Είναι το YouTube κατάλληλο μέσο για ακουστική αξιολόγηση;

Α-Β τεστ έγραψα ότι θέλω. Όχι A-B-C-D-E-F-G-H-I-J-K-L-M-N-O... . Και να έχει και ένα edit της προκοπής. Δεν ψάχνω παρουσίαση ηχείων... .

E, εσύ άκου δύο! Μην τα ακούσεις όλα!
Αν λοιπόν αυτό ήταν blind test, να είσαι σίγουρος ότι τα αποτελέσματα θα ήταν για γέλια.

E, εσύ άκου δύο! Μην τα ακούσεις όλα!
Αν λοιπόν αυτό ήταν blind test, να είσαι σίγουρος ότι τα αποτελέσματα θα ήταν για γέλια.

Το ερώτημα είναι αν κάνει το youtube για ακουστική αξιολόγηση. Τηρουμένων κάποιων προϋποθέσεων, κάνει. Τώρα το να καθόμαστε να βάζουμε το όποιο βίντεο βρίσκουμε, δεν έχει νόημα.
Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να βρούμε την τάση του ηχείου στον ήχο; Αν δεν υπάρχουν, τότε απλώς περνάμε την ώρα μας. Αν υπάρχουν γίνεται ένα εργαλείο ακόμη.

Δεν είναι όλα άσπρο-μαύρο.

Ποιές είναι αυτές οι προϋποθέσεις και πως ξέρουμε ότι το video που βλέπουμε τις τηρεί; :unsure:
Εμένα μια χαρά μου φαίνεται το video με τα 8 ηχεία.

Με ένα κομμάτι ίδιο να παίζει σε όλα τα ηχεία; Το βίντεο που έβαλα πριν το είδες; Κάτι τέτοιο αν βρεις, γίνεται εργαλείο. Από κει και πέρα αν θέλεις περισσότερα, επίσης το έχω γράψει. Ψάχνεις να το βρεις να το ακούσεις. Αν δεν υπάρχει, τι άλλο να κάνεις;

Επειδη βλεπω οτι υπαρχει ενδιαφερον.
Εκανα στο παρελθον καποια πειραματα με διαφορετικους συνδιασμους
για να διαπιστωσω το μεγεθος της υποβαθμισης.
Η ηχογραφηση εγινε εντελως προχειρα με ενα φθηνο xiaomi.
Πριν λιγες μερες το τερματισα χρησιμοποιησα ως πηγη το ιδιο το youtube.

Δεν ακουω καμμια αλλοιωση εκτος φυσικα απο τον ογκο και την πραγματικη εκταση συχνοτητων.
Το γνωριμο σε εμενα ηχητικο προφιλ ειναι απαραλλακτο.
Μη με ρωτησετε πως συμβαινει αυτο.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Το είδα.
Μπορεί να είναι ένα κομμάτι ή κομμάτια τραγουδιών που εναλλάσονται.
Είναι απαραίτητο να με νανουρίσουν τα πρώτα 10 λεπτά του Bolero για να βγάλω συμπέρασμα;
Ακριβώς. Παίρνει ο ακροατής που ακούει άλλα είδη μουσικής το ηχείο που ακουγόταν τέλεια με bolero και το αποτέλεσμα είναι το παρακάτω.

Attachments

• u8Xr3pgguz4LBdaSzaPKCo-1200-80.jpeg.webp
    u8Xr3pgguz4LBdaSzaPKCo-1200-80.jpeg.webp
    91.7 KB · Views: 9
Αλοίωση σε σχέση με τι;
Δηλαδή έβαλες CD, το έγραψες με το xiaomi, το ανέβασες στο youtube, το έπαιξες από εκεί και δεν άκουσες διαφορά;
Και αν ακούς στον όγκο και την έκταση των συχνοτήτων, φαντάσου τι έκανε στα άλλα... :)

Το είδα.
Μπορεί να είναι ένα κομμάτι ή κομμάτια τραγουδιών που εναλλάσονται.
Είναι απαραίτητο να με νανουρίσουν τα πρώτα 10 λεπτά του Bolero για να βγάλω συμπέρασμα;

Εκεί, για το dynamic range, έχω βάλει άλλο βίντεο στο αντίστοιχο νήμα. Να μην χρειάζεσαι μισή κούπα καφέ μέχρι να φτάσεις στο δυνατό ξέσπασμα.

To dynamic range δεν μου λέει τίποτα απολύτως. Πέρα από το ότι μία ηχογράφηση είναι καλήm dεν είναι για να δοκιμάζεις σύστημα.
Το bolero π.χ. το ακούω και στο κινητό μου ή από ακουστικά των 20€.
Άμα είναι να περιμένω 15 λεπτά, δεν είναι καν dynamic.

giphy.gif

To dynamic range δεν μου λέει τίποτα απολύτως. Πέρα από το ότι μία ηχογράφηση είναι καλήm dεν είναι για να δοκιμάζεις σύστημα.
Το bolero π.χ. το ακούω και στο κινητό μου ή από ακουστικά των 20€.
Άμα είναι να περιμένω 15 λεπτά, δεν είναι καν dynamic.

giphy.gif

Σιγά το δύσκολο να βρεις κομμάτι συμφωνικής που να έχει σε ένα σημείο λίγων δευτερολέπτων το μέγιστο DR και αυτό να είναι πολύ μεγάλο.

Δεν τα βλέπετε τα βίντεο που βάζω και μετά ξαναρωτάτε τα ίδια πράγματα.

Βρε, έχω, αλλά σιγά μη τα βάλουν σε δοκιμές και γελάμε μετά!

