DIY R-2R DAC (dam1021) : πειρασμός, όχι αστεία...

Re: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Καλησπέρα.
Θα πρότεινα να ακούσετε το minimum phase slow roll-off FIR2 φίλτρο του spzzzzkt
http://www.diyaudio.com/forums/digi...ilter-brewing-soekris-r2r-43.html#post4267262
Τουλάχιστον στο δικό μου σύστημα είναι μια πολύ καλή βελτίωση και στο τομέα του μπάσου και του stage.
Υ.Γ.
Δεν εχω ακούσει τα υπόλοιπα φίλτρα

Απάντηση: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Χθες το βράδυ βρέθηκα μετα εκλεκτής παρέας και πάλι στο σπίτι του Τζιμάρα.

Μεταξύ αρκετών που ακούσαμε, είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε το R2R σκέτο από την απευθείας έξοδο του, δηλ. τη μη μπαφεριασμένη αυτή της 625ωμ/1.4Vrms.

Για να αποδώσουμε "Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ", οφείλω να πω ότι το R2R στο σύστημα του Τζιμάρα, έπαιξε πάρα πολύ καλά από αυτή την έξοδο και σε κάποια σημεία των μουσικών επιλογών, με χαλάρωσε που ταξίδεψα στη μουσική του.
Είχε το default φίλτρο, με τροφοδοσίες Salas.

Από την άλλη μεριά, μου απομένει αναπάντητο ερώτημα τι στραβά είχε πάει την προηγούμενη φορά και ακούστηκε όπως ακούστηκε από την μπαφεριασμένη έξοδο.

Σίγουρα, εάν έφτιαχνα τώρα νέο dac θα ήταν η επιλογή μου, σίγουρα θα του δοκίμαζα είτε ένα DCB1 στην έξοδό του, είτε ένα μετασχηματιστή εξόδου είτε κάποιο άλλο μπάφερ για να δω το πως θα το επηρεάσει, αν και έτσι όπως είναι σε εύκολα επόμενα στάδια με ταιριαστή εμπέδηση δεν έχει κανένα απολύτως θέμα.

Προχθές λοιπον ο Χρηστος το έφερε απο εδω και το ακούσαμε αρκετες ώρες με το στοκ φίλτρο και απο την unbuffered έξοδο.

Τα θετικα χαρακτηριστικά στις μεσαίες παραμενουν ενω καποια πράγματα που ειχα διαβάσει για κούραση στις ψηλες δεν μπορω να πω οτι τα παρατηρήσαμε. Ενστάσεις εχω δυο-τρεις μικρές, το χαμηλο δεν δείχνει να εχει την απόλυτη ταχύτητα και έλεγχο ενω ψηλα σημειώνω μια έλλειψη αερα και λεπτομέρειας. Οι εξω λενε οτι αλλαζει πολυ με τα φιλτρα και περιμενω να το ξαναακουσω με το Crapmagic ή καποιο αλλο. Επισης αντιλαμβανομαι μια μικρη συγχηση στην οριοθετηση των οργανων στον χωρο και αναρωτιέμαι αν εχει να κανει με jitter. Το εχει μετρήσει κανεις? (μπορει και να μου εχει ξεφύγει μεσα στο νήμα, εξω δεν το παρακολουθώ το DIYaudio)

Τα 1.4V ισως να μην ειναι πολλά αλλα απο μονα τους δεν ειναι και τοσο λιγα τελικά, αρκει ο ενισχυτής που ακολουθεί να μπορει να καλύψει την διαφορά (εδω δεν υπαρχει τετοιο θεμα). Ενα σταδιο εξόδου εικάζω οτι θα βοηθουσε και σε καποια αλλα επιμέρους στοιχεία (δυναμικα, χαμηλο?).

Εχθές εγινε και η ομαδική δοκιμη μαζι με τα Marantz, Pioneer και Black Dragon. Οι παραπάνω παρατηρήσεις (έλλειψη λεπτομέρειας, ευρεία αλλα κάπως συγκεχυμένη σκηνή) νομίζω επιβεβαιώθηκαν.

