Εναλλακτικές μορφές θέρμανσης?

Απάντηση: Re: Εναλλακτικές μορφές θέρμανσης?

Εγω θα σας μιλησω με νουμερα που πληρωσα και πειτε μου εσεις αν συμφερει.

Πόσο πετρέλαιο χρειάζεται για να ζεσταθεί μια μονοκατοικία ανοιχτή από παντού, με καλές μονώσεις και κουφώματα και εμβαδό περί τα 160τμ;
Εγω λεω τουλαχιστον 2 τονους. Κοστος με περσινες τιμες περι τα 2.500 ευρω.

Πόσο ρεύμα πλήρωσα για ολο το σπιτι, και οχι μονο για θερμανση, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΤΕΛΗ, για τους μηνες νοεμβρη με φλεβαρη περσι (4 μηνες);
650 .

Το ασθενές σημείο της επιχειρηματολογίας σου είναι το "εγώ λέω". Εάν δεν συγκρίνουμε μήλα με μήλα... Οι αντλίες θερμότητας, τροφοδοτούν fan coils ή ενδοδαπέδια?

fan coils.
Συναδελφε, στο φορουμ το πιο χρησιμο ειναι η καταθεση προσωπικων εμπειριων.

Οι ασκησεις επι χαρτου εχουν νοημα μονο αν μιλαμε για επιστημονικες μελετες με πληρη δεδομενα.

Για την καταναλωση πετρελαιου, το "εγω λεω" βασιζεται ΚΑΙ στην μελετη (πολυσελιδη) που μου εκανε ο εγκαταστατης της daikin,
ΚΑΙ σε αποψεις ανεξαρτητου φιλου μηχανολογου, ΚΑΙ στην εμπειρια απο παρομοια σπιτια συγγενων και φιλων.

ΑΠο εκει και περα, δεν θελω ουτε να πεισω κανεναν ουτε κερδιζω κατι απο την... πωληση αντλιων.

fan coils στο σπίτι... δεν σου ξεραίνουν τον αέρα?
είμαι πολύ κοντά στην αγορά αντλίας θερμότητας της daikin, αλλά με προβληματίζουν 2 πράγματα..
1. το κόστος αγοράς & εγκατάστασης (8500 για μια 14άρα σε τριφασικό ρεύμα)
2. σύμφωνα με υπολογισμούς που μου έκανε φίλος ηλεκτρολόγος θα κάνω απόσβεση σε 6 χρόνια.

Σ' αυτά τα 6 χρόνια, που θα έχει πάει η τιμή της κιλοβατώρας?

Σίγουρα όχι φθηνότερη απ'ότι είναι τώρα.
Και ποιός σου λέει ότι αύριο δεν θα έρθουν να σου βάλουν φόρο στις αντλίες για τον Χ,Υ λόγο.

Δεν είναι καιρός για τέτοια δυστυχώς, το ασφαλέστερο είναι βραχυπρόθεσμεες λύσεις, χρόνο με τον χρόνο.
Σε μια άλλη πραγματικότητα ή έστω σε μια οικονομικά σταθερή χώρα οι αντλίες είναι εξαιρετική λύση.

Last edited:
Δεν ξεραίνουν την ατμόσφαιρα περισσότερο απο ένα air condition.
Μάλλον πολύ λιγότερο μιας και έχουν κύκλωμα νερού-αέρα.

Άλλωστε στην Θεσσαλονίκη με υγρασία 90% ειναι ότι πρέπει !

Τα φαν κοιλ έχουν το πλεονέκτημα της άμεσης θέρμανσης, και το μειονέκτημα της σχετικά γρηγορης ψύξης του χώρου αν δεν δουλεύουν, το οποίο όμως αντιμετωπίζεται με καλές μονώσεις.
Και βοηθάει πολύ όταν αεριζεις το σπιτι να ζεσταθει ξανά αμέσως.

