DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Κολληση/στερεωση κεφαλης παλαιου σφυριου 200γρ. με εποξικη κολλα δυο συστατικων.

Αυτη τη φορα χρησιμοποιηθηκε κολλα των 5' λεπτων καθως επρεπε να μπει κολλα και απο τις δυο πλευρες της κεφαλης (και απο πανω και απο κατω) και δεν ηθελα να περιμενω πολυ.

Εδω η κολλα της Bison των 5 λεπτων και το σφυρι.
50240814111_9111e5809f_b.jpg

Να πω οτι το "5 minutes" που αναγραφεται ειναι λιγο παραπλανητικο καθως αφορα τον διαθεσιμο χρονο να βαλεις την κολλα -πριν αρχιζει να πηζει- αφου αρχισεις το ανακατεμα.
Ο χρονος ο οποιος στεγνωνει η κολλα του 5λεπτου (και ολες οι παρομοιες) ειναι μια ωρα οπως αναγραφεται σωστα και στις οδηγιες.
Στο μισαωρο ισως και νωριτερα μπορεις να την ακουμπησεις με το χερι χωρις να κολλας. Ολα αυτα ομως προυποθετουν ΑΡΙΣΤΟ ανακατεμα των δυο συστατικων.

Στο ξυλινο στυλιαρι εκανα 4 τρυπες βαθειες των 3χιλιοστων για καλυτερη προσφυση της κολλας καθως και το εσωτερικο κεφαλης το αγριεψα με dremel.
50240171288_d852d0805b_b.jpg

Και η λεπτομερεια, ετσι για τη χαρα, αλφαδιασμα της κεφαλης (το σφυρι κρατιεται στην μεγγενη) για να πεσει και να χυτευτει σωστα η ρητινη :)
50240171623_8315caafd4_c.jpg

Και εδω ετοιμη η πανω πλευρα.
50241028462_e81aaa8b2a_b.jpg

Απο την κατω μερια εβαλα εποξικη κολλα 5 λεπτων απο το Lidl (την κιτρινη) η οποια εχει τις ιδιες ιδιοτητες και τους ιδιους χρονους στεγνωματος/curing με την Βison 5 minutes, ακομα και την ιδια καθαροτητα/διαφάνεια οταν στεγνωνει, αλλα στην μιση τιμη..

50240304728_0d85865a84_b.jpg

Δυο σφυρια μικρα σαν και αυτο και μια τσαπα, ετσι τα εχω κολλησει και δεν εχω θεμα. Οποτε συνεχιζω την ιδια τακτικη.

Εχω κανει ουκ ολιγα σφυρια, τσεκουρια, τσαμπες με αυτη τη κολλα στερεωση. Δεν εχουν κανενα προβλημα!

Απάντηση: Re: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Eίναι ασφαλής τρόπος αυτή η κόλλα για σφυρί;

Δυο σφυρια μικρα σαν και αυτο και μια τσαπα, ετσι τα εχω κολλησει και δεν εχω θεμα. Οποτε συνεχιζω την ιδια τακτικη.

Εγώ μόνο με κόλλα 2 συστατικών δεν έχω φτιάξει κανένα στειλιάρι κανενός σφυριού.... Για σφυριά με μικρή κεφαλή (... μέχρι 200 γραμμάρια, άντε 300...), φαίνεται να είναι ΟΚ τρόπος στερέωσης, αν και όπως προαναφέρω δεν τον έχω εφαρμόσει. Για μεγαλύτερες κεφαλές και κατ' επέκταση μεγαλύτερα και βαρύτερα σφυριά και βαριοπούλες, είναι ένας τρόπος στερέωσης τον οποίο εγώ προσωπικά δεν θα εμπιστευόμουν... Σε αυτές τις περιπτώσεις θεωρώ απαραίτητη την χρήση ξύλινης σφήνας αρχικά και μετά σιδερένιας...... Επικουρικά στο τέλος και εφόσον διαπίστωνα πρώτα πως έχω πλήρη και δυνατή συναρμογή με τις σφήνες, θα συμπλήρωνα το .... γλυκό με κόλλα 2 συστατικών, για δέσει... :smash:

