Eίναι ασφαλής τρόπος αυτή η κόλλα για σφυρί;
Δυο σφυρια μικρα σαν και αυτο και μια τσαπα, ετσι τα εχω κολλησει και δεν εχω θεμα. Οποτε συνεχιζω την ιδια τακτικη.
Εγώ μόνο με κόλλα 2 συστατικών δεν έχω φτιάξει κανένα στειλιάρι κανενός σφυριού.... Για σφυριά με μικρή κεφαλή (... μέχρι 200 γραμμάρια, άντε 300...), φαίνεται να είναι ΟΚ τρόπος στερέωσης, αν και όπως προαναφέρω δεν τον έχω εφαρμόσει. Για μεγαλύτερες κεφαλές και κατ' επέκταση μεγαλύτερα και βαρύτερα σφυριά και βαριοπούλες, είναι ένας τρόπος στερέωσης τον οποίο εγώ προσωπικά δεν θα εμπιστευόμουν... Σε αυτές τις περιπτώσεις θεωρώ απαραίτητη την χρήση ξύλινης σφήνας αρχικά και μετά σιδερένιας...... Επικουρικά στο τέλος και εφόσον διαπίστωνα πρώτα πως έχω πλήρη και δυνατή συναρμογή με τις σφήνες, θα συμπλήρωνα το .... γλυκό με κόλλα 2 συστατικών, για δέσει... :smash:
Ο Νικόλας αναφέρει παραδοσιακό τρόπο χρόνων που εξακριβωμενα γίνεται σωστά.
Αφού μπουν τα καρφια το αφήνεις μέσα στο νερό καμία εβδομάδα και τούμπανο...είτε μικρό σφυρακι είτε βαριά...
Η .... παραδοσιακή πλέον επισκευή της χαλαρής κεφαλής σφυριού με το στειλιάρι, για την απόκτηση της σφικτής συναρμογής που είχε κάποτε μέσω της βύθισης της στο νερό, είναι παντελώς λανθασμένη. Πρόκειται για μια πολύ εφήμερη και πρόχειρη επισκευή η οποία όχι και τόσο μακροχρόνια θα αποβεί μοιραία για το στειλιάρι μιας και διογκώνοντας τις ίνες του ξύλου μέσω της βύθισης του στο νερό, από την περίσσια υγρασία που θα μαζέψει και την οποία ειρήσθω εν παρόδω θα αποβάλει στην ουσία θα σαπίσει το ξύλο.... Μιας και το ξύλο αποβάλλοντας την υγρασία μοιραία και πάλι θα συρρικνωθεί όπως όλοι μπορούμε να καταλάβουμε εύκολα.... Εεεε μια δυο τρεις, το ξύλο για τους λόγους που προαναφέρω το στειλιάρι θα αχρηστευθεί.... Παθών και μαθών.... άλλωστε είναι κάτι το οποίο το βλέπω σε .... καθημερινή βάση με κάποια αγροτικά εργαλεία του χρησιμοποιεί ο πατέρας μου:.... μάστορας παλιάς κοπής και νοοτροπίας, μια μέρα δουλεύει π.χ. μια τσάπα ή ένα φτυάρι σε ένα χωραφάκι που έχει, 2 και 3 μέρες μετά το αφήνει σε ένα μπουγέλο με νερό και μετά ξανά μανά τα ίδια από την αρχή... Μάλιστα θεωρώ τον εαυτό του τυχερό αν καταφέρει να τελειώσει αυτό που κάνει χωρίς να έχει χαλαρώσει η κεφαλή του εργαλείου από το στειλιάρι, αρκετές φορές...!!!! Για αυτό ακριβώς το λόγο λέω πως δεν είναι ενδεδειγμένη λύση....
Εάν είναι να καταφύγουμε στην βύθιση του στειλιαριού σε κάποιο υγρό για να αποκτηθεί και πάλι η σφικτή συναρμογή του τότε καλύτερα θα ήταν να το βυθίσουμε σε λινέλαιο.
Το να βάζεις ομως στο νερό και επειτα από κάποιες μέρες το βαλεις και το αφήσεις στο ηλιο διογκώνει το ξυλο και έρχεται στα ίσια του και σφιγγει ακόμη περισσότερο...
Τεσπα..οπως βολεύει τον καθένα...
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.