Όσο για το ρεύμα, ακόμα κι αν ανεβει πετρέλαιο δεν θα γίνει. Ειναι δε τόσα τα πλεονεκτήματα που το κόστος ειναι μόνο ένα απο αυτά.

Το βασικό ειναι ότι δεν το βάλαμε λόγω διαφήμισης αλλα κατόπιν έρευνας με μηχανολογο.

Ένα άλλο πλεονέκτημα ειναι το φθηνό ζεστό νερό χρήσης. Ζεσταίνει ένα μπόιλερ η αντλία 200 λίτρων κάθε πρωί τα ξημερώματα και έχεις ζεστό νερό όλη μέρα πληρώνοντας με χρέωση νυχτερινού. Εννοείται οποτε θες το βάζεις να δουλεύει συνεχόμενα, ρυθμίζεις την θερμοκρασία του νερού απο το πάνελ κλπ.

Φίλοι μου το να τα κάνουμε κρεμαστάρια όσα δε μπορούμε να φτάσουμε, ανακουφίζει ψυχολογικά αλλά όχι οικονομικά. Ήμαρτον με τις ξυλόσομπες. Ναι, αν πάρετε απόφαση πως θα γίνει κάποιος θερμαστής και θα ξεχειμωνιάζει η οικογένεια σε 1 δωμάτιο όπως οι παππούδες μας και δε θα φταίει το κρύο αλλά η κάπνα έξω για τη πνευμονια, ναι είναι οικονομική πρόταση.
Αλήθεια, μπορείτε να περιγράψετε τη διαδικασία του μπάνιου σε σπίτι με ξυλόσομπα; και συνολικό κόστος για χρήση ενός έτους με τα τετραγωνικά και τις ώρες;

τεκ ιτ ιζυ φρεντ!

Η ξυλόσομπα είναι ωραία, έχει θαλπωρή. Αν είχα στο σπίτι στο σαλόνι μου οποιαδήποτε εστία φωτιάς θα είχα πουλήσει την τηλεόραση. Μ'αρέσει.

Αν ήμουν σε διαμέρισμα στην πόλη δεν υπήρχε περίπτωση να βάλω. Και για περιβαλλοντικούς λόγους αλλά και γιατί δε νομίζω ότι είναι απαραίτητη (σε διαμέρισμα το οποίο έχει απο πάνω και απο κάτω άλλα διαμερίσματα=σχετικά φυλαγμένο).

Εγώ τον προπέρσινο χειμώνα, εκείνον τον βαρύ, έκαψα για 2 σόμπες (η μια αυτή που συζητάμε, η άλλη μια απλή παλιά χάλια σόμπα) για σύνολο περίπου 60 τετραγωνικών κάτω από 3 τόνους ξύλα.

Και φυσικά αυτό με τα κρεμαστάρια δεν το κατάλαβα, μπορείς να μου το εξηγήσεις???

Εγώ σήμερα θα πάρω εναν θερμοπομπό atlantic f117 design 2000w με ποδαράκια για συμπληρωματική κινητη θέρμανση στο υπνοδωμάτιο , στο μπάνιο και γενικά για όπου χρειάζεται. Οταν εχω εικόνα θα μεταφέρω εντυπώσεις. Κόστος 88 ευρω το σώμα και 12-14 τα ποδαράκια. Στα 88 ευρώ μάλλον περιλαμβάνεται και βάση επίτοιχης μόνιμης θέσης.

Το καλό είναι ότι έχει ενσωματωμένο θερμοστάτη με 3-4 ρυθμίσεις για να εξοικονόμιση ρεύματος, και από ότι μαθαίνω δεν είναι κινέζικος. Για να δούμε...

Βάλε ένα 9ρι inverter a/c και τελείωσες. Και πολύ θα είναι, για την Αττική. Δεν φαντάζομαι να πέφτει κάτω από τους -5 εκεί?

