Εναλλακτικές μορφές θέρμανσης?

Εχει καποιος να προτεινει καποιο καλο inverter κλιματιστικο για ζεστη και κρυο?
Αν ειναι και αθορυβο ακομα καλυτερα....

Ζέστη και κλιματιστικό δεν συνάδουν σαν έννοιες.

Αν μπορείς πάρε μια ξυλοσομπα για να ζεσταθείς. Φτηνη και καλη λυση

Απάντηση: Re: Εναλλακτικές μορφές θέρμανσης?

Ζέστη και κλιματιστικό δεν συνάδουν σαν έννοιες.

Αν μπορείς πάρε μια ξυλοσομπα για να ζεσταθείς. Φτηνη και καλη λυση

Το κλιμα δεν συναδει με το κρυο και τη ζεστη, δηλαδη τη θερμοκρασια ?

Με μπερδεψες.....

Να μας πεθανεις θες με τα ξυλα κι εσυ? :furious3:

Ειναι προς το παρον, μονο για ενα δωματιο, οχι καθιστικο, γραφειο με υγρασια.
Δε μπορει να μπει ξυλοσομπα....

Εναλλακτικα εχω σκεφτει ν αλλαξω το καυστηρα πετρελαιου με πελετ, αλλα το σκεφτομαι.... για μια συνολικη λυση.

Αν το δωματιο εχει εξωτερικο τοιχο, ειναι και πανευκολο και παμφθηνο.

Και "ζεν" :D

======

Επειδη ειμαστε στην Ελλαδα.... το πελετ κρυβει πολυ βρωμια...

Για γραφείο που είναι χώρος χωρίς συνεχή χρήση, θέλεις κάτι που να ζεσταίνει τον χώρο γρήγορα. Το κλιματιστικό είναι ιδανικό για αυτή τη δουλειά. Τα 9000 btu φτάνουν. Μόνο στην περίπτωση που ο ανάβεις τόσο αραιά που θα κρυώνει πολύ ο χώρος, θα προτιμούσα ένα 12000 btu απλά για να φτάνει πιο γρήγορα στην επιθυμητή θερμοκρασία. Στο δικό μου γραφείο έβαλα πολύ ισχυρότερο κλιματιστικό, γιατί στη σοφίτα το καλοκαίρι είναι φούρνος και με το τέρας που έχω θέλει λιγότερο από 10 λεπτά να παγώσει το δωμάτιο. Μέχρι να ανάψω τον υπολογστή και τα περιφερειακά και να κάνω login, δροσίστηκε.

Πέρα από την κατανάλωση, παίζει ρόλο και η αίσθηση που σου δίνει το κλιματιστικό. Αυτό εξαρτάται από το πόσο σταθερή κρατάει τη θερμοκρασία, το πόσο ομοιόμορφα ζεσταίνει το δωμάτιο και φυσικά πόσο ενοχλητικό θόρυβο έχει. Εκεί συνήθως υπερτερούν τα ακριβά, κι όχι στο αν ζεσταίνουν περισσότερο ή καίνε περισσότερο ρεύμα.

Last edited:
To κλιματιστικό το έχουμε πει και παλαιότερα αν είναι καλό και το σπίτι έχει καλή μόνωση είναι υπεραρκετό και στους -20 βαθμούς. Το πρόβλημα είναι ότι όταν βγαίνουμε έξω κανονικά πρέπει να κατεβάζουμε το θερμοστάτη στο ελάχιστο που επιτρέπει αντί να το σβήνουμε...Αν υπάρχει καλή μόνωση θα χρειαστεί ελάχιστη ενέργεια για να διατηρήσει 16-17 βαθμούς μέχρι να ξαναεπιστρέψουμε.

Τα κλιματιστικά αποτελούν ιδιαίτερη περίπτωση θέρμανσης με κατάλληλη χρήση και υπό προϋποθέσεις μπορεί να είναι ιδιαίτερα οικονομικά στη χρήση τους, αλλά άλλες φορές να καίνε πολύ και το αποτέλεσμα να είναι μηδαμινό.

