DIY ή Προκάτ Kουτί

Απάντηση: DIY Kουτί

Κοίταξε ας πούμε τον παρακάτω πάγκο.
Παράδειγμα,αν θέλουμε να τρυπήσουμε την μικρή πλευρά ενός 'Π",το περνάμε ενδιάμεσα,αφήνουμε κάποια απόσταση με αποστάτες που μπαίνουν στις τρύπες,σφίγγουμε και τρυπάμε.

(Έβαλα επίτηδες τον συγκεκριμένο γιατί είναι πολύ προσιτός (για εμπιστοσύνης δεν ξέρω...),25 ευρώ περίπου,οι καλοί έχουν πολλές παραπάνω δυνατότητες φυσικά.)

TLS.150066.jpg

Παιδιά μιλάμε για 3-4-5 κουτιά που μπορεί να χρειαστούμε,ο καθένας μας.
Όλα αυτά για να τα αγοράσεις και στήσεις σε ειδικό χώρο στο σπίτι σου δε το βλέπω πιθανό και σιγουρα όχι vfm.

Μήπως να επικεντρωθούμε σε σχέδια, υλικά, τρόπους συναρμογής?
Να φτιάχνουμε κάτι, να πηγαίνουμε στον ειδικό και να μας το φτιάχνει εύκολα και σίγουρα!
Η ουσία νομίζω είναι να ελαχιστοποιήσουμε τους παράγοντες που μπορεί να γίνει η όποια στραβή (και μπορούν να συμβούν πολλές!) χωρίς να κάνουμε υποχωρήσεις στην εμφάνιση.
Τα ξύλα τα πλεξι κλπ καλαισθητικά (που είναι υποκειμενικά βέβαια) είναι μάλλον εύκολο να γίνουν ως πρόσθετα. Αλλού είναι το μανίκι, νομίζω.

Η προσέγγισή μου είναι φτιαχτεί κάτι τύπου lego.
Bάλε - δε σ'αρέσει? άλλαξε... βγάλε βάλε!

επι την ευκαιρία έχετε να προτείνετε κάποιο υλικό/κόλλα που να δέσει σταθερά βασούλες (πλαστικές ή μεταλλικές) πάνω στο αλουμίνιο?
(ώστε να στηριχτεί το διάτρητο πάνω τους)

Last edited:
Re: DIY Kουτί

Συγνωμη για τη μη χρτηση τονων, αλλα γραφω απο ταμπλετ και δενμπορω να βρω το πως μπαινουν.

Νικο, ας γραψουμε οτι μπορει να βοηθησει, ειτε το απλο diy διχως εργαλεια, ειτε το προχωρημενο με τα αντιστοιχα εργαλεια.
Σωκρατη τωρα κατανοω τι εννουσες, η διαμορφωση του μηχανουργικου μου παγκου δεν επαρκει για τετοια προσεγγιση.

Νικο, για ιδεες που αναφερεις, ριξε μια ματια στο παρακατω κουτι. Δεν ειναι ιδιοκατασκευη' αλλα ευκολα γινεται.
https://lh4.googleusercontent.com/-...AAAATs/PEKVjbJgbvo/w1222-h813-no/DSC_0577.jpg
https://lh6.googleusercontent.com/-...AAAATo/54vuvRsoJ5o/w1222-h813-no/DSC_0578.jpg
https://lh6.googleusercontent.com/-...AAAATk/Sbg4g8bFccs/w1222-h813-no/DSC_0581.jpg

Re: DIY Kουτί

Κάπως ετσι κανουμε και τα δικα μας, με την διαφορά οτι βαζουμε μια λαμαρινα στραντζαρισμενη σε Π αντι για 3 μικρές

Απάντηση: Re: DIY Kουτί

Συγνωμη για τη μη χρτηση τονων, αλλα γραφω απο ταμπλετ και δενμπορω να βρω το πως μπαινουν.

Νικο, ας γραψουμε οτι μπορει να βοηθησει, ειτε το απλο diy διχως εργαλεια, ειτε το προχωρημενο με τα αντιστοιχα εργαλεια.
Σωκρατη τωρα κατανοω τι εννουσες, η διαμορφωση του μηχανουργικου μου παγκου δεν επαρκει για τετοια προσεγγιση.