Μπα,για aircondition δε ψήνομαι,στο σαλόνι που έχω δε με ικανοποίησε καθόλου πέρυσι (ξηρός αέρας,ψιλοθόρυβος και άμεσο κρύο κατα το σβήσιμο).

Μια και είμαι άσχετος, από καταναλωση οι αντλίες θερμότητας πως πάνε;
Πέρα από τη δεδομένη ευκολία του μαγικού κουμπιού αφού καταναλώνουν ρεύμα η χρήση τους δεν είναι δαπανηρή συν το μεγάλο κόστος εγκατάστασης;

Φίλος μου με Mitsubishi και σπίτι (μονοκατοικία) 160 τμ μέτρησε μέση κατανάλωση 5-6 ευρώ ρεύμα την ημέρα (150-180 ευρώ το μήνα). Στις πολύ κρύες ημέρες/νύχτες άντε να καίει 8-10 ευρώ με τα λεγόμενα του.

ΥΓ. Κώστα πόσα Kw είναι η δική σου αντλία θερμότητας?

Πάντως κυκλοφορούν πλέον μάρκες όπως Gree , Inventor , Technibel και Ferolli με κάτω από 5000 ευρώ τιμή αγοράς για 16 kw. Και επειδή έχω ξάδερφο ψυκτικό μου έχει πει ότι όταν λέμε Gree είναι μια από τις εταιρείες κολοσσούς με ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα εργοστάσια κλιματιστικών στην Κίνα.

Όποιος μένει Θεσσαλονικη μπορεί να ρωτήσει και εδώ...

http://www.new-energy.com.gr/

Last edited:

Εγώ σήμερα θα πάρω εναν θερμοπομπό atlantic f117 design 2000w...

H καλύτερη λύση σε αυτά τα λεφτά για θερμοπομπό με ηλεκτρ.θερμοστάτη. Θα τον ευχαριστηθείς. Αλλά... πολλά δεν είναι 2000w για το μπάνιο ή επικουρικά στο υπνοδωμάτιο ? Βέβαια, οι απαιτήσεις του καθενός μας και οι ανάγκες σε κάθε σπίτι είναι διαφορετικές...
Το μόνο "κακό" που έχουν οι θερμοπομποί της καλής κατηγορίας, είναι οτι η ισχύς τους είναι fix... δεν έχουν σκάλες όπως οι φτηνιάρικοι (μισή ή 2/3 της ισχύος) ώστε να είναι πιο ευέλικτοι.

Εγώ σήμερα θα πάρω εναν θερμοπομπό atlantic f117 design 2000w με ποδαράκια για συμπληρωματική κινητη θέρμανση στο υπνοδωμάτιο , στο μπάνιο και γενικά για όπου χρειάζεται. Οταν εχω εικόνα θα μεταφέρω εντυπώσεις. Κόστος 88 ευρω το σώμα και 12-14 τα ποδαράκια. Στα 88 ευρώ μάλλον περιλαμβάνεται και βάση επίτοιχης μόνιμης θέσης.

Το καλό είναι ότι έχει ενσωματωμένο θερμοστάτη με 3-4 ρυθμίσεις για να εξοικονόμιση ρεύματος, και από ότι μαθαίνω δεν είναι κινέζικος. Για να δούμε...

Για λέγε για τους ατλαντικ,είδα ότι έχει μοντέλα που αναφέρονται ως design digital και απλά,έχουν να κάνουν με το θερμοστάτη ή κάτι άλλο;

Αλήθεια,ένα σαλόνι 30 τετραγωνικών + το δωμάτιο των 9 τεραγωνικών (είναι κολλητά αυτά τα δύο),μπορώ να το καλύψω με θερμοπομπούς (ας πούμε 2 στο σαλόνι και ένα μικρό στο δωματιάκι) και φυσικά αν συμφέρει να το κάνω σε σχέση με το πετρέλαιο που θα έκαιγα στο καλοριφέρ.

Για λέγε για τους ατλαντικ,είδα ότι έχει μοντέλα που αναφέρονται ως design digital και απλά,έχουν να κάνουν με το θερμοστάτη ή κάτι άλλο;

Αλήθεια,ένα σαλόνι 30 τετραγωνικών + το δωμάτιο των 9 τεραγωνικών (είναι κολλητά αυτά τα δύο),μπορώ να το καλύψω με θερμοπομπούς (ας πούμε 2 στο σαλόνι και ένα μικρό στο δωματιάκι) και φυσικά αν συμφέρει να το κάνω σε σχέση με το πετρέλαιο που θα έκαιγα στο καλοριφέρ.

Η γνώμη που έχω διαμορφώσει είναι πως ο,τιδήποτε έχει συντελεστή απόδοσης 1 ή εκεί κοντά δεν συμφέρει σε σχέση με το πετρέλαιο, εκτός εάν μιλάμε για χρήση σε χαμηλό ή νυχτερινό τιμολόγιο ή για σημειακή βελτίωση των συνθηκών. Δηλαδή για να ζεστάνεις ένα μόνο δωμάτιο. Αντιθέτως η χρήση a/c, το οποίο είναι μια μορφή αντλίας θερμότητας, συμφέρει οικονομικώς, γιατί έχει μεγάλο συντελεστή απόδοσης (κοντά στο 3,5 τα inverter ίσως και παραπάνω τα πολύ καλά) και εάν πιστεύεις ότι η ζέστη του δεν επαρκεί ή πάντως εξαφανίζεται γρήγορα μόλις το κλείσεις, να σκέφτεσαι ότι για τη συντήρηση της θερμοκρασίας ένα 9ρι inverter καίει κάτω από 400 βατ ανά ώρα, τη στιγμή που ένα αερόθερμο καίει ενάμιση κιλοβάτ. Τώρα τι απόδοση έχουν οι θερμοπομποί και τα σώματα λαδιού.... πάντως δεν ξεφεύγουν πολύ από αυτή του κλασικού αερόθερμου.
Του οποίου επίσης η ζέστη δεν μένει στους ελλειπώς μονωμένους χώρους, λογικό, γιατί αμφότερα ζεσταίνουν τον αέρα.

Screenshot_2.jpg

Screenshot_3.jpg

Και η πλήρης μελέτη...

http://www.lamiareport.gr/banners/Meleti_EMP.pdf

Ευχαριστώ πολύ για τη μελέτη!!!

Να σημειωθεί, με μεγάλα γράμματα για να γίνει κατανοητό, ότι η ανωτέρω μελέτη κάνει τη σύγκριση υπολογίζοντας τιμή πετρελαίου στο 1,285 ευρώ/λίτρο και τιμή ξύλου στα 200 ευρώ ο τόνος. Θα το βρείτε στη σελίδα 4. Όσοι βρίσκετε πετρέλαιο φθηνότερο ή ακριβότερο, όπως και όσοι βρίσκετε ξύλο ακριβότερο (καυσόξυλο καίτε φαντάζομαι, όχι ξυλεία επιπλοποιίας) ή φθηνότερο (μέσα στην πόλη πάντως γύρω στα 130 ευρώ τον τόνο το βρίσκω, όποιος ψάχνει βρίσκει και φθηνότερα), πάρτε κομπιουτεράκι και κάντε τους υπολογισμούς σας. Να σημειωθεί επίσης, γιατί καλό είναι να διαβάζουμε και τα ψιλά γράμματα, ότι υπολογίζει την απόδοση των ανοικτού τύπου τζακιών στο 25% (σωστό), αλλά των κλειστού τύπου στο 50%, βαφτίζοντας αυτά ως "ενεργειακά". Αυτό είναι αυθαίρετο, οι αποδόσεις των καλών ενεργειακών υπερβαίνουν το 75% (φαίνεται και από το πόσο λίγη στάχτη παράγουν). Επίσης την απόδοση του συνήθους λέβητα πετρελαίου στο 87%, μέγεθος μάλλον αισιόδοξο για τα παλιά συστήματα. Δεν υπολογίζει την κλεψιά του πρατηριούχου, καλού-κακού βάλτε ένα +10% επάνω.
Επίσης από τα νούμερα που υπολογίζει για τις αντλίες θερμότητας, αν και κακώς δεν το ξεκαθαρίζει, καταλαβαίνει κανείς ότι εφαρμόζει το τιμολόγιο μέχρι 2000 κιλοβατώρες ΑΛΛΑ παραλείπει να υπολογίσει την αύξηση της τιμής χρέωσης για την λοιπή κατανάλωση του σπιτιού η οποία δεν πηγαίνει κλιμακωτά αλλά συμπαρασύρεται (δλδ καις 1800 khw/4μηνο; Πληρώνεις με το αντίστοιχο τιμολόγιο από την 1η κιλοβατώρα).

Καλό είναι να διαβάζουμε και τα ψιλά γράμματα και όχι ως θέσφατο το τελικό συμπέρασμα.

* ας σημειώσω ότι παίρνοντας την ανωτέρω μελέτη ως βάση και διορθώνοντας τα νούμερα ως προς την τιμή καυσίμου (130 ευρώ/tn αντί 200) και ως προς τον βαθμό απόδοσης του συγκεκριμένου, πιστοποιημένου, γαλλικού ενεργειακού τζακιού που έχω στο σπίτι (75%), έβγαλα ότι η κιλοβατώρα θέρμανσης μου βγαίνει στα 4,46 λεπτά. 70% οικονομία σε σχέση με πετρέλαιο και 57% οικονομία σε σχέση με λέβητα ΦΑ

Last edited:

Υπολογίζει νυχτερινό ρεύμα;

ΌΧΙ, γι' αυτό και είπα να διαβάζουμε τα ψιλά γράμματα.

Επίσης δεν υπολογίζεται ότι τα σύγχρονα συστήματα αντλιών θερμότητας είναι χαμηλής θερμοκρασίας (φαν κόιλ ή επιδαπέδια) και συνδυάζονται και με ηλιακή υποβοήθηση (με μεγάλο δοχείο αδράνειας με διπλή σερπαντίνα), αλλά αυτό είναι πολύ εξεζητημένο.

...Αντιθέτως η χρήση a/c, το οποίο είναι μια μορφή αντλίας θερμότητας, συμφέρει οικονομικώς, γιατί έχει μεγάλο συντελεστή απόδοσης (κοντά στο 3,5 τα inverter ίσως και παραπάνω τα πολύ καλά) και εάν πιστεύεις ότι η ζέστη του δεν επαρκεί ή πάντως εξαφανίζεται γρήγορα μόλις το κλείσεις, να σκέφτεσαι ότι για τη συντήρηση της θερμοκρασίας ένα 9ρι inverter καίει κάτω από 400 βατ ανά ώρα, τη στιγμή που ένα αερόθερμο καίει ενάμιση κιλοβάτ...

Θυμίσου όμως, οτι ο συντελεστή απόδοσης (το COP) δεν είναι σταθερός. Μειώνεται όσο πιο πολύ κρύο κάνει έξω κι εσύ θέλεις να ζεστάνεις ή όσο πιό πολύ ζέστη κάνει έξω κι εσύ θέλεις να δροσίσεις τον χώρο... Σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες πέφτει και κάτω απο 1 (γινεται αντιοικονομικότερο... ακόμα κι απο το αερόθερμο...), μέχρι του σημείου ακόμα, το aircondition να μην λειτουργεί καθόλου. Ακραίες περιπτώσεις θα μου πείς, αλλά το να πλησιάζει στο 1 είναι πιθανό σε εξαιρετικές περιπτώσεις σε κάποιες περιοχές στην Ελλάδα. Ασυζητητί φυσικά είναι στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων η οικονομικότερη λύση

Last edited: