Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον STENTOR........

έχω πάρει και ασημένια για την περίπτωση που φτιάξω το cdp που είναι ασημί..

IMG_20210729_215109[1].jpg

είχα πάρει και 2 ακόμα τετράδες αρκετά πιο μεγάλα σε μέγεθος , μπας και βάλω κάποια στον τελικό..
την μία τετράδα την χάρισα , την άλλη την ξέχασα τώρα που τον είχα λυμένο.
δεν μιλάγατε και σεις νωρίτερα;;;;

IMG_20210624_123211[1].jpg

IMG_20210624_123234[1].jpg

• Like
Reactions: STENTOR
Λοιπον, απλα και μονο για την περιεργεια........την βρηκα και την "ακουσα" στη θεση της ασφαλειας που ειχε το φις.
Θα μπορουσα να πω οτι δεν ακουσα καμια διαφορα, τοσο μικρη μου φανηκε..... Αλλα , αφου εκανα τον κοπο ειπα να ακουσω 2-3 γνωστα κοματια.
Τελικα "προτιμησα" αυτην που ειχε αρχικα το φις του καλωδιου μου και την εβαλα πισω.
Για το κοστος της hifi tuning (που απ'οτι ειδα) σημερα ανερχεται στα 40 περιπου ευρω , δεν θα σχολιασω. Εξ'αλλου δωρο ηταν.
Αυτα.

View attachment 203110
Μπορει να γινομαι κουραστικος ομως την τοποθετησες με τη φορα των γραμματων;Βεβαια,η προταση ειναι να τοποθετηθει και με την αντιθετη φορα και να παραμεινει οπου δωσει το καλυτερο αποτελεσμα ομως σε οσες περιπτωσεις γνωριζω παντοτε η καταληξη ηταν με τη σωστη φορα των γραμματων.

View attachment 203116

εγω δεν εχω ποδαράκια και έβαλα σαντουιτσακια .
σαν να ακουγεται καλυτερα
οταν ερθουν και τα ποδαρακια θα κανω συγκριση
Βαλε τα απ'ευθειας στο σασι και οχι κατω απο τα ποδια.Τα ποδια της συσκευης πρεπει να παρακαμψεις.
εγώ έβαλα αυτά στον προενισχυτή μου για την μόστρα.. είναι αλουμινίου και πραγματικά πανέμορφα.
αλλά εκεί που είναι ο προενισχυτής, ούτε που φαίνοντα...
Λοιπον,αλουμινιο θα σου φερω κι εγω αλλα 7075,αεροπορικου τυπου.Θα διαπιστωσεις τη διαφορα.

Μπορει να γινομαι κουραστικος ομως την τοποθετησες με τη φορα των γραμματων;Βεβαια,η προταση ειναι να τοποθετηθει και με την αντιθετη φορα και να παραμεινει οπου δωσει το καλυτερο αποτελεσμα ομως σε οσες περιπτωσεις γνωριζω παντοτε η καταληξη ηταν με τη σωστη φορα των γραμματων.
Ναι θυμηθηκα τη λεπτομερεια αυτη ..... αλλα δεν καθισα να συγκρινω τη φορα του συρματος .

Λοιπον,αλουμινιο θα σου φερω κι εγω αλλα 7075,αεροπορικου τυπου.Θα διαπιστωσεις τη διαφορα.
δεν θυμάμαι τι έγραφε ο πωλητής για το είδος του αλουμινίου, αλλά από το βάρος τους κρίνω ότι είναι αεροπ. τύπου

• Like
Reactions: Θρησκος
δεν θυμάμαι τι έγραφε ο πωλητής για το είδος του αλουμινίου, αλλά από το βάρος τους κρίνω ότι είναι αεροπ. τύπου
Αν ειναι,εχεις πεσει στην περιπτωση γιατι ελαχιστες εταιριες του χωρου το κατασκευαζουν.Χρειαζονται ειδικα μηχανηματα.Αυτη ηταν η απαντηση μιας εταιριας κατασκευης ιατρικων επιπλων αλουμινιου,με την οποια συνεργαζεται η εταιρια που εργαζομαι και στην οποια απευθυνθηκα για να αντιγραψει αυτα που ηδη εχω ομως χρειαζομαι κι αλλα οποτε 360 ευρω στη Γερμανια για μια τετραδα.Παντως,εκεινη η ελαστικη βαση,στη φωτογραφια,"ακυρωνει" το αλουμινιο.

Last edited:
Αν ειναι,εχεις πεσει στην περιπτωση γιατι ελαχιστες εταιριες του χωρου το κατασκευαζουν.Χρειαζονται ειδικα μηχανηματα.Αυτη ηταν η απαντηση μιας εταιριας κατασκευης ιατρικων επιπλων αλουμινιου,με την οποια συνεργαζεται η εταιρια που εργαζομαι και στην οποια απευθυνθηκα για να αντιγραψει αυτα που ηδη εχω ομως χρειαζομαι κι αλλα οποτε 360 ευρω στη Γερμανια για μια τετραδα.Παντως,εκεινη η ελαστικη βαση,στη φωτογραφια,"ακυρωνει" το αλουμινιο.
η ελαστική βάση είναι Oring και αν θες βγαίνει.
δλδ βγαίνει και χωρίς να θέλεις και τότε αρχίζουν οι ανατριχίλες αν σούρεις το μηχανάκι...

Βαλε τα απ'ευθειας στο σασι και οχι κατω απο τα ποδια.Τα ποδια της συσκευης πρεπει να παρακαμψεις.

Γιατί, τι διαφορά έχει το 6061 από το 7075; Γιατί όπως ξέρω και το 6061 χρησιμοποιείται στην αεροδιαστημική (σε άλλες εφαρμογές σε σχέση με το 7075). Αλλά τέλος πάντων τι διαφορά να κάνει στον ήχο και γιατί άραγε;

Και γιατι να το συρεις;Το συνδεεις,τοποθετεις τα ποδαρακια και τελος.
άμα θέλω να το ξεσυνδέσω ή να καθαρίσω από πίσω, πρέπει να το τραβήξω μπροστά και μετά στην θέση του..
να το σηκώσω δεν μπορώ.
βέβαια τα λαστιχένια Orings ίσως να φρενάρουν στο μάρμαρο..
αλλά αφού τα ξέχασα και δεν τα έβαλα.. πάει.. πέταξε το πουλάκι...

Γιατί, τι διαφορά έχει το 6061 από το 7075; Γιατί όπως ξέρω και το 6061 χρησιμοποιείται στην αεροδιαστημική (σε άλλες εφαρμογές σε σχέση με το 7075). Αλλά τέλος πάντων τι διαφορά να κάνει στον ήχο και γιατί άραγε;
Το 7075 ειναι πιο σκληρο απο το 6061.Επισης,υπαρχουν διαφορες στη συσταση τους.Δεν εχω κανει συγκριση μεταξυ τους,εχω συγκρινει ομως ποδαρακια απο 7075 σε διαφορετικες διαστασεις.Το προηγουμενο μοντελο:https://www.symposiumusa.com/couplers.html και το τρεχον:https://www.symposiumusa.com/pcouplers.html Ο,τι εκανε ο προγονος,ο απογονος το εκανε σε μεγαλυτερο βαθμο.Χρησιμοποιουσα 12 και τα αντικατεστησα με ισαριθμα Rollerblock series 2,επισης απο 7075.Ο προγονος πουληθηκε και χρησιμοποιηθηκε σε cd της Advance του οποιου ο κατοχος μου ειπε οτι ειναι σαν να αλλαξε cd.Η ιδια εταιρια χρησιμοποιει 6061 σε βασικες εκδοσεις,π.χ.Rollerblock Jr. και Rollerblock Jr+,με τα δευτερα να εχουν καλυτερη μπιλια και 7075 στα Rollerblock Jr. hdse.

στο αδερφό 406 χρειάστηκε να ρυθμίσω τα όργανα μιας και ο φίλος μου είπε ότι δεν κουνιούνται με τίποτα.
εγώ αν δεν μου το 'λεγε δεν θα το πρόσεχα να πω την αλήθεια...

δεν μπορούσα να κάνω κάτι άλλο από το να πάρω σαν αναφορά τα όργανα του δικού μου..
πλάτη πλάτη για ευκολία, ένα συγκεκριμένο σημείο ενός τρακ στο cdp , προσεκτική παρατήρηση μέχρι το peak στον δικό μου και κατσαβίδι στα τρίμερ του άλλου , μέχρι να πετύχω το ίδιο σε κάθε κανάλι.
μπακαλίστικο , αλλά κάτι άλλο δεν μπορούσα να σκεφτώ....