Γενικά ισχύουν τα εξής

-inverter σίγουρα πιο οικονομικά (αλλά και πιο άνετα στο χώρο, σιγοδουλεύουν συνεχώς εκεί που τα άλλα δουλέυουν μία τέρμα γκάζι και μία σταματάνε)

- αν θες να ζεστάνεις γρήγορα το χώρο για λίγο, το κλιματιστικό αναλόγως συνθηκών θα το κάνει, αλλά όχι τόσο οικονομικά

-όσο πέφτει η θερμοκρασία πέφτει και η απόδοση, στους 0 ή στους -2 με -5 βαθμούς μπορεί η απόδοση από cop 4 να πάει κοντά στο 1 ή μπορεί ακόμη και να δουλεύει περιστασιακά με αναστροφή κύκλου (να φέρνει μέσα κρύο δηλαδή) ή με αντιστάσεις για να ξεπαγώνει το εξωτερικό στοιχείο

- δεν ισχύει ότι με τις άλλες μορφές θέρμανσης δηλ. θα κάψω διπλά λίτρα πετρέλαιο ή διπλά ξύλα και θα πάρω διπλή θερμότητα, αν θελήσεις να πάρεις διπλή θρεμότητα με το κλιματιστικό μπορεί να κάψεις τετραπλάσια ή εξαπλάσια ενέργεια (ρεύμα δηλαδή),

οπότε όσο καλύτερη μόνωση έχεις, όσο πιο ήπιο είναι το κλίμα έξω και όσο λιγότερη ζέστη θέλεις τόσο περισσότερο συμφ'ερει το κλιματιστικό. Μα θα πει κανείς αυτά που λες ισχύουν με όλες τις μορφές θέρμανσης. Ναι, αλλά σκεφτείτε πάλι αυτό που είπα παραπάνω στην προηγούμενη παράγραφο. Το 1 λίτρο πετρελαίου δίνει χ θερμίδες, τα δύο δίνουν χοντρικά 2χ θερμίδες. Αν με τι κλιματιστικό ζητήσεις διπλάσιες θερμίδες μπορεί να κάψεις πολύ περισσότερο από διπλάσιο ρεύμα (από ότι για χ θερμίδες) γιατί θα δουλεύει με άλλο cop.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Εναλλακτικές μορφές θέρμανσης?

Τι εννοεις? Τι κακο εχουν τα πτερυγια?
τα πτερύγια του daikin ανοίγουν από κάτω προς τα πάνω ενώ τα mitsubishi από πάνω προς τα κάτω έτσι το mitsubishi στέλνει ψηλά τον κρύο αέρα καλύτερα

έχει κανείς κάποιο από τα mitsubishi electric FH;
έχει 2 πτερύγια σε γωνία (4 σπαστά) και δεν μπορώ να καταλάνω τι γίνεται με όλα αυτά τα πτερύγια,
βγάζει αέρα κρύο από το μεν και ζεστό από το δε; βγάζει κρύο/ζεστό αέρα από όλα; είναι ανεξάρτητα στο που ρίχνει το μεν και που το δε; κλείνουν ανεξάρτητα;

γνωριζει κανεις απο σομπες πελλετ να μου δωσει καποιες πληροφοριες πριν την αγορα;
τι πρεπει να προσεξω κτλ

Εχουν βγει αποτελεσματα τα 2-3 τελευταια χρονια οσον αφορα τι αποτελει πιο αποτελσματικο και οικονομικο τροπο θερμανσης?

Σε σειρα προτεραιοτητας τι θα βαζατε.... πχ πελετ, κλιματιστικα ινβερτερ, πετρελαιο, σομπες διαφορες κλπ?