Γενικα παραμενει υποσχόμενο project αλλα θελει αρκετο μαγείρεμα ακομα σε φιλτρα, τροφοδοσιες και σταδιο εξοδου προτού μπορεσουμε να καταλάβουμε που μπορει να φτάσει και μονο τοτε θα μπορει να κριθεί για τις μουσικές του δυνατότητες.

Αυτό είναι κάτι που δεν σχολίασα με τις τοποθετήσεις μου σε προηγούμενα ποστ.

Η έξοδος με το μπάφερ άποψη μου είναι ότι είναι ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΧΡΗΣΤΗ (και πολλοί στο diyaudio βγάζουν και τους τελεστικούς από την πλακέτα για να μην καταναλώνουν ρεύμα) και δεν την έχω χρησιμοποιήσει παρά μόνο στα αρχικά λεπτά τεσταρίσματος.

Από την πρώτη στιγμή λοιπόν την RAW έξοδο και μόνον αυτή.

Σε εντατικές δοκιμές που έχω κάνει και στο δικό μου σύστημα (και ακουστικά και δικάναλο έχω πει από τι αποτελούνται) αλλά και με τον DrPanK και εχθές στο μίνι συγκριτικό στον Σπύρο, είναι έκδηλο ότι το DAC αυτό παίζει μουσική, και σε ταξιδεύει.

Δεν είχα ποτέ σπίτι ένα προϊόν (ίσως το πρώτο Lenco να μου είχε δώσει αυτή την χαρά), που να με κάνει να εξερευνώ την μουσική μου βιβλιοθήκη με τέτοια δίψα και να με κάνει να ξενυχτάω κάθε νύχτα από την ημέρα που το συναρμολόγησα.

Πράγματι δεν είναι τέλειο προϊόν αλλά όπως αναφέραμε και πιο πάνω, είναι δυνατόν να περίμενε κανείς μια πλακέτα να παίζε τέλεια και να σκοτώνει εμπορικά προϊόντα πολλαπλάσιου κόστους? σαφέστατα όχι...

Ακόμα δεν υπάρχει ομόφωνη απάντηση της κοινότητας ως προς την τροφοδοσία της πλακέτας, άλλοι λένε Bib, άλλοι χρησιμοποιούν Reflector-D. Θεωρώ την λύση απλού μετασχηματιστή ως μη επαρκής. Σε αυτό τον τομέα πρέπει να γίνουν κάποιες δοκιμές και συγκρίσεις.

Επίσης στο θέμα του USB receiver δεν έχουμε καταλήξει, ούτε στην τροφοδοσία αυτού (μάλλον Reflector-D).

Και τέλος όπως πολύ σωστά λέει ο Μανόλης, το στάδιο εξόδου είτε DCB1 είτε το line stage a20 της AMB (που θα τεστάρει ο Δημητρακούδης).

Οπότε το όλο θέμα είναι ως εξής: η πλακέτα είναι ΠΟΛΛΑ ΥΠΟΣΧΟΜΕΝΗ αλλά θέλει υπομονή και πειραματισμό για να φτάσει σε υψηλά επίπεδα, και πιστεύω ότι θα τα φτάσει. Απλά δεν είναι όπως θεώρησαν μερικοί, ότι του βάζεις έναν μετασχηματιστή επάνω και σκίζει... δεν είναι έτσι τα πράγματα.

Μ' αυτά που λέτε Χρήστο και Πάνο μου έχετε εξάψει τη φαντασία!

Το Soekris μόλις μπήκε στη λίστα μου με τις συσκευές υπό ακρόαση (Χρήστο, σε αναμονή :) )...

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Επίσης, είμαι πολύ περίεργος το πως θα ταιριάξει με τον προ μου (Χάμπα Χάμπα) που είναι παρόμοιας φιλοσοφίας με το Β1 (με πυκνωτή στην έξοδο μόνο)!

BTW, έχει μετρήσει κανείς το DC offset (ψυχολογικό μου άφησε ο Κινέζος :) )?

Προχθές λοιπον ο Χρηστος το έφερε απο εδω και το ακούσαμε αρκετες ώρες με το στοκ φίλτρο και απο την unbuffered έξοδο.