Νικο, για ιδεες που αναφερεις, ριξε μια ματια στο παρακατω κουτι. Δεν ειναι ιδιοκατασκευη' αλλα ευκολα γινεται.
https://lh4.googleusercontent.com/-...AAAATs/PEKVjbJgbvo/w1222-h813-no/DSC_0577.jpg
https://lh6.googleusercontent.com/-...AAAATo/54vuvRsoJ5o/w1222-h813-no/DSC_0578.jpg
https://lh6.googleusercontent.com/-...AAAATk/Sbg4g8bFccs/w1222-h813-no/DSC_0581.jpg

Με το ξύλο κάνεις όντως ότι θες (το ίδιο ίσως ισχύει και για το πλέξι)
Είναι και αυτό πολύ όμορφο! Ίσως ένα απο τα δύο κουτιά να τα κάνω και εγώ με ξύλο και το άλλο με κολώνες και μέταλλο στα πλαινά πάντα,,, θα δούμε.

Η δική μου ένσταση είναι στις στράνζες και τα βιδώματα, ενώ και το πάχος δε μου φαίνεται ικανό για μεγάλο άκαμπτο κουτί.
Με όσα είδα στο μηχανουργείο δε μοιάζει ασφαλής μια τέτοια κατασκευή απο χομπίστα (αλλά δεν επιμένω γιατί απλούστατα δεν γνωρίζω)
Ίσως γι'αυτό και ο Πάνος μιλάει για Π. Νομίζω ότι σε ιδιοκατασκευή θα ήταν πιο ασφαλές (αλλά που θα σταθεί το "Π"?)
Γενικά υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που αν δεν τις υπολογίσεις με χαρτί και με μολύβι φτάνεις σε σημείο μη επιστροφής και τελικά δε παίρνεις αυτό που έχεις σχεδιάσει.

+++
Για τα εργαλεία θα διαφωνήσω, γιατί θα πάει αλλού το θέμα.
Ίσως να ήταν καλύτερα αυτά να μαζευτούν σε ένα ξεχωριστό νήμα.
Νομίζω ότι δεν υπάρχει θέμα με τον εξοπλισμό του diy, ευκαιρία είναι να μαζέψετε και τα ηλεκτρονικά σας (σταθμούς κόλλησης, μετρητικά, εξαρτήματα κτλ)

(όπως σας βολεύει βασικά, απλά να μην ξεφύγουμε απο τα σχέδια, τεχνικές κτλ των κουτιών και χαθούμε)

Re: Απάντηση: Re: DIY Kουτί

Γεια σας και απο μενα , αυτο τον καιρο κατσακευαζω ενα τετρακαναλο τελικο class d , και ημουν στο ιδιο σταδιο να επιλεξω κουτι, αποφασισα λοιπον να το φτιαξω,
η ιδεα μου ειναι πιο απλη σε κατασκευη και θα ηθελα τη γνωμη σας, εχω κοψει δυο πλακες αλουμινιου 40 χ 30 και παχος 1 εκατοστο, τα πλαινα και το πισω σκεφτομαι
να ειναι ξυλο η pvc ντυμενο ισως με 3m di noc, η προσοψη μαυρο πλεχι, το μεγαλο παχος του καπακιου αλλα και του πατου επιτρεπει βιδες αλεν ινοξ να χονευτουνε μεσα
σε τρυπες ωστε να μην εξεχουν, και να βιδωθουν στα ξυλα. 4 αλεν με τις ιδιες υποδοχες θα στερεωσουν το πλεξι πανω στα ξυλα, το πλεξι θα ειναι προσωπο αναμεσα στις πλακες
θα θυμιζει λιγο υλοποιησεις B&O, για τον εξαερισμο σκεφτομαι μεγαλες τρυπες πανω στο καπακι διαμετρου 6 εκατοστων με μαυρο πλεγμα κολλημενο απο κατω, επισης στο πισω μερος σκεφτομαι το ξυλο να εχει ενα μεγαλο ανοιγμα και οι υποδοχες , βυσματα κλπ να ειναι πανω σε ενα κομματι λεπτου αλουμινιου , ωστε σε περιπτωση αλλαγης σχεδιων απλα φτιαχνεις ενα νεο πανελ και το βιδωνεις παλι στο ιδιο κουτι. Να πω και κατι τελευταιο με ενα απλο τριβειο η επιφανεια γινεται υπεροχη αρκει να γινει η λειανση με διαφορετικα γυαλοχαρτα απο μικρο στεγνο σε μεγαλο νουμερο νερου. θα σας ενημερωνω για την προοδο , καθε παρατηρηση δεκτη. φιλικα Βασιλης.

