Αν μπορεί κανείς να καπνίζει μόνο βάση, είναι το καλύτερο που μπορεί να του συμβεί.. Το λέω με την έννοια ότι, αν υπάρχουν κάποια χημικά στο άτμισμα, αυτά βρίσκονται στο άρωμα. Γλυκόλη (γλυκερίνη) και προπυλενογλυκόλη θεωρούνται καθαρά μιας και βρίσκουμε εύκολα επίπεδα καθαρότητας 99.8%. Το άρωμα δεν παύει να έχει μια λίστα διαφορετικών χημικών που σίγουρα δεν είναι τα καλύτερα. Προφανώς, συγκρινόμενα με το τσιγάρο, είναι σαν να συγκρίνουμε τους ρύπους της σόμπας με αυτούς του zippo, αλλά δεν παύουν να ειναι ρύποι. Προσωπικά είμαι άνετα με την σκέτη βάση - αλλά είναι θεμελιώδες να βρεί κάποιος κάποια βάση που του κάθεται καλά, γιατί δεν είναι όλες οι βάσεις ίδιες. Μου έχει τύχει βάση που, άγευστη και άοσμη μέν, μου γλύκιζε περισσότερο απ'όσο ήθελα δε. Βρήκα μία που μου κάθεται καλά και με βοηθάει να παίζω και με τα αρώματά μου (τα είχα πάρει όταν πρωτοάρχισα).
Ατμίζω απο τα τέλη Μαρτίου και έχω καταλήξει σε μερικές παρατηρήσεις που ίσως αφορούν μόνο εμένα. Αρώματα που τα κάπνιζα με απόλαυση τον πρώτο καιρό, δεν με τραβάνε πιά έως και με απωθούν. Και το αντίστροφο - κάποια που δεν μου άρεσαν, τώρα μου αρέσουν. Ολα τα αρώματικά υγρά μου έχουν τώρα πάνω απο 4 μήνες ωρίμανσης σε σκοτεινό δροσερό ξερό περιβάλλον (ντουλάπι κουζίνας). Υγρά που μου φαίνονται "κάπως", μεχρι να κατεβεί η στάθμη στο τανκ γίνονται "τέλεια". Αλλο αποτέλεσμα μου δίνει ένα άρωμα, αν είναι πρωί ή βράδυ, πριν ή μετά το φαγητό, ζεστός ή κρύος ο καιρός, μέσα στο σπίτι ή σε βόλτα, σε καφέ ή σε ποτό ή σκέτο. Η ωρίμανση δεν βοήθησε κάποια αρώματα - το φουντούκι βάρυνε πολύ και το τιραμισού θα το έπινε η αποχέτευση αλλά με 1/1 αραίωση με βάση έγινε "μπισκότο σοκολάτα" και έφτιαξε. Τείνει να μου γίνει κανόνας οτι η σωστή δοσολογία είναι σχεδόν πάντα η μισή απο αυτή που προτείνει ο κατασκευαστής/παρασκευαστής. Ας μην ξεχνάμε ότι μετά το κόψιμο του τσιγάρου, η γεύση και η όσφρηση επιστρέφουν σε προ αμνημονεύτων ετών επίπεδα - φραπές, τσιγάρο, ραδιόφωνο και περιοδικό στην τουαλέτα καταργήθηκαν. Αν ατμίζει κανείς πολύ, η αλλαγή προτίμησης αρωμάτων θεωρείται δεδομένη μετά απο κάποιο καιρό - όπως δεν μπορείς να τρως το ίδιο φαγητό ή γλυκό συνέχεια. Με συντηρητικό άτμισμα, ένα άρωμα μπορεί να παραμείνει το "ιδανικό" για πολύ περισσότερο χρόνο. Σε βάθος χρόνου με βλέπω να καταλήγω σε σκέτη βάση με 2-3 αρώματα για μιά στο τόσο.