Εκεί κάπου στο 12:30 που αν το ακούσεις από βινύλιο σε σωστό σύστημα θα σου φύγουν... και από streaming ή το youtube αναρωτιέσαι γιατί έχει warning.

Τι ακουστική αξιολόγηση να κάνεις όταν το ίδιο το μέσον είναι σκουπίδι;

Αλοίωση σε σχέση με τι;
Δηλαδή έβαλες CD, το έγραψες με το xiaomi, το ανέβασες στο youtube, το έπαιξες από εκεί και δεν άκουσες διαφορά;
Και αν ακούς στον όγκο και την έκταση των συχνοτήτων, φαντάσου τι έκανε στα άλλα... :)

Επαναλαμβανω, συγκρινω δυο πραγματα, τον γνωστο σε εμενα ηχο του συστηματος μου και τον ηχο του youtube.
Και διαπιστωνω οτι ο ηχος δεν ειναι παραλλαγμενος, αλλος, αγνωριστος.
Εχει ολα τα γνωστα σε εμενα χαρακτηριστικα., αναλυση, αντιθεσεις, ευκρινεια, ηχοχρωμα, λεπτομερεια τολμω να πω και φυσικοτητα.
Αυτα μπορουν να αναγνωριστουν με την καταλληλη προσοχη.
Δεν μπορεις φυσικα να εχεις τα σωματα, και την εκταση στα ακρα λογω της δικης μου ηχοληψιας και μονο.
Αλλα αν συνδεσεις το λαπτοπ σε ενα καλο συστημα πλησιαζει επικινδυνα...
Η αποδοση του ειναι μια σοβαρη εναλλακτικη κατα την γνωμη μου και κλεινω εδω

Last edited:
Μιλάμε για αρχικό υλικό του στυλ CD ή βινύλιο που ηχογραφήθηκε από κινητό, πέρασε στο youtube και από εκεί έπαιξε από ένα laptop σε καλό σύστημα και ακόμη συγκρίνεται με το αρχικό υλικό;

Ε, κλείσε, τι να σου πω; :giggle:

Βρε, έχω, αλλά σιγά μη τα βάλουν σε δοκιμές και γελάμε μετά!

Εκεί κάπου στο 12:30 που αν το ακούσεις από βινύλιο σε σωστό σύστημα θα σου φύγουν... και από streaming ή το youtube αναρωτιέσαι γιατί έχει warning.

Τι ακουστική αξιολόγηση να κάνεις όταν το ίδιο το μέσον είναι σκουπίδι;

Πρώτ' απ' όλα το έχω σε SACD αυτό. Δεύτερον εγώ δεν έχω βινύλιο.

Τρίτον και σημαντικότερον, εδώ αξιολογείς πως συμπεριφέρεται στο μεγάλο DR το σύστημα. Το YT δεν συμπιέζει δυναμικό εύρος. Ξέρω όμως, καταλαβαίνω τι λες, αφού συμπιέζει άλλου είδους πληροφορία, τι να το κάνω;
Έτσι όμως, με τα extreme παραδείγματα όπως αυτό και το ή το απόλυτο ή τίποτε, πάντα θα... βρίσκεις από ένα πρόβλημα για κάθε λύση.

Την τάση του ηχείου στον ήχο ψάχνουμε και με προτίμηση σε A-B τεστ από τα βίντεο του YT. Αυτό είναι ακουστική αξιολόγηση, όσο κι αν δεν θέλεις να το παραδεχτείς. Απλώς είναι συγκεκριμένη.

Last edited:
Τα δυο πρωτα βιντεο ειναι αναπαραγωγη απο cd player στο χωρο μου.
Το τριτο ειναι αναπαραγωγη υλικου που υπαρχει στο YT εξ'ου και το laptop,
δηλαδη η χειροτερη δυνατη (υποβαθμισμενη) περιπτωση.
Η απωλεστικη αναλυση του ΥΤ.

Επαναλαμβανω, συγκρινω δυο πραγματα, τον γνωστο σε εμενα ηχο του συστηματος μου και τον ηχο του youtube.
Και διαπιστωνω οτι ο ηχος δεν ειναι παραλλαγμενος, αλλος, αγνωριστος.
Εχει ολα τα γνωστα σε εμενα χαρακτηριστικα., αναλυση, αντιθεσεις, ευκρινεια, ηχοχρωμα, λεπτομερεια τολμω να πω και φυσικοτητα.
Αυτα μπορουν να αναγνωριστουν με την καταλληλη προσοχη.
Δεν μπορεις φυσικα να εχεις τα σωματα, και την εκταση στα ακρα λογω της δικης μου ηχοληψιας και μονο.
Αλλα αν συνδεσεις το λαπτοπ σε ενα καλο συστημα πλησιαζει επικινδυνα...
Η αποδοση του ειναι μια σοβαρη εναλλακτικη κατα την γνωμη μου και κλεινω εδω

Αν μετά από τόσα κύματα επεξεργασίας (και απωλειών) καταλήγει το σύστημά σου να παίζει σχεδόν το ίδιο μέσα από το YT, κάτι δεν πηγαίνει καλά με το σύστημά σου.

Σε μένα αν γράψω ένα κλιπάκι με το κινητό μου στην κορυφαία ποιότητα που υποστηρίζει (S24 Ultra, εγγραφή σε 4Κ με HDR και ήχο AAC σε bitrate διπλάσιο του youtube) το αποτέλεσμα ακουστικά είναι εντελώς αγνώριστο (και εντελώς σκουπίδι, προφανώς).