Απάντηση: Re: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Εγώ μόνο με κόλλα 2 συστατικών δεν έχω φτιάξει κανένα στειλιάρι κανενός σφυριού.... Για σφυριά με μικρή κεφαλή (... μέχρι 200 γραμμάρια, άντε 300...), φαίνεται να είναι ΟΚ τρόπος στερέωσης, αν και όπως προαναφέρω δεν τον έχω εφαρμόσει. Για μεγαλύτερες κεφαλές και κατ' επέκταση μεγαλύτερα και βαρύτερα σφυριά και βαριοπούλες, είναι ένας τρόπος στερέωσης τον οποίο εγώ προσωπικά δεν θα εμπιστευόμουν... Σε αυτές τις περιπτώσεις θεωρώ απαραίτητη την χρήση ξύλινης σφήνας αρχικά και μετά σιδερένιας...... Επικουρικά στο τέλος και εφόσον διαπίστωνα πρώτα πως έχω πλήρη και δυνατή συναρμογή με τις σφήνες, θα συμπλήρωνα το .... γλυκό με κόλλα 2 συστατικών, για δέσει... :smash:

Εννοειτε ρε συ. Φτιαχνεις κεφαλη που να ςφαρμοζει οσο καλα γινετε και μετα σφηνωνεις. Η κολλα ειτε τη βαζεις ςπικουρικα απο πριν ειτε στο τελος για τυχον κενα και καλυψη της κεφαλης. Αυτο εκανα τουλαχιστον εγω στα σφυρια/τσεκουρια. Στις τσαπες ειχαν λιγο παραπανω κενο αρα περισσοτερη κολλα, αλλα κανενα θεμα μεχρι τωρα.

να ρωτησω γιατι δεν καρφωνετε πρωτα καρφια στο ξυλινο ακρο που μπαινει μεσα στη κεφαλη? ετσι τσιτωνει το ξυλο παιρνοντας τα κενα και μετα αν θες του κανεις επικαλυψη με θερμικη σιλικονη για την ομορφια αλλά και τη διαβρωση

Πρωτα στερεωνουμε το στυλιαρι στην κεφαλη οσο και οπως νομιζουμε καλυτερα και επειτα ριχνουμε την εποξικη κολλα για να δεσει καλα και μονιμα η συνδεση.
Ισως δεν ημουν ξεκαθαρος στην παραπανω επισκευη, αλλα η κεφαλη του σφυριου με το στυλιαρι ηταν ηδη στερεωμενα σχετικα καλα και υπηρχε μονο ενας μικρος τζογος.

ναι το καταλαβα, απλα με τα καρφια παιρνεται και ο παραμικρος τζογος σε ο,τι ξυλο και αν εχω συναντησει σε σφυρια και σκεπαρνια, για αυτο το ειπα.
δεν ξερω αν κανει για ολα τα ξυλα που μπορει να χρησιμοποιουνται.
μετα απο πανω του βαζω θερμικη σιλικονη, συνηθως εγχρωμη αν θελω. ειναι κι αυτος ενας τροπος αν καποιος δεν εχει κολλες κλπ

Ο Νικόλας αναφέρει παραδοσιακό τρόπο χρόνων που εξακριβωμενα γίνεται σωστά.
Αφού μπουν τα καρφια το αφήνεις μέσα στο νερό καμία εβδομάδα και τούμπανο...είτε μικρό σφυρακι είτε βαριά...

Αυτό ήξερα και εγώ.
Προσωπικά βάζω βίδες με ένα ελάχιστο προ-τρύπημα και δουλεύει μέχρι στιγμής μια χαρά.

Ειδικά αν το στυλιάρι έχει περάσει λίγο και απο την έξω πλευρά ώστε το κεφάλι της βίδας στο τέλος να το "πετάξει" και να το εγκλωβίσει τελείως.

Ο Νικόλας αναφέρει παραδοσιακό τρόπο χρόνων που εξακριβωμενα γίνεται σωστά.
Αφού μπουν τα καρφια το αφήνεις μέσα στο νερό καμία εβδομάδα και τούμπανο...είτε μικρό σφυρακι είτε βαριά...

Η .... παραδοσιακή πλέον επισκευή της χαλαρής κεφαλής σφυριού με το στειλιάρι, για την απόκτηση της σφικτής συναρμογής που είχε κάποτε μέσω της βύθισης της στο νερό, είναι παντελώς λανθασμένη. Πρόκειται για μια πολύ εφήμερη και πρόχειρη επισκευή η οποία όχι και τόσο μακροχρόνια θα αποβεί μοιραία για το στειλιάρι μιας και διογκώνοντας τις ίνες του ξύλου μέσω της βύθισης του στο νερό, από την περίσσια υγρασία που θα μαζέψει και την οποία ειρήσθω εν παρόδω θα αποβάλει στην ουσία θα σαπίσει το ξύλο.... Μιας και το ξύλο αποβάλλοντας την υγρασία μοιραία και πάλι θα συρρικνωθεί όπως όλοι μπορούμε να καταλάβουμε εύκολα.... Εεεε μια δυο τρεις, το ξύλο για τους λόγους που προαναφέρω το στειλιάρι θα αχρηστευθεί.... Παθών και μαθών.... άλλωστε είναι κάτι το οποίο το βλέπω σε .... καθημερινή βάση με κάποια αγροτικά εργαλεία του χρησιμοποιεί ο πατέρας μου:.... μάστορας παλιάς κοπής και νοοτροπίας, μια μέρα δουλεύει π.χ. μια τσάπα ή ένα φτυάρι σε ένα χωραφάκι που έχει, 2 και 3 μέρες μετά το αφήνει σε ένα μπουγέλο με νερό και μετά ξανά μανά τα ίδια από την αρχή... Μάλιστα θεωρώ τον εαυτό του τυχερό αν καταφέρει να τελειώσει αυτό που κάνει χωρίς να έχει χαλαρώσει η κεφαλή του εργαλείου από το στειλιάρι, αρκετές φορές...!!!! Για αυτό ακριβώς το λόγο λέω πως δεν είναι ενδεδειγμένη λύση....

Εάν είναι να καταφύγουμε στην βύθιση του στειλιαριού σε κάποιο υγρό για να αποκτηθεί και πάλι η σφικτή συναρμογή του τότε καλύτερα θα ήταν να το βυθίσουμε σε λινέλαιο.

Αν και θεωρητικά τα παραπάνω ακούγονται σωστά εντούτοις η πράξη με σωστή επισκευή μου λέει αλλά...
Αρκετοί κασμαδες,φτυάρια και τσαπες έχουν επισκευαστεί έτσι από μενα με επιτυχία...
Ενταξυ δεν είναι για μια ζωή αλλά 2 με 3 επισκευές τις περνει...ούτως αλλιώς το στιλιαρι πολύ φτηνό σαν αναλώσιμο...
Τώρα για το βαθμό επικυνδινοτητας θα συμφωνήσω εφόσον και όταν η επισκευή δεν έχει γίνει σωστά,βιαστικά η ανορθόδοξα...

Η .... παραδοσιακή πλέον επισκευή της χαλαρής κεφαλής σφυριού με το στειλιάρι, για την απόκτηση της σφικτής συναρμογής που είχε κάποτε μέσω της βύθισης της στο νερό, είναι παντελώς λανθασμένη. Πρόκειται για μια πολύ εφήμερη και πρόχειρη επισκευή η οποία όχι και τόσο μακροχρόνια θα αποβεί μοιραία για το στειλιάρι μιας και διογκώνοντας τις ίνες του ξύλου μέσω της βύθισης του στο νερό, από την περίσσια υγρασία που θα μαζέψει και την οποία ειρήσθω εν παρόδω θα αποβάλει στην ουσία θα σαπίσει το ξύλο.... Μιας και το ξύλο αποβάλλοντας την υγρασία μοιραία και πάλι θα συρρικνωθεί όπως όλοι μπορούμε να καταλάβουμε εύκολα.... Εεεε μια δυο τρεις, το ξύλο για τους λόγους που προαναφέρω το στειλιάρι θα αχρηστευθεί.... Παθών και μαθών.... άλλωστε είναι κάτι το οποίο το βλέπω σε .... καθημερινή βάση με κάποια αγροτικά εργαλεία του χρησιμοποιεί ο πατέρας μου:.... μάστορας παλιάς κοπής και νοοτροπίας, μια μέρα δουλεύει π.χ. μια τσάπα ή ένα φτυάρι σε ένα χωραφάκι που έχει, 2 και 3 μέρες μετά το αφήνει σε ένα μπουγέλο με νερό και μετά ξανά μανά τα ίδια από την αρχή... Μάλιστα θεωρώ τον εαυτό του τυχερό αν καταφέρει να τελειώσει αυτό που κάνει χωρίς να έχει χαλαρώσει η κεφαλή του εργαλείου από το στειλιάρι, αρκετές φορές...!!!! Για αυτό ακριβώς το λόγο λέω πως δεν είναι ενδεδειγμένη λύση....