Τα θετικα χαρακτηριστικά στις μεσαίες παραμενουν ενω καποια πράγματα που ειχα διαβάσει για κούραση στις ψηλες δεν μπορω να πω οτι τα παρατηρήσαμε. Ενστάσεις εχω δυο-τρεις μικρές, το χαμηλο δεν δείχνει να εχει την απόλυτη ταχύτητα και έλεγχο ενω ψηλα σημειώνω μια έλλειψη αερα και λεπτομέρειας. Οι εξω λενε οτι αλλαζει πολυ με τα φιλτρα και περιμενω να το ξαναακουσω με το Crapmagic ή καποιο αλλο. Επισης αντιλαμβανομαι μια μικρη συγχηση στην οριοθετηση των οργανων στον χωρο και αναρωτιέμαι αν εχει να κανει με jitter. Το εχει μετρήσει κανεις? (μπορει και να μου εχει ξεφύγει μεσα στο νήμα, εξω δεν το παρακολουθώ το DIYaudio)

Τα 1.4V ισως να μην ειναι πολλά αλλα απο μονα τους δεν ειναι και τοσο λιγα τελικά, αρκει ο ενισχυτής που ακολουθεί να μπορει να καλύψει την διαφορά (εδω δεν υπαρχει τετοιο θεμα). Ενα σταδιο εξόδου εικάζω οτι θα βοηθουσε και σε καποια αλλα επιμέρους στοιχεία (δυναμικα, χαμηλο?).

Εχθές εγινε και η ομαδική δοκιμη μαζι με τα Marantz, Pioneer και Black Dragon. Οι παραπάνω παρατηρήσεις (έλλειψη λεπτομέρειας, ευρεία αλλα κάπως συγκεχυμένη σκηνή) νομίζω επιβεβαιώθηκαν.

Γενικα παραμενει υποσχόμενο project αλλα θελει αρκετο μαγείρεμα ακομα σε φιλτρα, τροφοδοσιες και σταδιο εξοδου προτού μπορεσουμε να καταλάβουμε που μπορει να φτάσει και μονο τοτε θα μπορει να κριθεί για τις μουσικές του δυνατότητες.

Πάνο εγώ δεν διαπίστωσα έλλειψη λεπτομέρειας (τις περισσότερες ηχογραφήσεις τις ξέρω πολύ καλά και αυτές που ακούσαμε στο σπίτι σου και στο συγκριτικό).

Ως προς την συγκεχυμένη σκηνή δεν είχες να σχολιάσεις τίποτε επαυτού στο σπίτι σου (που υπάρχει σαφέστατα ανώτερο σύστημα) παρά μόνο κατόπιν προτροπής δικής, οπότε δύο είναι τα συμπεράσματα αφενός έχει να κάνει με το σύστημα που ακούς (και για να μην γίνομαι κουραστικός στα HD800 δεν υπάρχει σύγχυση υπάρχει ΠΛΑΤΟΣ), και αφετέρου αυτό μπορεί να μην ενοχλέι ακόμα και πολύ έμπειρους ακροατές σαν και εσένα.

Οπότε το συμπέρασμα είναι ότι το πρόβλημα είναι μικρό και αν δεν επιλυθεί (με σωστή τροφοδοσία ή/και καλύτερο δέκτη, διότι επάνω στο ladder αν προέρχεται από εκεί δεν μπορείς να επέμβεις) δεν το αντιλαμβάνεσαι παρά μόνο συγκριτικά και μετά από προτροπή...

Κατά τα άλλα συμφωνούμε απόλυτα.

BTW, έχει μετρήσει κανείς το DC offset (ψυχολογικό μου άφησε ο Κινέζος :) )?

Λένε ότι έχει 0V. Θα το μετρήσω και θα σου πω.

Btw, ο πυκνωτής που έχει στην έξοδο είναι για το βαθυπερατό φίλτρο, οπότε δεν είναι σε σειρά με το σήμα αλλά παράλληλα (το αναφέρω μιας και κάποια στιγμή αν θυμάμαι καλά είχα γράψει ότι υπάρχει ένας πυκνωτής σε σειρά με το σήμα).

Απάντηση: Re: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Επισης αντιλαμβανομαι μια μικρη συγχηση στην οριοθετηση των οργανων στον χωρο και αναρωτιέμαι αν εχει να κανει με jitter. Το εχει μετρήσει κανεις? (μπορει και να μου εχει ξεφύγει μεσα στο νήμα, εξω δεν το παρακολουθώ το DIYaudio)

Μια μέτρηση υπάρχει εδώ,του Μανόλη,αλλά όχι jitter.
Η συγκεκριμένη πάντως δείχνει βλάβη;!Δεν μπορεί να είναι έτσι...κάτι στραβό υπήρχε εκεί σίγουρα.

Edit:
Υπάρχει και jitter μέτρηση,από κάτω,στο ίδιο ποστ η οποία είναι μια χαρά.
(Και δεν έχω δικαιολογία πως δεν έχω πιει καφέ,στον δεύτερο είμαι!:flipout: )

Last edited:

dimdim, να το μετρήσεις, να το μετρήσεις.

Και ο Κινέζος 0 V έλεγε ότι είχε... :)

Eαν θελει κανεις να δωσει το Soekris του
http://www.diyaudio.com/forums/swap-meet/271740-wtb-used-soekris-dam1021-02-0-02-a.html
Να μην παρεξηγηθω, αυτο δεν σημαινει οτι δεν ειναι καλο DAC .

Για να είμαι προετοιμασμένος:

Αν θέλει κανείς να μου δώσει Soekris, ας στείλει ΠΜ με έκδοση και τιμή...

(... να προτιμήσετε εμένα και όχι τον Ιταλό :) )

Για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις να ξεκαθαρισω οτι το Σοεκρις το εχω ακουσει 3 φορες και για συνολο 10 ωρων. Την πρωτη φορα με τον Δημητρη (βασικη μορφη), και μετα του Χρηστου (με καλύτερες τροφοδοσίες), παντα με στοκ φίλτρο. Σημειο αναφοράς αξιόλογο ειχαμε μονο στην τριτη περίπτωση, εχθες στο σπιτι του Σπυρου αλλα ηταν ομαδικη ακρόαση με πολλα μηχανήματα και την σχετική βαβουρα που καναμε.

Οπότε οι όποιες εντυπώσεις μου ειναι περιορισμένες χρονικα και προσπαθώ να τις συνθέσω στο μυαλο μου για να δημιουργήσω μια οσο το δυνατόν ενιαία εικόνα. Οι παρατηρήσεις μου ειναι το συνδυαστικό αποτέλεσμα τριών ακροάσεων με λεπτομέρειες που αναδεικνύονται και ενισχύονται φορα με την φορα.

Οι κάτοχοι των Σοεκρις προφανώς εχουν πολυ πιο ξεκάθαρη εικόνα του τι και του πως. Σαν σχεδιασμός συνεχίζω να πιστεύω οτι εχει μεγάλο δυναμικό αλλα ακομα (και με βαση τις τελευταίες εμπειρίες μου) δεν μου εχει δώσει αυτο που περίμενα. Επιφυλάσσομαι για την όποια κρίση μεχρι να ακούσω ενα ολοκληρωμένο project με στάδιο εξοδου και πιο "πονηρο" φίλτρο.

Αν καποιος εχει λινκ για μετρήσεις απο DIYaudio ή αλλο φόρουμ θα τον παρακαλέσω να τις ανεβάσει. Απο εμενα καλη συνέχεια

To φίλτρο εξόδου που αναφέρθηκε πρωτύτερα ο Δημήτρης Δημ. είναι κάπου στα 270Κ, κόβει τον πολύ υψίσυχνο θόρυβο για να προστατέψει πιθανή ταλάντωση επόμενης βαθμίδας.
Η μέτρηση jitter, υπάρχει σε πρωτύτερο μήνυμα, είναι μέτρηση με μετασχηματιστή εξόδου lundahl, είναι απλά καλή όχι άριστη. Πηγή ήταν ένα xmos diyhnik.
Θα έπρεπε λόγω τεχνολογίας FIFO να παρουσίαζε ακόμη καλύτερη εικόνα, φυσικά οι μετρήσεις αποδίδουν το μετρούμενο χαρακτηριστικό τη στιγμή μέτρησης και με το σετάπ μέτρησης.
Απομένει να δούμε εάν επηρεάζεται το jitter, με άλλη τροφοδοσία και με άλλη μοντούλα i2s, γιατί δυστυχώς ο συνδιασμός fw και μοντούλας βάζει το χεράκι του στο πως θα διαμορφωθεί το jitter...

Re: Απάντηση: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Η μέτρηση jitter, υπάρχει σε πρωτύτερο μήνυμα, είναι μέτρηση με μετασχηματιστή εξόδου lundahl, είναι απλά καλή όχι άριστη. Πηγή ήταν ένα xmos diyhnik.
Θα έπρεπε λόγω τεχνολογίας FIFO να παρουσίαζε ακόμη καλύτερη εικόνα, φυσικά οι μετρήσεις αποδίδουν το μετρούμενο χαρακτηριστικό τη στιγμή μέτρησης και με το σετάπ μέτρησης.
Απομένει να δούμε εάν επηρεάζεται το jitter, με άλλη τροφοδοσία και με άλλη μοντούλα i2s, γιατί δυστυχώς ο συνδιασμός fw και μοντούλας βάζει το χεράκι του στο πως θα διαμορφωθεί το jitter...

To spread της βασικης συχνότητας ειναι αρκετά μεγάλο αλλα και τα υποπροϊόντα ξεχωρίζουν αρκετα επάνω απο το noise floor. Με την εμπειρία σου Μανωλη θα την έλεγες καλή ή και προς το μέτρια σαν επίδοση? Σε υποδειγματικές επαγγελματικές κατασκευές R2R τα πράγματα ειναι σημαντικά καλύτερα.

Δεν θα βασιζόμουν στην εμπειρία μου, γιατί δεν τη θεωρώ μεγάλη. Έχω κατά καιρούς μετρήσει αρκετά dac και αρκετές usb μοντούλες και καθώς περνάνε τα χρόνια και εξελίσεται τόσο η γνωση όσο και ο εξοπλισμός θα έλεγα τα εξής:

Η απεικόνιση του Jitter (γιατί εδώ περί απεικόνισης πρόκειται και μάλιστα επί του συνόλου) επηρεάζεται από αρκετούς παράγοντες.
Έχουμε δει ότι μια υποδεέστερη αρχική τροφοδοσία, επηρεάζει τη μορφή του jitter.
Έχουμε δει ότι αναλόγως της μοντούλας usb και σε μερικές των περιπτώσεων αναλόγως του fw (περίπτωση amanero), αυτή η μορφή απεικόνισης του Jitter Test αλλάζει.

Στην προκειμένη περίπτωση, εάν το Noise Floor ήταν στα -126dB, η απεικόνιση θα ήταν πολύ καλή, αλλά φαίνεται ότι λόγω σχεδιασμού η κάρτα κατεβάζει αρκετά κάτω το Noise Floor, με αποτέλεσμα οι πλευρικές συνιστώσες να γίνονται πιο εμφανής.
Θέλει ψάξιμο περισσότερο, η μέτρηση που είχαμε δώσει ήταν μια μέτρηση που προέκυψε μέσα σε 10 λεπτά για thd, imd, jitter και μάλιστα με αναπαραγωγή των δειγμάτων μέσου Foobar μόνο.
Εάν βρούμε χρόνο και έχουμε την κάρτα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημε, θα μπορούμε να την τροφοδοτήσουμε και από εξωτερική γεννήτρια ψηφιακού σήματος με πάρα πολύ χαμηλό ενδογενές jitter και θα δούμε και αυτή την παράμετρο δηλ. πως συμπεριφέρεται όταν λαμβάνει πολύ χαμηλό jitter.

Αναφέρθηκα στη τεχνολογία FIFO, γιατί θα περίμενα ότι μέσω της διαδικασίας που ακολουθεί η συγκεκριμένη τεχνική, ακόμη και υψηλότερο jitter (εκ της πηγής, της μοντούλας στο παράδειγμά μας), η κάρτα R2R να περιόριζε το συνολικό jitter. Αυτό σε πρώτη φάση δεν φάνηκε.

Όλα αυτά θα πρέπει να τα βλέπουμε ως απλές παρατηρήσεις και όχι βεβαιώσεις. Μας λείπει ο εξειδικευμένος εξοπλισμός και οι εξειδικευμένες γνώσεις για το θέμα, σαφώς ο Ντίνος μπορεί να κάνει περισσότερα πράγματα και σωστότερα από μένα.

Οσων αφορα τις συνιστώσες εχεις δικιο, το σχετικά χαμηλο noise floor τις αναδεικνύει (αν και δεν ειναι τοοσο χαμηλό για ψηφιακό, κατι που λογικά σχετίζεται και με τον εξοπλισμό που εχεις στην διάθεση σου).

Αυτο που μου κανει εντύπωση (αρνητική) ειναι το ποσο γρήγορα "ανοίγει" η βασική συχνότητα στους 12Khz (ηδη στους -πενήντα κατι). Καμια αντίρρηση οτι μεχρι την εξοδο πολλα μπορούν να επηρεάσουν το αποτελεσμα αλλα σκεπτόμενος τις ακροάσεις που ειχα την ευκαιρία να κανω και το ακουστικό αποτέλεσμα που αποδίδουμε στο jitter αρχιζω να πιστεύω (το ειπα εχθες και στα παιδια που ήμασταν μαζι) οτι το Soekris εχει ψηλό για την εποχη jitter. Δεν μπορω να ξερω αν και ποσο θα βελτιωθει με πιο καλες τροφοδοσιες, αλλαγες στο receiver κτλ, μιλαω για οτι εχω ακούσει μεχρι στιγμής.

Εχουν κανει μετρήσεις και έξω? Υπάρχει κάποιο λινκ?

edit το FIFO βελτιωνει κατα πολυ τα πραγματα οσων αφορα το receiver αλλα αν εισαγει jitter η ιδια η μοντουλα δεν μπορει να κανει τπτ.

Κανονικά θα έπρεπε, γιατί στηρίζεται στην τεχνολογία που έχει κατά καιρούς παρουσιάσει ο IanCanada, αυτά υποτίθεται ότι αναπροσαρμόζουν το σήμα και εκμηδενίζουν το οποιοδήποτε jitter στο εισερχόμενο σήμα.

Το Noise Floor είναι χαμηλό, μη σε μπερδεύει που είναι κάπου στα -133dB ενώ σε άλλες μετρήσεις άλλων βλέπεις να είναι μεταξύ -140...-150dB. Είναι σαν τη στατιστική ένα πράγμα, πολλοί βλέπουν τα διαγράμματα, λίγοι όμως καταλαβαίνουν τι κρύβεται από πίσω. Εν ολίγοις είναι διαφορετικά να μετράς σε dBV και διαφορετικά εάν μετρήσεις σε dBFS που είναι όλες αυτές οι μετρήσεις που βλέπεις, εάν επαναλάβω την ίδια μέτρηση σε κλίμακα dBFS, θα πάει κάτω από τα -140.
Επίσης το πως παρουσιάζεται το πρότυπο της βασικής συνιστώσας δεν είναι δείγμα καθορισμού στη μέτρηση Jitter, αναλόγως της γεννήτριας δημιουργείται και διαφορετικό πρότυπο (ακόμη και του αλγόριθμου, αν και στο ARTA η ένδειξη είναι μόνο για Hanning μέτρηση).

Last edited:
Re: Απάντηση: DIY R-2R DAC: πειρασμός, όχι αστεία...

Επίσης το πως παρουσιάζεται το πρότυπο της βασικής συνιστώσας δεν είναι δείγμα καθορισμού στη μέτρηση Jitter, αναλόγως της γεννήτριας δημιουργείται και διαφορετικό πρότυπο (ακόμη και του αλγόριθμου, αν και στο ARTA η ένδειξη είναι μόνο για Hanning μέτρηση).

Ακριβως επειδή δεν ξερω πως παρουσιάζεται στον εξοπλισμό σου το πρότυπο της βασικης συνιστώσας σε ρώτησα πως κρινεις τις μετρήσεις αυτες σύμφωνα με την εμπειρία σου. Γιατι στα δικά μου ματια και χωρις να γνωρίζω τον εξοπλισμό ειναι μέτρια τα αποτελέσματα.