Πολύ όμορφο θα ήταν και κάτι στο στυλ του ASR πάντως,με χοντρό γυαλί ή πλέξι για μπροστά και ψύκτρες στο πλάι.
Εγώ μάλλον σε κάτι τέτοιο προσανατολίζομαι.Και είναι πολύ εύκολο ως κατασκευή.
Ενα 'Π' για βάση κομμένο και πίσω και μπροστά,οι ψύκτρες έχουν αρκετό ψωμί για να βιδώσουν κάτω για πλαινά και το γυαλί κολλημένο στις άκρες που θα αφήσουμε και στις ψύκτρες.
Επάνω γυαλί ή πλέξι για καπάκι.
Δεν νομίζω να είναι δύσκολο.

Γεια σας και απο μενα , αυτο τον καιρο κατσακευαζω ενα τετρακαναλο τελικο class d , και ημουν στο ιδιο σταδιο να επιλεξω κουτι, αποφασισα λοιπον να το φτιαξω,
η ιδεα μου ειναι πιο απλη σε κατασκευη και θα ηθελα τη γνωμη σας, εχω κοψει δυο πλακες αλουμινιου 40 χ 30 και παχος 1 εκατοστο, τα πλαινα και το πισω σκεφτομαι
να ειναι ξυλο η pvc ντυμενο ισως με 3m di noc, η προσοψη μαυρο πλεχι, το μεγαλο παχος του καπακιου αλλα και του πατου επιτρεπει βιδες αλεν ινοξ να χονευτουνε μεσα
σε τρυπες ωστε να μην εξεχουν, και να βιδωθουν στα ξυλα. 4 αλεν με τις ιδιες υποδοχες θα στερεωσουν το πλεξι πανω στα ξυλα, το πλεξι θα ειναι προσωπο αναμεσα στις πλακες
θα θυμιζει λιγο υλοποιησεις B&O, για τον εξαερισμο σκεφτομαι μεγαλες τρυπες πανω στο καπακι διαμετρου 6 εκατοστων με μαυρο πλεγμα κολλημενο απο κατω, επισης στο πισω μερος σκεφτομαι το ξυλο να εχει ενα μεγαλο ανοιγμα και οι υποδοχες , βυσματα κλπ να ειναι πανω σε ενα κομματι λεπτου αλουμινιου , ωστε σε περιπτωση αλλαγης σχεδιων απλα φτιαχνεις ενα νεο πανελ και το βιδωνεις παλι στο ιδιο κουτι. Να πω και κατι τελευταιο με ενα απλο τριβειο η επιφανεια γινεται υπεροχη αρκει να γινει η λειανση με διαφορετικα γυαλοχαρτα απο μικρο στεγνο σε μεγαλο νουμερο νερου. θα σας ενημερωνω για την προοδο , καθε παρατηρηση δεκτη. φιλικα Βασιλης.

Μια χαρά και κατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση.
Λίγο προσοχή θέλει στη συναρμογή ξύλου με αλουμίνιο, να μην αφήσει κενά και θα είναι κούκλα! :a0210:
Την ιδέα για αποσπόμενη πλάτη την επεξεργάζομαι και εγώ. Θα είναι σημαντικό πλεονέκτημα για την μακροβιότητα του κουτιού.

μια ιδέα για την πρόσοψη:
μπορεί να είναι διπλό πλέξι και στη μέση (σάντουιτς) ότι θες. Από αλουμίνιο για απομόνωση μέχρι χαρτί ή μεταξοτυπία με σχέδιο/στενσιλ κτλ

Πολύ όμορφο θα ήταν και κάτι στο στυλ του ASR πάντως,με χοντρό γυαλί ή πλέξι για μπροστά και ψύκτρες στο πλάι.
Εγώ μάλλον σε κάτι τέτοιο προσανατολίζομαι.Και είναι πολύ εύκολο ως κατασκευή.
Ενα 'Π' για βάση κομμένο και πίσω και μπροστά,οι ψύκτρες έχουν αρκετό ψωμί για να βιδώσουν κάτω για πλαινά και το γυαλί κολλημένο στις άκρες που θα αφήσουμε και στις ψύκτρες.
Επάνω γυαλί ή πλέξι για καπάκι.
Δεν νομίζω να είναι δύσκολο.

Για σένα τίποτα δεν είναι δύσκολο, αλλά προτείνω να φτιάξεις κάτι space...
αν ισχύει ότι μπορείς να κάνεις τη δουλειά με steel μπορείς να μεγαλουργήσεις! ;-)

επι την ευκαιρία έχετε να προτείνετε κάποιο υλικό/κόλλα που να δέσει σταθερά βασούλες (πλαστικές ή μεταλλικές) πάνω στο αλουμίνιο?
(ώστε να στηριχτεί το διάτρητο πάνω τους)

Για το συγκεκριμένο θέμα είχα επικοινωνία με τον ΒασίληΤ.