IMG_20221008_173848[1].jpg

ταυτόχρονα άκουγα πεσμένος στο πάτωμα για να βλέπω τα όργανα εναλλάξ και η εντύπωσή μου ήταν ότι έχουν ακριβώς τον ίδιο ήχο και τσάμπα έδωσα τα λεφτά για τα kimber..

αλλά ...........................

• Haha
Reactions: STENTOR
........όταν ήρθε κατά τις 20:00 ο φίλος να πάρει τον ενισχυτή του, κάναμε με προσοχή το σχετικό τεστ.

παρά του ότι πρέπει και οι 2 να κάνουμε υπομονή άλλες 35 ώρες για να πάρουμε το αποτέλεσμα που προσδοκούμε και μάλιστα τα μηχανάκια να παίζουν από νορμάλ και πάνω ένταση,
εντούτοις η διαφορά των 2 τελικών ήταν εύκολα αντιληπτή.
αυτός με το kimber ήταν καλύτερος.

ο φίλος ξέροντας την τιμή μέτρου του 4TC είπε -μια χαρά είναι και το VDH..! (γελώντας μάλιστα)
περιμένω να μου πει τις πρώτες εντυπώσεις του μόλις τον ακούσει σπίτι του.....

εγώ αν πήρα αυτό που ζήταγα;;;;
με "σχετική" σιγουριά θα πω ..ναι,
το αν θα γράψω το "ναι" με κεφαλαία και θαυμαστικό, θα φανεί μετά τις προβλεπόμενες ώρες λειτουργίας του 220nF .......... :sneaky:

ΥΣ..
να αναφέρω ότι το τεστ έγινε με πικάπ και με τα 2 ζευγάρια ηχείων που έχω, ακούγοντας για αρκετή ώρα με τους συνδυασμούς το ίδιο κομμάτι ενός δίσκου.
και η Αρτεμις και το ATC, "έδειχναν" το ίδιο αποτέλεσμα με την ίδια ευκολία.
(φυσικά τα ATC είναι καλύτερο ηχείο και τώρα και οι 2 τελικοί μπορούν και το αναδεικνύουν.. ο τελικός με τα kimber εσωτερικά, ακόμα καλύτερα)

Last edited:
πήρα το εξής μήνυμα από τον φίλο με το αδερφό μοντέλο..:

"Εγώ του παρόντος δηλώνω εντυπωσιασμένος"

η πλάκα είναι ότι το cdp του ξεκίνησε να παίζει χωρίς πρόβλημα!!

μου λέει, "Λες να είναι σκόνη;"
του λέω, μπα... άκουσε τι παίζει ο τελικός και είπε να σοβαρευτεί.... :ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:

