DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Re: DIY ηλεκτροκολληση

μέτρηση για Αμπερ δεν εχω κάνει και το καλώδιο ειναι η 6mm η 8mm δεν θυμάμαι,πάντως για τις ψιλοδουλειές που κανω
( παρόλο που τα καλώδια δεν ειναι σιλικόνης ) τα παει μια χαρά, μάλιστα δεν εχει παραμορφωθεί καθόλου η μόνωση

Τυράνια σκετη!

Μεχρι τα κοψιματα καιντα σημαδεματα πηγαν ολα καλα.
Οταν ηρθε η ωρα των οπων ομως...
Δυο μεγεθη χρειαζοταν το συγκεκριμενο ‛8 σφικτηρακι, 12mm και 16mm. Τρυπανι 12mm ειχα, αλλα δεν χωραγε στο καθετο δραπανο για να γινουν σωστα οι τρυπες...οποτε στο χερι γιναν...
Στα 16mm δεν ειχα κατι οποτε 15αρι και μετα εκφαρδυνση...
Επισης οι 12αρες επρεπε να εχουν και παραπλευρη «διανοιξη» ωστε να εχει δυνατοτητα να σφιγγει και ανισοπλευρα αντικειμενα. Με το χερι και αυτο...
Λαβες, απο κλαδι ελιας. Ελλειψη τορνου, στο χερι και αυτα, στα γρηγορα να τελειωνουμε γιατινπερασαν 3+ ωρες και ακομη παιδευομουν. Ειχα βγαλει και τους πηρους απο τις ντιζες και μεχρι να καταλαβω οτι καθε ενας μπαινει σε συγκεκριμενο ακρο...
Λειτουργικα τελικα ειναι 95% σωστο, αλα δεν αξιζει το κερδος των 5 γιαυτο που απαιτηται.
Πρεπει να εχεις ολα τα σωστα εργαλεια και δυνατοτητες και χρονο για να πεις οτι το εφτιαξες μονος.

Μπράβο Νεκτάριε....!!!
Εάν ειναι η πρώτη προσπάθεια σου για τετοια κατασκευη ωραια φενεται....συγουρα όλα τα απαραίτητα εργαλεία φέρνουν και ορθότερο αποτέλεσμα αλλά θα ήσουν κατασκευαστής σφικτηρων...!!!
Εάν λειτουργικα είσαι στο 95% μια χαρά...Στην πράξη θα φανούν οι λεπτομέριες...

Re: Απάντηση: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Τυράνια σκετη!

Μεχρι τα κοψιματα καιντα σημαδεματα πηγαν ολα καλα.
Οταν ηρθε η ωρα των οπων ομως...
Δυο μεγεθη χρειαζοταν το συγκεκριμενο ‛8 σφικτηρακι, 12mm και 16mm. Τρυπανι 12mm ειχα, αλλα δεν χωραγε στο καθετο δραπανο για να γινουν σωστα οι τρυπες...οποτε στο χερι γιναν...
Στα 16mm δεν ειχα κατι οποτε 15αρι και μετα εκφαρδυνση...
Επισης οι 12αρες επρεπε να εχουν και παραπλευρη «διανοιξη» ωστε να εχει δυνατοτητα να σφιγγει και ανισοπλευρα αντικειμενα. Με το χερι και αυτο...
Λαβες, απο κλαδι ελιας. Ελλειψη τορνου, στο χερι και αυτα, στα γρηγορα να τελειωνουμε γιατινπερασαν 3+ ωρες και ακομη παιδευομουν. Ειχα βγαλει και τους πηρους απο τις ντιζες και μεχρι να καταλαβω οτι καθε ενας μπαινει σε συγκεκριμενο ακρο...
Λειτουργικα τελικα ειναι 95% σωστο, αλα δεν αξιζει το κερδος των 5 γιαυτο που απαιτηται.
Πρεπει να εχεις ολα τα σωστα εργαλεια και δυνατοτητες και χρονο για να πεις οτι το εφτιαξες μονος.
Ωραίοι βγήκαν όμως. Χαλάλι το παιδεμα.

Sent from my SM-T810 using Tapatalk

Παιδιά καλημέρα.
Θέλω να θεσω ενα τελειως διαφορετικο θεμα.
Έχω ένα PEUGEOT 307 του 2002 με 130000 χλμ. Η κατασταση χρωματος του ουρανου και του καπό είναι οπως η παρακατω φωτο

image3.png

Οι πορτες εχουν καποιες γρατζουνιες αλλα οχι φθορα στο βερνικι και τα φτερα περιπου το ίδιο (πλαστικα).

Για να το βαψω θελω απο 900 εως 1200 ευρω. Το αυτοκινητο το κοστολογω στα 3000.

Και λέω...να το βαψω μονος μου?????
Αγοραζω ένα καλο εργαλειο βαφης κοντα στα 600-700 ευρω και το βαφω κομματι κομματι τα ΣΚ με ένα καλο αποτελεσμα για αυτοκινητο αυτης της αξιας και μου μενει και το συστημα βαφης για ολα τα αλλα προτζεκτ μου??? Αλλωστε το αυτοκινητο δεν θα το κρατησω και 15 χρονια ακομα, αλλα αν το αφησω θα τρυπησει απο την σκουρια.

Εχω φτασει σε αυτη την επιλογη
https://www.espray.gr/el/hvlp-turbines-and-guns-gr/69-rigo-tmr140-hvlp.html (πιστευω θα το βρω φτηνοτερο)
και θελω αποψεις απο φιλους που ειτε εχουν δει παρομοιες εκτελεσεις ή εχουν κανει το ιδιο.

Έχω κλειστο χωρο να κανω την βαφη μεσα (χωρις φουρνο).

Ας το μετακινησει καποιος στο "Μαστορες τα φωτα σας"

Θα πρέπει να υπολογίσεις τα κάτωθι για να αποφασίσεις εάν και εφόσον αξίζει:

α) πολύ καλό masking (κάλυψη με ταινία τα μέρη που δεν πρέπει να φτάσει η μπογιά)
β) πολύ καλό τρίψιμο/στοκάρισμα/τρίψιμο/αστάρωμα/τρίψιμο/αστάρωμα you get the idea
γ) πολύ καλή και ελεγχόμενη δέσμη και ροή του ψεκασμού
δ) πολύ καλό βερνίκι (αυτό κάνει τη διαφορά στη μακροζωία του χρώματος)
ε) απαιτούμενος χρόνος
στ) απαιτούμενος χώρος με σωστό εξαερισμό και σύστημα φίλτρων (αλλιώς είτε θα αναπνεύσεις όλο το σπρέυ ή/και η επιφάνεια θα γίνει χάλια από διάφορα σωματίδια στον αέρα).

Τα μπροστινά πλαστικά φτερά δεν επισκευάζονται εύκολα εάν οι γρατζουνιές είναι βαθιές, τουτέστιν πάλι θα φαίνονται. Για τις πόρτες κάτι γίνεται αν δεν είναι πολύ βαθιές οι γρατζουνιές αλλά και πάλι χρειάζεται χρόνο και κόπο.

Θα πρέπει να υπολογίσεις τα κάτωθι για να αποφασίσεις εάν και εφόσον αξίζει:

α) πολύ καλό masking (κάλυψη με ταινία τα μέρη που δεν πρέπει να φτάσει η μπογιά)
β) πολύ καλό τρίψιμο/στοκάρισμα/τρίψιμο/αστάρωμα/τρίψιμο/αστάρωμα you get the idea
γ) πολύ καλή και ελεγχόμενη δέσμη και ροή του ψεκασμού
δ) πολύ καλό βερνίκι (αυτό κάνει τη διαφορά στη μακροζωία του χρώματος)
ε) απαιτούμενος χρόνος
στ) απαιτούμενος χώρος με σωστό εξαερισμό και σύστημα φίλτρων (αλλιώς είτε θα αναπνεύσεις όλο το σπρέυ ή/και η επιφάνεια θα γίνει χάλια από διάφορα σωματίδια στον αέρα).