Εάν είναι να καταφύγουμε στην βύθιση του στειλιαριού σε κάποιο υγρό για να αποκτηθεί και πάλι η σφικτή συναρμογή του τότε καλύτερα θα ήταν να το βυθίσουμε σε λινέλαιο.

+1

εγω δεν τα βαζω μετα στο νερο.
ξεκινω με ενα-δυο χοντρα καρφια και αν χρειαζονται κι άλλα, και τελος βαζω και λεπτοτερα οταν πια εχει τσιτωσει και νομιζεις οτι δεν χρειαζεται αλλο.
(φυσικα αφου το στυλιαρι ειναι ηδη μεσα στη κεφαλη)
με αυτο το τροπο, κανει χρονια να μου ξανααποκτησει τζογο.
συνηθως ομως με 2-3 καρφια το στυλιαρι τσιτωνει και το εργαλειο ειναι πιο τουμπανο και απο τη μανα του

Το να βάζεις ομως στο νερό και επειτα από κάποιες μέρες το βαλεις και το αφήσεις στο ηλιο διογκώνει το ξυλο και έρχεται στα ίσια του και σφιγγει ακόμη περισσότερο...
Τεσπα..οπως βολεύει τον καθένα...

Το να βάζεις ομως στο νερό και επειτα από κάποιες μέρες το βαλεις και το αφήσεις στο ηλιο διογκώνει το ξυλο και έρχεται στα ίσια του και σφιγγει ακόμη περισσότερο...
Τεσπα..οπως βολεύει τον καθένα...

Συμφωνώ με αυτό που λες σκέψου όμως αυτό: συστολή διαστολή του ξύλου σε αρκετά μεγάλο βαθμό μια, δυο , τρεις ποιο νομίζεις ότι θα έιναι το αποτέλεσμα στο τέλος; Τέλος πάτων το στειλιάρι καλώς η κακώς είναι κάτι το αναλώσιμο που μπορεί να χαλάσει και από το πρώτο στραβό χτύπημα - συμβαίνουν και αυτά - οπότε όπως προαναφέρθηκε όπως βολεύει τον καθένα....:a0210:

Φτιαχτηκε και το κανταρακι που μου χαλασε οταν ξεπερασα (επανειλημμενως) τα 32 κιλα οριο που ειχε.

Ευτυχως ανοιξε ευκολα το καντραν με ενα σουγιαδακι και διορθωθηκαν τα νουμερα που αντιστοιχουν πλεον στα σωστα κιλα.

50252840802_a7904eb77f_b.jpg

Η νεα ζυγαρια θα ζυγιζει μεχρι 25 κιλα μιας και ειναι τραυματισμενη, να μην την ζορισουμε.
Επειδη ομως ειχε ξεχειλωσει ασκημα δεν εχει την απαιτουμενη ακριβεια και δειχνει ~10% παραπανω απο την αναγραφομενη τιμη. Δηλαδη οταν δειχνει 10 κιλα, στην πραγματικοτητα ειναι 9 κιλα. Οποτε εγινε μια σημειωση πανω στο κανταρακι που θυμιζει την αποκλιση των +10%.

Επι τη ευκαιρια σβηστηκαν και τα νουμερα σε λιβρες που μπερδευαν. Τα νεα νουμερα και οι επισημανσεις τυπωθηκαν στο εκτυπωτακι Letratag.