στο chat είχα γράψει σχετικά... 25/9 ήταν

Εν κατακλείδι, κάθε διαφορικός ενισχυτής έχει δύο εισόδους. Την κανονική που όλοι ξέρουμε και αυτήν της ανάδρασης. Ανάδραση είναι σήμα από την έξοδο του ενισχυτή, υποβιβασμένο σε τάση ώστε να "έρθει" σε στάθμη όμοια μ' αυτή της κανονικής εισόδου, αλλά με διαφορά φάσης 180°. Ο διαφορικός ενισχυτής "συγκρίνει" τα σήματα και "αυτορρυθμίζεται", ώστε τα δυο αυτά σήματα να γίνουν κατά το δυνατό "όμοια". Τότε ο ενισχυτής λειτουργεί "χωρίς" παραμορφώσεις με τη χρήση, όπως λέμε, αρνητικής ανάδρασης!
Ο ενισχυτής της ADVANCE χρησιμοποιούσε στην είσοδο δύο ηλεκτρολυτικούς πυκνωτές σε σειρά, "βραχυκυκλωμένους" με πλαστικό πυκνωτή. Στην ανάδραση χρησιμοποιούσε έναν και μόνο ηλεκτρολυτικό πυκνωτή.
Ξεκινώντας από την είσοδο, η ύπαρξη ηλεκτρολυτικών σε σειρά με το σήμα δεν είναι καλή πρακτική. Όταν μάλιστα αυτοί αφήνονται χωρίς τάση πόλωσης, εισάγουν αρμονική παραμόρφωση στο σήμα, ανεξάρτητα αν είναι παράλληλα με κάποιον "καλό" πυκνωτή. Η παρουσία τους ήταν αδικαιολόγητη κι επιζήμια, γι αυτό και απομακρύνθηκαν.
Περνώντας στην ανάδραση, ο ηλεκτρολυτικός που υπήρχε εκεί δε με ξένισε. Οι περισσότεροι ενισχυτές έχουν τέτοιον σ' αυτή τη θέση. Η φορά του καθορίζεται από την πολικότητα της τάσης offset στην έξοδο του ενισχυτή κι από το είδος των διαφορικών τρανζίστορ (NPN ή PNP). Αύξησα τη χωρητικότητά του ώστε να αντιπαρέλθω τις ανοχές (τυπικά +_20%) που θα περιόριζαν την απόκριση των χαμηλών συχνοτήτων. Επιπλέον παραλλήλισα κι έναν πυκνωτή πλαστικού φιλμ για να ξεπεράσω την "αρνητική επίδραση" της αυτεπαγωγής του ηλεκτρολυτικού, στην περιοχή των μεσαίων και υψηλών συχνοτήτων. Πλέον η απόκριση της ανάδρασης θα είναι εκτεταμένη και θα πλησιάζει σ΄απόσταση αναπνοής αυτήν της κανονικής εισόδου.
1665338647656.png
Οι αλλαγές φαντάζουν απλές, αλλά είναι σημαντικές διότι επαναδιαμορφώνουν την απόκριση συχνότητας του ενισχυτή, πίσω στο τυπικό πλαίσιο της κατηγορίας σχεδίασης, από το οποίο είχε "ψιλοξεφύγει".

Last edited:
Μιχάλη , είσαι χάρμα στα γραπτά σου...

πες κάτι και για την αντίσταση που έβαλες παράλληλα με το πηνίο στην έξοδο του σήματος...
2 και κάτι Ω , στα 2W ήταν νομίζω;;
γράψε γιατί δεν θυμάμαι τον λόγο.. τα γραπτά μένουν και τα ξαναδιαβάζω να μην ξεχνάω.. τα λόγια , όχι πια.... :ROFLMAO:

Μιχάλη , είσαι χάρμα στα γραπτά σου...
Ευχαριστώ για τη φιλοφρόνηση Βλαδίμηρε! Προσπαθώ να γίνομαι, κατά το δυνατόν, κατανοητός στους νεοεισερχόμενους και όσο λιγότερο γίνεται, βαρετός στους "μύστες".
πες κάτι και για την αντίσταση που έβαλες παράλληλα με το πηνίο στην έξοδο του σήματος...
2 και κάτι Ω , στα 2W ήταν νομίζω;;
Βεβαίως! Είναι κι αυτό.
1665354251718.png
Όλοι οι ενισχυτές με τρανζίστορ είναι σταθεροί, όσο η έξοδός τους είναι ασύνδετη (στον αέρα). Μόλις συνδεθούν απλά και μόνο τα καλώδια, ο ενισχυτής ταλαντώνει, όσο καλοσχεδιασμένος και καλοκατασκευασμένος κι αν είναι, σε κάποια παρασιτική υψηλή συχνότητα. Όταν συνδεθεί το ηχείο, ο ενισχυτής "παίζει τα ρέστα του" σε υψίσυχνες ταλαντώσεις.
Το φαινόμενο, αν και τρομακτικό, είναι εγγενές και συνήθως δεν αποτελεί πρόβλημα, ούτε στη λειτουργία του ενισχυτή, ούτε υποβαθμίζει την ακουστική ποιότητα. Ο ενισχυτής "καταπνίγει" ταχύτατα αυτές τις ταλαντώσεις και σταθεροποιείται, και συνεχίζει να ταλαντώνει και "καταπνίγει" τις νέες ταλαντώσεις, και πάλι, και πάλι, σ΄ένα αέναο κύκλο. Μας μάθαιναν στο "σχολείο" πως ένας ταλαντωτής ίσως δεν ταλαντώσει, αλλά ένας ενισχυτής θα ταλαντώσει σίγουρα!
Για να βοηθήσουμε στη σταθερότητα του ενισχυτή, προσθέτουμε ένα "φίλτρο" Boucherot ή Zobel στην έξοδο. Πρόκειται για δύο απλά δικτυώματα σειράς. Το ένα είναι RC και προστατεύει από τα μεγάλα επαγωγικά φορτία (καλώδια , πηνία κροσόβερ και πηνία μεγαφώνων), είναι παράλληλο με την έξοδο του ενισχυτή και δεν πρέπει να το μπερδεύουμε με τ΄αντίστοιχα που συναντούμε παράλληλα με τα μεγάφωνα και που αποσκοπούν στην "επιπεδοποίηση" της εμπέδησής τους. Το άλλο είναι LR και προστατεύει από τα μεγάλα χωρητικά φορτία (καλώδια, ηλεκτροστατικά μεγάφωνα και πυκνωτές κροσόβερ) και είναι σε σειρά με την έξοδο του ενισχυτή.
Τη δουλειά θα την έκανε και το πηνίο μόνο του (πρακτική που ακολούθησε η ADVANCE), αλλά η μικρή αντίσταση παράλληλα με το πηνίο, μειώνει το Q του φίλτρου. Δηλαδή περιορίζει τη δράση του φίλτρου μόνο στο εκτός ακουστικών συχνοτήτων φάσμα, αποφορτίζοντας-καταναλώνοντας την επαγωγική ενέργεια που αποθηκεύει η αυτεπαγωγή. Έτσι εξαλείφεται η παραμόρφωση στην απόκριση των τετραγωνικών παλμών, που θα παρατηρούνταν αν το πηνίο ήταν "μόνο" του.