Τα μπροστινά πλαστικά φτερά δεν επισκευάζονται εύκολα εάν οι γρατζουνιές είναι βαθιές, τουτέστιν πάλι θα φαίνονται. Για τις πόρτες κάτι γίνεται αν δεν είναι πολύ βαθιές οι γρατζουνιές αλλά και πάλι χρειάζεται χρόνο και κόπο.

γι' αυτο και λεω να τα κανω κομματι κομματι. Δηλαδη να μασκαρω πρωτα μονο για το καπο και μεσα σε 1 ΣΚ να στοκαρω τριψω και βαψω μονο το καπό. Εννοειται οτι θα φοραω μασκα αλλα νομιζω οτι ενεργητικο εξαερισμο δεν θα χρειαστω γιατι θα ειμαι σε χωρο με μεγαλο υψος (αδεια αποθηκη οικοδομικων υλικων - θα βαλω ηλεκτρικη σκουπα πρωτα και βρεξιμο). Αν δεις και βιντεο το συγκκριμενο χρησιμοποιει πολυ μικρη πιεση και δεν κανει overspray καθολου.
Επομενο ΣΚ ουρανος κτλ.

Παντως οσο το σκεφτομαι τοσο μου φαινεται καλη ιδεα. Τωρα φτιαχνω και ένα τραπεζι καθιστικου απο μασιφ δρυς και mdf δρυς με πορτακια και τζαμι (θα κοστισει κανα 300) και σκεφτομαι και αυτο πως θα το βαψω τελικο βερνικι πολυουρεθανης. Γενικα εχω μια ολοκληρη σειρα επιπλων να κανω και δεν νομιζω πως με 25lt κομπρεσερ και πιστολι του lidl θα κανω δουλεια.

Καλο ακουγεται,αλλα πρεπει να υπολογισεις εχτος απο τα παραπανω και κοστος μπογιας και διαλυτικων, τριβειο και αλοιφαδορο καλης ποιοτητας.

Ενα απο τα δυσκολοτερα βηματα ,ειναι και ο χωρος που πρεπει να ειναι χωρις καθολου σκονη κτλ αλλα και με καλο εξαερισμο.

Ολα ειναι δυνατα,με επιμονη και καλο σχεδιασμο,βαλε ολα τα βηματα σε ενα χαρτι,αναλυσε τα κοστη σου και το χρονο σου και αποφασισε αν αξιζει τον κοπο.

Καλη τυχη σε οτι αποφαση παρεις

Ασε κατα μερους το πανακριοβο συστημα βαφης και παρε ενα καλο πιστολι HVLP η LVLP πχ SATA JET η DEVILBISS με κανενα 250αρι. Επενδυσε επισης σε ενα καλο εκκεντρο τριβειο και γυαλοχαρτα και ξεκινα!

Θελει ενα κλειστο χωρο,υπομονη, καλη διαχειρηση σκονης κυριως!!!

"Σπρωχτήρια Ασφαλείας" από ρετάλια plywood, για να φτάσω στα 25 mm πάχος.
Βολεύουν πολύ (βλ. φωτο/σκαρίφημα).

Θεωρω οτι οι λαβες ειναι λαθος . Θα πρεπει η καμπυλη να ειναι προς τα εσενα και οχι προς τα μπροστα. Αναγκαζεις τον καρπο σου να λιγυσει μπροστα και γινεται πιο εντονο οσο προχωρας το κομματι μπροστα.

κ. Κωστα, θεωρω οτι οι καρχαριες ειναι ακομα καλυτεροι, ενας λογος ειναι οτι το χερι εχει μεγαλυτερη αποσταση απο το δισκο

schiebestock-328450a.jpg

κ. Κωστα, θεωρω οτι οι καρχαριες ειναι ακομα καλυτεροι, ενας λογος ειναι οτι το χερι εχει μεγαλυτερη αποσταση απο το δισκο

schiebestock-328450a.jpg

Κυρ Θανάση δεν συμφωνώ.
Είναι ανάλογα το μηχάνημα που δουλεύεις. Έχω φάει δυνατή κλωτσιά (kickback) στο παρελθόν με χρήση καρχαρία. Δεν το πατάει καλά το ξύλο κάτω. Θα δείξει.

Έχει από όλα πάντως ο μπαξές.........