Επειδή αντιπροσωπεύω για την Ελλάδα, σύστημα θέρμανσης ελληνικής κατασκευής, δεν θα αναφέρθώ σε φίρμες. Αλλά μπορώ να καταθέσω να καταθέσω την εμπειρία μου ασχολούμενος με τεχνικά έργα και μελέτες για πάνω από μία 20ετία.

Πιστεύω ότι εάν υπήρχαν σοβαροί μελετητές-εγκαταστάτες το αέριο όπως ακόμη και το πετρέλαιο θα αποτελούσαν πολύ καλές λύσεις. Δυστυχώς ενώ έχουμε όλοι πλέον μία ιδέα για φίρμες σε κλιματιστικά π.χ. σχεδόν κανένας δεν έχει ιδέα για καυστήρες πετρελαίου ή αερίου, εδώ δεν έχουν οι ειδικοί υποτίθεται.

Έχω πετύχει εγκαταστάσεις αερίου ή και πετρελαίου να καίνε αστεία νούμερα σε σχέση με άλλους, έχει προηγηθεί πολύ σοβαρή μελέτη και επένδυση σε αξιόπιστο εξοπλισμό.

Όσων αφορά στο αέριο και την ελληνική αγορά, μοιραία με την υποχρέωση διατήρησης του καυστήρα εξωτερικά έχουμε πολύ σοβαρές απώλειες (τουλάχιστον σε ατομικές εγκαταστάσεις), στο εξωτερικό οι καυστήρες τοποθετούνται εσωτερικά των διαμερισμάτων με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μία απώλεια 10-20% που έχουμε στην Ελλάδα λόγω νομοθεσίας.

Εδώ γεννάτε το επόμενο μεγάλο θέμα με το αέριο. Το 90% των καυστήρων που τοποθετούνται στην Ελλάδα είναι μοντέλα προοριζόμενα για εσωτερική χρήση και όχι εξωτερική. Βέβαια τα μοντέλα που προοριζόμενα για εξωτερική χρήση είναι και 20-30% ακριβότερα από τα αφελφάκια τους που προορίζονται για το εσωτερικό ενός διαμερίσματος. Η Ελληναράδες λοιπόν φέρνουν από όλα, έσω και έξω και ότι αντέχει η τσέπη του καθενός βάζει. Εδώ να πώ ότι η μεγαλύτερη διαφορά τους δεν είναι τόσο στις απώλειες όσο στην υγρομόνωση της συσκευής, δηλαδή και σωστό μοντέλο εξωτερικού χώρου να βάλουμε, πάλι υποφέρουμε από απώλειες, μικρότερες μεν αλλά ΑΠΩΛΕΙΕΣ.

Τα καλοριφέρ πλέον όμως έχουν εξελιχθεί, και τα τύπου πάνελ θερμαίνουν και αέρα και δομικά στοιχεία μέσω εκπομπής υπερύθρων. Οπότε καλύπτουν όλες τις ανάγκες μονωμένων και μη χώρων.

Εδώ αναφέρω ότι όσο πιο αμόνωτα τα δομικά στοιχεία ενός χώρο τόσο καλύτερα να δίνουμε βάρος στη θέρμανση του αέρα και ακριβώς το αντίθετο για προστατευμένους ή μονωμένους χώρους.

Οπότε καλύτερη μορφή θέρμανσης δεν υπάρχει, κάθε μορφή αφορά στον καταναλωτή και τις ιδιαιτερότητες του χώρου του.

Όσων αφορά σε πέλετ ή ξυλολέβητες, υπάρχει κάποια οικονομία με τις ανάλογες υποχωρήσεις σε άνεση, χαμαλίκια, στάχτες κ.λπ.

Καλά μονωμένος ή προστατευμένος χώρος ----> Υπέρυθρη θέρμανση - Ενδοδαπέδια θέρμανση - Σώματα τύπου φέτας (ακανς) με αέριο ή πετρέλαιο ή αντλία θερμότητας

Μέτρια μονωμένος ή προστατευμένος χώρος ----> Υπέρυθρη θέρμανση - Ενδοδαπέδια θέρμανση - Σώματα τύπου φέτας (ακανς) με αέριο ή πετρέλαιο ή αντλία θερμότητας

Μή μονωμένος χώρος αλλά προστατευμένος ----> Σώματα τύπου πάνελ με αέριο ή πετρέλαιο ή αντλία θερμότητας

Μή μονωμένος χώρος μέτρια προστατευμένος ----> Σώματα τύπου πάνελ με αέριο ή πετρέλαιο - Κλιματισμός inverter

Μή μονωμένος χώρος μή προστατευμένος ----> Κλιματισμός inverter - funcoils με αέριο ή πετρέλαιο - ή αντλία θερμότητας (με τα funcoils συνδυάζει και ψύξη)

Έάν το επιτρέπει ο χώρος και η μέση σας όπου πετρέλαιο-αέριο μπορείτε εναλλακτικά πέλετ ή ξυλολέβητα.

Όσων αφορά στο αέριο και την ελληνική αγορά, μοιραία με την υποχρέωση διατήρησης του καυστήρα εξωτερικά έχουμε πολύ σοβαρές απώλειες (τουλάχιστον σε ατομικές εγκαταστάσεις), στο εξωτερικό οι καυστήρες τοποθετούνται εσωτερικά των διαμερισμάτων με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μία απώλεια 10-20%
που έχουμε στην Ελλάδα λόγω νομοθεσίας.

Έχοντας ζήσει αρκετά χρόνια σε βορειοευρωπαϊκές χώρες όπου τα σπίτια έχουν εσωτερικά τους καυστήρες φ.α. πρέπει να παρατηρήσω ότι εκεί τα σπίτια έχουν θυρίδες αερισμού χαμηλά στους εξωτερικούς τοίχους, απαραίτητη προϋπόθεση για σωστή καύση του αερίου. Επιπλέον συνήθως υπάρχουν αισθητήρες/συναγερμοί για τυχόν ύπαρξη μονοξειδίου του άνθρακα στον χώρο. Παρ'όλα αυτά, σε όλες αυτές τις χώρες έχουν αρκετά περιστατικά κάθε χρόνο θανάτων από ατελή καύση του αερίου εντός των κατοικιών.

Στην Ελληνική πραγματικότητα που χτίζουμε κατά βάση "αεροστεγή" διαμερίσματα και χωρίς την απαιτούμενη παιδεία σε θέματα ασφάλειας, πόσα θύματα υπολογίζετε να είχαμε ετησίως αν δεν υπήρχε η συγκεκριμένη νομοθεσία που επιβάλει την τοποθέτηση των καυστήρων σε εξωτερικό χώρο ;

Η νομοθεσια δεν επιβαλλει τιποτα. Οι οικονομοτεχνικοι παραγοντες που προαναφερθηκαν καθως και αρχιτεκτονικες επιλογες εκμεταλλευσης του εσωτερικου χωρου εχουν οδηγησει την αγορα στη μορφη που βλεπουμε και οχι κακως κατα τη γνωμη μου. Αλλωστε η τοποθετηση κουζινας αεριου ειναι πολυ σημαντικη εξοικονομηση και τα φαγητα γινονται και πιο νοστιμα. Κανενας ομωε δε θελει το αεριο μεσα στο σπιτι. Ανηκω κι εγω σε αυτους :)

Χαιρετώ την παρέα και σ αυτό το χώρο, πάμε κατευθείαν στο θέμα κι ελπίζω πρώτα απ όλα να είμαι στο σωστό νήμα. Το κλιματιστικό στο παιδικό δωμάτιο τα παιξε και δυστυχώς είναι ασύμφορη η επισκευή του, ευκαιρία λοιπόν για εναλλακτική μορφή θέρμανσης για το χώρο και θα θελα να μου πείτε τη γνώμη σας για αυτό. Πιστεύετε θα κάνει δουλιά; Σε σχέση με το κλιματιστικό κι αν ισχύει ότι καίει 750/1500 Watt, είναι το 1/4 περίπου σε κατανάλωση, απ την άλλη από πλευράς απόδοσης έχει κάποιος εμπειρία; Θα μου ζεστάνει το παιδικό δωμάτιο 9 τ.μ.;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις όποιες απαντήσεις.