Ευχαριστώ για τη φιλοφρόνηση Βλαδίμηρε! Προσπαθώ να γίνομαι, κατά το δυνατόν, κατανοητός στους νεοεισερχόμενους και όσο λιγότερο γίνεται, βαρετός στους "μύστες".

Βεβαίως! Είναι κι αυτό.
View attachment 203229
Όλοι οι ενισχυτές με τρανζίστορ είναι σταθεροί, όσο η έξοδός τους είναι ασύνδετη (στον αέρα). Μόλις συνδεθούν απλά και μόνο τα καλώδια, ο ενισχυτής ταλαντώνει, όσο καλοσχεδιασμένος και καλοκατασκευασμένος κι αν είναι, σε κάποια παρασιτική υψηλή συχνότητα. Όταν συνδεθεί το ηχείο, ο ενισχυτής "παίζει τα ρέστα του" σε υψίσυχνες ταλαντώσεις.
Το φαινόμενο, αν και τρομακτικό, είναι εγγενές και συνήθως δεν αποτελεί πρόβλημα, ούτε στη λειτουργία του ενισχυτή, ούτε υποβαθμίζει την ακουστική ποιότητα. Ο ενισχυτής "καταπνίγει" ταχύτατα αυτές τις ταλαντώσεις και σταθεροποιείται, και συνεχίζει να ταλαντώνει και "καταπνίγει" τις νέες ταλαντώσεις, και πάλι, και πάλι, σ΄ένα αέναο κύκλο. Μας μάθαιναν στο "σχολείο" πως ένας ταλαντωτής ίσως δεν ταλαντώσει, αλλά ένας ενισχυτής θα ταλαντώσει σίγουρα!
Για να βοηθήσουμε στη σταθερότητα του ενισχυτή, προσθέτουμε ένα "φίλτρο" Boucherot ή Zobel στην έξοδο. Πρόκειται για δύο απλά δικτυώματα σειράς. Το ένα είναι RC και προστατεύει από τα μεγάλα επαγωγικά φορτία (καλώδια , πηνία κροσόβερ και πηνία μεγαφώνων), είναι παράλληλο με την έξοδο του ενισχυτή και δεν πρέπει να το μπερδεύουμε με τ΄αντίστοιχα που συναντούμε παράλληλα με τα μεγάφωνα και που αποσκοπούν στην "επιπεδοποίηση" της εμπέδησής τους. Το άλλο είναι LR και προστατεύει από τα μεγάλα χωρητικά φορτία (καλώδια, ηλεκτροστατικά μεγάφωνα και πυκνωτές κροσόβερ) και είναι σε σειρά με την έξοδο του ενισχυτή.
Τη δουλειά θα την έκανε και το πηνίο μόνο του (πρακτική που ακολούθησε η ADVANCE), αλλά η μικρή αντίσταση παράλληλα με το πηνίο, μειώνει το Q του φίλτρου. Δηλαδή περιορίζει τη δράση του φίλτρου μόνο στο εκτός ακουστικών συχνοτήτων φάσμα, αποφορτίζοντας-καταναλώνοντας την επαγωγική ενέργεια που αποθηκεύει η αυτεπαγωγή. Έτσι εξαλείφεται η παραμόρφωση στην απόκριση των τετραγωνικών παλμών, που θα παρατηρούνταν αν το πηνίο ήταν "μόνο" του.
μια απορία Μιχάλη...

