Γιάννης Χατζηγεωργίου
AVClub Fanatic
- 19 June 2006
- 35,670
Στον κινηματογράφο πάντως δεν βλέπουμε 24 καρέ, αλλά ουσιαστικά 48, αφού τα κλείστρα με διπλές λεπίδες (dual blade) διπλασιάζουν τεχνητά τα καρέ που αντιλαμβάνεται το μάτι. Γι αυτό και στον κινηματογράφο δεν ενοχλεί τόσο το φαινόμενο του judder σε σχέση με την τηλεόραση ή τους προβολείς που προβάλλουν την εικόνα σε 24p.
Ανάποδα μάλλον το πήρες :smile:, 24 frames βλέπουμε ουσιαστικά. To "εφφέ" των διπλών λεπίδων έχει σκοπό να ξεγελάσει το μάτι και να μετριάσει το judder, δε νομίζω όμως ότι κάνει και πολλά (σε σχέση με το F.I.). Κάτι ανάλογο προσπαθεί να κάνει και ο projector μου (LG-AF115) στο "Cinema Mode" χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία (στο σπίτι ανοιγοκλείνω τη λειτουργία "Cinema" και βλέπω την όποια διαφορά, στο σινεμά μάλλον δε θα μ' αφήσουν αν τους το ζητήσω...)
If film was presented at 24fps, image flicker would be intolerable. To increase the presentation rate to 48Hz, film projectors use dual-blade shutters to show each frame twice. (For a relatively dim picture, a 48Hz rate only slightly exceeds the critical flicker frequency. Brighter pictures demand a higher presentation rate, hence triple-blade shutters.) Flicker from 30p video is eliminated the same way — by repeating each image twice (60i).
Εγω παλι εχω δει λίγα FI (σε TV πχ) και δεν δοκίμασα το προγρ. γιατί έστω και ενα artifact να δω σε όλη την ταινια θα χαλαστω τόσο που προτιμώ τα ''καθαρα'' 24.
Εχω δει πολλες ταινιες (βλεπε ψευδωνυμο) και συνεχιζω να βλεπω και συμφωνω στα ανωτερω.Ας υπαρχουν το ελαχιστο 60 καρε πραγματικα
στα blu ray και ας φτιαξουν τεχνητα 24 καρε με επιλογη απ´το player για τους ρομαντικους...
Άλλο πράγμα το judder από το pulldown, και άλλο το judder από την κίνηση (motion judder).
Φίλε μου εντελώς λάθος άποψη σχημάτισες σε βαθμό που απορώ αν διάβαζες το συγκεκριμένο post ή άλλο.Η προτιμηση του καθενος ειναι σεβαστη.Ομως οτι γραφω ειναι απορροια της
εντυπωσης που αποκομισα απο εδω μεσα απο ποστ φιλων οπως ο kosh αν δεν κανω λαθος και αλλων .Υποστηριζουν οτι τα 24 καρε δειχνουν μια πιο μαγικη
και ρομαντικη εικονα του κοσμου και οτι παρα τα προβληματα των λιγων καρε
δεν μπορουν να ζησουν με σινεμα που αποκαλυπτει ολες τις λεπτομερειες στην κινηση.
Ειναι φανερο απο την τεχνικη αναλυση που διαβασαμε οτι η κινηματογραφηση σε υψηλοτερο frame rate απο το παλαιολιθικο των 24 Fps εχει παρα πολλα πλεονεκτηματα.
Εγω θα αναφερθω κυριως στα μειονεκτηματα.
Ο κινηματογραφος ανεκαθεν ηταν το φτηνοτερο και πιο προσφιλες στα λαικα στρωματα μεσον για να ορειροπολεις,να διαφευγεις και να χανεσαι απο την πραγματικοτητα.
Περα απο την θεματολογια της ταινιας ενας αλλος λογος που το πετυχαινε αυτο ηταν ο τροπος κινηματογραφησης.
Κατα την διαρκεια της ταινιας εχουμε πλανα ,γωνιες και προοπτικες που για τον ανθρωπο ειναι τελειως απιθανο να γινουν ο ρεαλιστικος τροπος που βλεπεις την πραγματικοτητα....
Επισης οι κινησεις της καμερας με τραβελινγκς ,ανεβατοκατεβασματα,ζουμ ιν και ζουμ αουτ,τα τελευταιας 50τιας πλανα απο αερος που οσο περνα ο καιρος βελτιωνονται και γινονται πιο περιπλοκα, τα ειδικα εφφε που συνεχως εξελισσονται σε εξωπραγματικα για τις προσδοκιες μας επιπεδα ειναι ολα μεσα που δυναμωνουν την αισθηση του ονειρικου ταξιδιου που ολοι θελουμε να βιωσουμε.
Σε αυτα τα εργαλεια του κινηματογραφιστη πρωτευον ρολο παιζει το motion blur......Το θολωμα δηλαδη της ορασης μας κατα την κινηση της καμερας η κατα την κινηση των κινηματογραφημενων αντικειμενων η ηθοποιων σε πρωτο πλανο οπως λεμε.
Φαινομενο που δημιουργειται απο την αδυναμια της συλληψης ακινητων καδρων λογω του καθιερωμενου συνδυασμου 24fps ,25fps & 172.8,180 shutter angle.
Ολη η κινηματογραφικη βιομηχανια εχει στηθει σε αυτα τα προτυπα και ενδεχομενο αλλαγης δεν υφισταται οχι τουλαχιστον στα επομενα χρονια μιας και το κοστος για τις αιθουσες θαναι δυσβασταχτο.Μονο η ελευση των καινουργιων ψηφιακων αιθουσων ισως αφηνει ενα τετοιο παραθυρο ανοιχτο.
Η κινηματογραφηση σε ψηλοτερο frame rate απο αυτο που χρησιμοποιειται τον τελευταιο αιωνα θα εχει σιγουρα πιο καθαρα πλανα,πιο γρηγορα φωτο-βιντεο-γραφημενα καδρα αλλα ειναι σχεδον σιγουρο οτι θα χαθει το motion blur.
Αναμενομενο ειναι και να λειτουργησει σε καποια κομματια και κουραστικα με τοση πληροφορια που θα επεξεργαζονται πια τα οπτικα μας νευρα.
Αυτο που θα βλεπουμε θαναι ενδιαφερον σιγουρα αλλα θα μοιαζει πιο πολυ με βιντεοπαιχνιδι – χρησιμοποιωντας εναν λαικο πια ορο – παρα με αυτο που εχουμε μαθει οτι ειναι ο κινηματογραφος....
Φανταζεται κανεις ενα ονειρικο πλανο με μια κινηση της καμερας οπου ολα θαναι απιστευτα καλα φωτογραφημενα ,καθαρα,χωρις θολουρες ??
Εγω παντως οχι.....
Μπορει το καινουργιο προτυπο ( ? ) να υποσχεται αλλον αερα και πιο συγχρονη κινηματογραφικη αντιληψη αλλα αυτο που υποσυνειδητα εχουμε μαθει οτι ειναι ο κινηματογραφος θα αλλαξει ριζικα.
Ισως ειναι απλα θεμα συνηθειας.....Ισως ειναι ανεφικτο ομως...
Για μενα ειναι σαν να προσπαθησεις να αλλαξεις τον τροπο που ζωγραφιζει ενας καλλιτεχνης.
Εδώ βρήκα πως γίνεται η δουλειά offline. Μπορείτε να δείτε και τα 3 samples από το Avatar. Ιδανικό για να γλιτώσει κανείς την αγορά δυνατής cpu (όπως εγώ)
http://www.spirton.com/?p=64
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.