Μια άλλη λοιπόν εκδοχή για την στερέωση των εξαρτημάτων στη βάση ώστε να αποφύγουμε μετρήσεις και πολλές τρύπες (πλην μτσ βέβαια) είναι χοντρό πισόχαρτο.
εφαρμόζεται στο πάτωμα και πάνω του στερεώνεις το διάτρητο που φαίνεται στις φωτό του πρώτου ποστ (αφήνοντας βέβαια λίγο αέρα).
απ'ότι μου είπε ο βασίλης δουλέυεται σχετικά εύκολα με θερμό αέρα και μόλις κρυώσει πακτώνει ότι του έχεις καρφώσει επάνω!
Πρακτικά, επειδή είναι βγάλε βάλε, έχει τεράστια πλεονεκτήματα (στην φιλοσοφία "lego"),
αλλά και δύο αρνητικά:
- ίσως χειρότερη ψύξη (λόγω περιορισμένου εξαερισμού και επαγωγής θερμότητας προς το κουτί) και
- σπατάλη 5-10mm περίπου στο ύψος του κουτιού.

Η λύση αυτή έχει εφαρμοστεί σε υπάρχον κουτί μου και είναι πολύ αξιόπιστη αν σκεφτείς ότι έχει γίνει στην οροφή και όχι στο πάτωμα του κουτιού και είναι ιδιαίτερα σταθερό.

Δυστυχώς δεν ξέρω που μπορώ να βρω εδώ κάτι τέτοιο - πάλι απ'έξω μάλλον. Ίσως όμως να είναι κάτι παραπλήσιο διαθέσιμο σε καταστήματα επενδύσεων και μόνωσης αυτοκινήτων.

Επειδή σύντομα θα πάω για τρύπες, θα ήθελα τις απόψεις σας και γι αυτό όπως και για ειδικές κόλλες που θα μπορούσαν να κάνουν το ίδιο (μιλάμε για αλουμίνιο με αλουμίνιο ή κράμα σιδήρου).
Άραγε με παταφιξ ή μπλου τακ μπορεί να γίνει η ίδια δουλειά? αν ναι ελαχιστοποιούνται τα αρνητικά.

Last edited:

Για σένα τίποτα δεν είναι δύσκολο, αλλά προτείνω να φτιάξεις κάτι space...
αν ισχύει ότι μπορείς να κάνεις τη δουλειά με steel μπορείς να μεγαλουργήσεις! ;-)

Νίκο μου με τα σιδερικά φτιάχνω ότι θέλεις,κοιτούσα κάτι πολύ ακριβά περίεργα σχέδια και δεν είναι τίποτα στην ουσία.
Θέλω όμως να καταπιαστώ με κάτι που με βγάζει από τα νερά μου,να κόψω μόνος μου το γυαλί,να το τρυπήσω,λειάνω,κλπ...
(Να μαθαίνουμε και τίποτα καινούργιο...)

Νίκο μου με τα σιδερικά φτιάχνω ότι θέλεις,κοιτούσα κάτι πολύ ακριβά περίεργα σχέδια και δεν είναι τίποτα στην ουσία.
Θέλω όμως να καταπιαστώ με κάτι που με βγάζει από τα νερά μου,να κόψω μόνος μου το γυαλί,να το τρυπήσω,λειάνω,κλπ...
(Να μαθαίνουμε και τίποτα καινούργιο...)

Φτιάξε ρε μάστορα κάτι να χαζέψουμε και μετά (ή ταυτόχρονα) παίξε και τα παιγνιδάκια σου :-) :ernaehrung004:

+++
H ιδέα του κολλητού αντί τρυπητού πως σου φαίνεται? Μειονεκτήματα με ενδιαφέρουν.

Για το συγκεκριμένο θέμα είχα επικοινωνία με τον ΒασίληΤ.

Μια άλλη λοιπόν εκδοχή για την στερέωση των εξαρτημάτων στη βάση ώστε να αποφύγουμε μετρήσεις και πολλές τρύπες (πλην μτσ βέβαια) είναι χοντρό πισόχαρτο.
εφαρμόζεται στο πάτωμα και πάνω του στερεώνεις το διάτρητο που φαίνεται στις φωτό του πρώτου ποστ (αφήνοντας βέβαια λίγο αέρα).
απ'ότι μου είπε ο βασίλης δουλέυεται σχετικά εύκολα με θερμό αέρα και μόλις κρυώσει πακτώνει ότι του έχεις καρφώσει επάνω!
Πρακτικά, επειδή είναι βγάλε βάλε, έχει τεράστια πλεονεκτήματα (στην φιλοσοφία "lego"),
αλλά και δύο αρνητικά:
- ίσως χειρότερη ψύξη (λόγω περιορισμένου εξαερισμού και επαγωγής θερμότητας προς το κουτί) και
- σπατάλη 5-10mm περίπου στο ύψος του κουτιού.

Η λύση αυτή έχει εφαρμοστεί σε υπάρχον κουτί μου και είναι πολύ αξιόπιστη αν σκεφτείς ότι έχει γίνει στην οροφή και όχι στο πάτωμα του κουτιού και είναι ιδιαίτερα σταθερό.

Δυστυχώς δεν ξέρω που μπορώ να βρω εδώ κάτι τέτοιο - πάλι απ'έξω μάλλον. Ίσως όμως να είναι κάτι παραπλήσιο διαθέσιμο σε καταστήματα επενδύσεων και μόνωσης αυτοκινήτων.

Επειδή σύντομα θα πάω για τρύπες, θα ήθελα τις απόψεις σας και γι αυτό όπως και για ειδικές κόλλες που θα μπορούσαν να κάνουν το ίδιο (μιλάμε για αλουμίνιο με αλουμίνιο ή κράμα σιδήρου).
Άραγε με παταφιξ ή μπλου τακ μπορεί να γίνει η ίδια δουλειά? αν ναι ελαχιστοποιούνται τα αρνητικά.

Μπορείς να το στερεώσεις με εποξική κόλλα ή με σιλικόνη που αφού στεγνώσει θα είναι και αντικραδασμική κατά έναν τρόπο.
Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις φλατζόκολλα θερμοκρασίας.Είναι φτιαγμένη για αλουμίνια (ψυγεία αυτοκινήτων) και λείες επιφάνειες.
Αν βάλεις ένα δάκρυ κι ακουμπήσεις επάνω το διάτρητο,θα αργήσει να στεγνώσει μεν αλλά μετά από κάποιες ώρες θα έχεις μια ελαστική και σούπερ ασφαλή κόλληση.
Αν πάλι δεν θέλεις ελαστική,εποξική 2 συστατικών που είπαμε παραπάνω.

H ιδέα του κολλητού αντί τρυπητού πως σου φαίνεται? Μειονεκτήματα με ενδιαφέρουν.

Κολλητού τι;

Last edited:

Σκέφτομαι 4 ή 5 βασούλες (κυβικές) των 10mm όπου επάνω τους βιδωθεί (ή κολληθεί) το διάτρητο. αντί να βιδωθεί το διάτρητο στο πάτωμα.
(έχω προβλέψει το ύψος του κουτιού για αυτήν την εκδοχή. Γενικά έγιναν όλα λίγο large λόγω του ότι σε χρήμα δεν είχε σοβαρή διαφορά)

Μου άρεσε η σιλικόνη... να στέκεται σωστά και να μη ξεκολάει, αλλά απο την άλλη αν θέλω να βγάζω εύκολα τις βάσεις του διάτρητου που θα φυτευτούν.

Η δουλειά σε μέταλλο θα γίνει με οποιαδήποτε σιλικόνη? Λογικά διαφανή θα διαλέξω αλλά κοιτάω κάποια με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά/χρήση?

Οι θερμοαγώγιμες πάστες που χρησιμοποιούνται σε ψύκτρες τι ακριβώς είναι? Μας κάνει και αυτό?

Last edited:

Οι πάστες δεν κολλάνε.
Για σιλικόνη,καλύτερα αυτό που σου είπα,φλατζόκολλα (κόκκινη ή μαύρη),είναι ειδικά για αλουμίνιο,έχουν όλοι όσοι πουλάνε ανταλλακτικά αυτοκινήτων.

σε πιστεύει ρε αθεόφοβε, αλίμονο!

ps έτσι μου έρχεται να βάλω και τον ατομ με linux μέσα ρε συ....

σε πιστεύει ρε αθεόφοβε, αλίμονο!

ps έτσι μου έρχεται να βάλω και τον ατομ με linux μέσα ρε συ....

Και πως θα τον θωρακίσεις βρε;
Θα γίνεται το έλα να δεις από χρρρζβιννν....αν τον αφήσεις σκέτο.
Άσε το καλωδιομάνι...

Ρε αφασία, ο τίτλος έπρεπε να ήταν DIY lego-κουτο, έτσι παραπλανά! Να σε δω πως θα το καταλήξεις στο τέλος...