εδώ λες ότι ο ενισχυτής τρανζίστορ πάντα ταλαντώνει σε κάποια παρασιτική υψηλή συχνότητα, ειδικά όταν συνδεθεί με το ηχείο.
στο πόστ #31 όμως όπου απαντάς στον mikemtb για την αλλαγή των βατικών αντιστάσεων , λες ότι τα διπολικά τρανζίστορ αδιαφορούν για τις μικρές αυτεπαγωγές στους εκπομπούς τους και από ότι εγώ κατάλαβα δεν υπάρχει πρόβλημα υψίσυχνων ταλαντώσεων.

διαφώτισέ με please

διαφώτισέ με please
Για να γίνει κατανοητή αυτή η διαφορά, πρέπει να σταθείς στην πρώτη πρόταση:
" Όλοι οι ενισχυτές με τρανζίστορ είναι σταθεροί, όσο η έξοδός τους είναι ασύνδετη (στον αέρα). "
Και μπαίνοντας στα βαθιά νερά, αναφέρω πως για να ισχύει αυτό, έχει επιληφθεί ο σχεδιαστής ώστε να καταπνίγεται τοπικά κάθε "προδιάθεση", των επιμέρους σταδίων ενίσχυσης, προς ταλάντωση. Χρησιμοποιούνται "τοπικές" χωρητικότητες αντιστάθμισης του φαινομένου Miller (πυκνωτές) σε "καίρια" σημεία του κυκλώματος, ώστε οι ταλαντώσεις να καταπνίγονται εν τη γενέσει τους. Αν τα τρανζίστορ ισχύος, στους εκπομπούς(EMITTER) ή στις καταβόθρες(DRAIN) τους, διαθέτουν κάποια αυτεπαγωγή, τότε θα αυτοταλαντώσουν στη μέγιστη ισχύ, μέχρι σημείου θερμικής καταστροφής. Η αυτεπαγωγή αυτή "παρέχεται" από τις αντιστάσεις ισχύος σύρματος, που αποτελούν "φορτίο" μεταξύ των τρανζίστορ και του τροφοδοτικού τους και η παρουσία τους είναι "υποχρεωτική".
Για την αντιμετώπιση του φαινομένου τοποθετούνται οι κατάλληλοι "τοπικοί" πυκνωτές αντιστάθμισης Miller ή απλούστερα χρησιμοποιούνται αντιστάσεις ισχύος μηδενικής αυτεπαγωγής (όπως προανέφερα στο παραπάνω post), οπότε περιττεύει και η χρήση των πυκνωτών αντιστάθμισης.
Όλα τα παραπάνω ισχύουν για τον ενισχυτή με βραχυκυκλωμένη ή ανοιχτή την είσοδο και χωρίς φορτίο ή με αποκλειστικά καθαρό ωμικό φορτίο στην έξοδο.
Στη λειτουργία με πλήρη συνδεσμολογία, ο ενισχυτής ταλαντώνει κανονικότατα, αλλά ο συνδυασμός της δράσης των τοπικών αναδράσεων και της συνολικής αρνητικής ανάδρασης (που προανέφερα σε προηγούμενο post), επαναφέρουν τον ενισχυτή στη σταθερότητα, ώστε οι "συνέπειες" των ταλαντώσεων να είναι εκτός του ακουστικού φάσματος, επομένως μη ακουστές, και να παρατηρούνται μόνο υπό συγκεκριμένες εργαστηριακές "συνθήκες" και μόνο στον παλμογράφο.

Last edited: