

Δεν ξερω αν κανει για χαλκο και αν αλλαξει το χρωμα του, αλλιως ειναι πολυ καλη ιδεα, thanks!
https://www.baumarket.gr/wp-content/uploads/2018/10/TDS-RUST-CONVERTER-2016-GR.pdf

Απάντηση: Re: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Ειναι πιθανο ο σταθεροποιητης σκουριας να τους αλλαξει χρωμα.
Η λυση ειναι διαφανο βερνικι!
Κυριάκο ο σταθεροποιητης εισχωρεί στην επιφάνεια κοινως το εμποτιζει και δεν μπορεί να αλλάξει το χρώμα καθώς είναι διαφανο..
Το βερνίκι είναι μια λύση αλλά μόνο εαν ειναι εμποτισμου....
Ο σταθεροποιητης είναι πολύ ισχυρό προϊόν πάντως...

Re: Απάντηση: Re: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Κυριάκο ο σταθεροποιητης εισχωρεί στην επιφάνεια κοινως το εμποτιζει και δεν μπορεί να αλλάξει το χρώμα καθώς είναι διαφανο..
Το βερνίκι είναι μια λύση αλλά μόνο εαν ειναι εμποτισμου....
Ο σταθεροποιητης είναι πολύ ισχυρό προϊόν πάντως...

Θα το δοκιμασω Κωστη σε καινουριο χαλκοσωληνα, νομιζω οτι μου εχει περισσεψει. Παντως νομιζω οτι το χρωμα του ειναι καφετι αν δεν κανω λαθος, οχι διαφανο.
Το βερνικι φινιρισματος/χρωμα πανω σε χαλκο/αλουμινιο κλπ, θελει ειδικο ασταρακι πριν, αλλιως δεν θα πιασει καλα. Το βερνικι εμποτισμου τι το θες στο μεταλλο?

Re: Απάντηση: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Να το δω κ αυτό κ ας με διώξει μετά!

Κ με βίντεο παρακαλώ.
https://www.instructables.com/id/KitchenAid-Benchtop-Disc-Sander/
Ξεχωρα της πατεντας, το μίξερ αυτο ειναι ο ορισμος του αθανατου.

Στάλθηκε από το WAS-LX1 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Θα το δοκιμασω Κωστη σε καινουριο χαλκοσωληνα, νομιζω οτι μου εχει περισσεψει. Παντως νομιζω οτι το χρωμα του ειναι καφετι αν δεν κανω λαθος, οχι διαφανο.
Το βερνικι φινιρισματος/χρωμα πανω σε χαλκο/αλουμινιο κλπ, θελει ειδικο ασταρακι πριν, αλλιως δεν θα πιασει καλα. Το βερνικι εμποτισμου τι το θες στο μεταλλο?

Εξαρτάται πιο σταθεροποητη θα πάρεις άλλος βγάζει κιτρινο,οινοπνεύματι η και καφέ χρώμα κατά την εφαρμογή.. Όταν στεγνώσει όμως αυτό που αφήνει σαν απόχρωση είναι κατά 99% διάφανο...Δεν μου έχει τύχη να βγάζει κάποιο είδους χρώμα είτε της Vitex είτε της Mercola που περνώ...

Το βερνίκι το εμποτιστικό το ανέφερα σε σχέση με αυτό που είπε ο Κυριάκο σαν επιλογή εφαρμογής για να καθίσει/ κρατήσει στο σίδερο αφού εάν είναι κρουστάς δεν πρόκειται να αντέξει ούτε χρόνο..Φυσικά εγώ τουλαχιστον δεν θα το επέλεγα για την συγκεκριμένη εργασία...

Βρηκα το μπουκαλακι με το Rust converter και το δοκιμασα σε ενα κομματι του χαλκοσωληνα.
Δεν εκανε δουλεια, για την ακριβεια δεν εκανε καποια αντιδραση καθως φαινεται οτι ο χαλκος δεν αντιδρα με το χημικο αυτο που μαλλον θελει σκουρια για να δεσει.

47450793731_649169d435_c.jpg

Το rust converter αφαιρεθηκε με νερο. Παντως αξιζε τον κοπο να δοκιμαστει αυτη η ιδεα.

Τωρα ο χαλκοσωληνας θα περαστει με ενα ασταρακι και μετα καποιο χρωμα. Μπορει και να τον αφησω και ετσι, σκετο αβαφο, να δουμε πως θα παει με τον χρονο.

Εδω το ειδικο ασταρακι ετοιμο με λιγο γυαλοχαρτο διπλα για ενα γρηγορο και ελαφρυ περασμα στον χαλκοσωληνα.
46535735975_c3f6a0c971_b.jpg

Τελικα δεν εγινε δουλεια από ότι βλέπω..οντως ήθελε σκουριά για να δέσει..σόρρυ για την ταλαιπωρία....
Πήγες στη κλασική λύση με ασταρι...Καλώς...

Αυτός που είπε το "Δουλειά δεν είχε ο διάολος..." είχε απόλυτο δίκιο.
Βαριέμαι αυτές τις μέρες να ασχοληθώ με τον τόρνο και σκοτώνω το χρόνο μου μ´ένα σωρό σαχλαμάρες...
Στο τέλος ή θα πάθω κανένα ατύχημα ή θα κάνω καμιά μεγάλη ανακάλυψη. Πολύ φοβάμαι οτι οι πιθανότητες είναι προς την κουρτίνα 1.
Εδώ προσπάθεια κατασκευής σφιχτήρα τραπεζιού με έμβολο αέρος.
Τρομερή δύναμη πίεσης αλλά πολύ δύσκολος ο έλεγχος, ειδικά αν είσαι άσχετος όπως εγώ.

Attachments

• 2.jpg
    2.jpg
    300.5 KB · Views: 135