Υ.Γ. Μαζί με το Total support που δίνει 4ετή εγγύηση και 4 αντικαταστάσεις, θα πάει στα 106 ευρώ τα οποία είναι το ταβάνι σε μπάτζετ αν έχετε να προτείνετε κάτι άλλο, ευχαριστώ.

Απάντηση: Re: Εναλλακτικές μορφές θέρμανσης?

Χαιρετώ την παρέα και σ αυτό το χώρο, πάμε κατευθείαν στο θέμα κι ελπίζω πρώτα απ όλα να είμαι στο σωστό νήμα. Το κλιματιστικό στο παιδικό δωμάτιο τα παιξε και δυστυχώς είναι ασύμφορη η επισκευή του, ευκαιρία λοιπόν για εναλλακτική μορφή θέρμανσης για το χώρο και θα θελα να μου πείτε τη γνώμη σας για αυτό. Πιστεύετε θα κάνει δουλιά;

Nαι. Και μάλιστα καλή δουλειά. Για 9τμ. θα το έχεις σχεδόν πάντα στήν πρώτη σκάλα (750w).

Σε σχέση με το κλιματιστικό κι αν ισχύει ότι καίει 750/1500 Watt, είναι το 1/4 περίπου σε κατανάλωση, απ την άλλη από πλευράς απόδοσης έχει κάποιος εμπειρία; Θα μου ζεστάνει το παιδικό δωμάτιο 9 τ.μ.;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις όποιες απαντήσεις.

Εννοείς οτι το κλιματιστικό σου έκαιγε 3~5 kw για τον ίδιο χώρο 9τμ? Κάποιο λάθος υπολογισμό κάνεις.

Υ.Γ. Μαζί με το Total support που δίνει 4ετή εγγύηση και 4 αντικαταστάσεις, θα πάει στα 106 ευρώ τα οποία είναι το ταβάνι σε μπάτζετ αν έχετε να προτείνετε κάτι άλλο, ευχαριστώ.

Θα προτιμούσα αυτόν
http://www.skroutz.gr/s/2649850/Philco-PCH-AG-1000-EF-Plus.html
ή αυτόν
http://www.e-shop.gr/thermopompos-atlantic-f117-750w-p-HAP.001276

Ο πρώτος είναι 500-1000w κι ο δεύτερος μόνο 750w.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Τον Ατλαντικ, στα 69 Ε, (με ηλεκτρ.θερμοστάτη κιόλας) τον συστήνω να τον πάρουν ακόμα κι όσοι δεν τον χρειάζονται :)))

Καταρχάς σ ευχαριστώ για την απάντηση και τις προτάσεις σου, για το κλιματιστικό δεν είπα ότι έκαιγε 4500 kw, εννοούσα ότι η κατανάλωσή του είναι 4500 όταν δουλεύει, αφού αυτό λέει στο ταμπελάκι. Οταν όμως δουλεύει τα 40 απ τα 60 λεπτά της ώρας σε ένα 8ωρο δεν θα χει κάψει αυτά; Εχω μηχανάκι που μετράει καταναλώσεις, αμπέρ, watt, του προγραμματίζεις και κόστος, θα βάλω το αντίστοιχο 9άρι που έχω στη δική μου κρεββατοκάμαρα να δω πόσο καίει σ ένα βράδυ και μετά όταν με το καλό αγοράσω κάποιο θερμοπομπό θα μετρήσω κι αυτόν να δω τι απίδια πιάνει. Για τον Ατλάντικ που λες 750 watt λέει έως 11 τ.μ. μήπως είναι οριακό και δε μου κάνει δουλιά;